Κυριακή, Μαρτίου 06, 2011

Το Μάρκετινγκ των Εκλογών

Οι βουλευτικές εκλογές πλησιάζουν και ήδη έχουμε δει τις πρώτες διαφημιστικές αφίσες να παρουσιάζονται στους δρόμους της Λευκωσίας. Για πρώτη φορά στη ζωή μου δίνω προσοχή στις αφίσες και τα σλόγκανς των διαφόρων υποψηφίων και σ’ αυτό νομίζω συνέβαλε η ενασχόλησή μου με τη διαφήμιση τα τελευταία δύο χρόνια. Όσο να ‘ναι, έμαθα κάποια βασικά πράγματα του μάρκετινγκ τα οποία κάποιοι υποψήφιοι φαίνεται να εφαρμόζουν με επιτυχία, ενώ κάποιοι άλλοι συνεχίζουν να τα αγνοούν εις βάρος τους.

Διότι και ο υποψήφιος βουλευτής ένα προϊόν είναι που πρέπει να προωθηθεί στις μάζες. Και για να πειστούν οι μάζες να τον ψηφίσουν, το σλόγκαν πρέπει να είναι ατακαδόρικο, να είναι πιασάρικο, σαν ρεφραινάκι από σουξέ του Φοίβου, ώστε να διαδοθεί και να εμπεδωθεί στους περιορισμένης ευθύνης εγκεφάλους αυτού του λαού, ευκολότερα. Δεν κακίζω τους υποψηφίους γι αυτή τους την τακτική. Αντιθέτως, θαυμάζω το πόσο σοβαρά παίρνουν την προεκλογική τους εκστρατεία, ώστε να έχουν προσλάβει συμβούλους και image makers για να τους κατευθύνουν ακόμα και στο πώς θα σταθούν μπροστά στον φακό.

Με αυτά ως δεδομένα, τρεις είναι οι υποψήφιοι που για τον άλφα ή βήτα λόγο μονοπωλούν μέχρι στιγμής το ενδιαφέρον μου. Και αναφέρομαι φυσικά στο διαφημιστικό ενδιαφέρον της εκστρατείας τους και όχι ως προς το έργο που υπόσχονται να πράξουν αν εκλεγούν.

Η πρώτη εκστρατεία είναι αυτή του Μιχάλη Σοφοκλέους από τον ΔΗΣΥ, ο οποίος φιγουράρει σε διάφορες γιγαντοαφίσες με τα εξής συνθήματα:

- Πράσινη Πολιτική ή Πράσινα Άλογα;

- Πολίτης ή Πελάτης;

- Δίκαιη Κοινωνία ή Άτιμη Κοινωνία;

Σαν σλόγκαν τα βρήκα εξαιρετικά! Τα είδα το πρωί καθ’ οδόν προς τη δουλειά και κόντεψα να τρακάρω από τον ενθουσιασμό. Επιθετικά, ειρωνικά, δυναμικά, όπως αρμόζει στο προφίλ ενός σύγχρονου πολιτικού! Ειδικά με τη συγκεκριμένη κυβέρνηση που μας έφτασε στο αμήν και μας έκανε να ντρεπόμαστε να λέμε πού ζούμε, δεν είχα καλύτερο! Κάποιοι τα βρήκαν υπερβολικά και «ανήθικα», υπό την έννοια ότι ένας νέος πολιτικός δεν χρειάζεται να είναι τόσο επιθετικός, αλλά διαφωνώ. Ένας νέος πολιτικός ακριβώς, πρέπει να είναι επιθετικός γιατί απηύδησε με τα όσα βλέπει. Άρα δεν μπορεί να μην είναι αγανακτισμένος και να μην εισέρχεται στο τερέν καβλωμένος για μάχη. Τα συνθήματα-φλωριές του τύπου: «Μαζί για ένα καλύτερο αύριο» τα έχουμε ακούσει βερεσέ. Μέχρι και σε διαφήμιση ασφαλιστικής τα ακούμε, να λείπουν! Thumbs up λοιπόν για την ιδέα, αναμένω να δω κι άλλα τέτοια όσο πλησιάζει η ημέρα των εκλογών και εύχομαι να είναι ακόμα πιο «χύμα»! Κάνε κλικ εδώ για την ιστοσελίδα του κ. Σοφοκλέους.

Η δεύτερη εκστρατεία που μου άρεσε είναι αυτή του Μαρίνου Κλεάνθους από το ΔΗΚΟ, και δεν το λέω επειδή ο συγκεκριμένος είναι φίλος και συμπλόγκερ, ούτε επειδή συνέβαλα στο brainstorming του «Like στον Μαρίνο». Θεωρώ πως είναι ένα πολύ φρέσκο εύρημα, που μιλά σε νεότερες ηλικίες και το οποίο άνετα μπορεί να καθιερωθεί ως σλόγκαν ανάμεσά μας. Παρά τα τετριμμένα, τα χιλιοειπωμένα και τα γεροντίστικα που φάγαμε στη μάπα τόσα χρόνια, το “Like” είναι ό, τι πρέπει για τον Μαρίνο, την ηλικία του, τις ιδέες του και τον κόσμο που εκπροσωπεί. Άκουσα ότι οι αντιδράσεις ήταν ποικίλες για το “Like”. Κάποιοι το βρήκαν υπερμοντέρνο και επιδειχτικό, εγώ έχω να πω ότι δεν βρίσκεται η ίσια σας! Αν μιλούσε όπως όλοι, θα τον κατηγορούσατε πάλι για χρήση ξύλινης γλώσσας. Στο 2011 είμαστε, λίγη πρωτοτυπία δεν βλάπτει!Και πάμε στην απόλυτη θεά του βουλευτικού εδράνου. Εδώ δεν υπάρχουν λόγια, χάνουν το νόημά τους οι λέξεις! Κυρίες και κύριοι: Η Θέκλα Πετρίδου! Με σλόγκαν: «Η Θέκλα θέλει σε μαζί της στη βουλή!» και με την επική φωτογραφία όπου η κ. Πετρίδου έχει τα σιέρκα στην κόξα, σαν να λέει: «Τώρα, τώρα τζιαι είμαι καλή για λλόου σας!»

Μπες στην ιστοσελίδα της και διάβασε τα πάντα γι’ αυτήν, (κλικ εδώ) σου υπόσχομαι, θα κάνεις μία ώρα να βγεις. Εγώ δεν πιστεύω στα μάτια μου με τις πληροφορίες που διαβάζω. Μέχρι και ότι έβγαλε το Λύκειο Πάφου με 19,9 μέσο όρο και έχασε το άριστα επειδή της κολλούσε η φιλόλογος, γράφει! Σου λέω, θα ξετρελαθείς!

Πρόκειται αναμφίβολα για την πιο γνήσια και αυθεντική υποψηφιότητα. Ακομπλεξάριστη στο έπακρον, θα επιδράσει 100% στο κοινό που τα απογεύματα βλέπει «Τα Μυστικά της Εδέμ» και ψάχνει στο πρόσωπο των νέων βουλευτών μία φίλη, μία γειτόνισσα, μία μάμμα. Πραγματικά, από πλευράς μάρκετινγκ, η κ. Πετρίδου έχει ό, τι απαιτείται για να συγκινηθεί η μέση Κύπρια τηλεθεάτρια η οποία ξημερώνεται με τη Μενεγάκη και ξερένεται με τη ‘ζωή της άλλης.’ Μπορεί να θεωρείς ότι αυτά τα λέω υποτιμητικά, αλλά λανθάνεσαι. Η όλη υποψηφιότητα διαπνέεται από ένα Kalomiras touch που παραπέμπει με συνοπτικές σε εκλογικό θρίαμβο. Γι αυτό, δεν θα εκπλαγώ αν αύριο δω την κ. Πετρίδου να περνά τις πύλες της Βουλής μ’ ένα πλατύ χαμόγελο, σαν αυτό της Ζουμπουλίας κάθε φορά που κατατρόπωνε τη συμπεθέρα!

Αυτά είχα να παρατηρήσω, μέχρι στιγμής. Επίσης, έχω να πω ότι δεν θα εκπλαγώ αν όλη αυτή η πρωτοτυπία δεν επιβραβευθεί επειδή ο μέσος ψηφοφόρος θέλει να ακούσει τα κλασικά κλισέ για να εμπιστευτεί κάποιον. Όπως γίνεται στη Γιουροβίζιον. «Ναι, το τραγούδι σου πρωτοτυπεί, αλλά δεν κάνει για Γιουροβίζιον» ένα πράμα. Μια φορά, εμένα μου κίνησαν και οι 3 το ενδιαφέρον.

Κατά τα άλλα, πολύ λυπάμαι που το ΑΚΕΛ δεν επιτρέπει την προσωπική προβολή στους υποψηφίους του, γιατί θα ήμουν τρομερά περίεργος να δω με τι σλόγκαν θα κατέβαινε η Ειρήνη Χαραλαμπίδου και η Έλενα Ευσταθίου.

Θα είχαμε να συζητάμε για τις επόμενες 50 μέρες!

Ξεκαθαρίζω: Το ότι μου άρεσαν οι πιο πάνω προεκλογικές εκστρατείες, δεν σημαίνει ότι πείστηκα και από τους υποψηφίους, όσο συμπαθείς κι αν μου είναι. Εδώ σχολιάζουμε καθαρά τον τρόπο με τον οποίο οι ίδιοι πλασάρουν τον εαυτό τους προς τα έξω και όχι τις θέσεις ή τις τοποθετήσεις τους. Gracias.

17 σχόλια:

Γαβριηλ / Gabriel είπε...

Κρίμα που δεν είμαι Κύπριος πολίτης να ψηφίσω τον Μαρίνο μας!
Like στον Μαρίνο!
τελεία και ..ξαναlike
:-)

Invictus είπε...

Από το 1998 μέχρι το 2003 δίδαξε σεμινάρια ψυχοπροφυλακτικής και προετοιμασίας ζευγαριών για τον τοκετό και τη γονεϊκότητα

Durex και μαλακίες! θέκλα καρφωτό!
Να δεις που θα "παίξει" στο Λαζόπουλο η συγκεκριμένη

drSpock είπε...

Από τους 3 έχω δεί μόνο τις αφίσες του πρώτου και ομολογώ ότι μου έβγαλε κάτι αρνητικό, όχι γιατί δε μου άρεσαν τα σλόγκαν αλλά γιατί βρήκα το "πες τα στο Μιχάλη στο michalis.com" λίγο υπερβολικό και συγκαταβατικό. Γενικά, η όλη προσέγγιση "είμαι ο παρέας σου πες τα σε μένα" μου κάνει λίγο υποκριτική. Όχι ότι δεν είναι όλοι αλλά εγώ αυτό ένιωσα.

Το like μου άρεσε. Ξέρει το κοινό του και απευθύνεται στοχευμένα σε αυτό.

ιων είπε...

....και να εμπεδωθεί στους περιορισμένης ευθύνης εγκεφάλους αυτού του λαού, ευκολότερα.....

Πολλά υποτιμητικό

Anti-Christos είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Anti-Christos είπε...

@Ιων: Καθόλου υποτιμητικό. Στη χώρα που κάποτε ο Χριστόφιας εξελέγη με 55% και που η Ελένη η Πόρνη θεωρείται ό,τι πιο καλό ξέβρασε η τηλεόραση, το να αποκαλείς τους Κύπριους βλάκες, είναι και κομπλιμέντο.

Ανώνυμος είπε...

men sou po oti i afises tis mary linda gia sinavlia ston trikki en pio kales pou jines ton parapano ipopsifion pou enna doume stous dromous tis polis mas...hahahahahahahahahahahahahaha


alex

Unknown είπε...

Να σαι καλά Χρήστο για τα καλά σου λόγια!

Δεν θα πω κάτι παραπάνω για να μην κατηγορηθώ ότι κάνω προεκλογική ομως!

Ξανά σ ευχαριστώ για όλα!

Ανώνυμος είπε...

'Δές όλα τις photos' apo to episimo website ypopsifiou vouleuti me xenerwnei pio polla chris mou apo to «αξιοπρεΠΕΣ συμμετοχή!» apo Eurovision final participant wannabe.
episis oi pozes mprosta apo to 'agalam tis eleutherias' not sure.
kata t'alla sympathestatos ews kai sexy o marinos.

kata t'alla

Ανώνυμος είπε...

se periptwsi apotyhias stis vouleytikes ekloges oi photos tis theklas mporoun na hrisimopoieithoun kai gia tin heimerini kampania tis Body Line institouta adynatismatos

episis vallw stoihima oti forei TON korse sti photo me ta mple kai to murano kolie

Rania είπε...

Πολλά καλό το post σου αλλά διαφωνώ..καταρχάς εγώ βλέπω μυστικά της έδεμ (άμα τα πετύχω) γιατί απλά χαζεύω την tv και χαλαρώνω! και την θέκλα δεν πρόκειται να την ψηφίσω!

Τούτο ούλλο το marketing εν απλά waste of money and effort (well except αν είσαι το διαφημιστικό γραφείο)...just say what you want to say σε ένα debate (είμαι σίγουρη οτι εννά δούμε πολλά στις οθόνες μας) και άφηστα like και τα catchy slogans..που στην ουσία ένεν catchy.

Και I find it hard to believe οτι το Like του Μαρίνου εννα τραβήσει τον κόσμο..αν σκεφτείς οτι you have to be 18+ to vote σε πιο group κάμνει appeal τούντο πράμα? I have nothing against him και διαβάζω το blog του (I have to admit εδιάβαζα το πιο εύκολα πρίν αποφασίσει να γράφει ως κάποιος που αποφασίζει να γίνει πολιτικός) αλλα at the end of the day εν ένας πρώην παίκτης reality που βάλει υποψηφιότητα για βουλευτής. Απο όσο τον είδα στην Ελίτα (γιατί εν τον είδα πουθενά αλλού) εν με έπεισε ακόμα. Επαναλαμβάνω εν έχω τίποτε εναντίον του και I do wish να φκάλουμε νέους ανθρώπους με όραμα στα έδρανα.

Καλλικράτης είπε...

συγνώμη Ράνια αλλά διαφωνώ (οσο αφορά το like μονο), είμαι 22 χρονών και ομολωγώ οτι το 'like' άρεσε μου που το είδα (χωρίς να εννοώ οτι είμαι κανένας μαννός χαζοχαρούμενος που εννα βουρήσω να ψηφίσω κάποιον για ένα like) αλλά χαίρομαι που επιτέλους βλέπω ανθρώπους νέους με όρεξη να βάλλουν υποψηφιότητα στις βουλευτικές, εν κάτι φρέσκο (εν γνωρίζω το Μαρίνο ή οπιονδήποτε που τούτους ούλλους). Φτάννει όμως πιον σε τούτη τη χώρα εγεμώσαμε δεινόσαυρους που αραχνιάσαν πάνω στες καρέκλες τους (ασε που θυμηθήκαν στα 60 τους να το παίξουν τρέντυ, άλλη ιστορία τούτη). Αφήστε τους νέους πλεον να φκούν τζαι ας κάμουν λάθη, δικαιούντε το! Οι γέροι δηλαδή που εν στη πολιτική 50 χρόνια τζαι ακόμα κάμνουν τα?

Rania είπε...

Καλλικράτη προφανώς εσυμφωνήσαμε στο ότι θέλουμε νέους ανθρώπους. Δεν διαφώνησα με αυτό. Απλά είπα οτι εν βλέπω σε πιο κόσμο εν targeted το Like του Μαρίνου. Personally εν το ήβρα καθόλου καλό. Αλλά that's my opinion και σίγουρα υπάρχουν άτομα που διαφωνούν με αυτήν!

Mana είπε...

το θέμα δεν είναι να αρέσει ένα σλόγκαν. το θέμα είναι να πείσει και να έχει αντίκρισμα στην κάλπη.

Anti-Christos είπε...

@Mana: Το τι αντίκρισμα έχουν στην κάλπη το ξέρουμε χρόνια τώρα! Οπότε ας κάνουμε χάζι με τα σλόγκαν να περνά η ώρα!

CyQr είπε...

Θα ήθελα να δω περισσότερους πολιτικούς με την ενέργεια και πρωτοτυπία (για τα Κυπριακά δεδομένα) του Μαρίνου και της Θέκλας. Τέρμα πλέων με τους πολιτικούς του χθες, που αν δεν πεθάνουν δεν τους βγάζεις από την βουλή ή/και άλλα κομματικά αξιώματα.

Θέκλα Πετρίδου είπε...

Καλησπέρα!
Είμαι η Θέκλα, με τα χέρια στην κόγξα... Χα χα χα. Πολύ ωραίο το σχόλιο σου Chris. Αγνοούσα την ύπαρξη αυτού του blog και έχανα! Αλόπως έβλεπα τα Μυστικά της Εδέμ. Παιθκιά, είμαι 93 κιλά με ύψος 1,63. Θα σα απογοητεύσω. Δεν φορούσα κορσέ, τα απεχθάνομαι, οτιδήποτε με σφίγγει, με ασφυκτιεί δεν το ανέχομαι. Απλώς έπιασε καλή γωνία ο φωτογράφος. Κι όσο για το κολλιέ, έχω το που τον τζιαιρόν της λίρας. Πάλι θα σας απογοητεύσω, μόνο 7 λίρες που ένα συμπαθέστατο μαγαζάκι στην Λεμεσό. Απεχθάνομαι τις μάρκες και τα λογότυπα. Και το αφορολόγητο που εν να πιάσω μετά τις εκλογές εν έναν 10αρούδι Aygo, αρέσκει μου. Εν μιτσή τζιαι παρκάρεις εύκολα. Φίλε, με το 19 και 12/13 δεν έχασα ούτε το αριστείο ούτε την πρωτιά. Το αριστείο πιάνεις το που 18,5 και πάνω και την πρωτιά στο έτος μου είχα την. Απλώς έχασα το 20 το στρογγυλό. Και καλά έπαθα. Να ππέσει η μούττη μου. ΠΟυ τότε έμαθα να είμαι απλός άνθρωπος. Ο εαυτός μου παντού. Και παρόλο που έχω χιούμορ, πρωτοτυπία και αυτοσαρκασμό, δεν παύω να είμαι ένα άτομο που προσέφερε έμπρακτα πολλά στην κυπριακή κοινωνία, που έχει και την φιλοσοφική και την ακαδημαική και την πρακτική παιδεία για να προσφέρει περισσότερα και από την Βουλή και φυσικά την εντιμότητα να μπειγια να δουλέψει σκληρά και όχι να τα πάρει. Σας φιλώ, κι εσάς που θα κι εσάς που δεν θα , και μετά τις εκλογές περάστε από τα γραφεία της ΚΥ.ΠΡΟ.Σ για δωρεάν νομικές και οικονομικές υπηρεσίες.
Θέκλα Πετρίδου
Πρόεδρος ΚΥ.ΠΡΟ.Σ
Επικεφαλής ψηφοδελτίου στην Λευκωσία.