Κυριακή, Μαΐου 13, 2012

"Ηδονίζομαι"

Όπως ίσως παρατηρήσατε, αυτό το μπλογκ έχει καιρό να ασχοληθεί με το σίχαμα που μας κυβερνά. Αυτό γιατί από τη μέρα που έμαθα ότι δεν προτίθεται να επαναδιεκδικήσει την προεδρία τον θεωρώ ουσιαστικά ξεγραμμένο και δεν πιστεύω ότι αξίζει πλέον τον χρόνο μας, ούτε καν για χλευασμό.

Παρεμπιπτόντως, να σου πω ότι θεωρώ τη μη επαναδιεκδίκηση της προεδρίας ως ένδειξη ήττας και ως αναγνώριση του μεγέθους της ζημιάς που έχει προξενήσει τα τελευταία χρόνια στην πατρίδα μας. Επίσης, θεωρώ ότι όταν το ίδιο σου το κόμμα σε «αδειάζει» τόσο απροκάλυπτα (παρόλο που σε στήριζε σε κάθε, μα κάθε μαλακία σου τα τελευταία 4 χρόνια), αποκλείοντας την υποστήριξη πιθανής υποψηφιότητάς σου, ως τον απόλυτο εμπαιγμό της νοημοσύνης μας και ως την απόλυτη πολιτική υποκρισία στο σύμπαν. Κλείνει η παρένθεση, ερχόμαστε στο προκείμενο.

Όπως όλοι θα ξέρετε κι αν δεν ξέρετε δείτε το πιο κάτω βίντεο για να μάθετε, ο πρόεδρός μας, δήλωσε τις προάλλες ότι όταν επισκέπτονται το προεδρικό μέγαρο παιδιά, «ηδονίζεται». Το βίντεο ήδη επικολλήθηκε σε πάρα πολλούς τοίχους στο Facebook, έγινε ανάρπαστο, και γίνονται συνέχεια αστεία με υπονοούμενα παιδεραστίας.Προσωπικά, δεν γέλασα καθόλου, ούτε προσπάθησα να βγάλω από τη μύγα ξίγκι. Το ξέρουμε ότι ο άνθρωπος είναι αμόρφωτος, ποτέ δεν είχαμε μεγάλες προσδοκίες. Προφανώς ήθελε να βρει μια πομπώδη έκφραση για να περιγράψει τη χαρά του όταν βλέπει παιδιά, και χρησιμοποίησε το «ηδονίζομαι» από κεκτημένη ταχύτητα, νομίζοντας πως θα περάσει για διανοούμενος. Πιθανώς, όταν συνειδητοποίησε την πατάτα που ξεστόμισε να ήταν και πολύ αργά για να το διορθώσει και… «έπαιξε πελλόν» (όπως κάνει πάντα).

Το θέμα είναι ότι το αστείο παρατράβηξε με τους πολιτικούς μας που είναι για τα μπάζα. Ως πότε θα ανέχεται ο Κύπριος πολίτης, που οι έρευνες τον θέλουν κιόλας να είναι από τους πιο μορφωμένους πολίτες στην ΕΕ, να τον κυβερνούν άνθρωποι που άμα μιλούν, είναι σαν να ακούς κώλο να κλάνει; Θα σου δώσω κι άλλο παράδειγμα. Προχτές βγήκε ο κ. Συλικιώτης, ο Υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας να μιλήσει για τις αδειοδοτήσεις για το φυσικό αέριο, και είπε επί λέξει: «Ο δεύτερος γυρός για το φυσικό αέριο είχε πολύ ενδιαφέρον!» Ύστερα από λίγο επανέλαβε το λάθος, «ο δεύτερος γυρός

Ο κύριος Υπουργός που μεγάλωσε στο ραδιοταξί του πατέρα του, προφανώς δεν κατάλαβε ότι η λέξη γύρος δεν έχει καμία σχέση με το «έλα κέντρο, πάω στον εναέριο να δώκω έναν γυρό!» Παρόλα αυτά, αυτός ο άνθρωπος χειρίζεται το πιο σημαντικό υπουργείο της χώρας αυτή τη στιγμή (το οποίο μάλιστα κληρονόμησε από την Πραξούλα, φαίνεται ότι σόι πάει το βασίλειο), και χαίρει μάλιστα υψηλής αποδοχής στα διάφορα γκάλοπ που γίνονται.

Τώρα θα μου πεις, ακυρώνεις έναν άνθρωπο επειδή παρατονίζει; Μα, δεν πρόκειται για αλλοδαπό, φίλε μου, για να είμαι επιεικής. Πρόκειται για ανώτατο αξιωματούχο του κράτους! Εγώ γιατί το τονίζω σωστά; Είμαι ο σούπερμαν; Απλά Ελληνικά! Τώρα θα μου πεις, άμα το ένα μάτι βλέπει αριστερά και το άλλο μάτι βλέπει δεξιά, δεν ξέρεις πως διαβάζει ο εγκέφαλος τις λέξεις. Αλλά, πέρα από την πλάκα, ζητώ πολλά;

Η αποστολή του πολιτικού είναι να εμπνεύσει και να ενθαρρύνει τον πολίτη στην κοινή πρόοδο, στο κοινό καλό. Για να επιτευχθεί αυτό, πρέπει και ο ταγός να είναι αξιόλογος. Όπως η δασκάλα στην τάξη δεν μπορεί να επιμορφώσει κάνοντας η ίδια απαράδεκτα λάθη, έτσι και ο πολιτικός δεν μπορεί να διοικήσει όταν καλά, καλά δεν μπορεί να εκφραστεί. Αυτά μπορεί να εξυπακούονται για μια μεγάλη μερίδα των αναγνωστών αυτή τη στιγμή, αλλά σας διαβεβαιώνω, υπάρχει και μία τεράστια μερίδα που θεωρεί αυτά τα απαράδεκτα ως πλημμελήματα. Η μερίδα του «και τι έγινε μωρέ αν είπε γυρός αντί γύρος!» Η μερίδα που δεν ξέρει να ξεστραβωθεί και που δυστυχώς αποτελεί την πλειοψηφία του λαού μας.

Είναι η μερίδα που αντί να λέει «μπορώ» λέει «μπόρω» και νομίζει ότι συνεχίζουμε να τη λαμβάνουμε υπόψη μετά από τέτοια λεκτικά ατοπήματα.

Καλά, δεν είπα να μιλάτε και σαν τον Πιτσιλλίδη, ούτε σαν τον Μπαμπινιώτη. Δεν μπορείτε άλλωστε. Απλά δεν είναι ανάγκη να ψηφίζετε και να υποστηρίζετε κόσμο που μιλάει έτσι. Σαν τα ζώα…

10 σχόλια:

Beatrix Kiddo είπε...

μα τα κυπριακά δεν είναι ντροπή! το παράδειγμα με το μπόρω και το μπορώ δεν είναι το ίδιο με τον γύρο και τον γυρό! Στο δεύτερο αλλάζει όλο το νόημα, βασικά δεν έχει νόημα. Έγω δεν έχω πρόβλημα να χρησιμοποιούν και κανένα κυπριακό μέσα μέσα εάν θα αποφύγουμε τα αααααα και εεεεεε κατά τες δηλώσεις, φτάνει να μεν είναι κυπριακό του 18ου αιώνα και να το ξέρουν μόνο οι άνω των 75 χρόνων.

Ανώνυμος είπε...

Πόσο συμφωνώ μαζί σου!! Γενικά η πανευρωπαική άποψη οτι οι πολιτικοί που μας κυβερνούν υποτίθεται οτι πρέπει να είναι άνθρωποι ανωτέρου μορφωτικού επιπέδου ούτως ώστε να έχουν τον σεβασμό μας και να κυβερνούν σωστά, δεν ισχύει φυσικά στην Κύπρο. Δαμαί όποιος δηλώσει "άνθωπος του λαού" και ότι εμεγάλωσε μες τα χωράφκια, συγνικούνται τα πρόβατα και τον ψηφίζουν! Αν θέλαμε στην εξουσία τον κάθε αγράμματο τότε ας ψηφίζατε τον μαχαλεπάρη ή την περιπτερού. Όχι, πως αυτά είναι επαγγέλματα ντροπής απλώς δεν κάνουμε όλοι να είμαστε πρόεδροι!

Anti-Christos είπε...

@Beatrix: Σαφώς και τα κυπριακά δεν είναι ντροπή. Όλοι μιλούμε κυπριακά, είμαστε Κύπριοι! Τα κυπριακά είναι ντροπή όταν χρησιμοποιούνται ως προσωπείο για να καλύψουν την αμορφωσιά τους ως προς την κοινή ελληνική που είναι και η επίσημή μας γλώσσα. Αν αυτοί οι κύριοι έριχναν κανένα κυπριακό από καιρού εις καιρόν δεν θα με πείραζε. Με ενοχλεί που το κάνουν με πολιτικό σκοπό την αναβάθμιση της διαλέκτου σε γλώσσα για εδραίωση του κυπριακού σωβινισμού, όπως επίσης για να συγκαλύψουν τις ελλείψεις τους, που αντί τόσα χρόνια να ανοίξουν κανένα βιβλίο για να ξεστραβωθούν, έπαιζαν το πουλί τους.

Το παράδειγμα του "γύρου" με τον "γυρό" εννοείται ότι δεν είναι αντίστοιχο του "μπόρω" και του "μπορώ". Είναι όμως και τα δυο δείγματα βλαχιάς. Αυτή είναι η γνώμη μου.

Beatrix Kiddo είπε...

ντάξει ναι, η κυπριακή "γλώσσα" είναι άκυρη κατάσταση. Εμένα ένας μια φορά σε μια συζήτηση για το θέμα είπε μου -άκουσον, άκουσον- ότι που το ξέρω ότι τα ελληνικά δεν φκήκαν που τα κυπριακά, και ότι η γλώσσα η επίσημη μπορέι να είναι η κυπριακή και η διάλεκτος μπορεί να είναι η ελληνική, παρολίγον να του κόψω το κεφάλι του με τα δόντια μου. Εμένα επίσης εκνευρίζει με τα μάλα η προφορά των αγγλικών αλά ελληνιστί πχ. το στο προφΑιλ του φέησμπουκ που το ακούω στο ράδιο. Και το σούπερ σπαστικό "τα μεταξένια μαγιά" "τα γιαγιά του ήγιου" "τα φιγιά μου και η αγκαγιά μου" ΤΑ ΝΕΥΡΑ ΜΟΥ στα κυπριακά μμε. αλλά άμα τούτα τα μικρά εν αποδεκτά έστω κι αν εκφράζουν το μέγιστο κόμπλεξ-πόσο κομπλεξ έχεις για να καλαμαρίζεις τα αγγλικά-τότε τι συζητούμε τα μεγάλα. Και στο κάτω κάτω τούτο που πραγματικά εν άσχημο είναι ότι είτε κυπριακά είτε ελληνικά είτε αλαπουρνέζικα πάλε τσιόφτες λαλούν

Ανώνυμος είπε...

νεοελληνες!!!

tinkerbell είπε...

Συμφωνώ μαζί σου. Ένας άνθρωπος που δεν μπορεί να εκφραστεί σωστά -και δεν έχει να κάνει με το αν μιλά Ελληνικά ή Κυπριακά, εννοώ να μπορεί να βρει την κατάλληλη λέξη για να μεταφέρει αυτούσια και κατανοητά την σκέψη του- μου φαίνεται πως δεν είναι καλλιεργημένος.

Όταν δεν είσαι καλλιεργημένος, είτε γιατί σου λείπουν οι σπουδές είτε η παιδεία γενικότερα, αναρωτιέμαι πόσο 'μπροστά' μπορείς να δεις, και κατ' επέκταση, πόσο μπροστά μπορείς να πάρεις τον τόπο σου όταν είσαι άτομο που τον εκπροσωπεί.

Κι όσο μένουμε εμείς κολλημένοι σε ξεπερασμένες θέσεις και πολιτικές (και κατά συνέπεια, άτομα που τις εκπροσωπούν) τόσο θα μας λέει ο πρόεδρος ότι ηδονίζεται (Seriously, how did that even occur to him?!) με τα μικρά παιδιά στο προεδρικό όσο και ο Υπουργός θα βγάζει στο 'γυρό' το φυσικό αέριο.

roky smarties είπε...

Fysika den eisai o Superman, eisai o Batman :)

nekatomenos είπε...

Κανεί σιόρ. Η επιλογή του "ηδονίζομαι" όντως δείχνει την αμορφωσιά του Χριστόφια τζαι εν χαρακτηριστική των πατάτων που κάμμει συχνά.

Αλλά έφυε του Συλυτζιώτη ο τονισμός α λα Κυπριακά αντί α λα νεοελληνικά τζαι εσιύσαμε τους κόλους μας; Κανεί σοβαροφάνειες ρε παιθκιά. Εκτός τζαι αν θεωρείς καλή λύση να περάσουμε κάποιον νόμο που να ποινικοποιεί το «χωρκαθκιό» όπως το αντιλαμβάνεται ο κομπλεξικός νεοελληνοκύπριος, όπως έχουν νόμο στα κατεχόμενα που απαγορεύκει την τουρκοκυπριακή διάλεκτο στην τηλεόραση.

Anti-Christos είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Anti-Christos είπε...

Αγαπητέ νεκατωμένε,

Πόσο συχνά σου συμβαίνει να παρατονίζεις; Εμένα ποτέ. Ούτε έχω στο περιβάλλον μου κόσμο που παρατονίζει κατά λάθος. Στα Ισπανικά που πάω και μαθαίνω, όταν παρατονίζω, είναι συνήθως επειδή δεν γνωρίζω τη λέξη. Ο παρατονισμός είναι άγνοια. Δεν είναι κάποια ανωμαλία του εγκεφάλου. Μην δικαιολογούμε τώρα τα αδικαιολόγητα. Ο άνθρωπος είναι χώρκατος.

Δεν θεωρώ καλή λύση να ποινικοποιηθεί το χωρκαθκιόν. Οι φυλακές είναι πλήρεις, δεν θα μείνουν πολλοί έξω...

Και στο κάτω, κάτω, συγγνώμη που έχω απαίτηση από ανθρώπους που παίρνουν μισθό 5.000 ευρώ τον μήνα, να μιλούν σωστά και να παραδειγματίζουν τους υπόλοιπους παρά σαν μπαστουνόβλαχοι στην στάνη.

Όσο για το τι γίνεται στα κατεχόμενα, ολίγον με ενδιαφέρει.

Τέλος, ο κώλος γράφεται με ωμέγα και όχι με όμικρον, (αρθρογραφείς, θα έπρεπε να το ξέρεις), ενώ το ότι θεωρείς σοβαροφάνεια την ορθογραφία και τη σωστή χρήση της γλώσσας επιβεβαιώνεις όλα αυτά που κράζω από καιρού εις καιρόν.

Να πας στη Γαλλία και την Αγγλία ή σε όποια άλλη σοβαρή χώρα και να τους πεις έγραψα τη λέξη λάθος, μην με κρίνετε αυστηρά γιατί θα σας πω σοβαροφανείς, θα σε θωρούν και θα γελούν. Στην Κύπρο, τα ισοπεδώσαμε όλα! Αντί να πούμε είμαστε αναλφάβητοι και αχάπαροι, το λέμε σοβαροφάνεια και κλείσαμε.

Φιλικά.