Πέμπτη, Δεκεμβρίου 31, 2020

2020 - Annus Horribilis

Το 2020 ορίστηκε και επίσημα ως «η χειρότερη χρονιά» από το περιοδικό TIME, το οποίο κυκλοφορεί από προχθές με το πιο κάτω εξώφυλλο. Annus Horribilis κατά το λατινικότερον, σκατοχρονιά κατά το κυπριακότερον. 


 Όμως, δεν θα κάτσω να κλαφτώ για τα όσα ζήσαμε. Ούτε, κυρίως, για τα όσα δεν ζήσαμε.

Θα σας πω μόνο ότι τις προάλλες μετροφυλλούσα τα παλιά μου ημερολόγια και διάβασα τι είχα γράψει το 2004 όταν τελείωνα το πτυχίο και αγωνιούσα για μία εργασία που έπρεπε να παραδώσω για το Property Law, και για την οποία δεν σκάμπαζα Χριστό. Το άγχος που με διακατείχε, η αγωνία που εξέπεμπα στο κείμενο, η απελπισία και η μιζέρια δεν περιγράφονται. Μπορεί να είχα γράψει δύο σελίδες αφιερωμένες στο πόσο χαμένος αισθανόμουν επειδή έπρεπε να αποδώσω σε ένα μάθημα που δεν συμπάθησα, ούτε κατανόησα ποτέ και ένιωθα σαν να έχανα τη γη κάτω απ’ τα πόδια μου. Τόσα χρόνια μετά πόσο αστείο ακούγεται, ε; Κι όμως όταν το βίωνα, ήταν δυσβάσταχτο.

Διάβασα κι άλλες γκρίνιες μου για διάφορα θέματα που πήγαιναν στραβά τότε. Σήμερα, όλα περασμένα ξεχασμένα. Γι’ αυτό δεν θα γκρινιάξω για το 2020. Σε ένα, το πολύ δυο χρόνια θα γελάμε με την πανδημία και τα ανέκδοτά της. Κι αν τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα, το πολύ-πολύ να θυμόμαστε το 2020 με νοσταλγία. Όλα στη ζωή ξεπερνιούνται. Ακόμη κι αν επιφέρουν τον θάνατο. Είναι κι αυτό ένα ξεπέρασμα. Γι’ αυτό σήμερα ας γιορτάσουμε, κι ας επικεντρωθούμε στα θετικά που μας άφησε αυτή η απίστευτη χρονιά.

Δεν είναι πολλά, μα δεν είναι και ανάξια λόγου.

Η σημαντικότερη παγκόσμια, θετική εξέλιξη κατά τη γνώμη μου είναι ότι απαλλαγήκαμε από τον Τραμπ! Είχες μεγάλη σκασίλα για τον Τραμπ ως Κύπριος κάτοικος Αγλαντζιάς, θα μου πεις; Όχι, ουδεμία σκασίλα, ουδεμία καΐλα είχα. Όμως, έχασε ο Τραμπ και έσκασαν οι αριστεροί! Το να μην έχεις τους αριστερούς στο κεφάλι σου να σε πρήζουν για πράγματα που δεν μπορούν να καθορίσουν ή και να ελέγξουν είναι τεράστιο προνόμιο κατά τη γνώμη μου. Έκλανε ο Τραμπ στην Ουάσιγκτον και μύριζε στα Εξάρχεια και στην παλιά Λευκωσία. Δεν άντεχαν να μην ασχοληθούν μαζί του, πολίτες που κάηκαν και τσουρουφλίστηκαν κατά καιρούς από τις λαίλαπες Χριστόφια και Τσίπρα. Ο Τραμπ, πέραν της αδιαφορίας που επέδειξε με την πολιτική του απέναντι στο περιβάλλον και η οποία μου προκαλούσε ένα μεγάλο άγχος, τίποτε άλλο δεν θεωρώ ότι επηρέασε την προσωπική μου ζωή με την διακυβέρνησή του. Το αντίθετο θα μου προκαλούσε έκπληξη. Όπως και να ‘χει, ξεκουμπίστηκε και σίγασαν όλοι σε τουίτερ, φέησμπουκ και ίνσταγκραμ και αυτό είναι τεράστιο κέρδος για την ψυχική μας υγεία και την ανθρωπότητα εν γένει. Δόξα σοι, δόξα σοι! Κατά τη γνώμη μου ο Τραμπ είναι ένας ψυχοπαθής ζάπλουτος που γνώριζε ότι έχει το ακαταλόγιστο. Όλοι οι ζάπλουτοι το έχουν, όταν γνωρίζουν πως τα λεφτάκια τους παραμένουν ασφαλή και ανεπηρέαστα από τα «έργα και ημέραι» τους. Το έχω παρατηρήσει. Όλοι οι Κροίσοι και οι Μίδες άμα ανοίξουν το στόμα τους λένε τα αίσχη γιατί ακριβώς ξέρουν ότι δεν θα επηρεαστεί η τσέπη τους από τις λέξεις τους. Οι πτωχοί μόνο προσέχουν τι λένε.

Στο εγχώριο, μα ίδιο μήκος κύματος, μία τεράστια νίκη του 2020 ήταν η καταδίκη της Χρυσής Αυγής. Για τους ίδιους πιο πάνω λόγους. Η Χρυσή Αυγή που κάποτε αποτελούσε ένα κίνημα μικρότερο της τάξης του 2% θέριεψε μέσα στην προηγούμενη δεκαετία, αλλά κανείς δεν έκατσε να σκεφτεί τους λόγους και να βρει τις ρίζες του κακού. Από πού ξαφνικά ξεφύτρωσαν τόσοι «φασίστες», και που ήταν καταχωνιασμένοι τόσα χρόνια, κανείς δεν έκατσε να σκεφτεί και να μας εξηγήσει. Δεν παραβλέπω, ούτε ελαχιστοποιώ τη σοβαρότητα των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν, ούτε τη δολοφονία Φύσσα. Αλλά σίγουρα η Χρυσή Αυγή ωφέλησε τα μάλα την αριστερά που ξαναγέννησε το αφήγημα του «τέρατος του φασισμού». Το πιπίλησαν καλά-καλα όλα αυτά τα χρόνια, μας έκαναν τα ούμπαλα ΤΟΣΑ, και ξαφνικά με τη φυλάκιση των στελεχών της εγκληματικής οργάνωσης σίγασαν όλοι! Νικήθηκε ο φασισμός μέσα σε ένα πρωί, με ένα νέο Πολυτεχνείο. Και καθάρισε ο τόπος!

Γελοιότητες ολκής. Αλλά χρήσιμες γελοιότητες που έδρασαν στη ψυχολογική διάθεση του μέσου αριστερού με απότοκο να ησυχάσει το κεφάλι μας. Θα βρουν άλλα θέματα να αναδείξουν για να μας τα πρήξουν περαιτέρω, είμαι σίγουρος. Μια φορά το 2020 έκανε ό, τι μπορούσε.

Σε προσωπικό επίπεδο το 2020 μπορώ να πω ότι περάσαμε με επιτυχία τη δοκιμασία της καραντίνας. Ξέρω πολλά ζευγάρια τα οποία επηρεάστηκαν από τον συνεχή εγκλεισμό. Εμείς ζήτημα να τσακωθήκαμε δυο φορές μέσα σε δύο μήνες. Χαίρομαι πολύ γι’ αυτό. Δεθήκαμε κι άλλο με το παιδί μας, του αφιερώσαμε ποιοτικό χρόνο και όλα καλά. Δεν μπορώ να πω ότι δεν πλήξαμε κιόλας, αλλά αυτό είναι το λιγότερο.

Είχαμε κι άλλες δραστικές, οικογενειακές αλλαγές φέτος, αλλά δεν θα ήθελα να επεκταθώ. Σημασία έχει ότι υπήρξε πρόοδος και ότι δεν χαραμίσαμε μία χρονιά στον καναπέ να κλαίμε τη μοίρα μας. Η τηλεργασία βόλεψε, η κοινωνική απόσταση είχε και τα θετικά της. Μου έλειψαν οι θεατρικές μου δραστηριότητες, μου έλειψαν τα ταξίδια στο εξωτερικό, μου έλειψε η ευκολία με την οποία βγαίναμε και οργανώναμε συνευρέσεις, αλλά σιγά! Θα τα αναπληρώσουμε όλα το 2021. Θυμάμαι ότι πέρσι έγραφα να πάει στα τσακίδια το 2019 και ότι ήταν κακό σε συνδυασμό με το κάκιστο 2018. Έγραψα πόσο αισιόδοξος ένιωθα με το στρογγυλό 2020, (βρείτε το κείμενο να γελάσετε), που μου έβγαζε καλό φενγκ-σούι, είχα μάλιστα βρει και δυο φορές το φλουρί στη βασιλόπιτα. Πετούσα από αισιοδοξία και χαρά. Σκατούλες. Έχουμε χρέος να παραμένουμε αισιόδοξοι, κύριοι. Μόνο έτσι θέλγουμε και τα καλύτερα.

Αυτά είχα να πω, καλή πρωτοχρονιά να έχετε μακριά από τοξικά σόγια, μακριά από άσκοπες συναντήσεις. Χαρείτε τα όλα με πυτζάμες, πίτσες, μουσική και νετφλιξ!

Τρίτη, Δεκεμβρίου 29, 2020

Τα Στρουμφάκια Επιτέλους Σπιτώθηκαν!

Λοιπόν, μόλις αφίχθηκε το στρουμφοχωριό και είμαι κατενθουσιασμένος. Μου το έφερε η Λία η ώρα τρεις το μεσημέρι και μέχρι τις εφτά το απόγευμα ήμουν από πάνω του και έπαιζα με τον γιο μου σαν να μην υπάρχει αύριο. Είχα να «παίξω» και να ξεχαστώ τόσο πολύ από τον καιρό που ήμουν στην ηλικία του.

Λοιπόν, η Λία είναι καταπληκτική και πρέπει να της κάνω εδώ μία ειδική εύφημο μνεία, να τη μάθετε όλοι, γιατί αξίζει να την ξέρετε. Με τη Λία ήμασταν στο ίδιο σχολείο, ήταν τρία χρόνια μικρότερή μου. Κάναμε παρέα. Τη φωνάζαμε πάντα «η Λία η πρωταία» επειδή εμείς ήμασταν μεγάλοι, τελειόφοιτοι, ενώ εκείνη μόλις είχε έρθει στο Λύκειο μας. Αφού αποφοιτήσαμε άπαντες, η Λία πήγε στο Μπέρμινγχαμ και σπούδασε αρχιτεκτονική εσωτερικού χώρου, με μεταπτυχιακά στο Μιλάνο και άλλα εντυπωσιακά. Και κάπου εκεί έχασα τα ίχνη της.

Επιστρέφοντας στην Κύπρο γίναμε φίλοι στα σόσιαλ, αλλά δεν είχαμε ιδιαίτερες επαφές. Όταν πριν πολλά χρόνια μου μπήκε η ιδέα ότι αυτά τα στρουμφάκια που συλλέγω πρέπει επιτέλους να βρουν ένα σπίτι δεν ήξερα πού να αποταθώ. Τα είχα πεταμένα σε κάτι κούτες ΙΚΕΑ και τα έβλεπα και τα μύριζα άσκοπα. Μία μέρα πέρσι τα Χριστούγεννα καθώς σκρόλαρα στο ίνσταγκραμ έπεσα πάνω στον λογαριασμό της Λίας (@liasworkshop, κάντε follow σε FB & Instagram να ξεστραβωθείτε). Έφτιαχνε κάτι αρχιτεκτονικές μακέτες για αρχιτεκτονικά γραφεία και μου είχαν κάνει τρομερή εντύπωση. Πώς δεν το είχα σκεφτεί προηγουμένως, η Λία έπρεπε να αναλάβει να φτιάξει το στρουμφοχωριό!

Την πήρα τηλέφωνο, της εξήγησα τι θέλω. Στην αρχή νομίζω δεν με πήρε σοβαρά, νόμιζε ότι αστειεύομαι ή ότι δεν εννοώ 100% αυτό που ζητώ. Στα πολλά άρχισα να εξηγώ, την έφερα κουβαλητή στο σπίτι για καφέ για να της δείξω πού θέλω να το τοποθετήσω, και τότε μόνο άρχισε να με παίρνει στα σοβαρά. Μου είχε υποσχεθεί πως όταν θα ξαλάφρωνε λίγο από τη δουλειά της θα αφιέρωνε χρόνο για να σπιτώσουμε τα στρουμφ μου! Όπερ και εγένετο. Ξεκίνησε να φτιάχνει τη μακέτα τον περασμένο Ιούνιο όποτε είχε ελεύθερο, στα ενδιάμεσα της δουλειάς της. Μου την παρέδωσε σήμερα εν χορδαίς και οργάνοις.

Μα τι υπέροχο έργο τέχνης, Παναγία μου! Τα σέβη σας παρακαλώ!

Το έχω βάλει στην τραπεζαρία προς το παρόν. Μετά θα το μεταφέρω πάνω στο ησυχαστήριο μου στη σοφίτα, να το βλέπω και να χαίρομαι! Μα δεν είναι πανέμορφο;!

Προσέξετε λεπτομέρεια περικαλώ. Δείτε τον καταρράκτη πόση λεπτοδουλειά έχει. Το νερό μοιάζει αληθινό. Μην σχολιάσω το λουλουδικό γύρω-γύρω. 

Με τον γιο μου ήδη τσακωθήκαμε. Του εξήγησα ότι η μακέτα δεν είναι παιχνίδι. Για να μην του δημιουργήσω ψυχολογικά, του είπα ότι θα μπορεί να παίζει υπό επίβλεψη κάποιες φορές πριν βάλουμε από πάνω το διαφανές καπάκι. Ήδη προκάλεσε ζημιά και τσακωθήκαμε. Μου είπε θυμωμένος «παπά, δεν είναι δικό σου! Είναι και των δύο μας!» Κακά ξεμπερδέματα θα έχουμε. 



Όπως προείπα, διαθέτω 350 περίπου Στρουμφ. Στη μακέτα δεν ξέρω ποια θα σπιτωθούν, πάντως προς το παρόν δοκιμάζω διάφορους συνδυασμούς να δω πώς αναδεικνύεται περισσότερον το οπτικόν του πράγματος. 

Η λίμνη είναι η αγαπημένη μου περιοχή της μακέτας. 

Μου έφεραν και το καπάκι προχθές, αλλά ακόμα δεν αποπειράθηκα να το βάλω από πάνω. Θέλει τέσσερα άτομα να το σηκώσουν. Όπως το είδα έτσι τυλιγμένο στο νάιλον τις προάλλες, έμοιαζε με γιγάντιο παγάκι. Μπήκα μέσα και το έπαιζα frozen. Έτσι να με παγώσετε όταν πεθάνω. Σαν τον Ουόλτ Ντίσνεϊ. Μετά που βγήκα ήθελε να μπει και ο Αλέξης, νέα μάχη ξεκίνησε προκειμένου να του εξηγήσω ότι αυτό το πράμα είναι εύθραυστο. Τουλάχιστον έμαθε τη λέξη "εύθραυστον" και τώρα την χρησιμοποιεί. Μην κάνω μαλακία, όμως, αμέσως να με μιμηθεί το καμάρι μου!


Τα στρουμφάκια είναι ο πατέρας μου. Είχα ξαναγράψει και παλιότερα σχετικά. Τα στρουμφάκια είναι η καλύτερη ανάμνηση που έχω από εκείνον. Όταν ήμουν εγώ στην ηλικία του γιου μου, τον θυμάμαι να έρχεται σπίτι συχνά και να μου φέρνει 2-3 τέτοια δώρο, από το περίπτερο του Φιλοθέου στον Άγιο Δομέτιο. Η χαρά μου ήταν πάντα απερίγραπτη. Είχα μαζέψει πολλά στρουμφ, αλλά μεγαλώνοντας τα έχασα ή τα πέταξα. Λίγο μετά που πέθανε είχα πάει με τους φίλους μου ταξίδι στη Σκανδιναβία. Στο αεροδρόμιο της Κοπεγχάγης εντόπισα ένα κατάστημα που πουλούσε στρουμφ. Αμέσως άνοιξε το κουτί των αναμνήσεων και μου ήρθαν όλα. Ακόμα και η μυρωδιά του λάτεξ από τα οποία είναι φτιαγμένα. Όπως ήμουν εκεί τα αγόρασα αβλεπί και επιβιβάστηκα για Κύπρο. Στην πορεία αποφάσισα να αγοράσω κι άλλα, έτσι τα τελευταία χρόνια κατέληξα να έχω πάνω από 300.

Στη μακέτα δεν χωρούν όλα. Θα πρέπει να επιλέξω ποια τελικά θα ζήσουν στο χωριό. Τα υπόλοιπα ας τα ρημάξει ο Αλέξης. Να μην μεγαλώσει και να λέει ότι ο παπάς του αγόραζε παιχνίδια και δεν τον άφηνε να παίξει μαζί τους γιατί τα κράταγε για τον ίδιο. Ήδη το λέει με παράπονο για άλλα συλλεκτικά παιχνίδια που έχω από τα παιδικά μου χρόνια.

Ευχαριστώ Λία, έκανες υπέροχη δουλειά!

Δευτέρα, Δεκεμβρίου 28, 2020

Βιβλιολέσχη 2020

 Ως γνωστόν κάθε χρόνο θέτω στόχο να διαβάζω ένα βιβλίο κάθε μήνα.

Πέρσι κατάφερα και ξεπέρασα τον στόχο διαβάζοντας 18 βιβλία. Φέτος, λόγω καραντίνας ξεπέρασα κάθε προσδοκία και έφτασα τα 25! Μόνο το δίμηνο της καραντίνας είχα διαβάσει 7 βιβλία στην καθισιά μου. Δεν έχω ξαναδιαβάσει τόσο στη ζωή μου, ούτε καν στο πανεπιστήμιο. Το απόλαυσα εννοείται.

Αν κόπτεστε και ενδιαφέρεστε, μπορείτε να με κάνετε added as a friend κατεβάζοντας το goodreads και να δείτε τα πιο πάνω βιβλία και να ανταλλάξουμε απόψεις. Αν πάλι χεστήκατε, σας παραθέτω εδώ τη λίστα με τα καλύτερά μου. Μη μου ζητάτε να σας πω τι και πως, τα 40 έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους. Ελάχιστα πράγματα θυμάμαι τελειώνοντας ένα μυθιστόρημα σχετικά με την υπόθεση. Η απόλαυση που κερδίζω κρατά 2-3 ώρες μετά την ανάγνωσή τους.

 Πάμε:

The Perfect Wife (JP. Delaney)

Tο βρήκα εξαιρετικό! Γεμάτο ανατροπές και σαν σύλληψη υπέροχο. Ένας άντρας χάνει την αγαπημένη του σύζυγο και μη μπορώντας να αντέξει την απώλεια δημιουργεί ένα ρομπότ ακριβώς το ίδιο με τη γυναίκα του. Το φορτώνει με αναμνήσεις της συζύγου του και ζει μαζί του σαν να ήταν εκείνη. Το ρομπότ όμως θέλει να ανακαλύψει την αλήθεια και να εξιχνιάσει τον χαμό της πραγματικής συζύγου. Στην πορεία εγείρονται πολλά ηθικά θέματα κατά πόσον ένα ρομπότ μπορεί να έχει νομική ύπαρξη και οντότητα. Θέματα τα οποία θεωρώ ότι θα μας απασχολήσουν στ’ αλήθεια τις ερχόμενες δεκαετίες. Το διάβασα στα αγγλικά για να διατηρήσω μιαν υποτυπώδη επαφή με τη γλώσσα των σπουδών μου. Αισθάνομαι ότι τα αγγλικά μου ξεφτίζουν όσο πάνε. Να το διαβάσετε οπωσδήποτε. Επίσης να πω ότι ο Delaney εξελίσσεται στον/στην αγαπημένο μου συγγραφέα (πρόκειται για ψευδώνυμο, δεν ξέρω αν είναι άντρας ή γυναίκα). 


Χωρίς Όνομα (Στηβ Κάβανα)

Ένας συγγραφέας διαπράττει εγκλήματα και μετά τα μεταφέρει σε μυθιστορήματα τα οποία γίνονται ανάρπαστα. Εννοείται τα εκδίδει με ψευδώνυμο και δεν γνωρίζει κανένας την ταυτότητά του. Όταν η ταυτότητά του διαρρέει αναλαμβάνει να βγάλει από τη μέση τον άνθρωπο που απειλεί να τον ξεμπροστιάσει. Αυτό το μυθιστόρημα έχει πολύ γρήγορη πλοκή και άφθονες ανατροπές. Νομίζεις ότι βλέπεις σειρά στο Νέτφλιξ. Εξαιρετικό αν και σε σημεία κόντεψε να με χάσει γιατί το βρήκα υπερβολικό. Στο τέλος με αποζημίωσε. Να το διαβάσετε κι αυτό. 


Ο Καλός Γιος (Γιου-Γιονγκ-Γιονγκ)

Ότι θα έφτανα στο σημείο να διάβαζα και κορεάτικη μυθοπλασία, και να την αποθέωνα κιόλας… Μόνο στο 2020! Λάτρεψα την ιστορία αυτή, θυμίζει λίγο την οσκαρική ταινία «τα παράσιτα». Είναι ίδιας λογικής και ατμόσφαιρας. Αφορά σε ένα ψυχοπαθή γιο που συνέρχεται από ένα επιληπτικό επεισόδιο και βρίσκει τη μάνα του σφαγμένη. Δεν είναι σίγουρος αν την σκότωσε ο ίδιος ή κάποιος άλλος. Είχα συναρπαστεί με το συγκεκριμένο. Να το διαβάσετε. 



Για το τέλος αφήνω αυτό εδώ.

Η Μη Βλάπτειν (Henry Marsh)

Πραγματικές ιστορίες ενός χειρουργού εγκεφάλου. Δυσβάσταχτο βιβλίο. Έκανα μήνες να το τελειώσω γιατί δεν άντεχα να συμπάσχω με τις αγωνίες του για τη διάσωση των ασθενών του. Συνταραζόμουν σύγκορμος ψυχολογικά σε κάθε κεφάλαιο. Έκλαιγα με τις χαρές και επιτυχίες του, έμενα άφωνος και αμίλητος με τις περιπτώσεις που αποτύγχανε και άφηνε κόσμο σε κατάσταση «φυτού». Πόσο θαυμάζω τους γιατρούς ώρες- ώρες. Αν θέλετε δοκιμάστε το. Γιατί μπήκα στη διαδικασία να διαβάσω ένα τέτοιο βιβλίο μην ρωτάς. Συναρπάζομαι με το reality του πράγματος, γενικά, ίσως όμως και να νιώθω ότι θα έρθει και η σειρά μου και θέλω να ξέρω τι με περιμένει. 

Εύχομαι το 2021 να διαβάσω άλλα τόσα!


Κυριακή, Δεκεμβρίου 27, 2020

Βανδίσση 2


Μεγάλη η χάρη σου Βισσάρα μου που άντεξα και ξενύχτησα μέχρι τις 2:00 το πρωί για να κάτσω να δω «τη σύμπραξη της χρονιάς». Ένας Θεός ξέρει πώς άντεξα τη φάτσα και τη φωνή του Κοκλώνη μέχρι να βγεις. Αντιλαμβάνομαι όμως ότι όλοι οι καλλιτέχνες τον συμπαθείτε και ότι όλα για εκείνον γίνονται, όλα γύρω του γυρίζουν, κι έτσι άδικα των αδίκων του στέλνω αρνητισμό μπας και γλιτώσουμε από την παρουσία του. Δεν προβλέπω να ξεμπλέκουμε εύκολα από δαύτον.

Λοιπόν,

Ας περάσουμε σε γρήγορο σχολιασμό του τι είδαμε χθες:

Εμένα μου φάνηκε άβολο όλο αυτό. Ήταν εμφανές, κατά τη γνώμη μου, ότι έγινε για να γίνει, και ότι ήταν αμήχανο. Μόνο ως τρολάρισμα στα πλαίσια του «2020» μπορώ να το δεχτώ. Η Βίσση όταν τραγουδά με τη Γαρμπή καταλαβαίνεις ότι το χαίρεται. Ακόμα και με τη Θεοδωρίδου όταν τραγούδησε προ μηνών στη Θεσσαλονίκη, έβλεπες μια αποδοχή και μια άλφα χημεία. Χθες βράδυ, το θέαμα ήταν ολίγον τι καταναγκαστικό. Εξέπεμπαν και οι δύο τους μία διάθεση «εδώ που φτάσαμε θα το κάνουμε κι αυτό». Επειδή το σηκώνει η εποχή, η εκπομπή, επειδή δεν μπορούσαν να το αποφύγουν εύκολα. Δεν με έπεισαν ότι το έλεγε η ψυχούλα τους. Τα δε φιλιά στο στόμα και οι αγκαλιές και τα «σ’ αγαπώ-μ’ αγαπάς» και οι εκεχειρίες, τόσο ψεύτικα που ήταν σχεδόν διασκεδαστικά.

Τα φαν κλαμπ αμφότερα, βέβαια, καταχάρηκαν το θέαμα και σήμερα συζητούν για αδελφοποίηση, συνθήκες ειρήνης και ανακωχή. Θου Κύριε φυλακήν τω στόματί μου.

Για να λέμε και την αλήθεια, το χθεσινό ήταν όντως ιστορικό. Έπρεπε να το ζήσουμε κάποτε για να επιβεβαιώσουμε τα όσα λέμε τόσα χρόνια. Η Βανδή ήταν καλύτερη μουσικά από ό, τι περίμενα. Τα είπε αξιοπρεπώς και προς τιμήν της έδειξε έναν άλφα σεβασμό. Ήταν «κουμπωμένη» ως έπρεπε να ήταν απέναντι στον θρύλο. Προς τιμήν της, επίσης, τα αστειάκια τύπου «εγώ κάνω τέλεια τη Βίσση». Ορθός ο σαρκασμός της, αλλά ένιωθα ότι κι αυτός της επιβλήθηκε απ’ τις συνθήκες.

Στα τηλεοπτικά πλάνα όπου η επιτροπή χόρευε υπό τους ρυθμούς της Άννας, η Βανδή όφειλε να κάνει πως διασκεδάζει επίσης. Η γλώσσα του σώματος της άλλα μαρτυρούσε κι αυτό ήταν η μεγαλύτερη της τιμωρία. Για να μην σχολιάσω αυτό που της είπε η Άννα στο τέλος «ήσουν πολύ ευγενική και συνεργάσιμη!» Ήτοι «έκανες ό, τι είπαμε, δεν παρέκκλινες στιγμή από το σενάριο, μπράβο σου κορίτσι μου θα πας μπροστά!» Το καταπόλαυσα.

Η επιλογή των τραγουδιών τους ήταν σωστή. Μου άρεσε που άρχισαν με το «ατμόσφαιρα ηλεκτρισμένη». Μου άρεσε και το πώς έδεσαν μεταξύ τους τα τσιφτετέλια τους. Ήθελα λίγο πιο επική την αναμέτρηση. Ήθελα να πουν και το «θα πάμε κόντρα κι όπου βγει». Ήθελα και στο σόλο της τρομπέτας στην αντίστροφη μέτρηση όπου στέκονταν πλάτη-πλάτη να το έπαιζαν σκηνή φαρ ουέστ και να έβγαζαν περίστροφα. Τα ήθελα λίγο πιο επικά τα πράματα και λιγότερο «δήθεν αυθόρμητα».

Η Βίσση κατά τα άλλα ήταν ένα χάρμα. Κουτουλούσα από τη νύστα, μα όταν βγήκε ήταν σαν να έγινα 20 χρονών, άνοιξε το μάτι μου σαν γαρίδα και έζησα άλλη μία εξωσωματική εμπειρία. Κάθε που πάω να πω ότι τη χόρτασα εμφανίζεται από το πουθενά για να μου αποδείξει ότι δεν έχει φάει ακόμα τα ψωμιά της. Στις 2:00 το πρωί έλαβα μήνυμα και από τη μάνα μου, η οποία συνήθως κοιμάται από τις 9:00. Εντυπωσιάστηκα που έμεινε ξύπνια για χάρη της, αν και γρήγορα κατάλαβα ποιο ήταν το θέμα της. Από όλο αυτό, το μόνο που είχε να σχολιάσει ήταν ότι «πάει, γέρασε κι αυτή». Επειδή μυρίστηκε τη δυσφορία μου έστειλε και δεύτερο μήνυμα μπας και το σώσει, γράφοντας «η φωνή καμπάνα όμως!»

Εν τω μεταξύ, από 17 χρονών εγώ ακούω ότι η Βίσση γέρασε! Δεν πέρασε χρονιά που να μην βρεθούν καλοθελητές να με ενημερώσουν για την εξέλιξη γήρατος της Βίσση. Εδώ γέρασα εγώ, μάνα μου, και αυτή ακόμα αντέχει να σαρώνει. Τι συζητούμε; Θυμάμαι όταν ήμουν 21 χρονών και βλέπαμε με τον πατέρα μου τη συναυλία της από το Βουκουρέστι που μου είχε πει «καλή η Βίσση αλλά δεν έχει τις αντοχές που είχε κάποτε!» Εν τω μεταξύ μια χαρά στα ντουζένια της ήταν στο Βουκουρέστι. Πραγματικά απορώ γιατί ο κόσμος κόπτεται για την ηλικία της, για το αν φαίνεται νέα, για το αν αντέχει, για το αν της πάει το φόρεμα, για το αν της πάει το μαλλί, και άλλες τέτοιες μαλακίες. Γιατί ελάχιστοι εστιάζουν στο τι νιώθουμε όταν την ακούμε, δεν μπορώ να καταλάβω!

Τέλος πάντων. Ναι. Χάρμα η Βίσση. Την ώρα που είπε του Καρβέλα «το ευχαριστώ σου το λέω μέσα από τα μάτια μου» έτρεχαν αβίαστα τα δάκρυα πάνω στα μάγουλα μου χωρίς να κάμω την παραμικρή κίνηση. Απίστευτα πράγματα. Ε, να, έγιναν όλα αυτά κι έτσι ξεπέρασα γρήγορα τη «σύμπραξη της χρονιάς». Μετά κοιμήθηκα σαν πουλάκι!


Σάββατο, Δεκεμβρίου 26, 2020

Βανδίσση

Εν έτει 2020 να ασχολούμαστε και να θεωρούμε τη συνάντηση της Άννας Βίσση με τη Δέσποινα Βανδή ως το κορυφαίο ελληνικό, καλλιτεχνικό δρώμενο της χρονιάς το λες και κατάντια, αλλά θα ήθελα να τοποθετηθώ μιας και είτε μου αρέσει είτε όχι, τη Βίσση εξακολουθώ να τη βλέπω στον ύπνο μου σταθερά μια φορά την εβδομάδα. Οπότε, αν δεν τοποθετηθώ εγώ, που με θεωρώ τον μεγαλύτερο και ουσιαστικότερο θαυμαστή της Άννας, τότε ποιος;

Δεν έχω πρόβλημα να βρεθεί η Βίσση με τη Βανδή στην ίδια σκηνή σε ένα τηλεοπτικό πρόγραμμα, ακόμα και αν πρόκειται για το τραγικό Just The Two of Us. Ανοίγω μια παρένθεση - Αυτά έχουμε, αυτά βλέπουμε. Σε οποιαδήποτε άλλη χρονική στιγμή το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα θεωρούνταν trash show. Και τώρα trash είναι, αλλά ζούμε σε εποχή κατά την οποία έχουμε εξοικειωθεί με την παρακμή μας και «κάνουμε χαβαλέ», όπως θα έλεγε και η Ραΐσα στο Big Brother. Άμα ένα πρόγραμμα με συντελεστές τον Κοκλώνη και τον Τρύφωνα Σαμαρά θεωρείται η ναυαρχίδα των σόους στην Ελλάδα, αντιλαμβάνεσαι ότι το πηγάδι δεν έχει πάτο.

Κλείνει η παρένθεση.

Ας βρεθεί η Βίσση με τη Βανδή επί σκηνής. Σιγά τα ωά! Σιγά τη σύζευξη! Η Βίσση έχει κάνει ντουέτα επί σκηνής με άφθονους άφωνους ή μέτριους τραγουδιστές στις πίστες και τα κέντρα στα οποία εμφανίζεται τα τελευταία 40 χρόνια. Άλλη μία τέτοια σύμπραξη, δεν αλλάζει κάτι. Δεν θα έπρεπε να θεωρείται «η καλλιτεχνική συνάντηση της χρονιάς!» Θα έπρεπε να θεωρείται «άλλη μία συνεργασία στα πλαίσια μίας μαλακίας στην τηλεόραση».

Η κόντρα Βίσση – Βανδή δεν ήταν αποκύημα της φαντασίας μας. Μπορεί να μην ήταν προσωπική (αν και ούτε γι’ αυτό δεν παίρνω όρκο), αλλά μια χαρά εξυπηρέτησε και τις δύο. Κυρίως όμως τη Βανδή που ήρθε να διεκδικήσει χώρο.

Αρχικά, η Βανδή δεν παρουσιάστηκε στο ελληνικό κοινό ως κλώνος της Βίσση. Ήταν μία συμπαθέστατη νέα τραγουδίστρια, μέτρια μεν, αλλά με προοπτικές. Είχε βγάλει τα σουξέ της, «γέλα μου», «αδιέξοδο», «δεν πεθαίνει η αγάπη», και ήταν πολλά υποσχόμενη. Εκεί που άρχισε να μας τη βιδώνει ήταν όταν άδραξε την ευκαιρία όταν η Άννα Βίσση αποφάσισε να αποσυρθεί στην Αγγλία για να παλέψει τη διεθνή αναγνώριση, και κάποια έπρεπε να καλύψει το κενό της «θεάς» στη μουσική αγορά. Όπου «θεά», βλέπε «τα κάνει όλα επί σκηνής και συμφέρει». Η Γαρμπή ήταν πολύ λαϊκή, η Ευρυδίκη πολύ ποπ, η Μαντώ και η Αλέξια έπνεαν τα λοίσθια. Ποια θα το κάλυπτε;

Και δεν με πειράζει που αποπειράθηκε να καλύψει το κενό. Με πειράζει που κάποιοι κουφοί εκεί στα μάρκετινγκ των εταιρειών την πίστεψαν και την προώθησαν.

Στο μεταξύ, ξεσήκωσαν όλη την καλλιτεχνική ομάδα που επιμελούνταν τις εμφανίσεις της Άννας και τους πάσαραν στη Βανδή. Χορογράφο, σκηνογράφο, σκηνοθέτη. Εξαιρετική χρονική στιγμή για να την πλασάρουν ως το αντίπαλο δέος που και σόου μπορεί να κάνει, και λαϊκό να πει, και την πίστα να γεμίσει. Έβαλαν και τον Φοίβο να γράψει 2-3 σουξέ τα οποία πατούσαν πάνω στις τότε συνταγές του Καρβέλα, σκηνοθέτησαν και δυο-τρεις αντιγραφές φουστανιών, μαλλιών και εμφανίσεων… Ε, δεν ήθελε και πολύ.

Το πρόβλημα ήταν και είναι ότι η Βανδή δεν μπορούσε να συγκριθεί κατ’ ουσία με την Άννα. Ούτε εφάμιλλη φωνή διέθετε, ούτε ίδια έκταση, ούτε πατούσε πάντα στις νότες όταν τραγουδούσε λαϊβ. Την έχω δει τρεις φορές τη Βανδή επί σκηνής. Το 1998 με τον Καρρά στο Χάος, το 2005 με τον Μαζωνάκη στο Ρεξ, και πιο πρόσφατα στο Μάμμα Μία. Καμία βελτίωση, καμία επαφή με τη μουσική. Η Μαγγίρα και η Μαριέλλα Σαββίδου ήταν πιο ορθόφωνες από εκείνην. Και δεν δηλώνουν καν τραγουδίστριες. Δεν είχε όμως, ούτε έχει σημασία. Υπήρχε κόσμος που αυτό το «αγόραζε». Τότε, κιόλας, ζούσαμε την εποχή των θεαμάτων. Αν η Βανδή μπορούσε να κάνει εντυπωσιακές εμφανίσεις και πουλούσε , όλα τα άλλα ήταν λεπτομέρειες. Και δεν έκανε απλώς εντυπωσιακές εμφανίσεις. Είχε και κάποια πολύ δυνατά τραγούδια, είχε και κέφι και όρεξη να δουλέψει και να εδραιωθεί. Έλειπε η ουσία, αλλά διανύαμε ούτως ή άλλως εποχές ανούσιες.

Μόλις κατέρρευσε όλο αυτό, εκεί γύρω στο 2005 και μετά που σταμάτησε και η δισκογραφία, άρχισε και η Βανδή, όπως πολλοί άλλοι, να καταρρέει. Δεν είναι τυχαίο που πλέον εργάζεται ως επί το πλείστο στην  τηλεόραση τα τελευταία δέκα χρόνια, ενώ το τραγούδι το άφησε σε δεύτερη μοίρα. Ειλικρινά πιστεύω ότι γνωρίζει και η ίδια ότι δεν είναι το φόρτε της. Είναι γοητευτική όταν μιλά, έχει δομημένο και σωστό λόγο, φιλόλογος γαρ, ξέρει και η ίδια ότι πλέον πρέπει να επενδύσει εκεί. Στο μπλα-μπλα. Έπρεπε να βρεθεί ο Θεοφάνους να την αναστήσει πρόσφατα με ένα πολύ καλό λαϊκό τραγούδι, το οποίο προβλέπω να την επαναφέρει στο προσκήνιο, για να θυμηθεί ότι παρεμπιπτόντως είναι και τραγουδίστρια. Too little, too late.

Η Άννα από την άλλη, ήταν κι αυτή ένα πολύ δυνατό προϊόν, αλλά είχε και την ουσία. Και δεν είναι μόνο η φωνή και η ορθοφωνία. Είναι η γενικότερη της στάση απέναντι στο τραγούδι και τη μουσική. Η Βίσση έκανε τις ατασθαλίες της και αυτή τα τελευταία χρόνια με τους Φουρθιώτηδες, αλλά έμεινε ταγμένη σε αυτό που αγαπά με μία ρομαντική και συγκινητική προσέγγιση που την κατατάσσει στους ακραιφνείς καλλιτέχνες. Το γεγονός ότι εμμένει στον Καρβέλα ακόμα κι αν κάποτε δεν της βγαίνει σε καλό, εμένα με καταγοητεύει. Η αφοσίωση της σε έναν άνθρωπο με τον οποίο βγάζει τραγούδια σαν δυο μωρά που συναντώνται ένα απόγευμα για να παίξουν, τη διαφοροποιεί από όλους τους άλλους τραγουδιστές της Ελλάδας. Ποια άλλη το κάνει αυτό; Ποια άλλη προσεγγίζει τη μουσική της τόσο παιδικά;  Το γεγονός ότι βγάζει όπερες τη μια χρονιά απλά και μόνο για να ικανοποιήσει το ψώνιο της και μετά πάει και βγάζει δίσκο με 80’s σάμπες, ροκ τσιφτετέλια, και ράντομ χασάπικα με τη Γιώτα Γιάννα, δείχνει ότι ουδόλως την ενδιαφέρει να ικανοποιήσει τις μουσικές επιταγές του 2020. Την νοιάζει να περνά καλά.

Πέρασαν τα χρόνια. Κανείς δεν θεωρεί τη μία αντίπαλον δέος της άλλης. Ούτε καν τα φαν κλαμπ που κάποτε έβγαζαν μαχαίρια έξω από τα νυχτερινά κέντρα εξ αιτίας τους. Σήμερα είναι η Άννα Βίσση που επιβιώνει μέσα στη μουσική της κοσμάρα, είναι και η Βανδή η οποία ακόμα και τον Φοίβο αποκαθήλωσε επειδή επαναλαμβανόταν άγρια. Άρα, ποια σύμπραξη; Ποιο ντουέτο; Με τη Χρύσπα να έβγαινε να τραγουδήσει η Άννα, ένα και το αυτό. Το ότι θα βγουν να κάνουν «διάλογο» με τα τραγούδια τους και να λέει η μία «πάλι στα χαμένα θα γυρνάω» και η άλλη «στα ‘δωσα όλα», θα συγκινηθεί κανείς; Κανείς!

Θέλω την Άννα στην τηλεόραση γιατί την πεθυμώ. Κακώς αυτό συμβαίνει μέσω του σόου του Κοκλώνη, κακώς θεωρείται η σύμπραξη με τη Βανδή ως «ιστορική στιγμή». Αλλά… 2020 είναι αυτό.

Τι πήγε καλά φέτος για να πάει αυτό;

Δευτέρα, Δεκεμβρίου 21, 2020

Σαράντα

Ορίστε μας. Φτάσαμε και τα σαράντα! Δόξα σοι ο Θεός!

Σαράντα! ΩΘΜ!

Όταν άρχισα να γράφω σ’ αυτό το μπλογκ ήμουν 26!

Πότε πάτησα τα 40! Πότε;! Α, ναι! Σήμερα!

Είναι συγκλονιστικό το νούμερο. Το συνειδητοποίησα έτι περισσότερον όταν κάθισα να μοντάρω το επετειακό μου βίντεο από το 1980 μέχρι σήμερα. Είδα και θυμήθηκα πράματα και θάματα. Τα ξανάζησα όλα λεπτό προς λεπτό, και κυρίως, τα κατάλαβα και τα ξεδιάλυνα όλα. Πρέπει να απομακρυνθείς αρκετά ηλικιακά για να καταλάβεις τι συνέβαινε τότε, που αδυνατούσες να δεις τα προφανή.

Και ήταν ένα τεράστιο μάθημα αυτές οι ταινίες για μένα, γιατί ξαναβλέποντάς τες έβγαλα σπουδαία συμπεράσματα. Πρώτον και κύριο: οι σχέσεις καταναλώνονται και ολοκληρώνονται. Κανονικά σαν τα προϊόντα. Άτομα με τα οποία φάγαμε ψωμί και αλάτι σήμερα με το ζόρι ανταλλάζουμε ευχές στα σόσιαλ, για να μην μιλήσω για φυσική επαφή. Κι όμως, τα θεωρώ κοντά μου. Άδικο; Ναι, άδικο, αλλά ίσως ό, τι είχαν να δώσουν το έδωσαν. Μπορεί να το ήπιαμε μονορούφι και γι’ αυτό μας σώθηκε πρόωρα, αλλά αυτό ήταν. Τους άλλους που τους τρώμε με φειδώ, τους έχουμε ακόμα γύρω μας.

Δεύτερον. Για ό,τι γκομενικό δεν πήγε καλά και αστόχησε, ευθύνομαι μονάχα εγώ. Καμία άλλη. Μόνο εγώ. Παλιότερα κρυβόμουν πίσω απ’ το δάχτυλό μου, μου έφταιγε η τάδε, μου έφταιξε η άκαρδη δείνα. Καμία δεν έφταιγε. Οι προσεγγίσεις μου, τα πιστεύω μου, οι χειρισμοί μου από τα 17 και μετά ήταν τόσο ΓΤΠ (=Για Τον Πούτσο), που σήμερα αναγνωρίζω πλήρως την ενοχή μου και αναλαμβάνω κάθε ευθύνη. Καμία χυλόπιτα δεν ήρθε τυχαία και καμία δεν ήταν άδικη. Ήμουν ένας άλλος τότε και ό, τι πάθαινα προέκυπτε από το ξερό μου το κεφάλι. Έπρεπε να 40αρησω για να το δω, μα κάλλιο αργά παρά ποτέ.

Είναι θλιβερό εν μέρει, μα το έχω πει πολλές φορές, έπρεπε να σκάσω κυριολεκτικά στα 30 μου για να γυρίσει ο διακόπτης και να πήξει ο νους μου. Η ζωή μου άρχισε στα 30 μου και μόνο σήμερα μπορώ να πω ότι έχω μια άλφα εικόνα για το πού πατώ και που πηγαίνω, αν και αυτό μερικές στιγμές παίζεται.

Θέλω να πω, υποτίθεται ότι στα σαράντα θεωρείται άντρας στα ντουζένια του, μία κάβλα, μία φαντασίωση για κάθε εικοσάρα, κι όμως εγώ για τα γενέθλιά μου παρήγγειλα ένα στρουμφοχωριό. Περισσότερα γι’ αυτό, αργότερα.

Οπότε ναι, γηράσκω αεί διδασκόμενος και καμιά φορά… απλά ανεπίδεκτος μαθήσεως.

Κυριακή, Δεκεμβρίου 20, 2020

Ο Κόσμος Την Έλεγε Τρελή

Οι εικόνες στην τηλεόραση από την ανακήρυξη της Άννα-Μαρίας Ψυχαράκη ως νικήτριας του Big Brother την περασμένη Παρασκευή βράδυ μπορούν να χαρακτηριστούν ως ατυχείς και άβολες στην καλύτερη περίπτωση, κι ως κανιβαλισμός και εκμετάλλευση ενός ανθρώπου εν εξάλλω στη χειρότερη. Μία παίκτρια εμφανώς καταρρακωμένη ψυχολογικά (το δήλωσε και η ίδια ότι αισθανόταν «κουρασμένη» και δεν εννοούσε σωματικά), να παραληρεί στις κάμερες, αγκαλιάζοντας καναπέδες, πατώματα και ντουβάρια και να ανακαλιέται δηλώνοντας πόσο μόνη ένιωθε μέσα στο σπίτι, φέρνοντας τους πάντες σε αμηχανία. Ενδεικτικό και το μούδιασμα που επικρατούσε στο στούντιο από όσους έβλεπαν τις εικόνες και δεν ήξεραν πώς να το διαχειριστούν, καθώς και η δήλωση της μητέρας της όταν κατάφερε να της μιλήσει, λέγοντάς της ένα επιτακτικό «Άννα-Μαρία, φτάνει!» 

Η Άννα-Μαρία δεν ήταν η αγαπημένη μου παίκτρια, αλλά κατάφερε και έγινε στην πορεία. Δεν θα την αποθεώσω όμως γιατί έβλεπα και τα κουσούρια της. Κουσούρια όμως, που φάνταζαν πταίσματα μπροστά στη Σκύλα και Χάρυβδη που είχε να αντιμετωπίσει μέσα στο σπίτι. Ναι, ήταν παλιομοδίτικη, ήταν ψυχολογικά ασταθής, επεδίωκε τη σημασία και την αποκλειστικότητα από όσους έκανε παρέα, είχε εμμονές και προκαταλήψεις, αλλά και ποιος φυσιολογικός άνθρωπος δεν έχει; Το να αναμένουμε ότι ξαφνικά όλος ο κόσμος ασπάστηκε την κορρεκτίλα και πρέπει να προσποιείται ότι όλα είναι εντάξει ενώ έζησε και μεγάλωσε με έναν άλφα τρόπο θα ήταν υποκριτικό και παράλογο.

«Πήρε η τρελή τα λεφτά!» διαβάζω από προχθές στα σόσιαλ.

Και ποιος να τα έπαιρνε, δηλαδή;

Εκατό φορές να τα πάρει η τρελή παρά το μπουζουκόσκυλο η Σοφία (το χειρότερο είδος ανθρώπου) με αισθητική και συμπεριφορά κερκίδας και πεζοδρομίου. Εκατό φορές να τα πάρει η τρελή παρά ο γκάνγκστερ ο Κεχαγιάς. Εκατό φορές η τρελή παρά η ηλίθια που πήγε και κινηματογραφήθηκε να παίρνει πίπες αγνοώντας την μεγάλη πιθανότητα να διαρρεύσει κάποτε το βίντεο, ειδικά σε καιρούς που και να κλάσεις μυρίζει όλο το διαδίκτυο. Εκατό φορές να τα πάρει η τρελή παρά οι αδιάφοροι κλαρινογαμπροί με προφορά Σάκη Ρουβά που τρεις μήνες απλώς κάθονταν και σφίγγονταν μπροστά στις κάμερες. Εκατό φορές η τρελή παρά ο εγωπαθής και οριακά καθυστερημένος αντιδήμαρχος. Εκατό φορές η τρελή παρά η ατάλαντη Αφροδίτη που πόνταρε την υγεία της προκειμένου να γίνει γνωστή. Εκατό φορές η τρελή παρά τα τικ-τοκ δίδυμα. Εκατό φορές η τρελή παρά ο Θέμης (τον οποίο κατά τα άλλα συμπαθώ) του οποίου όμως η κοσμοθεωρία εξαντλείται στο να πασαλείβεται μπογιές στα μούτρα του.

Πηγαίνετε και κλειστείτε εσείς 100+ μέρες μέσα σε ένα σπίτι τριών δωματίων με όλα αυτά τα κατακάθια και σφυράτε μου να δω αν θα βγαίνατε σώοι και αβλαβείς. Εδώ στην εστία του πανεπιστημίου συγκατοικούσαμε με ανθρώπους της τάξης μας και της ευφυΐας μας, δεν ήμασταν υποχρεωμένοι να βλέπουμε τη φάτσα ο ένας του άλλου, κι όμως υπήρχαν μέρες που δεν αντέχαμε ο ένας τον άλλον. Θα αντέχαμε να συνυπάρξουμε με τη Σοφία και τον Κεχαγιά; Όχι καριολάκια! Όχι!

Η Άννα Μαρία είχε την τάση, αλλά δεν φταίει για το πώς ξέσπασε. Φταίει ο Skai που κράτησε τη Σοφία μέχρι τέλους μέσα για να τη τσιγκλάει (αδυνατώ να πιστέψω ότι την κρατούσε ο κόσμος μέσα, γιατί αν ισχύει αυτό, κλάψτε την Ελλάδα), να παίρνει ανάποδες και να έχει το πρόγραμμα τηλεθέαση. Γιατί αν υπάρχει μισός άνθρωπος που να ταυτίστηκε με τη μπουζουξού, δεν θέλω να ξέρω πού βαδίζουμε.

Εκατό φορές τα χρήματα στην τρελή, λοιπόν. Ήταν δίκαιο και έγινε πράξη. Και το κρίμα στο λαιμό σας για το θέαμα.