Τρίτη, Οκτωβρίου 03, 2017

'Ενα Κόμμα Ακόμμα

Μα τι πάει να πει το «Κόμμα των Ρώσσων στην Κύπρο;»

Πόσο λάθος ηχεί στ’ αφτιά όλο αυτό; Ακόμα δεν πρόλαβε να πάρει την άδεια, όλες οι εφημερίδες έσπευσαν να το πασάρουν ως το «κόμμα των Ρώσσων εκατομμυριούχων στην Κύπρο». Αλήθεια, πόσο κακό μάρκετινγκ είναι αυτό; Πόσο ατυχές ακούγεται; Το οποίο κόμμα βέβαια, εξηγείται για να μην παρεξηγείται, και διευκρινίζει πως «θα δέχεται στους κόλπους του και Κύπριους και Ευρωπαίους πολίτες» - μην τους περάσουμε για τίποτις απολυταρχικούς.

Πάλι καλά! Ευχαριστούμε που μας κάνετε τη χάρη!

Σόρρυ, αλλά ακούγεται τα μάλα χωρκάτικο. «Το Κόμμα των Ρώσσων στην Κύπρο». Σαν να λέμε «Το κόμμα των Σρι Λανκέζων στην Κύπρο», «το κόμμα των Πακιστανών της Λήδρας», «το κόμμα των Εγγλέζων Συνταξιούχων στην Πάφο», «το κόμμα των Βούλγαρων που τοποθετούν κλιματιστικά» και ούτω καθεξής.

Δεν ξέρω, διαφωτίστε με, δεν είναι και λίγο ρατσιστικό στις μέρες μας να υπάρχουν κόμματα βάσει καταγωγής και προέλευσης; Εξ όσων γνώριζα, τα κόμματα ήταν ομάδες πολιτών που συμμερίζονταν μία κοινή ιδεολογία (τους καιρούς που υφίσταντο οι ιδεολογίες τουλάχιστον και όχι σήμερα που είναι όλα αχταρμάς) ή ένα κοινό όραμα. Οι «Οικολόγοι» ας πούμε. Οι «Φιλόζωοι» ας πούμε. Τώρα οι Ρώσοι, ότι τι; Όσοι φτάνετε μέσα απ' τη Μόσχα και η πουτάνα η μοίρα σας έστειλε στο νησί του διαβόλου, ελάτε να ενώσουμε τα ντέρντια μας να πιούμε και μια βότκα και να ρίξουμε μια γυροβολιά τύπου α, καλίνκα-καλίνκα-μαγιά; Αν αυτό ήθελαν ας έφτιαχναν πολιτιστικό σύλλογο.

Βεβαίως, πολύ ορθά στο μανιφέστο τους εξηγούν ότι σκοπός τους είναι ο εκσυγχρονισμός τους κράτους και οι τομές στη δημόσια ζωή και φυσικά το επίσημο τους όνομα είναι «εγώ, ο πολίτης» κι ας μου φέρνει στο μυαλό εικόνες του Μιχάλη Χατζηγιάννη λίγο πριν πάει στρατό να τραγουδά σε κάτι παρακμιακά, κυπριακά τοπία το παρόμοιο σουξέ του Δώρου Γεωργιάδη.

Τέλος πάντων. Το ότι θα δημιουργούνταν ένα κόμμα στην Κύπρο το οποίο θα προωθούσε τα ρωσικά συμφέροντα στην Κύπρο ήταν θέμα χρόνου. Αλλά ας το πουν ευθαρσώς. Προετοιμασμένοι είμαστε άλλωστε. Και αν πρέπει να επιλέξουμε μια μέρα αν προτιμούμε να εξισλαμιστούμε ή να ρωσοποιηθούμε, εννοείται θα προτιμήσουμε το δεύτερο. Αλλά μην μας πουλάνε τώρα φούμαρα και παπάρες. «Τομές στη δημόσια ζωή» και «εκσυγχρονισμός του κράτους». Λες και εκσυγχρονίζεται με τίποτα αυτό το κράτος-τέρας εκτός από τη ρίψη ατομικής βόμβας.


Ό, τι να ‘ναι πια. Ό, τι να ‘ναι! Ξυπνώ το πρωί και ακούω μία παρατραβηγμένη μαλακία και σκέφτομαι ότι αποκλείεται να είναι αλήθεια κι όμως ισχύει. Ζω για την ημέρα που θα κερδίσω τον τζόκερ, θα αγοράσω μια καλύβα στους πρόποδες των Άλπεων, θα κάθομαι σε μια πολυθρόνα στο μπαλκόνι μου να γράφω μυθιστορήματα και θα ζω απ’ τους τόκους. Αχ, θα πεθάνουμε στην ψάθα, εδώ με τους φτωχούς χωριάτες, τους Ρώσους εκατομμυριούχους και τους Τούρκους κούλλουφους.   

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Να αναρωτηθώ για το timing?

Θα σφακτούν ή όχι οι υποψήφιοι για να εξασφαλίσουν την υποστήριξη (και επιχορήγηση τους)?
Οι "κομμουνιστές" θα επικαλούνται το κοινό ιδεολογικό τους υπόβαθρο (λέμε τώρα) και οι καπιταλιστές το κοινό οικονομικό τους υπόβαθρο?

(ως αποτέλεσμα) Θα δούμε σύντομα Ρώσους στο κυπριακό πολιτικό προσκήνιο?

stay tuned, i guess

neerie