Δευτέρα, Μαρτίου 25, 2013

Γλυκιά Πατρίδα Σεργιάνα Μου!
Το 1997 η Κύπρος έστειλε στη Γιουροβίζιον το τραγούδι της Κωνσταντίνας με τίτλο ‘Μάνα μου’, στου οποίου το βίντεο κλιπ δέσποζε το κτίριο της Λαϊκής Τράπεζας. Ήμουν 17 χρονών τότε και δεν είχα αντιληφθεί τον συμβολισμό και τη σημειολογία του πράγματος. Απορούσα γιατί μεταξύ της Πέτρας του Ρωμιού και του θεάτρου του Κουρίου επιλέχθηκε μία τράπεζα ως «μνημείο». Σήμερα συνέλαβα πόσο πανούργα και σατανική ιδέα ήταν και βγάζω το καπέλο στο ΡΙΚ για το πόσο μπροστά από την εποχή του ήταν. Προφανώς όλοι γνώριζαν πως μια μέρα το συγκεκριμένο κτίριο θα είναι ερείπιο αρχαιολογικής αξίας ή τέλος πάντων, σταθμός στην ιστορία του κράτους!Δεκαέξι χρόνια μετά, η Κύπρος έστειλε στο Γιούρογκρουπ τη Λαϊκή για επιμνημόσυνη ακολουθία. Τα ξέρετε τα νέα, δεν τα επαναλαμβάνω. Η Λαϊκή μας αφήνει χρόνους. Λίγο χιούμορ να είχαμε όμως, θα στέλναμε και τη Κωνσταντίνα (που ούτως ή άλλως αμφιβάλλω αν έχει κι αυτή τίποτε καλύτερο να κάνει) να ερμηνεύσει σε πένθιμη βερσιόν τους μνημειώδεις πλέον στίχους του άσματος:

«Το κύμα μπαίνει στο σπίτι μου και σκύβω και προσκυνώ».

Τι κύμα δηλαδή, περί τσουναμίου προκείται. Όσο για το σκύψιμο, να ‘ταν κι άλλο...Ταμ ταπαταπαμ, ταπαταπαταμ, ταπαταμ, ταπαταμ, ταπατάμ, ταπαταμ, ταπα-τατα-ταμ, ταπα-ταπα-ταμ, ταπαταπα-τααμ! Ταμ ταπαταπαμ, ταπαταπαταμ, ταπαταμ, ταπαταμ, ταπατάμ, ταπαταμ, ταπα-τατα-ταμ, ταπα-ταπα-ταμ, ταπαταπα-τααμ! 

12 σχόλια:

Mia Petra είπε...

Κλαίω από το πρωί...
Και δεν έχω και λόγια....

Υ.Γ Για να "ευθυμήσουμε": αυτή είναι η γνωστή "Κωνσταντίνα"; Ρε τι σου κάνει η..τεχνολογία! Πάντως ήταν ωραία τραγούδι αν και το άκουσα απόψε για πρώτη φορά!

ΣΕ ΦΙΛΩ "ΜΑΝΑ ΜΟΥ".
ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΜΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ...

Ανώνυμος είπε...

Άσχετο με το point σου, όταν ήμουν Κύπρο το είχα για χωρκάτικο αυτό το τραγούδι, τώρα που έκοψα εξωτερικό όποτε το ακούω με πιάνει μια μεγάλη νοσταλγία. Μου φέρνει πολλές Κυπριακές (καλές) εικόνες.

Joan: Όχι, η Κωνσταντίνα έγραψε το τραγούδι, η τραγουδίστρια είναι η αδελφή της η Χαρά.

Άλλο άσχετο, κάποτε η Κωνσταντίνα εθεωρείτουν (που κάποιους) αντίστοιχη της Βίσση. Τα λόγια είναι περιττά στο αποτέλεσμα της ιστορίας.

Πάνω στην επικαιρότητα, ελπίζω η Κύπρος να εξύπνησε με όλα αυτά (ότι πρέπει να συνάξουμε τον νου μας και να συγυριστούμε πριν να μας συγυρίσουν ξανά με το ζόρι), αλλιώς δεν μας βλέπω καλά...

Μανα είπε...

χα χα χα χαχα δεν υπάρχει τέτοιο πράμα. ήρθα με μια μαύρη διάθεση δουλειά μου έφτιαξες τη μέρα.

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα! Πάντα απολαμβάνω αυτά που γράφεις. Το σημερινό από τα καλύτερα! Γέλασα πάρα πολύ. Καλή συνέχεια. Μαρία

homo anisorropus είπε...

Χριστός Χρίστο μου!!! :)

Ανώνυμος είπε...

pragmati!! eperase pleon sthn istoria to sidereno ktirio.

Ανώνυμος είπε...

Σε περίπτωση που δεν το πρόσεξες στα φωνητικά είναι η φετινή εκπρόσωπος!

Anti-Christos είπε...

Ωωωω, δεν το γνώριζα αυτό! Όντως! Είδες; Κάτι μαθαίνουμε κάθε μέρα!

Ανώνυμος είπε...

πάντως έχετε πλάκα, αν και ζούμε ενα εφιάλτη βρίσκετε και χώρο για χιουμορ, καλα κάνετε!!! καλά αυτό το τραγούδι άξιζε για 5ο?

Anti-Christos είπε...

Αντικειμενικά όχι, δεν άξιζε για 5ο, αλλά αν το κρίνεις ανάμεσα στα άλλα 24 τραγούδια του 1997 ίσως και να άξιζε. Συν τοις άλλοις, εμφανίστηκε και πρώτο στη σκηνή που συνήθως είναι μια σειρά που ευνοεί καλές τοποθετήσεις στον τελικό πίνακα.

Ανώνυμος είπε...

Το τραγούδι παρά το περιεχόμενο και τους τραγουδιστές που δεν τα λες "πρώτα," πιστεύω πήγε καλά γιατί βγαίνει αληθινό/πιστευτό και η ομάδα φαίνεται ότι έκανε πολλές πρόβες αφού είναι πολύ καλά συντονισμένοι στο live και ακούγονται τόσο καλά σαν να και είναι playback.

Μιλώντας για Eurovision, μας αφιερώνω το "Στην Φωτιά" που στείλαμε 2 χρόνια πριν το "Μάνα μου."

Ανώνυμος είπε...

Ehtes prosexa oti sto kentriko deltio tou Rik , sto background pezi se mia apo tis othones i Ruslana sti eurovision. En emporousan na valoun mia pou tes kypriakes simmetohes as poume!

Alex