Πέμπτη, Απριλίου 06, 2017

Αγάπη Και Μίσος Πάνε Μαζί


Λατρεύετε κι εσείς να μισείτε τον Στέλιο Χανταμπάκη του Survivor;

Εγώ δεν τον αντέχω λεπτό. Θα τολμούσα να πω ότι τον μισώ, αλλά διανύουμε καιρούς που όλα ερμηνεύονται τις μετρητοίς, προβλέπω να μου την πέφτουν τα κομμούνια και να με κατηγορούν για hate speech και βαριέμαι να κάθομαι να τους εξηγώ ότι το ρήμα ‘μισώ’ και το ρήμα ‘αγαπώ’ είναι τόσο τετριμμένα και άνευ σημασίας στις μέρες μας που αμφότερα καθίστανται ακίνδυνα και παράταιρα. Κάτι σαν τη λέξη ‘cool’ στην αγγλική. Που κατάντησε να μην σημαίνει απολύτως τίποτα.

Δυστυχώς ο κόσμος αδυνατεί να αντιληφθεί την επιφανειακή χρήση των πιο πάνω ρημάτων. Λέγοντας ‘μισώ τον Χανταμπάκη’ δεν πάει να πει ότι θέλω να δω μια μπουλντόζα να περνά από πάνω του, ούτε ότι του εύχομαι αργό, βασανιστικό θάνατο. Πάει να πει ότι δεν γουστάρω τη φάτσα του και τη συμπεριφορά του. Ομοίως, το ‘αγαπώ’ τον Μάριο Πρίαμο δεν σημαίνει ότι γουστάρω να τον παντρευτώ, ούτε ότι θέλω να τον κάνω κολλητό μου. Απλώς μου είναι συμπαθής.

Επίσης, θεωρώ ή μάλλον θέλω να ελπίζω, ότι ο κόσμος αν και βλάκας στην κάλπη, εντούτοις μπορεί να ξεχωρίσει ότι η λέξη ‘μισώ’ δεν σημαίνει παρακινώ ή εξωθώ τον άλλον σε εγκληματική ενέργεια. Όταν λέω ότι μισώ τον Χανταμπάκη δεν το λέω για να ενθαρρύνω επίθεση εναντίον του, όπως αντίστοιχα αν έλεγα ότι τον αγαπώ, δεν περιμένω ότι θα το διαβάσει κάποιος και θα πέσει να τον πνίξει στα φιλιά μόλις τον δει στο αεροδρόμιο άμα τη επιστροφή του στην Ελλάδα.

Παρόλα αυτά, υπάρχει κόσμος (ηλίθιος κόσμος, αλλά υπάρχει), που θεωρεί ότι η χρήση του ρήματος μισώ είναι επικίνδυνη, σκατόψυχη, και πρέπει να καταργηθεί. Βέβαια, δεν πιστεύουν το ίδιο για το ρήμα ‘αγαπώ’ που κατά τη γνώμη μου είναι εξίσου επικίνδυνο, υπερφύαλο, και πολλές φορές προξενεί μεγαλύτερη ζημιά στην κοινωνία μας από το ρήμα 'μισώ'.

Πόσα παιδιά καταστράφηκαν από τους γονείς τους εξ αιτίας μίας αγάπης χωρίς όρια η οποία αντί να τους χαλιναγωγεί και να τους θέτει κανόνες τα κακομάθαινε; Πόσες σχέσεις καταστράφηκαν από επιφανειακά, παρεξηγημένα ‘σ’αγαπώ’ που ειπώθηκαν απλά για να ειπωθούν; Πόσοι άνθρωποι καταστράφηκαν πέφτοντας στις καταχρήσεις εξ αιτίας ενός ανεκπλήρωτου έρωτα και ενός μονόπλευρου σ’ αγαπώ; Πόσα χρήματα ξοδεύτηκαν άδικα για κάποια αγάπη που προέκυψε σκάρτη; Αυτά κανείς δεν τα καταμετρά.

Όλοι στέκονται στο μίσος, τον αποδιοπομπαίο τράγο. Κατ’ αρχάς, αν στην απίθανη περίπτωση το μίσος καταλήξει όντως σε εγκληματική ενέργεια, το πιο πιθανό είναι ότι ο δράστης θα διωχθεί ποινικά και θα πληρώσει για την πράξη του. Αντιθέτως, μία ζημιά που προκαλείται από αγάπη υπερβολική δεν διώκεται ούτε ποινικοποιείται. Γι’ αυτό και κατά τη γνώμη μου, το ρήμα σ’ αγαπώ είναι πολύ πιο ύπουλο και υποχθόνιο από το σε μισώ.

Αγάπη και μίσος πάνε μαζί είπε κάποτε ο σοφός Καρβέλας και ερμήνευσε θεϊκώς η Βίσση. Η αγάπη και το μίσος πάνε όντως μαζί, συχνά ταυτίζονται, συχνά το ένα μετατρέπεται στο άλλο και αντίστροφα, αλλά το ένα δεν είναι ανώτερο του άλλου, ούτε το άλλο είναι επικινδυνότερο του πρώτου. Απλά το εύκολο είναι να απογειώνουμε την αγάπη και να κατακεραυνώνουμε το μίσος, γιατί... ξέρω ‘γω, είμαστε πολύ μπροστά, είμαστε yolo, και αγαπούμε ό, τι δούμε, ό, τι μας δείξουν και ό, τι μας μπήξουν.

Αλλά ναι, πολύ το φιλοσοφήσαμε. Χανταμπάκη πάρτον πούλο και άντε χάσου από μπροστά μου.

2 σχόλια:

Moonlight είπε...

Ναι για μένα "μισώ" στην προκειμένη σημαίνει θέώ να φύγει από το παιχνίδι. Και δεν είναι φάση "αγαπώ/λατρεύω να μισώ" επειδή αυτό θα σήμαινε ότι θέλω να μένει στο παιχνίδι για να έχω να λέω ότι τον μισώ. Και μισώ να μου λένε όποτε πώ ότι μισώ κάτι, πως είναι πολύ έντονη λέξη κλπ. Ντάξει, δεν θα πω κι εγώ ότι μισώ κάτι αδιάφορο, αλλά όντως έχασε το νόημά του, και προτιμώ παρά να απαγορεύω τις λέξεις, να αποκτούν νέα σημασία.

Ανώνυμος είπε...

Τελικά ήταν προφητικό αυτό που είπες για τη μπουλντόζα, αφού όπως είδαμε χθες τον διέλυσε η "Μπουλντόζα" Ειρήνη Παπαδοπούλου! Το πόσο ευχαριστήθηκα το χθεσινό επεισόδιο δεν περιγράφεται! Τον έχω σιχαθεί τον Χαντα-φίδη, ειδικά όταν έκανε στο Βασάλο αυτό με τη σημαία ήθελα να μπω μέσα στην τηλεόραση και να τον πλακώσω στις μπουνιές! Νομίζω ότι η λέξη "μισώ" που χρησιμοποιείς είναι πολύ ευγενική για την περίπτωσή του και δεν χρειάζεται να απολογείσαι καθόλου. Άντε να ξεκουμπιστεί, να κάνουμε πρόωρη Ανάσταση!