Τετάρτη, Απριλίου 05, 2017

Οι Ρωσο-Ουκρανικοί Πολέμοι

Ακολουθεί κείμενο μόνο για τα γνωστά φρικιά της Γιουροβίζιον.

Τελειωμό δεν έχουν οι πολιτικές διενέξεις στη φετινή Γιουροβίζιον. Έχουν γίνει όλα ένα μπάχαλο που πραγματικά ένας Θεός ξέρει πού και πότε θα λάβει ένα τέλος. 

Και ευτυχώς που γίνανε όλα μπάχαλο, γιατί αν περιμέναμε από τα τραγούδια να προσελκύσουν το ενδιαφέρον μας θα περιμέναμε για πολλά χρόνια ακόμα. Δυστυχώς, πρόκειται για έναν από τους χειρότερους διαγωνισμούς όσον αφορά στην ποιότητα των τραγουδιών από το 2010 και μετά κατά την ταπεινή μου γνώμη.

Άκου όμως πως έχει η ιστορία, η οποία ομολογουμένως κλέβει την παράσταση από οτιδήποτε άλλο.

Όπως θα θυμάσαι, πέρσι, στη Σουηδία κέρδισε η μαλακισμένη η Τζαμάλα με το τραγούδι «1944», ένα πολιτικό τραγούδι που ουδέποτε χώνεψα γιατί εκτός του ότι τραγουδιέται εν μέρει στα τουρκικά, αναφέρεται και στη μειοψηφία των Τατάρων που συνεργάστηκαν με τους Ναζί κατά του Στάλιν. Φυσικά, αυτή τη σύνδεση την πήραμε χαμπάρι κατόπιν εορτής και αφού η Ουκρανία πρόλαβε και σήκωσε το τρόπαιο γεμίζοντας το Globen με κομφετί. Ακολούθησε ένας ψιλοχαμός με τους Ευρωπαίους οι οποίοι μετάνιωσαν την ώρα και τη στιγμή που έδωσαν τη ψήφο τους σε ένα ύπουλο τραγούδι αμιγώς πολιτικό, αλλά η EBU κατεύνασε τα πνεύματα λέγοντας ότι οι επίμαχοι στίχοι του άσματος έχουν διττή ερμηνεία, μπορούν να σημαίνουν οτιδήποτε, επομένως δεν συνέτρεχε λόγος ακύρωσης του πρωτείου.

Από την άλλη, οι Ρώσοι το φυσούσαν και δεν κρύωνε που έχασαν την πρωτιά από την Ουκρανία (ασχέτως αν στη 2η θέση πλασαρίστηκε η Αυστραλία- αυτό φαίνεται ότι κανείς δεν το θυμάται), και καταρρακώθηκε το ‘εγώ‘ του Σεργκέι Λάζαρεφ, του «τοπ» τραγουδιστή της χώρας.

Αυτά έγιναν τον περασμένο Ιούνιο. Έκτοτε χωνέψαμε όλοι ότι ο διαγωνισμός θα μετακόμιζε στην Ουκρανία για το 2017 και έμελλε να μάθουμε το πού θα στηνόταν. Οι Ουκρανοί που θέλουν να απαλλαγούν όπως και δήποτε από κάθε ρωσική επιρροή και να περάσουν κάτω από την ευρωπαϊκή ασπίδα, σκέφτηκαν να το παίξουν σοβαρό και αδιάβλητο κράτος και να διοργανώσουν ένα δημόσιο διαγωνισμό όπου όσες πόλεις επιθυμούσαν να φιλοξενήσουν τον διαγωνισμό θα περνούσαν από διαδικασία αξιολόγησης, κάτι σαν τους Ολυμπιακούς δηλαδή, και αυτό θα μεταδιδόταν στην ουκρανική τηλεόραση σαν πρόγραμμα, υπό μορφή αποκλεισμών, το οποίο θα διαρκούσε ένα μήνα. Οι Ουκρανοί διαβεβαίωναν ότι μέχρι το τέλος του περασμένου καλοκαιριού θα είχαν ανακοινώσει τη νικήτρια πόλη.

Όπως κατάλαβες, μόλις έγινε αντιληπτό ότι το Κίεβο δεν διέθετε κατάλληλο χώρο για να φιλοξενήσει τον διαγωνισμό (το στάδιο του 2005 έχει τα μαύρα του τα χάλια και μάλλον θα κατεδαφιστεί), και μόλις διαδόθηκε ότι πήραν κεφάλι άλλες υποψήφιες πόλεις και κυρίως η Οδησσός, έγινε το σώσε. Με συνοπτικές διαδικασίες το τηλεοπτικό πρόγραμμα κόπηκε, ενεπλάκησαν οι πολιτικοί άρχοντες της χώρας και μετά από πολλές σκοτεινές, μυστικές διαβουλεύσεις και αδιαφανείς διαδικασίες μας ανακοίνωσαν στα καλά καθούμενα ότι ο διαγωνισμός θα γίνει στο Κίεβο σε έναν παρακμιακό, εκθεσιακό χώρο ο οποίος θα ανακαινιστεί τσάτρα-πάτρα για τις ανάγκες του σόου. Ούτε στην Ελλάδα δεν συμβαίνουν πια κάτι τέτοια!

Ο χώρος δεν ενθουσίασε κανέναν, για να καταλάβεις μοιάζει με το παλιό αεροδρόμιο Λάρνακας και ένας Θεός ξέρει πώς θα διαρρυθμιστεί κατάλληλα για να μην είναι λυπηρό το θέαμα από την τηλεόραση σε λίγες βδομάδες. Όπως και να ‘χει, όλη αυτή η αχρείαστη διαδικασία διήρκησε μέχρι τον Οκτώβρη του ’16 και ενώ μέχρι τότε άλλες χώρες θα είχαν ήδη στήσει το 50% του διαγωνισμού, οι Ουκρανοί δεν είχαν καν αρχίσει. Η EBU ήταν έτοιμη να μεταφέρει τον Διαγωνισμό αλλού (εποφθαλμιούσε το Βερολίνο), ενώ οι Ρώσοι που ακόμα δεν είχαν χωνέψει την ήττα του Σεργκέι, εκμεταλλεύτηκαν το χάος και πρότειναν στην EBU να φιλοξενήσουν εκείνοι τον Διαγωνισμό για να ξεκολλήσει η φάση.

Πάνω που χαρήκαμε ότι τα πράγματα μπήκαν σε μια ροή και ότι ο διαγωνισμός μπήκε στο αυλάκι, νέα σύννεφα μαζώχτηκαν πάνω από τα κεφάλια μας.

Οι Ρώσοι δεν έδειχναν καμία διάθεση συνεργασίας με τους Ουκρανούς. Δεν έκλεισαν ξενοδοχείο για την αποστολή τους τον ερχόμενο Μάιο, ενώ αδιαφορούσαν στο να στείλουν τον αρχηγό της αποστολής τους στις ομαδικές, προκαταρκτικές συναντήσεις. Παρόλα αυτά, μιαν ωραία μέρα ανακοίνωσαν ότι θα συμμετάσχουν κανονικά τον Μάιο και ότι θα ανακοίνωναν εντός 24ωρου την εκπρόσωπό τους. Εδώ να σημειωθεί ότι από το περασμένο καλοκαίρι οι Ρώσοι σκέφτονταν κατά πόσο θα έπρεπε να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό της Ουκρανίας προκειμένου να αποφύγουν το έντονο γιουχάισμα κατά τη διάρκεια του τραγουδιού τους, όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια λόγω του ζητήματος της Κριμαίας. Αν θυμάστε, το 2014 οι δίδυμες αδελφές που εκπροσώπησαν τη Ρωσία γιουχαΐστηκαν τόσο έντονα από τους θεατές στη Δανία που οι ίδιοι οι παρουσιαστές αναγκάστηκαν να υπενθυμίσουν στο κοινό ότι «ο διαγωνισμός είναι μουσικός και όχι πολιτικός» προκειμένου να το επαναφέρουν σε τάξη. Οι Ρώσοι διαμαρτυρήθηκαν έντονα στην EBU για το γιουχάισμα του 2014, έτσι την επόμενη χρονιά δόθηκαν οδηγίες όπως τα μικρόφωνα στην αίθουσα παραμείνουν κλειστά μετά τη λήξη του τραγουδιού της Ρωσίας ώστε να μην μεταδοθούν τυχόν γιουχαΐσματα από τηλεοράσεως. Αντιλαμβάνεστε ότι αν η Δανία, η Αυστρία και η Σουηδία γιούχαραν τους Ρώσους, οι Ουκρανοί θα τους επιφύλασσαν τρελό γιαούρτωμα. Γι αυτό και αργούσαν να αποφασίσουν κατά πόσον θα παρουσιάζονταν εν τέλει στο Κίεβο, παρόλο που δήλωσαν προκαταρκτική συμμετοχή.

Πώς θα λυνόταν το πρόβλημα της γιούχας; Τι θα ήταν ιδανικό ώστε να μην τολμήσει κανένας να τους γιουχαΐσει; Μα φυσικά, μια κοπέλα σε αναπηρικό καροτσάκι, παράλυτη από την δεξιά πλευρά του σώματος, που τραγουδά σαν άγγελος! Αυτή:
Πρόκειται για τη Γιούλια Σαμοΐλοβα η οποία τραγούδησε και στους χειμερινούς παρα-ολυμπιακούς αγώνες του Σότσι πριν λίγα χρόνια. Οι Ρώσοι σκέφτηκαν ότι θα ήτο τουλάχιστον χυδαίο να γιουχαΐσουν οι Ουκρανοί ένα άτομο με ειδικές ανάγκες μέσα στην έδρα τους. Θα τους μείωνε σαν έθνος και θα υπονόμευε το ευρωπαϊκό προφίλ που με τόσο κόπο χτίζουν. Ειδικότερα όταν το σλόγκαν του φετινού διαγωνισμού είναι το “celebrate diversity”. Μια χαρά τα σκέφτηκαν οι Ρώσοι. Συν τοις άλλοις, έδωσαν στην κοπέλα να πει ένα μελό τραγουδάκι που αναφέρεται στην παγκόσμια ειρήνη και σε συναφείς παπάρες που απεχθάνομαι, οπότε κάλυψαν τα νώτα τους στο έπακρον.

Δεν τελείωσε εκεί το δράμα, όμως. Οι Ουκρανοί ερεύνησαν και ανακάλυψαν ότι η Ρωσίδα Γιούλια Σαμοΐλοβα τραγούδησε πέρσι σε ένα φεστιβάλ μουσικής στην Κριμαία κατά τους εορτασμούς της «ανεξαρτησίας» της. Υπάρχει ένας ουκρανικός Νόμος που απαγορεύει την είσοδο στη χώρα οποιουδήποτε έχει παρευρεθεί στην Κριμαία παράνομα, διά μέσω παράνομου αεροδρομίου. Η ουκρανική κυβέρνηση, λοιπόν, ενεργοποίησε ένα διάταγμα προκειμένου η Σαμοΐλοβα να συλληφθεί μόλις πατήσει το πόδι της στην Ουκρανία. Χαράς ευαγγέλια στη Ρωσία που η κακιά Ουκρανία θα φανερώσει το απάνθρωπό της πρόσωπο σε μία κοπέλα καθηλωμένη σε καροτσάκι.

«Ο νόμος είναι νόμος» λένε οι Ουκρανοί. «Δεν πρόκειται να τον παραβλέψουμε για τη Γιουροβίζιον». Τα νέα διαδίδονται, οι Ευρωπαίοι που το μόνο που τους κόφτει είναι να πάνε για σεξοτουρισμό στο Κίεβο τον Μάιο το βρίσκουν απάνθρωπο και αδιανόητο, και κάποιες χώρες μεταξύ των οποίων η Δανία και το Σαν Μαρίνο (το Σαν Μαρίνο! Seriously!) απειλούν να αποχωρήσουν από τον διαγωνισμό αν δεν επιτραπεί η είσοδος της Ρωσίδας στην Ουκρανία.

Το θέμα έφτασε μέχρι τα ανώτερα κλιμάκια της ουκρανικής κυβέρνησης. Η πρόεδρος του Δ/Σ της EBU έστειλε επιστολή προς αυτά και απείλησε ότι αν δεν επιτραπεί η είσοδος της ρωσικής αποστολής στον διαγωνισμό, η EBU θα τιμωρήσει την Ουκρανία με μελλοντικό, προσωρινό αποκλεισμό από τον διαγωνισμό. Οι Ουκρανοί απάντησαν ότι οι Ρώσοι είναι ευπρόσδεκτοι δεδομένου ότι θα στείλουν μία άλλη τραγουδίστρια που δεν έχει παρευρεθεί παρανόμως στην Κριμαία και όλα καλά. Οι Ρώσοι δεν διανοούνται να αλλάξουν τη συμμετοχή τους. Η EBU αντιπροτείνει στη Ρωσία να συμμετάσχει στον διαγωνισμό εκ του μακρόθεν, από τη Μόσχα, με μετάδοσή του τραγουδιού μέσω δορυφορικής ζωντανής σύνδεσης. Απορρίπτουν το αίτημα αμφότεροι, Ρώσοι και Ουκρανοί. Η EBU τραβά τα μαλλιά της κεφαλής της σκεπτόμενη ότι αν χάσει τη Ρωσία από τον διαγωνισμό, θα χάσει και μία γερή οικονομική αρωγή. Αν μάλιστα αποχωρίσουν μια για πάντα, όπως απειλούν ότι θα πράξουν, θα είναι ένα τεράστιο χτύπημα για το γόητρο του διαγωνισμού.

Οι Ουκρανοί στο μεταξύ έχουν αρχίσει να εκνευρίζονται καθότι δεν μπορούν να διοργανώνουν φέτος τον διαγωνισμό με χίλια ζόρια και να απειλούνται ευθέως από την ίδια τη Γιουροβίζιον με κυρώσεις για του χρόνου.

Μια χαρούμενη ατμόσφαιρα όπως καταλαβαίνετε. Κανένας δεν έχει διάθεση να πάει, κανένας δεν έχει κέφι να δει πού θα καταλήξει όλο αυτό. Εγώ σκέφτομαι ότι βγάζω το καπέλο στους Ουκρανούς που στάθηκαν στο ύψος τους όσον αφορά το θέμα της Κριμαίας. Εμείς εδώ στην Κύπρο, σε κάτι αντίστοιχο με την Τουρκία, κλασικά θα στήναμε τον κώλο μας για να μην χαλάσει το κλίμα του διαγωνισμού. Από την άλλη, βγάζω το καπέλο και στους Ρώσους που σκέφτηκαν να χειραγωγήσουν την κοινή γνώμη υπέρ τους επιστρατεύοντας μία κοπέλα με τόσα κινητικά προβλήματα και να την καταστήσουν πέτρα του σκανδάλου άθελά της. Σατανικό και πανέξυπνο εκ μέρους τους.


Για κάτι τέτοια λατρεύω τον διαγωνισμό, τον οποίο προβλέπω και εύχομαι φέτος να κερδίσει η Ιταλία, που μετά από όλα αυτά που σου περιέγραψα, η ανοργανωσιά της RAI φαντάζει πανάκεια για την αυστηρή και ανοργασμική EBU.  

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τι να πω; Εντάξει, το γνωρίζουμε ότι η Eurovision ήταν πάντα πολιτικός διαγωνισμός, αλλά τώρα έχει ξεφύγει το πράγμα τελείως... Πιστεύω ότι φέτος θα δούμε τη χειρότερη Eurovision των τελευταίων 15 χρόνων, για να μην πω παραπάνω. Θα αρχίσουμε να νοσταλγούμε τη διοργάνωση του Μπακού, εκεί μας κατάντησαν! Για την Ιταλία κι εγώ το θέλω πολύ να κερδίσει, αλλά έχω τις επιφυλάξεις μου. Η Rai έχει δηλώσει ότι δεν θέλει τη Eurovision, ότι θα της κοστίσει ακριβά και κάτι τέτοιες μπούρδες και μάλιστα είπε στον Francesco Gabbani "κακώς που δέχτηκες να πας, γιατί μπορεί να βγεις πρώτος"! Φοβάμαι ότι για άλλη μια φορά θα τους μαυρίσουν οι επιτροπές και θα το δώσουν σε μια χώρα που θέλει τη Eurovision. Ελπίζω μόνο να μην είναι η Σουηδία. Αν και αποτελεί εγγύηση όσον αφορά τις διοργανώσεις, το τραγούδι της το βρίσκω πολύ μέτριο και να βγει πάλι από τις επιτροπές, καταντά πλέον γραφικό...

Anti-Christos είπε...

Ανώνυμε, προκύπτεις ενδιαφέρουσα πηγή πληροφοριών. Πού διάβασες αυτά που λες για Ιταλία και ότι φοβούνται μην βγουν πρώτοι; Όχι ότι αμφιβάλλω ότι ειπώθηκαν αυτά, θυμάμαι ότι από τον καιρό των Il volo αποστρέφονταν την πιθανότητα να διοργανώσουν τον διαγωνισμό, αλλά δεν ήξερα ότι ακόμα υφίσταται αυτή η αρνητικότητα. Ναι, το Μπακού ήταν άθλιο. Επίσης, συμφωνώ για το τραγούδι της Σουηδίας, αν και βρήκα έξυπνη την παρουσίαση. Αν δεν βγει η Ιταλία μπορεί να το μπήξουν του Βελγίου. Ποιος ξέρει;

Clueless είπε...

Η παρουσίαση της Σουηδίας αν και μου άρεσε μου βγάζει κάτι σε in your face Αυστρία που έκανες ένα απλό περπάτημα στην σκηνή. This is how it's done. :)

Η ερώτηση μου για την Ιταλία (είχα και εγώ ακούσει για τους Il Volo) γιατί στέλνει τραγούδι αφού δεν θέλουν να κερδίσουν ? Νομίζω ξέρουν ότι θα πάρουν και ψήφους απλά και μόνο γιατί είναι η Ιταλία και καταχάρηκε ο κόσμος που επέστρεψαν στον διαγωνισμό.

Ανώνυμος είπε...

Στο Infe Greece το είχα διαβάσει, ορίστε και το link:
http://infegreece.gr/parousiastis-rai-se-francesco-gabbani-min-kerdiseis-den-theloume-na-diorganosoume-ti-eurovision/

Ανώνυμος είπε...

Εγώ νομίζω φέτος θα το πάρει η Ελλάδα που για μένα έχει και καλύτερο τραγούδι από τους Ιταλούς. Μακάρι, να κάνουν του χρόνου συνδιοργάνωση Ελλάδα- Κύπρος μιας και δεν υπάρχουν λεφτά.

Beatrix Kiddo είπε...

ωραίο ποστ, ακόμα και για μας που δεν είμαστεφρικιά της γιουροβίζιον

Moonlight είπε...

i'm with kiddo!