Σάββατο, Φεβρουαρίου 09, 2008

Her Secret Combination is a Mystery for me...

Με ρωτάνε συνέχεια τελευταίως γιατί δεν εξέφρασα ακόμη γνώμη για τα τρία τραγούδια που θα διαγωνιστούν για την εκπροσώπηση της Ελλάδος στη Γιουροβίζιον. Μα τι να γράψω; Αφού από την πρώτη στιγμή εξέφρασα την υποστήριξη μου στην Καλομοίρα. Πριν καν ακούσουμε τα τραγούδια. Όχι ότι άλλαξε κάτι τώρα που τα ακούσαμε δηλαδή…

Έχουμε να κάνουμε με τρία ονόματα νάνων. Και το να προσπαθούμε να συζητήσουμε ποιος από τους τρεις νάνους είναι ο πιο ψηλός, μόνο από το δικό μας ύψος κόβει πόντους. Εν πάση περιπτώσει, επειδή εμένα το ύψος μου περισσεύει, διατίθεμαι να σας γράψω μια διατριβή γιατί η Καλομοίρα είναι η σίγουρη επιλογή!

Τον Μαρτάκη τον διαγράφουμε χωρίς δεύτερη σκέψη. Ο κύριος έχει ίσως το πιο ωραίο τραγούδι, αλλά δεν κάνει για Γιουροβίζιον, που είναι καθαρά διαγωνισμός εντυπώσεων. Θα μου πεις, η Σέρβα πέρσι κέρδισε με το τραγούδι της και όχι με τις εντυπώσεις. Λανθάνεσαι αγαπητέ μου. Δεν ενθυμάσαι τις κουκλάρες που την πλαισίωσαν μου φαίνεται. Εν πάση περιπτώσει, δυο γαλανοί οφθαλμοί συνδυασμένοι με ένα απλώς συμπαθητικό τραγούδι, δεν θα φέρουν την άνοιξη.


Η Χρύσπα έχει επίσης συμπαθητικό τραγούδι. Είναι ωραία γκόμενα, ένα ξώπλατο και ένα ξώβυζο να βάλει, μια χαρά θα το αναδείξει. Αν επιλεγεί να εκπροσωπήσει την Ελλάδα δεν θα με χαλάσει. Αλλά την θεωρώ πολύ Παπαρίζου wannabe και θα προτιμούσα να την έβλεπα σε κάτι πιο αμιγώς λαϊκό. Τότε θα την υποστήριζα με χίλια και χείλια.


Η Καλομοίρα έπιασε το νόημα. Λανσάρει τραγούδι χιλιοειπωμένο και μελετημένο. Θυμίζει λίγο από το ένα, λίγο από το άλλο, θα λειτουργήσει θετικά στο υποσυνείδητο του τηλεθεατή. Μην ξεχνάτε πως ο μέσος τηλεθεατής που εκείνο το βράδυ θα φάει στη μάπα 30 τραγούδια από τις 4 άκρες της Ευρώπης, ουδόλως τον ενδιαφέρει αν το τραγούδι που θα κερδίσει είναι αυθεντικό ή αν έχει μελωδία και αρμονία. Το μόνο που τον απασχολεί είναι να ξυπνήσει. Και η Καλομοίρα θα τον ξυπνήσει. Λίγο κώλο, λίγο βυζί να κουνήσει, να τα δωδεκάρια βροχή. Το τραγούδι δεν απαιτεί ιδιαίτερες φωνητικές ικανότητες, που φυσικά η Καλομοίρα δεν διαθέτει και το ξέρει, ενώ μας παρέχει και ένα ορχηστρικό διάστημα 30 δευτερολέπτων στο οποίο η Καλομοίρα θα μπορεί άνετα να επιδοθεί σε αμανέ και κούνημα άνευ προηγουμένου. Η Καλομοίρα είναι αναμφίβολα η σίγουρη επιλογή. Για ένα σίγουρο αύριο, για το μέλλον των παιδιών μας.Κατά τα άλλα, να δηλώσω πως κακώς αναλωνόμαστε σε τέτοιες συζητήσεις εφόσον κάθε χρόνο άλλα γουστάρουμε στην αρχή και άλλα ψηφίζουμε στο τέλος. Να θυμίσω ότι το 2006 όλος ο πανικός περιστρεφόταν γύρω από τα χορευτικά τραγούδια της Βίσση για να κερδίσει στο τέλος η μπαλάντα πανηγυρικά. Όπως επίσης πέρσι, ποιος να το πίστευε ότι θα έχανε ο Δάντης από το – ομολογουμένως έξυπνο – χορευτικό του Σαρμπέλ;

Επομένως, όλα θα κριθούν στην τηλεσκηνοθεσία και τη χορογραφία, που ούτως ή άλλως αυτή καθορίζει τον νικητή. Αν η Γιουροβίζιον ήταν κάτι περισσότερο από διαγωνισμός εντυπώσεων δεν θα ψήφιζε ο κάθε πικραμένος, αλλά ειδικές επιτροπές μουσικολόγων. Ένα τηλεοπτικό πρόγραμμα είναι στο κάτω-κάτω, για να έχουμε να συζητάμε. Αγκαλιάστε το γι’ αυτό που είναι και άστε τα μεσημεριανά να πρήζονται άδικα.

Παρεμπιπτόντως, να πω ότι ψες δεν είχα ύπνο και έβλεπα βίντεος από τηλεοπτικές εμφανίσεις της Καλομοίρας στο youtube. Τα λόγια είναι περιττά, η κοπέλα είναι ένας άγγελος… Μιλά και στάζω. Από παντού…

1 σχόλιο:

The Chemist είπε...

Του Μαρτάκη δεν είναι καλύτερο - παραείναι σοβιετική μπαλάντα! Από τη Χρύσπα δε, περίμενα κάτι λαϊκότερο. Καλύτερη η Καλομοίρα, αλλά το τραγούδι της φαίνεται ότι είναι προϊόν εντατικού μάρκετινγκ. Ας είναι, νομίζω ότι και φέτος δε θα ασχοληθώ με την ελληνική συμμετοχή. Αντε να τολμήσουμε να κατεβάσουμε ελληνικό στίχο κάποτε!