Παρασκευή, Ιανουαρίου 18, 2013

Chart Show: Προεκλογικό!


Μιας και πλησιάζουν εκλογές, μπαίνουμε και εμείς στο κλίμα των ημερών και παίζουμε ένα υπέροχο και μοναδικό Chart Show με γνώμονα την κάλπη. Σήμερα θα παρουσιάσουμε ένα ΤΟΠ10 καλλιτεχνών με πολιτική άποψη, ξεκινώντας από τα αριστερά και φτάνοντας στα δεξιά. Δεν έκανα κάποια ιδιαίτερη έρευνα γι αυτή τη λίστα, απλώς σου παραθέτω κάποια εξόφθαλμα παραδείγματα για να κάνουμε χάζι. Εννοείται πως όποιος έχει να προσθέσει κάτι στη λίστα, είναι ευπρόσδεκτος.

Πριν απ’ όλα όμως, θα ήθελα να εκφράσω μια γνώμη. Θεωρώ ότι οι τραγουδιστές δεν πρέπει να γνωστοποιούν τις πολιτικές τους πεποιθήσεις. Όχι γιατί δεν μας αφορούν, αλλά επειδή δεν είναι προς το συμφέρον τους. Όταν ειδικά αυτές οι πεποιθήσεις είναι ακραίες και συγκεκριμένες μόνο ζημιά μπορούν να τους προκαλέσουν, ενώ αναπόφευκτα περιορίζουν το κοινό τους σε συγκεκριμένη μερίδα. Προσωπικά, επηρεάζομαι από την κουλτούρα και την ιδεολογία του κάθε τραγουδιστή και τάσσομαι ακούσια είτε υπέρ του, είτε κατά του. Είμαι σίγουρος ότι αν η Βίσση ήταν αριστερή, ή αν ας πούμε δεχόταν να τραγουδήσει στην Τουρκία θα έπεφτε από τα μάτια μου.

Λοιπόν, έλα να κάνουμε χάζι: Ξεκινά το ΤΟΠ10, ρίξε τίτλους, ρίξε στο κορμί μου σπίρτο, ρίξε κόκκινο στη νύχτα, ρίξε λαμπρό να τους κάψει!

10. Θάνος Μικρούτσικος –

Δεν παραθέτω τραγούδι για τον Μικρούτσικο γιατί απλούστατα δεν γνωρίζω κανένα τραγούδι του. Ξέρω όμως ότι συμμετείχε στη συναυλία στήριξης του Δημήτρη Χριστόφια τον Σεπτέμβριο του 2011, την επομένη της ανακοίνωσης του πορίσματος Πολυβίου, και συντάχθηκε υπέρ του. Σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Μικρούτσικος, όνομα και πράμα, υπογράμμισε τη συμπάθεια που τρέφει προς το πρόσωπό του Χριστόφια και δήλωσε πως ο πρόεδρος υπήρξε άτυχος στη διακυβέρνησή του, ενώ τόνισε πως έπεσε θύμα των περιστάσεων. Καταλαβαίνεις ότι πρόκειται περί κατάπτυστου ανθρώπου που με κάτι τέτοιες δηλώσεις χάνει οποιοδήποτε θαυμασμό μπορεί να τρέφει κανείς για το έργο του, που ούτως ή άλλως δεν γνωρίζω, οπότε στην περίπτωσή του ούτε γάτα, ούτε ζημιά. Θεωρώ πως πρέπει να είσαι μεγάλο ζώον για να υποστηρίζεις τον Χριστόφια γενικώς, αλλά και ειδικώς μετά το Μαρί. Αυτά.

9. Λαυρέντης Μαχαιρίτσας – Ρίξε Κόκκινο στη Νύχτα.


Καμία έκπληξη ούτε εδώ. Ένας τραγουδιστής που προσωπικά τον γνώρισα από τις αφίσες της ΕΔΟΝ στους δρόμους. Προηγουμένως αγνοούσα την καλλιτεχνική του ύπαρξη. Ομολογώ ότι το 1997 με το «ζηλεύω το μικρό σου το γατί» τον συμπάθησα ελαφρώς εξ αιτίας ιδιαζουσών περιστάσεων, αλλά πέραν τούτων αγνοώ πλήρως το έργο του. Ξέρω ότι πριν κάποια χρόνια έκανε ειρωνικές δηλώσεις εναντίον της Βίσση και αυτό είναι αρκετό για να μου είναι αντιπαθής, αφού πιστεύω ότι για να πιάσεις στο στόμα σου τη Βίσση πρέπει να είσαι τουλάχιστον ισάξιός της και να παίζεις στην ίδια κατηγορία μαζί της.

8. Βασίλης Παπακωνσταντίνου – Χαιρετίσματα (Ουδεμία συγγένεια με τα χαιρετίσματα της Μαριάντας Πιερίδη).
Ο Παπακωνσταντίνου ας πούμε, αν και τον κόβω πιο φανατισμένο και πιο κόκκινο κι από την Έλλη Κοκκίνου, μου είναι πιο συμπαθής από τους προηγούμενους δύο γιατί εκπέμπει μια αυθεντικότητα που την υποστηρίζει πειστικά. Παντρεύτηκε και τη συμπαθέστατη γκαρσόνα βου, καταλαβαίνεις, ανέβασε κάπως τις μετοχές του, παρόλο που κι αυτή, καλή κομμούνα ούσα, δεν άφησε σενάριο για σενάριο που να μην περάσει εμμέσως πλην σαφώς την προπαγάνδα της. Εν πάση περιπτώσει, δεν ξινίζω και τόσο όταν τον βλέπω στις αφίσες της ΕΔΟΝ γιατί τον θεωρώ πλέον καλτ. Εννοείται, δεν τον ακούω, ούτε τον αντέχω πάνω από πέντε λεπτά.

Στην ίδια κατηγορία ή για να το πω κυπριακά, στην ίδια «συνεπαρτζιά» εντάσσεται η πλειοψηφία των δήθεν έντεχνων τραγουδιστών οι οποίοι δεν τραγουδούν, αλλά άδουν, και οι οποίοι δεν ερμηνεύουν λόγια, μα ποιήματα.

Ίσως η μόνη λαμπρή εξαίρεση των αριστερών καλλιτεχνών να είναι ο αείμνηστος και λεβέντης Δημήτρης Μητροπάνος ο οποίος ως γνωστόν ήταν με το ΚΚΕ. Για κάποιο λόγο – όπως διαπίστωσε και η Μπρέντα – αδυνατώ να πιστέψω ότι ανήκει στην αριστερά κάποιος που θαυμάζω και δεν το αποποιούμαι. Μια προκατάληψη την έχω, αν και δεν θεωρώ ότι μου εντυπώθηκε αδίκως. Ίσως ο Μητροπάνος να είναι η εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα. Ίσως να φταίει και το ΑΚΕΛ –το κόμμα που μου σύστησε την αριστερά, που κατά τη γνώμη μου δυσφημεί γενικότερα την αριστερά ως ιδεολογία σε παγκόσμιο επίπεδο.

7. Δημήτρης Μητροπάνος – Σ’ αναζητώ στη Σαλονίκη.

Και φτάνουμε στο κέντρο.

6. Άννα Βίσση – Προτιμώ (σου παραθέτω το νέο της τραγούδι γιατί αποτελεί κόλλημα αυτή την περίοδο).

Η Βισσάρα μου παντρεύτηκε τον Καρβέλα το ’83 με κουμπάρο τον Σπύρο Κυπριανού, που ήταν τότε πρόεδρος της Κύπρου. Επομένως, μπορεί να ειπωθεί ότι ανήκει στο ΔΗΚΟ και ιδεολογικά στο κέντρο. Επίσης, τα είχε με τον Σαμαρά πράμα που δείχνει ότι κλίνει επί δεξιά. Συν τοις άλλοις, επί Τάσσου Παπαδόπουλου, λίγο πριν το δημοψήφισμα του 2004, τάχθηκε εμμέσως υπέρ του «ΟΧΙ» πράγμα που ενδυναμώνει τις υποψίες μου περί ΔΗΚΟ και κέντρου. Βέβαια, λόγω του ότι ταυτίζομαι τα μάλα με τη Βίσση, τη θεωρώ δική μου και κομμάτι μου, αδυνατώ να δεχτώ ότι θα υποστήριζε σήμερα το κόμμα του γλοιώδους Κάρογιαν που εκπορνεύεται αναλόγως της προικός που του τάζουν. Θα ξενέρωνα απίστευτα. Με παρηγορεί όμως το ότι είναι ακραιφνής Ελληνίδα, οπότε όλα τα άλλα τα παραμερίζω εύκολα για χάρη της.

5. Λία Βίσση.

Η Λία Βίσση από την άλλη, κατέβηκε στις βουλευτικές εκλογές του 2006 με τον ΔΗΣΥ για την επαρχία Λάρνακας. Έχασε. Κανένας δεν εκπλάγηκε. Πιστεύω ότι θα συνήθισε και η ίδια να μην τα καταφέρνει ιδιαίτερα σε τίποτα πλην του πιάνου. Δεν γράφω τίποτα παραπάνω γιατί αγαπώ πολύ την Άννα για να ξεμπροστιάζω τη Λία.

4. Μιχάλης Χατζηγιάννης - Χέρια Ψηλά.

Μα, πόσο γέλασα όταν τον είδα σήμερα να παρίσταται και να πιστοποιεί την υποψηφιότητα του Νίκου Αναστασιάδη στο Χίλτον. Ήταν από τα άγραφα. ΟΚ, ήταν έξυπνη κίνηση εκ μέρους του επιτελείου να δείξει ότι ένας τραγουδιστής τόσο σύγχρονος και επιτυχημένος υποστηρίζει τον Νίκαρο, αλλά ομολογώ ότι μου προκάλεσε και γέλιο. Κάτσε ρε Χατζηγιάννη και γράψε κανένα τραγούδι της Βαλάντως μπας και σώσεις την κατάσταση και άσε τα κομματιλίκια! Η Ζέτα έλειπε από το όλο σκηνικό να κάνει του Νίκου τσαλιμάκια τύπου dancing with the stars, ανάλογα μ’ αυτά που λέει στον Λάτσιο: «Μουτρωμένος μου φαίνεστε σήμερα κύριε Αναστασιάδη, θέλετε λίγο ουίσκι;» Άσε μας κουκλίτσα μου!

3. Πασχάλης

Ο γνωστός και λατρεμένος Πασχάλης, αυτός που μας απασχόλησε τα προηγούμενα έτη με το στιγμιαίο λάθος, έχει νυμφευθεί την κυρία Αλίκη Αρβανιτίδη η οποία το 2008 κατέβηκε υποψήφια με το ΛΑΟΣ. Ό, τι κι αν γράψω τώρα είναι λίγο γιατί τα είχαν πει τότε οι Ράδιο Αρβύλα πολύ καλύτερα:

2. Έφη Σαρρή – Σταυρώστε με

Ποιος μπορεί να ξεχάσει το «Σταυρώστε με» και την Έφη Σαρρή; Κανένας. Υποψήφια του ΛΑΟΣ κι αυτή, άξιο τέκνο της τότε ακροδεξιάς, μας είχε με το… λάομα που λέμε στα κυπριακά. Μα, αντιλαμβάνεσαι πλέον τη σοβαρότητα αυτής της χώρας! Κάτι τέτοια βλέπει και η Πραξούλα και θέλει να τα συνδυάσει όλα. Τέλος πάντων, η ιστορία της Έφης, γνωστή. Ήθελε σταύρωμα, αντ’ αυτού πήρε τα τρία του Λαζόπουλου. Έπειτα αποφάσισε ότι θέλει να κλειστεί σε μοναστήρι για να συνέλθει και όταν είδε πως τα αντίδωρα δεν είναι πετσετάκια, ούτε γαρούφαλλα, πήγε και βρήκε την Ηγούμενη παρακαλώντας την να την αφήσει να επιστρέψει στα εγκόσμια. Η Ηγούμενη δέχτηκε και αφότου την αποχαιρέτησε μάζεψε όλες τις υπόλοιπες στο προαύλιο και τραγούδησαν μαζί το: “how do you solve a problem like Effie? How do you tap a clown and pin it down?”

Και τελευταίος μα όχι έσχατος, το νούμερο ένα του σημερινού μας Chart Show, ο απόλυτος Έλλην.

Νότης Σφακιανάκης – ΈλληναςΤι κι αν διόλου δεν μοιάζει στον Μέγα Αλέξανδρο, τι κι αν πιο πολύ παραπέμπει στους Πακιστανούς στα φανάρια που του χαλούν την αισθητική; Ο Notis είναι εφτάψυχος, όπως και οι νότες. Και ως εφτάψυχος έχει μετενσαρκωθεί από Σωκράτης και Περικλής, σε Παπαφλέσσα και Αθανάσιο Διάκο. Εξ ου και έχει μετατρέψει τα μπουζούκια στα οποία εμφανίζεται σε συλλαλητήρια όπου προβάλλονται μέσω video wall τα πάντα. Μόνο η Ελένη Φωκά δεν έχει εμφανιστεί ακόμα να κάνει μαζί του ντουέτο, αλλά μην βιάζεσαι, θα γίνει κι αυτό. Μέχρι τότε, οι θαυμαστές του ακούνε Παντελίδη. Δυστυχώς, Νότη, τόσο ειλικρινά στο λέω.

14 σχόλια:

Beatrix Kiddo είπε...

ego gia ton mikroutsiko ixa pathi shock na s po tin alithia! ton ixa poli psila! k min m les oti den jeris to ergo tou-to opoio eine terastio

px:http://youtu.be/lIA6z8mc1Js

krima, kalitera merikes fores na masa para na mila o mikroutsikos.

apo tin alli eprepe na to perimenoume oti tha itan malakopitouras, aderfos tou andrea mikroutsikou ti na leme!

Anti-Christos είπε...

Κι όμως δεν το ξέρω το τραγούδι που μου έστειλες! :)

Dreamer είπε...

Θα μπορουσες να βαλεις τζιε τον Σαββοπουλο ο οποιος εκαμε συναυλια το 2008 την εβδομαδα μεταξυ των 2 γυρων για τον Κασουλιδη. Την ιδια νυχτα ειχαν συναυλια οι του Χριστοφια που ηταν οι συνηθεις υποπτοι που προανεφερες.
Θεωρω οτι το ΚΚΕ με το ΑΚΕΛ εν εχουν καμια σχεση. Λαλουν οτι στηριζουν την ιδια ιδεολογια αλλα αληθκεια, θωρεις τους Ακελικους δαμεσα ναν οντως κομμουνιστες εστω τζιε λλιο; Το ΚΚΕ ομως που κινειται σε οντως πιο κομμουνιστικες γραμμες παιρνει τα ποσοστα που αξιζουν σε τζιντην ιδεολογια εν ετει 2013. αποψη μου.
Το σχεδιο Αναν εννεν απαραιτητα δεικτης κομματικης προελευσης γιατι θελω να πιστεφκω οτι ο κοσμος εβαλεν τζιε λλιο νου τζιε καρδια στην ψηφο του για μια φορα. Ο κουμπαρος ομως φανταζουμε εν σοβαρος δεικτης!!! Με την Λια μεν εισαι κακος. Απλως εν μια καλη μουσικος της Κυπρου που εν επεδιωξε μεγαλα πραματα.
Οντως φκαλλει γελιο το θεμα με τον Χατζηγιαννη.
Νταξει αυτα ειχα να πω!

Anti-Christos είπε...

@Ντρήμερ: Αν μπορούσες να παρακολουθήσεις την πορεία της Λίας, (είσαι μικρός και δεν πρόλαβες) θα έβλεπες ότι επεδίωξε τα πάντα αλλά δεν τα κατάφερε. Προσπάθησε να πάει Γιουροβίζιον εκατόν φορές (1987, 1991) και δεν τα κατάφερε παρά μόνο μια φορα (1985) στην οποία πάτωσε. Σήμερα λέει στους μαθητές της τα χειρότερα για τον διαγωνισμό και η ίδια δεν θέλει να μιλά γι αυτόν (όσα δεν φτάνει η αλεπού). Επίσης έβγαλε δυο τρεις δίσκους ποπ όπως και η Άννα οι οποίοι πήγαν άπατοι και ξαφνικά μια μέρα θυμήθηκε ότι έγινε έντεχνη και έπαψε να αναφέρεται σ' αυτούς. Κράζει τα reality shows τύπου X-factor αλλά κατά τα άλλα συμμετέχει στο παρακμιακό Performance του ΡΙΚ, από το οποίο βγήκε ο άχρηστος Μυλόρδος. Αντιλαμβάνεσαι πόσο δεύτερη αισθάνεται...

Tatsa είπε...

Κάποτε σε μια συνέντευξη του ο Χατζιδάκης είπε " Οι καλλίτεχνες είτε είναι αριστεροί είτε ομοφυλόφιλοι ...κι εγώ αριστερός δεν είμαι"

Ανώνυμος είπε...

Κι όμως, Αντί-χριστε, το "Ερωτικό" και "Η αγάπη είναι ζάλη" που τραγούδησε η Χάρις Αλεξίου είναι πασίγνωστες συνθέσεις του Θάνου Μικρούτσικου. Και μάλιστα, "Η αγάπη είναι ζάλη" διασκευάστηκε από τους Antique! :)

http://www.youtube.com/watch?v=swZS6gP6SXU

Όταν είδα στην τηλεόραση τον Χατζηγιάννη πλάι στον Αναστασιάδη, δεν ήξερα αν έπρεπε να γελάσω ή να κλάψω...

Και μερικές διορθώσεις:
1. ιδιαζουσών περιστάσεων
2. του γλοιώδους Καρογιάν

Άνεργος Φιλόλογος

Anti-Christos είπε...

@Τάτσα: Καλά τα είπε ο Χατζιδάκις. Καλύτερα γκέι παρά αριστερός!

@Φιλόλογε μου: Ήμουν σίγουρος ότι είχα γράψει ιδιαζουσών! Δεν ξέρω ποιός το άλλαξε! Το γλοιώδους όντως δεν το γνώριζα....

Brenda είπε...

Μα τι ωραίο ποστ τούτο! Πάω να αγοράσω μια Σαρρή! Χαχαχα!
Είναι και η Μοσχολιού που θυμάμαι σε κάποιες εκλογές έκραζε κομμουνιστάδες παντός είδους, υποψήφια της ΝΔ ούσα!

bestman είπε...

Πάντως ο Μικρούτσικος με το Μητροπάνο (και τον Άλκη Αλκαίο) έχουν συνεργαστεί για ένα από τους καλύτερους δίσκους της τελευταίας εικοσαετίας - και τον καλύτερο της καριέρας του σύμφωνα με τον μ. Δ. Μητροπάνο.
Το εξαιρετικό "Στου αιώνα την παράγκα" του 1996 (Ρόζα, Σαν πλανόδιο τσίρκο, Πάντα γελαστοί, Για μια Ντολόρες, Ατάκες κλπ)
Ρόζα: http://youtu.be/BE2TDItbI3M
Πάντα γελαστοί: http://youtu.be/6IIG1i2GDw4

vasilis είπε...

Βρε Χρήστο, κάνε να χαρείς ένα γκουγκλαρισμα και δες/άκουσε τα μελοποιημενα από τον Θάνο Μικρούτσικο ποιήματα του Νίκου Καββαδία (Γραμμές των Οριζόντων κ.λ.π.). Είναι κρίμα να τα αγνοείς, πίστεψε με! Άλλο τα κομματικά του κολληματα και άλλο οι φοβερές συνθέσεις του! Δημ. Μάμας.

Anti-Christos είπε...

Και να τα ακούσω, φακκά μου τόσο πολλά ο συγκεκριμένος που δεν θα αλλάξει κάτι στην άποψή μου, ούτε πρόκειται να πληρώσω ποτέ για να τον δω. Θένκιου πάντως! :)

Invictus είπε...

Άμα μιλάμε για πολιτικούς και τραγούδια κι επειδή ο στίχος είναι που έχει σημασία, τούτο εδώ δεν πρέπει να λείπει από τη λίστα:

http://www.youtube.com/watch?v=TS_StZbihdg

akrat είπε...

μα είναι δυνατό με το συμπάθειο δηλαδή να χωρίζουμε τους καλλιτέχνες σαν δεξιούς και αριστερούς?


δεν ξέρω πολλά για την Κύπρο αλλά εδώ στο Ελλάδα χαχα τους βλέπουμε με κριτικό κάτι ούλους

προσωπικά ακούω υπέροχο rockabilly ελληνικό, ska ελληνικών γκρουπ και τους έχω λίγο στην απόξω ούλους αυτούς...

εν τω μεταξύ το δίπολο δεξιά αριστερά ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ είναι βαρετό... Ούλοι είναι διαχειριστές ενός αδιέξοδου συστήματος...

ruth_less είπε...

Συμφωνώ με όσα είπες απόλυτα!
Βάλε για πρόεδρος... έχεις την πιο ξεκάθαρη αντίληψη των καταστάσεων από όσους υποψήφιους έχω ακούσει :)