Τρίτη, Ιανουαρίου 31, 2012

Μ' Αρέσει που Τσιμπάς Γι Αυτό Σου Κάνω Πλάκα

Από το πρωί τρεις διαφορετικοί φίλοι μου έστειλαν την πιο κάτω είδηση προειδοποιώντας με ότι μάλλον θα είμαι ο επόμενος που θα διωχτεί για εξύβριση του προέδρου. Διάβασε την είδηση όπως δημοσιεύτηκε στον Φιλελεύθερο:Προσωπικά δεν θα εκπλαγώ αν μου τύχει κάτι τέτοιο. Απορώ κιόλας πως δεν μου έχει ήδη συμβεί, δεδομένου του πώς λειτουργούν οι αριστεροί σ’ αυτή τη χώρα, που θεωρούν τον Χριστόφια πατέρα τους και τον προστατεύουν σαν κόρη οφθαλμού, αλλά και του πως αντιλαμβάνονται την ελευθερία της έκφρασης. Ναι, είναι τραγικό, αλλά ας μην συζητήσουμε για τα κουμμούνια, ακόμα δεν μεσημέριασε.


Το θέμα είναι ότι η πιο πάνω υπόθεση δεν είναι η μοναδική. Εδιώχθησαν πολλοί πολίτες οι οποίοι έβρισαν τον Πρόεδρο την εποχή που το Μαρί ήταν στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας. Εγώ ξέρω τουλάχιστον δύο άτομα προσωπικά. Και γνωρίζω επίσης, από πρώτο χέρι πολλούς Δικαστές οι οποίοι δυσανασχετούν με τον καταιγισμό που δέχονται από τέτοιου είδους υποθέσεις, δηλαδή πολιτών που έτυχε να βρίσουν τον πρόεδρο. Είναι για να δεις ποια είναι τα πραγματικά προβλήματα αυτής της χώρας. Έχουμε ένα εκατομμύριο υποθέσεις να εκκρεμούν, δολοφονίες, Ήλιος, Μαρί, και οι οποίες εκδικάζονται με ταχύτητα σαλιγκαριού και τώρα πρέπει να ασχοληθούμε με τον άλφα και τον βήτα που έτυχε να βρίσει τον πρόεδρο. Τι περίμενε κι αυτός δηλαδή; Να του απονείμουν μετάλλιο ή να του στήσουν ανδριάντα;Όταν ήμουν 25 χρονών πήγα στο UCL και έκανα μάστερ στο Media Law. Ένα από τα τέσσερα μαθήματα που αποτελούσαν το μάστερ ήταν η ελευθερία της έκφρασης (Freedom of expression and the right to free press). Πολύ ενδιαφέρον μάθημα. Έλιωσε ο κώλος μου να το μάθω, αύξησα τη μυωπία μου για να γράψω και μια μελέτη στο θέμα, κάπου στις 10.000 λέξεις. Σε αυτές τις 10.000 λέξεις λοιπόν, έμαθα ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είναι ιδιαίτερα χαλαρό με τον κόσμο που κρίνει (όπου κρίνει βάλε και βρίζει) τους πολιτικούς. Παλιότερα είχα παραθέσει εδώ πολλές αποφάσεις που αποδείκνυαν αυτό, αλλά τόσα χρόνια μετά δεν τις θυμάμαι απ’ έξω για να το επαναλάβω. Όποιος ενδιαφέρεται, ας μου γράψει να ελέγξω και να του πω. Λοιπόν, θυμάμαι ότι διάβασα άπειρες αποφάσεις, οι περισσότερες των οποίων έλαβαν χώρα στη Γερμανία, όπου διάφοροι δημοσιογράφοι έσουρναν τα εξ αμάξης στους πολιτικούς. Τους αποκαλούσαν συνεργάτες των ναζί και άλλα παρόμοια, που για τα δεδομένα της Γερμανίας θεωρείσαι να έχεις υπερβεί προ πολλού τα εσκαμμένα. Ε, λοιπόν, σε όλες τις αποφάσεις ανεξαιρέτως οι δημοσιογράφοι αθωώθηκαν, γιατί το Δικαστήριο έκρινε ότι οι πολιτικοί οφείλουν να έχουν δυνατό στομάχι ακόμα και στις πιο ακραίες κατηγορίες ή και ύβρεις.Η λογική της απόφασης ναι μεν στηρίζεται στο ότι έτσι ενδυναμώνεται η Δημοκρατία, αλλά και στο ότι έχουμε πιο σοβαρές δουλειές να κάνουμε από το να ασχολούμαστε με το ποιός αποκάλεσε ποιόν (βλάκα και) ναζιστή. Υπάρχουν βεβαίως και οι εξαιρέσεις, όπως αν για παράδειγμα η βρισιά ή η κατηγορία δεν αποδίδεται στην πολιτική οντότητα του προσώπου, αλλά στην προσωπική του ζωή, αλλά κι αυτό σπάνια καταδικάζεται. Για παράδειγμα αν πεις ότι η τάδε πολιτικός είναι μεγάλη μαλάκω γιατί χειρίζεται καταστροφικά το εθνικό θέμα, είναι εντάξει. Αν πεις όμως ότι η τάδε πολιτικός είναι μεγάλη μαλάκω γιατί δεν είναι σωστή μάνα το πράμα αλλάζει (δεδομένου πάντα ότι δεν ισχύει αυτό που επικαλείσαι).Εν πάση περιπτώσει, πρέπει οι πολιτικοί να καταλάβουν ότι από τη στιγμή που εκτίθενται στον λαό πρέπει να αντέχουν τα πάντα και να σταματήσουν να φέρονται σαν την Άντζελα Δημητρίου ή τη Ρούλα Κορομηλά που απαντούν σε όποια κατηγορία τους προσάψουν τα μεσημεριανά.


Πραγματικά, τι εικόνα μπορεί να δίνει ο Πρόεδρος ενός κράτους όταν πολεμά έναν πολίτη που τον έβρισε, επειδή στο κάτω, κάτω, οι ενέργειές ή μάλλον οι παραλείψεις του προκάλεσαν τον θάνατο 13 ανθρώπων, κατέστρεψαν την οικονομία μας και μας εξέθεσαν στους εταίρους μας στην ΕΕ. Μόνο ένας κομπλεξικός και μικρός πολιτικός θα το έκανε θέμα. Ή κάποιος που τον πονάει το ότι τον πήρανε χαμπάρι.Το όλο ζήτημα όμως, διατρανώνει και κάτι άλλο που διατυμπανίζω χρόνια απ’ αυτό εδώ το μπλογκ. Δεν έχει καμία σημασία τι σπούδασες, δεν έχει καμία σημασία τι έμαθες, δεν έχει καμία σημασία αν έκατσες και έκανες μελέτη 10.000 λέξεων για την ελευθερία της έκφρασης. Στην Κύπρο δεν ισχύει τίποτε. Ζεις στη χώρα του κούλλουφου χωρκάτη. Εδώ είναι ένα παράλληλο σύμπαν όπου ο καθείς κάνει ό, τι του καπνίσει και στ’ αρχίδια του και το ΕΔΑΔ και η ΕΕ και η Γιουροβίζιον. Εδώ είναι η χώρα που όσο πιο αστοιχείωτος είσαι, τόσο πιο μπροστά πας. Είναι όλα όπως στον στρατό. Που πας σε σχολή αξιωματικού μαθαίνεις τα χίλια μύρια και έρχεσαι μετά σε κυπριακό στρατόπεδο να διοικήσεις λόχο και έρχεσαι αντιμέτωπος με τον Μήτσιο που τα Τριβίλλουρα, ο οποίος αρνείται να φορέσει άρβυλα και να πάει στη σκοπιά.Αυτή είναι η χώρα μας, η χώρα που επιβιώνεις από θαύμα και από καθαρή σύμπτωση. Και πραγματικά, κάθομαι και αναρωτιέμαι γιατί ξόδεψα τα νιάτα μου σπουδάζοντας αφού κατά βάθος ήξερα ότι στην Κύπρο θα ζήσω, που καμία πραγματική επιστήμη δεν υπολογίζεται και ο καθένας κάνει το δικό του. Πτυχία, μεταπτυχιακά και διδακτορικά, απλά για να περνά η ώρα. Αν θέλεις να έχεις την ησυχία σου και να είσαι ευτυχισμένος άνοιξε περίπτερο ή καφετέρια. Να θησαυρίσεις κιόλας.


Μια που είναι και επίκαιρο, ας υποδεχτούμε στο πλατό τον λατρεμένο μου Καρβέλα να κλείσει αυτή την ανάρτηση τραγουδιστά. Ικανούς σας έχω να βάλετε και στον Καρβέλα πρόστιμο.Παρεμπιπτόντως, μάθε ότι τα Δικαστήρια μας μέχρι στιγμής έχουν επιβάλει το συμβολικό ποσό των €75 ως πρόστιμο σε όσους έχουν εξυβρίσει τον πρόεδρο. Αν τα έχετε εύκαιρα, βαράτε άφοβα.

13 σχόλια:

asproullis είπε...

Αγαπητέ Chris!! Άκουγα το πρωί το θέμα στην εκπομπή του Λάζαρου Μαύρου. Εγώ τον πετυχαίνω κάποια πρωινά που μάλλον πηγαίνει στο προεδρικό μέΓΑΡΟ με την προσωπική του φρουρά. Σου προτείνω να βρεθούμε να τον βρίσουμε παρέα, γιατί ως γνωστόν είναι πιο ωραία με παρέα..κατά τ'άλλα χαλάλι τους τα 75 eura...να τα βάλουν εκεί που δεν πιάνει ήλιος.
Σε χαιρετώ και καλή σου μέρα

Ανώνυμος είπε...

TI MOU THIMIZEI TI MOU THIMIZEI? A TIN XOYNTA!MPRAVO ARISTEROI EPANASTATES

bestman είπε...

Ηντα εστραφης;

Rania είπε...

πολλά ωραία τα είπες..could not agree more..

Valia είπε...

Επρεπέ να αλλάξουμε ημισφαίριο για να μας πουν ένα obrigada για τεσ υπερωρίες... ανάθεμαν τους ως τον ένα. μαλακοπίτουρες. όσο για τα 75 ευρουλάκια... να δούμε σε τι ταξίδι τύπου Green Tree ενα χαθούν. πολλά φιλιά απτό ετοιμοπόλεμο καρναβάλι μας

Ανώνυμος είπε...

Ωχ .
Πηρες πτυχιο , αλλα σουπαν κι αλλα καταλαβες.
Ξανα πίσω για σπουδες

Amazona είπε...

Σωστά το είπες "Μόνο ένας κομπλεξικός"....

Ανώνυμος είπε...

Ο τυπάς είναι απίστευτος πραγματικά, νομίζει οτι θα γίνει ο νέος Στάλιν και θα αναστήσει τα σοβιέτ.
Φέτος έχω ειδικό μάθημα για το δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και όσον αφορά το "freedom of expression" είπαμε κι εμείς οτι το δικαστήριο είναι ιδιαίτερα ελαστικό όσον αφορά πολιτικά και γενικά πρόσωπα της επικαιρότητας γιατί η κριτική που ασκείται σε αυτούς προάγει την δημοκρατία. Α καλά,μαλακίες την επόμενη φορά θυμίστε με να τους πω μια χώρα που δεν ισχύει αυτό και να τους δώσω και παραδείγματα. Φασίστα Χριστόφια.

Ανώνυμη Φαν.

Μάνα είπε...

75 ευρώ α? δηλαδή αν δεν πάω κομμωτήριο τούτο το μήνα μπορώ να πετάξω ένα χαρακτηρισμό στον πρόεδρο, χωρίς να επιβαρύνω τον οικογενειακό προϋπολογισμό. χαλάλι ρε.

Anti-Christos είπε...

@Mana: Υπάρχει τιμοκατάλογος:

Αν πεις του Χριστόφκια:
Βλάκα: €75
Ηλίθιε: €75
Μαλάκα: €80
Μπάσταρδο: €150
Προδότη, Δολοφόνο (μαζί ή κεχωριστά): €250

Αν το σύνθημα καλύπτει την Έλση και τα παιδιά του, το πρόστιμο διπλασιάζεται κ.ο.κ.

Brenda είπε...

Από την ώρα που είδα τις κατηγορίες που αντιμετώπιζε κάτι με παραξένεψε. Ήμουν σχεδόν σίγουρη ότι υπήρχε συγκεκριμένο αδίημα για αυτή την ενέργεια και αναρωτήθηκα γιατί τον κατηγόρησαν για οχληρία. Όταν το έψαξα διαπίστωσα ότι στον Ποινικό Κώδικα υπάρχει αδίκημα "εξύβρισης του Αρχηγού της Πολιτείας", το οποίο όμως καταργήθηκε με τροποποιητικό Νόμο του 2003 (άρθρο 46). Αυτό σημαίνει ότι ο Νόμοθέτης αποφάσισε προφανώς για λόγους που είχαν να κάνουν με την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία αν κρίνω από το πότε έγινε η κατάργηση ότι το αδίκημα δεν θα έπρεπε πλέον να υφίσταται. 9 χρόνια μετά όμως κατηγορούν κάποιο για "οχληρία" με βάση γεγονότα που θα στοιχειοθετούσαν ένα αδίκημα που καταργήθηκε. Εγείρονται πολλά νομικά ζητήματα και επιπλέον έχω αμφιβολίες αν με τη μαρτυρία δύο φρουρών στοιχειοθετείται "ενόχληση στο κοινό" που συνιστά το αδίκημα της οχληρίας.

Ξενοφίλιος είπε...

Είχα δει την είδηση μόλις εκυκλοφόρησε τζιαι εσκέφτηκα σε αμέσως, μετά όμως είδα ότι η ηλικία εν εταίρκαζε. Το μόνο που με λυπεί για τούτη τη χώρα έννεν ότι οι πολιτικοί της φέρονται σαν παιδάκια δημοτικού (κύριε έπιαν μου το μολύβι μου! ΕΝ ΔΙΚΟ ΜΟΥ ΤΟ ΜΟΛΥΒΙ!! κτλ), αλλά το ότι μια αριστερή κυβέρνηση λογοκρίνει τζιαι συμπεριφέρεται σαν την Χούντα που προχτές ακόμα εφκάλλαν σιηλλιάες κόσμο στους δρόμους για να κατακρίνουν (ορθώς βέβαια) τες πολιτικές της. Έτι χειρότερον, υπάρχουν, όπως είπες, ακόμα αθθρώποι που νομίζουν ότι ο Χριστόφκιας εχειρίστηκεν την υπόθεση Μαρί όσο πιο σωστά εγίνετουν!!! Τζιαι εν μιλώ καν για την παρέτηση του, αλλά για τη γελοία, παιδιάστικη, ρίχνω-την-ευθύνην-αλλού-για-να-σώσω-την-καρέκλα-μου συμπεριφορά. Φυσικά τζιαι είναι ΒΛΑΚΑΣ τζιαι εν του το είπαν ούτε ένας, ούτε θκυό, αλλά ούλλος ο ακόμα σώφρων κόσμος που εμαζεύκετουν έξω που το γραφείο του τζιαι εζήταν την παραίτησην του τουλάχιστον, ενώ ο ίδιος, σαν Μαρία-Αντουανέτα, αρνήθηκε να κοιτάξει τον κόσμο στα μμάθκια τζιαι να πει τες ηλίθιες δικαιολογιούες του. Τζιαι πάνω που ούλλα ντρέπουμαι που είμαι στην Ελλάδα, μια χώρα που εν έσιει να φάει τζιαι τα 15-χρονα λυποθυμούν στα σχολεία τζιαι κάμνουν τους συσσίτια για να μεν πεθάνουν, τζιαι να μου λεν "καλά τα πάτε εκεί στην Κύπρο, όχι σαν εδώ, πετρέλαια βρήκατε, μια χαρά τα πάτε, μόνο εκείνο τον ηλίθιο γιατί τον κρατάτε ακόμα δεν κατάλαβα."
Τα συμπεράσματα δικά σας, έτσι τζι αλλιώς είμαστεν λογικοί τζιαι εν να τιμωρηθούμεν για τούτο....

Υ.Γ. Chris συγνώμη για την απάντηση-γίγας αλλά εν αντέχω να τα κρατώ μέσα μου ρε φίλε..

Ανώνυμος είπε...

ξενοφιλιο, να τους εξηγήσεις πως εκλέγουμε διαφορους στην κύπρο, με διάφορες συνεργασιες, προεδρο αρχιεπίσκοπο, πρόεδρο της βουλής. "ρυθμιστικό" ρόλο για τον καθε ένα παίζει ο κουλίας, ο περδίκης, ο καρογιαν, ο νικηφόρος και λοιποί...οπότε η πλειοψηφία άλλον εκλέγει όμως έρχεται ο ρημαδο ρθθμιστικος ρόλος και τα ανατρέπει όλα... και αναμένουμε στο 2013 πόσα υπουργεία θα τάξουν του κάρογιαν ο αναστασιάδης, πόσα ο χριστόφιας, και με αυτά και με αυτά θα εκλέξουμε τον επομενο πρόεδρο, τον πρόεδρο λύσης τον πρόεδρο που θα μας λύσει όλα τα προβλήματα