Χτες το απόγευμα ξόδεψα τρεις ώρες μέσα σε τρία διαφορετικά βιβλιοπωλεία, προκειμένου να βρω βιβλία να αγοράσω. Πήγα στο Μετροπόλιταν, στο Σολώνειο και στο Public. Έλιωσαν τα πόδια μου, ζαλίστηκε το κεφάλι μου να κοιτάζει τίτλους και να διαβάζει περιλήψεις υποθέσεων. Με τα χίλια ζόρια κατέληξα σε δυο βιβλία, για τα οποία εκ πρώτης όψεως δεν πετάω και τη σκούφια μου, αλλά τουλάχιστον θα βοηθήσουν να περάσει ο Αύγουστος.
Δεν ήμουν ποτέ παιδί που του άρεσε να διαβάζει βιβλία. Σαν μωρό λάτρευα την ελληνική μυθολογία και τα έπη του Ομήρου αλλά ως εκεί. Από λογοτεχνία μηδέν. Διάβασα μόνο τα βιβλία που ήμασταν αναγκασμένοι να διαβάσουμε στο σχολείο για το μάθημα του «λογοτεχνικού βιβλίου», ήτοι «ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου», τη «Λωξάντρα», τα «Ματωμένα Χώματα», τον «Καπετάν Μιχάλη», τη «Φόνισσα» και τη «Γαλήνη» αλλά ως εκεί. Αν ήταν στο χέρι μου, μόνο κόμιξ και Μίκυ Μάους θα διάβαζα. Και δεν με χαλούσε καθόλου.
Σηκώθηκα και πήγα στη Αγγλία να σπουδάσω όμως, και παρατήρησα ότι η πλειοψηφία του κοσμάκη είναι με ένα βιβλίο στο χέρι. Κάθε γειτονιά έχει κι από ένα μεγάλο Waterstone’s βιβλιοπωλείο και ο κόσμος διαβάζει. Στο λεωφορείο, στο μετρό, στο παγκάκι, όλοι οι Εγγλέζοι διαβάζουν. Θα μου πεις, με τέτοιο παλιόκαιρο που τους αποτρέπει να βγουν έξω, τι να κάνουν οι καημένοι; Διαβάζουν. Ε, θα μπορούσαν να λιώσουν στην τηλεόραση όπως κάνουν οι Έλληνες. Αλλά, οι Εγγλέζοι διαβάζουν. Και το πήρα πατριωτικά το θέμα, σκέφτηκα ότι δεν γίνεται εμείς που έχουμε τόσους σπουδαίους συγγραφείς να τους έχουμε στα ράφια να χάσκουν και οι Εγγλέζοι να μου το παίζουν κουλτούρα και πνεύμα.
Οπότε, άρχισα να διαβάζω. Έξι χρόνια στην Αγγλία, όταν δεν διένυα εξεταστική περίοδο, διάβαζα άσχετα βιβλία. Προμηθεύτηκα όλα τα κλασικά έργα που πρέπει να διαβάσει κάποιος πριν πεθάνει και τα κάλυψα. Εντρύφησα στον Κοέλιο λίγο πριν αρχίσω να τον κάνω εμετό και διάβασα σχεδόν όλες τις γλυκανάλατες μαλακιούλες του. Πιστεύω ότι έκοψα αρκετό δρόμο.
Ο αγαπημένος μου όμως, και πέσε να με φας όσο θες – δεν με ενδιαφέρει, είναι ο Νταν Μπράουν. Μπορεί να έγινε κουραστικός τελευταία επειδή ακολουθεί την ίδια δομή και έγινε πολύ προβλέψιμος, αλλά τα μυστήρια που σκαρφίζεται, δεν υπάρχουν! Οι παραφυάδες που ξεφύτρωσαν εξ αιτίας του είναι πολλές. Δεν υπάρχει πλέον μυθιστόρημα που να μην εμπλέκει μέσα μία μυστική αδελφότητα. Κατάντησε αηδία. Αδελφότητα για την ανακάλυψη του ελιξίριου της ζωής, αδελφότητα για ανακάλυψη της χαμένης Ατλαντίδας και πάει λέγοντας. Μόνο αδελφότητα για την απόδοση ευθυνών στο Μαρί δεν δημιουργήθηκε ακόμα!
Τέλος πάντων. Από τον καιρό που επέστρεψα στην Κύπρο μόνιμα δεν διαβάζω πολύ. Εκεί που διάβαζα 4-5 βιβλία τον χρόνο, τώρα πια μετά βίας διαβάζω δύο. Φέτος διάβασα μόνο ένα βιβλίο για το backstage του 1821 και ύστερα άρχισα το «Κοιμητήριο της Πράγας», αλλά μου έκατσε βαρύς ο Ουμπέρτο Έκο (σαν ταφόπλακα με πλάκωσε, έφτασα τις 200 σελίδες και ακόμα δεν κατάλαβα τι προσπαθεί να πει) και το σταμάτησα. Δεν βρίσκω πια βιβλίο να μ’ αρέσει. Τα παρατάω όλα στα μισά και νιώθω τύψεις. Αλλά αυτό πρέπει να κάνουμε γιατί ο χρόνος μας είναι πολύτιμος και δεν συμφωνώ να τελειώνουμε ένα βιβλίο απλά για να το τελειώσουμε, αν δεν αξίζει.
Εχτές τρεις ώρες μέσα στα βιβλιοπωλεία δεν μπορούσα να βρω μισό βιβλίο να με «καβλώσει». Έγιναν όμως και τα βιβλιοπωλεία... σκέτα περίπτερα. Πολλή γκόμενα, ρε γαμώ το. Ήθελα να ‘ξερα ποια ηλίθια πετά τα λεφτά της για να διαβάσει βιβλία με τίτλους του στιλ «το τελευταίο αντίο», «τα σκαλοπάτια της αγάπης», «στο κατώφλι του έρωτα» και τέτοια χαζά (οι τίτλοι είναι δικοί μου, αν και δεν θα εκπλαγώ αν υπάρχουν όντως στην πραγματικότητα). Χίλιες φορές να διαβάσεις το Playboy. Αν πάλι το Playboy δεν σε πείθει, λυπήσου τον Αμαζόνιο που αποψιλώνεται για να γίνει η κάθε κακογαμημένη συγγραφέας.
Αγόρασα δύο βιβλία τελικά. Ένα μυστήριο με αδελφότητες (τι να έκανα;) και ένα άλλο πιο… «αντρικό» όπου ένας κύριος περιγράφει αστεία περιστατικά που συνέβαιναν στα μπουρδέλα της γειτονιάς του στη δεκαετία του ’50. Άντε να δούμε πως θα βγει το καλοκαίρι…
26 σχόλια:
"οκτώ" katherine neville, μια και σου αρέσουν μυστήρια τύπου Dan Brawn, θα το λατρέψεις.Επιτυχία 1000% εγγυημένη!
Thanks, αλλά το διάβασα! :) Σου λέω, άρχισε να τελειώνει η λίστα...
προτείνω το μ.χ του Βασιλη Αλεξακη και το Ποτέ μην πας μόνος στο ταχυδρομείο του Στέλιου Κούλογλου. Ιστορικά μυθιστορήματα. νομίζω θα σου αρέσουν.
Stephen King διαβάζεις ρε;
@Invictus: 1. Συγχαρητήρια για την ΑΕΚ. Το χάρηκα 2. Ακόμα προσπαθώ να βρω το άλλο βιβλίο που μου πρότεινες. 3. Δεν διάβασα ποτέ Στήβεν Κινγκ. Αλλά φοβάμαι ότι θα είναι λίγο υπερβολικός στο γράψιμό του και θα τον βαρεθώ...
@Δημήτρη: Θα τα βάλω στο πρόγραμμα.
εγώ θα σου πρότεινα το τοτεμ του λύκου. πολύ ωραίο βιβλίο με αναφορές σε ιστορικά γεγονότα.
α και μένα αρέσκει μου ο Dan Brown..προβλέψιμα indeed αλλά δεν το βαριέσαι σε κρατά να το διαβάσεις μέχρι τέλους..
εγώ δεν σου προτείνω τίποτα γιατί νομίζω δεν θα σου αρέσουν αυτά που διαβάζω!
Χρήστο,
Δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο. Τον Νταν Μπράουν τον βαρέθηκα αφού όμως διάβασα 3 απο τα βιβλία του. Απλά δεν είδα κάτι άλλο.
Τον Κοέλιο επίσης όμως αφού διάβασα το 4-5 μεταξύ αυτών και τα 11 λεπτά το οποίο μου άρεσε. Νομίζω 3 μέρες κατασκήνωση ετέλειωσα το. Ύστερα διάβασα το ημερολόγιο ενός μάγου κ είπα κανεί.
Ο αγαπημένος μου όμως όπως έχω ξαναπεί είναι ο Κίνγκ. Διάβασα 12 βιβλία του συνολικά και ακόμα ένα το ξέχασα στις τουαλέτες του Ελ. Βενιζέλος. Πραγματικά δεν με κουράζει ποττέ. Πάντα είναι φρέσκος με λογήσ συλλογισμούς, παραλληλισμούς και φόβο που βρίσκει πάντα τον δρόμο στο λαβύρινθο μέσα στον καθένα μας και σε τρομάζει με τρόπο υποκειμενικό. Επίσης έγραψε αρκετά κοινωνικά εκ των οποίο το ένα είναι για την γυναίκα του και πραγματικά είναι απο τα καλύτερα. Ξεκίνα με τα "Χρήσιμα Αντικείμενα". Γυρίστεηκε και σε ταινία όπου έπαιζε ο Σάδερλαντ (ο παπάς).
Προχωρώ σε διάφορα του είδους της Χρύσας Δημουλίδου. Είναι καλά μέσα-μέσα. Διάβασε "Μυστικός Γάμος" της Μπουκουβάλα και "Ο Γιος της βροχής" της Δημουλίδου όταν είσαι σε μουυυντ.
Συγνώμη για το μακροσκελές σχόλιο.
Tης Kathrine Neville δοκίμασε το Μαγικό Κύκλο αφού διάβασες το Οκτώ (άρεσεν μου κ εμένα).
Δοκίμασε επίσης το Mystic River το οποίο γυρίστηκε επίσης σε ταινία με πρωταγωνιστή τον Kevin Bacon.
"Ο κόσμος της σοφίας" του Jostein Gardner απλά θα σε στείλει δεν λαλώ τίποτε άλλο.
"Το Σμήνος", Φρανκ Σέτσινγκ είναι ακόμα ένα δείγμα δημιουργικής συγγραφής, απίστευτο.Είναι που λένε "Unputdownable" αλλά εγώ μόνο για τον Κίνγκ μπορώ να το πώ τούτο.
Μπορω να σου εισηγηθώ και τα παλιά τρόμου τα οποία είναι τέλεια. Διάβασε τον Δράκουλα του Στοκερ, το οποίο είναι ένα απίστευτα σκοτεινό και μακάβριο Λάβ Στόρυ με υπερφυσικές προεκτάσεις. Επίσης δοκίμασε τον Φράνκενστεϊν το οποίο σφύζει απο κοινωνικά καρκινώματα τα οποία υφίστανται μεχρι και σήμερα. Δεν θα παραλέιψω τον "Δόκτωρα Τζέκυλ και Κύριο Χάϊντ" ακόμα ένα τρομερό μυθιστόρημα.
Προτείνω Λάβκραφτ (ότιδήποτε) και Πόε επίσης αλλά σε αυτούς δεν έχω εντρυφήσει.
Δεν μπορώ να θυμηθώ αλλα !
Το γεράκι της Μάλτας του Hammet Dashiell το διάβασες? :) Χ
@Evro: Με εντυπωσιάζεις φίλε! Τα σημειώνω όλα (πού ήσασταν εχθές όλοι εσείς να με βγάλετε από τη δύσκολη θέση και τον πονοκέφαλο;). Τον Poe τον αγαπώ. Πρόσφατα αγόρασα συλλογή με ιστοριούλες Σέρλοκ Χολμς και τον απόλαυσα!
@Μπρέντα: Η Μάλτα μου άφησε ψυχολογικά. Δεν θέλω.
Θύμησε μου ποιό σου είχα προτείνει πιο παλιά...το γήρας ουκ έρχεται μόνον!
Ένα υπέροχο σύγγραμμα, λίκνο του πολιτισμού με τίτλο: how to deal with a big penis!
Ε έτο γιατί δεν το βρίσκεις! Παιδί μου είναι "How to live with a huge penis", όχι "how to deal with a big penis"!
[ιδού]
Oρίστε, υπάρχει σε στοκ στο Amazon:
http://www.amazon.co.uk/Live-Huge-Penis-Richard-Jacob/dp/1594743061/ref=sr_1_1?s=books&ie=UTF8&qid=1314347052&sr=1-1
χαχαχαχα! Με τόσην αθκειάσην είναι να απορείς γιατί εμείς οι 2 δεν είμαστε συνάδελφοι!
Το βαμμένο πουλί του Γιέρζι Κοζίνσκι, εν κορυφαίο και προσωπικά με συγκλόνισε. Για να καταλάβεις απαγορεύτηκε στη χώρα του συγγραφέα. Διαβασε περισσότερα εδώ
http://www.biblionet.gr/main.asp?page=showbook&bookid=168372
και εδώ
http://exbook3.blogspot.com/2010/08/blog-post_30.html
Άτε καλή ανάγνωση,
Χ.
Πέρα από την πλάκα, βιβλίο που με "άγγιξε" είναι το "Κραυγή για το αύριο" της Μπέρρυ Ναχμία η οποία επιβίωσε του Ολοκαυτώματος. Δυσκολεύτηκα πολύ να το βρώ η αλήθεια να λέγεται αλλά τελικά το βρήκα από την Πρωτοπορία (www.protoporia.gr) εαν δεν με κερατώνει η μνήμη μου...
Emena pale areskun mu pola ta vivlia. To provlima mu omos ine pos den borw na diavaso kati dio fores etsi siga siga to domatio mu gemizi me vivlia pu 8a minun eki 3apolita sta rafia!
Ki emena o agapimenos mu ine o Dan Brown! Sovara, aporo poso IQ exi o an8ropos k pu po8en vriski tutes ules tis plirofories, gt polla pramata pu grafi en sosta!
Τριλογία Millenium:
Το κορίτσι με το τατουάζ
Το κορίτσι που έπαιζε με την φωτιά
Το κορίτσι στη φωλιά της σφήκας
@Mathitudi
Sovara, aporo poso IQ exi o an8ropos k pu po8en vriski tutes ules tis plirofories, gt polla pramata pu grafi en sosta!
Θκιεβάζει με... :D
Για σένα μόνο ένα μπορώ να σκεφτώ: "Ο αλήτης στη χώρα των θαυμάτων" του Κλέονα Αρζόγλου. Γράφει χιουμοριστικά, διερευνητικά, υπαρξιακά και περιγράφει μοναδικές εμπειρίες από μια καταπληκτική εποχή.
Μαθητούδι γίνε μέλος σε καμια βιβλιοθήκη να δανείζεσαι που τζιαμέ! Εννα λύσεις το πρόβλημα σου :) Άσε που οι πιο πολλές βιβλιοθήκες εννα χαρούν να τους κάμνεις προτάσεις για τα βιβλία που θα αγοράζουν.
X.
ένα ποστ που θέλω να σχολίασω την κάθε πρόταση :)
και γω που ήμουν μωρό ήμουν πελλαμένη με την μυθολογία.που τζίνα του σχολίου μόνο 'ο μεγάλος περίπατος του πέτρου' με άγγιξε,τα υπόλοιπα ήβρα τα (τότε) βαρετά.
Εν αλήθεια ότι οι Εγγλέζοι διαβάζουν πολλά,χωρίς όμως να σημαίνει ότι διαβάζουν όλοι και ΄καλά' βιβλία.
Για τον Κοέλιο πιστεύω ότι πρέπει να του απαγορευτεί να γράφει,επίσης τον Έκο βρίσκω τον βαρετό και άμα τον διαβάζω νίωθω ότι κάθε πρόταση είναι γραμμένη για να εντυπωσιάσει απλώς.
Εσκέφτουμουν τι να σου προτείνω αλλά είπαν τόσα ωραία βιβλία οι υπόλοιποι που εκαλύφτηκα.Επαυξάνω για την τριλογία του Λάρσον,εν σπουδαία βιβλία.Και το άλλο που μόλις εσκέφτηκα εν το 'the Tiger's wife' που εκέρδισε το Ορέιντζ φέτος και εν αρκετά καλό.Η συγγραφέας εν πολλά νεαρή και έζησε και στην Κύπρο :)
Ωραίος.
Εν ωραία τα βιβλία, πολλά ωραία.
Προτείνω το Ο νικητής είναι μόνος του Κοελο. Εν διαφορετικό που τα άλλα.
Τζιαι τον Νάνο του Παρ Λαγκερβιστ.
Λοιπόν έχουμε και λέμε: 1) Η αβάσταχτη ελαφρότητα του είναι του Μίλαν Κούντερα, 2)Ο δήμιος του Έρωτα του Ίρβιν Γιάλομ, (το οποίο είναι 10 αληθινές ιστορίες ψυχοθεραπείας), 3) Όταν έκλαψε ο Νίτσε του Γιάλομ, 4)Η θεραπεία του Σοπενάουερ, πάλι του Γιάομ (αυτό θα σου αρέσει πολύ), 5)Η Δίκη του Φραντς Κάφκα.
Τώρα, αν θέλεις πιο ελαφρά αλλά καθόλου άρλεκιν προτείνω 1)Το έγκλημα της οδού Αλόης του Γιάννη Ρεμούνδου, 2) το "Ου μλέξεις"του Άρη Σφακιανάκη και 3)"Παράνοια'της Αναστασίας Καλλιοντζή.
Υ.Γ. Επίσης αν σου αρέσει η φιλοσοφία πάρε το "Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο"του Προυστ αλλά προσοχή!Αποτελείται από 12 τόμους εκ των οποίων μόνο οι 5 έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά. Έχω να σου προτείνω πολλά άλλα αλλά επειδή θα γράφω ως αύριο και βαριέμαι θα σου τα πω στο γραφείο!
Αν σου αρέσει η λογοτεχνία φαντασίας πάρε το Το “Παιχνίδι του Στέμματος” του George R.R. Martin (A Game of Thrones) 1000 σελίδες αν αντέχεις μόνο το πρώτο βιβλίο (Σειρά:Το Τραγούδι της Φωτιάς και του Πάγου, Βιβλίο 1)
http://www.anubis.gr/books.asp?BID=1312
Πάρε και κριτική
http://www.fridge.gr/zo/26788/game-of-thrones/
Δημοσίευση σχολίου