Πέμπτη, Αυγούστου 04, 2011

Ευθύνη

Ήθελα εδώ και μέρες να σου αναφέρω το πιο κάτω περιστατικό, αλλά μεσολάβησαν οι διακοπές και δεν πρόλαβα. Όμως, με τις έρευνες στο Μαρί να μαίνονται και την αποχώρηση του ΔΗΚΟ από την Κυβέρνηση για τους πλέον λάθος λόγους, νομίζω αξίζει να στο παραθέσω, έτσι για να υπάρχει.


Λοιπόν, το 1998, όταν πήγα στρατό, έδωσα εξετάσεις για Δόκιμος Αξιωματικός. Πέρασα. Πήγα στον Αυλώνα 3 μήνες, έκανα την εκπαίδευση και ήρθα στην Κύπρο όπου διορίστηκα σε μία μονάδα Τεθωρακισμένων. Εκεί είχα υπό τη διοίκησή μου έναν ουλαμό που απαρτιζόταν από τέσσερα άρματα (ο θεός να τα κάνει), και 15 στρατιώτες (όλοι τους ένας κι ένας). Τους είχα ‘χρεωθεί’ όπως λέμε. Δηλαδή, αν πάθαιναν κάτι τα άρματα ήμουν εγώ ο υπεύθυνος, και όχι μόνο. Αν κάποιος από τους στρατιώτες μου πάθαινε κάτι, ή αν έχανε τον οπλισμό του, ήμουν εγώ πάλι υπόλογος και μάλιστα μπορούσα να πάω Στρατοδικείο. Υπερβολικά όλα, δεν βρίσκεις;


Από πού κι ως πού να φταίξω εγώ αν πάθει βλάβη ένα τεθωρακισμένο άρμα (ήταν ούτως ή άλλως ήταν της διάλυσης όλα πολύ πριν στρατολογηθώ) και από πού κι ως πού να φταίξω εγώ αν ένας από τους 15 στρατιώτες μου, στην πλειοψηφία τους παιδιά που δεν έβγαλαν σχολείο και ανάξιοι εμπιστοσύνης, αν με ρωτάς, έχανε τον οπλισμό του; Μεγάλη ευθύνη και παράλογη, κατά τη γνώμη μου. Κάθε μέρα που περνούσε δεν ξαναγυρνούσε, έκανα τον σταυρό μου και έλεγα «δόξα σοι ο Θεός, δεν έγινε μαλακία ούτε σήμερα!»


Βέβαια, δεν θέλει και πολύ να σπάσει ο διάολος το ποδάρι του. Μια ωραιότατη μέρα, ήρθε ένας στρατιώτης και μου αποκάλυψε ότι πριν 10 μέρες, είχε πάει στη σκοπιά, αποκοιμήθηκε και όταν ξύπνησε αντιλήφθηκε ότι κάποιος του έκλεψε τη ξιφολόγχη από το όπλο του. Η κλοπή στρατιωτικού εξοπλισμού, ξέρεις με τι ισοδυναμεί; Κλείνουν αυτόματα οι πόρτες του στρατοπέδου, διατάζεται έρευνα, δεν φεύγει κανένας μέχρι να βρεθεί το όπλο (μπορεί να μείνουν όλοι εσώκλειστοι ακόμα και ολόκληρες βδομάδες) και αν στο τέλος δεν ανεβρεθεί πάνε όλοι Στρατοδικείο, τίθενται σε διαθεσιμότητα, τρώνε οι οπλίτες φυλακή, χώρια το ρεζιλίκι. Μην σου πω ότι σε καθαιρούν και δεν βλέπεις προαγωγή στον αιώνα τον άπαντα.


Ήμουν νέος δόκιμος τότε, δεν ήξερα πώς να αντιδράσω, έχασα δέκα κιλά από το άγχος. Πήγα ξεμονάχιασα τον Ίλαρχο μου και του το ανέφερα. Τον έλουσε κι αυτόν κρύος ιδρώτας. Μου είπε: «Ετοιμάσου να φάμε από μια εικοσάρα ο καθένας!» Δεν είπαμε τίποτε στον διοικητή. Για μέρες προσπαθούσαμε να δούμε τι θα κάνουμε με την κλεμμένη ξιφολόγχη μπας και γλιτώσουμε το σκάνδαλο. Και πάνω στην απελπισία μου, ερώτησα τον ίλαρχο: «Μα, είναι δυνατόν να φταίξω εγώ επειδή έχασε ένας στρατιώτης την ξιφολόγχη του; Να τιμωρηθεί ο φαντάρος! Από πού κι ως πού να ελέγχω εγώ κάθε μέρα αν ο Χ,Ψ, φέρουν οπλισμό; Δεν είμαι η μάνα τους, ούτε καν Θεός για να επιβλέπω τα πάντα!» Εύλογη η απορία μου για 18 χρονών μαλάκας που ήμουν τότε.


Και μου απάντησε ο Ίλαρχος ότι ούτε εκείνος είναι δυνατόν να μπορεί να επιβλέπει κάθε μέρα τι κάνουν οι στρατιώτες και οι δόκιμοι του, αλλά γι αυτό ακριβώς τον λόγο πληρώνεται αδρά, για να φέρει εις πέρας ένα τόσο δύσκολο έργο. «Και εσύ, γι αυτό έγινες αξιωματικός, για να επιτηρείς και να εκπαιδεύεις τους 15 στρατιώτες του ουλαμού σου, και όχι για να πηγαίνεις κάθε μεσημέρι να τρως στο σπίτι σου!» Αν ήταν τόσο απλά τα πράματα, δεν θα είχαμε τους βαθμούς που έχουμε, συμπλήρωσε.


Τελικά, μην στα πολυλογώ, η ξιφολόγχη βρέθηκε μετά από λίγες μέρες μέσα σε ένα σάκο εκστρατείας (προφανώς ο «κλέφτης» αντιλήφθηκε το μέγεθος της μαλακίας και την επέστρεψε στον στρατιώτη έτσι, στα κρυφά) και επέστρεψε η καρδιά όλων στη θέση μας. Αλλά, καταλαβαίνεις ότι εγώ τότε δεν έκλεινα μάτι κάθε βράδυ και από το άγχος γέρασα 10 χρόνια. Η υπόλοιπη θητεία κύλησε με το ίδιο άγχος, μην τυχόν συμβεί κάτι παρόμοιο, γιατί το είχα σίγουρο ότι μια μέρα θα ανατιναχθούν τα άρματα από την κακή συντήρηση και ήταν καθαρά θέμα τύχης αν θα είμαστε μέσα εκείνη τη στιγμή ή όχι και γίνουμε όλοι σκόνη και θρύψαλα. Τελικά, τα άρματα δεν ανατινάχθηκαν ποτέ (και απορώ ακόμα πώς τη γλιτώσαμε), αλλά στα λέω όλα αυτά για να δεις τι πάει να πει ευθύνη. Ο διοικητής μου – παρόλο που ήταν ένας βοσκός και μισός – μου έλεγε συχνά: «Κοιμάσαι Αντίχριστε τα βράδια;» Γιατί να μην κοιμάμαι του έλεγα εγώ. «Διότι με τις ευθύνες που έχεις δεν θα έπρεπε να κοιμάσαι!»


Τότε βέβαια, ήμουν 18 χρονών και το μόνο που με ένοιαζε ήταν να απολυθώ, να πάω να σπουδάσω. Αλλά, βλέπεις ότι αν το κράτος έχει απαίτηση από ένα 18χρονο να επιλαμβάνεται τόσων σοβαρών θεμάτων και να εκτελεί μία θητεία που εξελίσσεται σε δαμόκλειο σπάθη, φαντάσου τι μερίδιο ευθύνης μπορεί να φέρει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όταν με την πολιτική του προκαλεί τον θάνατο 13 ανθρώπων.


Ναι, είναι ανθρωπίνως αδύνατο να έχει αντίληψη των πάντων, ένας Πρόεδρος (ο δικός μας βέβαια δεν φαίνεται να έχει αντίληψη για οτιδήποτε). Αλλά γι αυτό τον πληρώνουμε. Για να έχει. Αν δεν μπορεί να έχει αντίληψη και έλεγχο, τότε δεν μας κάνει. Και δεν υπάρχει καμία δικαιολογία, γιατί δεν είναι ούτε 18 χρονών όπως ήμουν εγώ τότε, ούτε πρόκειται για μια ξιφολόγχη που στο κάτω, κάτω της γραφής αν χαθεί, θα αγοράσουμε άλλη και το θέμα έκλεισε.


Γι αυτό, όσοι υποστηρίζετε τον Πρόεδρο με το γελοίο επιχείρημα: «δεν όφειλε να ξέρει» ή «πόσα να προλάβει ένας Πρόεδρος», αδειάστε μας τη γωνιά. Ο πρόεδρος είναι πρόεδρος επειδή –υποτίθεται ότι- μπορεί να κουμαντάρει. Αν δεν μπορούσε, δεν θα τον λέγαμε πρόεδρο, αλλά παραδουλεύτρα. Και την παραδουλεύτρα, όταν δεν σου καθαρίζει καλά, της ρίχνεις μια μπάτσα και τη διώχνεις. Απλήρωτη. Πόσο μάλλον, να σου προκαλέσει με τον τρόπο που καθαρίζει και μία ζημιά δισεκατομμυρίων και τον θάνατο 13 αθώων ανθρώπων.

27 σχόλια:

SKonte είπε...

απο τα ποστ που μπορώ να συμφωνώ ολοκληρωτικά

Ανώνυμος είπε...

!!!!! ΜΑΖΙ ΣΟΥ!!!!

Pasxalina είπε...

Έτσι είναι. Πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες για το στρατό, για μένα που η σχολή πολέμου είναι σαν να πηγαίνεις σε σχολή για playstation.
Επίσης το θέμα της ευθύνης ισχύει για ΟΛΟΥΣ όσους έχουν υφιστάμενους, είτε αυτοί είναι πρόεδροι, προπονητές, διευθυντές, περιπτεράδες!

Amazona είπε...

Να παίζουν κρυφτούλι με το Συμβούλιο Ασφαλείας έκοψεν το ο κουτοπόνηρος ο νους τους, να φυλάξουν σωστά τα κιβώτια δεν;;; Δυστυχώς έτσι είναι στην Κύπρο, όσο πιο ψηλά είσαι, τόσο λιγότερες ευθύνες έχεις!!!

Μάνα είπε...

υπάρχει μια οικογένεια. οι γονείς στην κοσμάρα τους, τα παιδιά αλλού για αλλού. ό,τι θέλουν κάμνουν ως επί το πλείστον μαλακίες, είναι ανηπάκουα όχι ότι τα ελέγχουν οι γονείς, η οικογένεια τελεί υπό διάλυση. ώσπου μια μέρα, γίνεται το κακό. έρχεται η αστυνομία πρώτα από όλα θα ρωτήσει τους γονείς, γιατί δεν κάνετε κάτι με τα κοπελούθκια σας; και ο πατέρας απαντά: μα εγώ δεν ήξερα ότι τα κοπελούθκια μου κάμνουν μαλακίες.

υπάρχει κανένας που δεν θα πάρει με τις πέτρες τούτον τον πατέρα; που δεν θα του καταλογίσει ευθύνες;

Ο "πατερούλης" Χριστόφιας προφανώς έχει άλλη άποψη. και δεν βλέπει ούτε καν το προφανές.

Chris είπε...

Ναι ρε κουμπάρε αν χασεις τη ξιφολόγχη τρως εικοσαρα εσυ και ο αξιοματικος σου. Δεν θα φαει εικοσαρα ο διοικητης του στρατοπέδου, ούτε ο προισταμενος του.

Η ευθυνη καπου σταματα γιατι όπως ειπε και ο ιλαρχος σου "γι αυτό ακριβώς τον λόγο πληρώνεται αδρά, για να φέρει εις πέρας ένα τόσο δύσκολο έργο".

Γιαυτο τους εχεις μιαν κοπή στρατιωτικους. Για να εχουν την ευθυνη της διοικησης του στρατου και όλων των αποφασεων που αυτό συνεπάγεται.
Τους Πολιτικους τους εχεις για να παιρνουν πολιτικες αποφασεις.

Το θεμα με το Μαρι ειναι πως ΑΝ φυλάσσονταν κανινικά και 'οπως έπρεπε δε θα συνεβαινε τιποτα είτε περνουσαν 3 χρονια ειτε 13. Ευθυνη των στρατιωτικων.
Ευθυνη των πολιτικων να παιξουν τα διπλωματικα παιχνιδια τους και να χειριστουν το θεμα απο διπλωματικής σκοπιας, οχι απο πρακτικης.

thalassamov είπε...

Το αυτονόητο γράφεις και πάλι δεν θα καταλάβουν τίποτα όσοι κομματοτυφλούν-δεν τους αρμόζει το "εθελοτυφλούν".
Δυστυχώς.

Το παράδειγμα σου είναι περισσότερο από ικανοποιητικό όμως αυτό που περιγράφεις έγινε στο στρατόπεδο που κλάπηκαν τα όπλα. Όσοι στρατιώτες ήταν μέσα εκείνη τη νύχτα,έχουν περάσει τα χείριστα μέχρι να απολυθούν. Ακόμη και ο πιο απλός φαντάρος έφερε ευθύνη.
Γιατί τα 18χρονα έπρεπε να περάσουν από Στρατοδικείο για τα κλεμμένα όπλα αλλά ο Πρόεδρος δεν έμαθε καν την ορθογραφία της λέξης "Συγγνώμη" ακόμη και τόσες μέρες μετά τη Δολοφονία 13 ανθρώπων και την ολοφάνερη πια (διότι προηγουμένως δεν την παραδέχονταν) κατρακύλα της Οικονομίας;
Μόνο στην Κύπρο!

Invictus είπε...

Ταυτίζομαι απόλυτα!
Άσε που ήμουν κι εγώ τεθωρακισμένος :)

Ανώνυμος είπε...

clap clap! pes ta xristotome na agiasei to stoma sou! Pes ta! asxeto erotisa pisto komatoskilo t gnt sti kipro tou xristofia? k apantise m sti kipro tou laou ola telia! Me tetia miala, pupote en pame!!!
nekat0meni

Anti-Christos είπε...

@Chris: To ότι 9 στα 10 σχόλια εδώ διαφωνούν μαζί σου θα έπρεπε να σε προβληματίζει. Αντιμετωπίζεις πολύ επιδερμικά τα πράγματα. Σόρρι.

Anti-Christos είπε...

@Ινβίκτους: Πού ήσουν; Για Απλάντα σε κόβω ή για Μαθιάτη...

Μάνα είπε...

δεν πρέπει να είσαι κοντός για να είσαι τεθωρακισμένα;

Anti-Christos είπε...

@Mάνα: Κι εγώ έτσι ήξερα. Τους το είπα μια φορά και μου είπαν, ναι έχεις δίκαιο, τώρα σκάσε και μπες...

Invictus είπε...

Ούτε Απλάντα, ούτε Μαθιάτη. Saint John of the Malount!

Anti-Christos είπε...

@Invictus: Α, μάλιστα! Τότε έχεις κι εσύ πείρα από τα Κασκαβέλια! Εγώ, Τσέρι!

Invictus είπε...

Κασκαβέλλιν αγάπη μου! χαχαχα
Επέρασα τζαι που το Τσέρι ένα φεγγάρι ως έφεδρος.

Liga τζαι desliga...τί μου εθύμησες τωρά! χαχαχα

Ανώνυμος είπε...

Κασκαβελ, τζιαι πέρκι ξεκινήσει....Κόσιη ολέ

Chris είπε...

Μα γιαυτο δεν εξελισσονται τα πραγματα σε αυτον τον τοπο. Γιατι ειναι οι περισσοτεροι κολλημενοι σε κομματικες ιδεοληψιες.

Εισαι και εσυ δημοσιος υπάλληλος και ξερεις πως λειτουργει το συστημα.
Αμα κανουν ματσουτσια καποιοι συναδερφοι σου, θα φταιει ο πολιτικος προισταμενος σας?
Αμα ο διευθυντης της υπηρςσιας, τμηματος κτλ ειναι αχαπαρος φταιει ο πολιτικος προισταμενος?
Η μηπως όλα τα στραβα και αναποδα που γινονται στη δικη σου υπηρεσια ειναι εν γνωση του αρμοδιου υπουργου σας?

Αυριο θα γινουν εκλογες και θα εχουμε άλλο προεδρο και αλλους υπουργους. Οπως ακριβως ειναι το αιτημα σας. (Γιατι μονο μεχρι εκει φτανουν τα αιτηματα. Κανεις δεν μιλαει για τη δυσλειτουργια της κρατικης μηχανης)
Θα αλλαξουν ξαφνικα οι συναδερφοι σου?
Θα σταματησουν να κανουν τις ματσουτσιες τους? Θα γινουν πιο υπευθυνοι?
Οχι.
Αρα ετα ουλλα τζιαμε παλε!
Ως παρατζει να περασουμεν, οσπου να γινει η επόμενη κραντε ματζουτζια, να βγουν με τη σειρα τους οι ακελικοι να ζητουν παρετηση του προεδρου κτλ κτλ.
Και κανεις να μην απαιτει να διορθωθουν τα πραγματικα προβλήματα γιατι ειναι απασχολημενος να κραβγαζει εναντιων των "αλλων".

Anti-Christos είπε...

@Chris: Διαφωνώ.

Ο πολιτικός προϊστάμενος οφείλει να παραιτηθεί από ευθυξία και μόνο. Επιπλέον, στην περίπτωση Χριστόφια, ήταν λάθος η αποδοχή του φορτίου εξ αρχής και αυτό έγκειται στην ιδεολογία και τη πολιτική του (να εξυπηρετήσει τις φίλιες χώρες του Ισλάμ που έχει κορώνα στο κεφάλι του). Επομένως, δεν μου φταίει η φύλαξη του φορτίου αυτή καθ' αυτή, μου φταίει και η αποδοχή του. Και σ' αυτήν μόνο ο Χριστόφιας ευθύνεται.

Chris είπε...

Για την αποδοχη του φορτιου, το γεγονος ειναι ότι όποια πολιτικη παραταξη και να ήταν στην εξουσια θα το αποδεχόταν.
Αλλά οκ αυτη ειναι η άποψη σου, δικαιωμα σου..

Ομως αμα παραιτουνται απο ευθυξια και μονο συνεχεια οι πολιτικοι προισταμενοι εντζαι να στεριωνει πλασμα πανω που δυο μηνες.
Τζαι ατε παραιτουνται. Εσαστηκε το προβλημα?

Ανώνυμος είπε...

Υπάρχουν 2 περιπτώσεις

είτε ο πρόεδρος γνώριζε από την αρχή και ευθύνεται για το χειρισμό όλης της υπόθεσης οπότε πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του και να παραιτηθεί

είτε ο πρόεδρος δεν γνώριζε τι γινόταν για ένα τόσο σοβαρό θέμα οπότε είναι ανίκανος και πρέπει να παραιτηθεί ως πολιτικός προϊστάμενος από ευθιξία.

Όλα τα άλλα είναι δικαιολογίες και δείχνουν το πολιτικό ανάστημα του ανδρός.

Υποθέτω αν πρόεδρος ήταν κάποιος άλλος το ΑΚΕΛ δεν θα ζητούσε την παραίτηση του ε;

pekatsa είπε...

@Chris

Chris pe mou pou eisai gia na erto na se tsimpiso me to ramfos mou...Eisai allou gi'allou kai laleis asunartisies.

Ανώνυμος είπε...

υπηρχε σαφης εντολη απο τον ΟΗΕ να κατασχεθει το φορτιο.ακομα τζαι ο αναστασιαδης ειχε συμφωνησει με την κατασχεση τοτε.καποιοι επιμενουν να βλεπουν τα πραματα οπως θελουν.

ειτε εχει ευθυνες ο χριστοφιας ειτε οχι η οκκα 400.δεν ηταν εκεινος ο υπευθυνος για τον τροπο φυλαξης αλλα ο στρατος,ουτε μπορει καποιος να του αποδοσει ποινικες ευθυνες παρα μονο πολιτικες.

οσον ομως εμεις σαν πολιτες δεν ζητουμε αλλαγες στις δομες τις κρατικης μηχανης,αλλα εγλωβιζωμαστε στην παραταξη του ο καθενας ειτε αριστερα ειτε δεξια υπερασπιζοντας την μεχρι αηδιας, απλα χαιρι δεν θα δουμε παρα θα ζητουμε κεφαλες επι πινακι ουλλοι με το γυρι.

περαστικα μας.

Ανώνυμος είπε...

Ανώνυμε η εντολή από τον ΟΗΕ ήταν να κατασχεθεί το φορτίο για να καταστραφεί ή να το φυλάξουμε για να το επιστρέψουμε στους φίλους μας στη Συρία και το Ιράν;

Chris είπε...

@ανωνυμος: "Υποθέτω αν πρόεδρος ήταν κάποιος άλλος το ΑΚΕΛ δεν θα ζητούσε την παραίτηση του ε;"

Πιθανοτατα ναι. Εν το σωστό όμως?
Με το να παραιτηθει θα λυθει το πρόβλημα, η ανευθυνοτητα που διακατεχει καποιους μες την κρατικη μηχανη?

Ανώνυμος είπε...

Ας μην παραιτηθεί ρε παιδία ο Αχριστόφιας! Στον ενάμιση χρόνο θητείας που του έμεινε λογικά θα κάνει κι άλλες μαλακίες οπόταν στις επόμενες προεδρικές αν ξαναβάλει υποψηφιότητα θα τον πάρουν σίγουρα με τις πέτρες(όσον τζαι εγλύτωσε τούτη τη φορά).

Ανώνυμος είπε...

kinque:η εντολη ηταν να κατασχεθει τιποτε αλλο.η κυβερνηση δεν το καταστρεψε διοτι η συρια ασκησε πιεσεις οτι θα αναγνωρισει τα κατεχομενα τζαι θα ξεκινησει εμποριο.ειδη υπαρχει γραμμη που ενωνει τα κατεχομενα με τη συρια.

εδωκαν τα φορτια του στρατου να τα φυλαξει.ο στρατος εστοιβασε τα το ενα πανω στο αλλο κατω που τον ηλιο.

επαναλμβανω οτι πολιτικες ευθυνες υπαρχουν.οπως υπαρχουν τζαι στην επιτροπη αμυνας της βουλης(κουλιας σου βαρναβας σου τορναριτης σου και αλλοι γραφικοι).τις ποινικες ευθυνες πρεπει να της αναζητουμε στο στρατο.