Τρίτη, Ιουλίου 03, 2018

Influencers

Ο εμπλουτισμός του σύγχρονου λεξικού μας, συνεχίζεται και σήμερα με ένα νέο, σημαντικό όρο που ανακάλυψα τελευταίως, που όμως χρήζει ξεχωριστής ανάρτησης, εξ ου και δεν συμπεριλήφθηκε στη χθεσινή, αναλυτικότερη λίστα. Ο όρος αυτός είναι ο «Influencer».

Influencer, ήτοι ο ασκών επιρροή.

Ακούγοντας τον πιο πάνω όρο, ένας απλός άνθρωπος θα θεωρούσε ότι θα αφορά σε ανθρώπους που εμπνέουν τους υπόλοιπους στο να κατορθώσουν κάτι στη ζωή τους. Ο Δαλάι Λάμα, ας πούμε. Ο Μαχάτμα Γκάντι, ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, ο Τσε Γκεβάρα, οι Αδελφοί Τζαβάρα, και άλλοι πολλοί. Παρόλα αυτά, ο σύγχρονος όρος δεν αφορά σε ανθρώπους του πνεύματος, αλλά σε αυτούς του… εμπορεύματος. Στο 2018, influencer θεωρείται ο σελέμπριτι ο οποίος μέσω των κοινωνικών δικτύων και των χιλιάδων ακολούθων του διαφημίζει προϊόντα. Φερ’ ειπείν ο Ντάνος, που ακόμα και η κλανιά του θα μοσχοπουλούσε και θα γινόταν ανάρπαστη, θεωρείται ένας απ’ αυτούς. Η Ελένη Μενεγάκη με τα σαμπουάν της, ο Χ, Ψ, Ω τραγουδιστής που ποζάρει δήθεν τυχαία με μία επώνυμη μπίρα, ένα επώνυμο ρούχο, ένα παπούτσι, σε περίοπτη θέση.

Αυτό που τη δεκαετία του ’80 ονομαζόταν «πλασιέ», και έπαιρνε σβάρνα τους δρόμους, χτυπούσε πόρτες, επισκεπτόταν σπίτια κάνοντας επιδείξεις τάπερ, οικιακών συσκευών, κτλ, τώρα πήρε μια πιο σύγχρονη ονομασία και δρα διά μέσου των κοινωνικών δικτύων. Με μπροστάρηδες τους διασήμους της εγχώριας ζώου μπιζ. Ο Καπουτζίδης, νομίζω, είχε πει σε μία συνέντευξη πως μία φωτογραφία στον λογαριασμό του στο ίνσταγκραμ που διαφημίζει εμμέσως πλην σαφώς ένα προϊόν μπορεί να αποφέρει κέρδη έως και €500. Για μία μόνο φωτογραφία! Εννοείται πως, όσο πιο διάσημος, όσο μεγαλύτερη η γκάμα των φόλλοουερς, τόσο πιο αδρά πληρώνεσαι.

Γιατί εγώ έγινα δημόσιος υπάλληλος και όχι ένας influencer, να βγάζω στην καθισιά μου τη δόση του δανείου;

Influencers, λοιπόν. Το επινοήσαμε κι αυτό. Ή μάλλον το «επικαιροποιήσαμε», αφού υπήρχε από αρχαιοτάτων χρόνων. Ο Ιησούς ήταν ένας τέτοιος influencer, ας πούμε. Αλλά πουλούσε πνεύμα, δεν πουλούσε κρέμες αλόης. Μα, πραγματικά δεν το χωνεύω το πού καταντήσαμε. Να θεωρούμε ινφλουένσερ αυτόν που σε πείθει να αγοράσεις κάτι. Αντί να θεωρούμε αυτόν που με τις ιδέες του προβληματίζει, δημιουργεί τάσεις, ρυάκια σκέψης και ανοίγει νέους κοινωνικούς και πνευματικούς ορίζοντες. Το πώς καταφέραμε την κάθε πατσαβούρα που χαίρει μιας άλφα αναγνώρισης να την προάγουμε σε ινφλουένσερ και να καμαρώνει πως ασκεί επιρροή και διαμορφώνει τάσεις, τρομάρα να του 'ρθει, με εντυπωσιάζει!

Αλλαγή θέματος.

Εσένα ποιοι ήταν οι δικοί σου ίνφλουένσερς; Χρησιμοποιώ τον όρο με τη λογική ερμηνεία, τώρα. Εγώ αν πρέπει να σου πω δυο πρόσωπα που με επηρέασαν και με καθόρισαν και με κατέστησαν οπαδό τους (οπαδό τους με την ποδοσφαιρική έννοια, που και να σκοτώσουν, δηλαδή, θα τους βρω εκατόν ελαφρυντικά) είναι, πρώτος, ο Ουόλτ Ντίσνεϊ για το πώς κατάφερε να εμπορευματοποιήσει το παιδικό όνειρο χωρίς να το εκφυλίσει και να βγάλει εκατομμύρια μέσα από τα πάρκα του. Και δεύτερος, ο Νίκος Καρβέλας. Που μπορεί εσύ να τον κρίνεις μόνο απ’ αυτό το αντιπαθητικό / αντισυμβατικό προσωπείο που βγάζει στα μίντια, αλλά εγώ που τον έχω μελετήσει / ψυχολογήσει, τον θεωρώ βαθειά σκεπτόμενο άνθρωπο, πανέξυπνο, υπερφυσικά ταλαντούχο και σε συνδυασμό με την Άννα Βίσση, ιαματικό. 

Πέραν τούτων, αν πρέπει πραγματικά να κατονομάσω ποιο πλάσμα με επηρέασε και με διαμόρφωσε στη μάταιη αυτή ζωή, αυτή είναι η γιαγιά μου, η Νέδη. Η οποία μου μετέδωσε όλα αυτά που αγαπώ σήμερα, δηλαδή το θέατρο, τη Γιουροβίζιον, τα ταξίδια, την καλοπέραση. Περισσότερα γι’ αυτήν όμως, στο ειδικό αφιέρωμα που θα της κάνω όταν μας αφήσει. Ελπίζω όχι σύντομα. Γιατί μπορεί να μην επικοινωνεί πλέον ιδιαίτερα, αλλά τύποις, ζει. 

4 σχόλια:

Woofis είπε...

Μετά που απέφυγα να σχολιάσω στην προηγούμενη σου ανάρτησην (για ευνόητους λόγους) εσκέφτηκα να σχολιάσω σε τούτην, αφού όπως σου είπα τζιαι διά ζώσης, είμαι τακτικός αναγνώστης, τζιαι επειδή εν ενδιαφέρον το θέμα.
Βασικά έβαλες με σε σκέψεις, διότι ουδέποτε εμπήκα στη διαδικασίαν να "προσωποποιήσω" τες επιρροές που με οδηγήσαν στους δρόμους που εθκιάλεξα ή στο πως αντιμετωπίζω τη ζωήν. Οπότε ήταν πιο εύκολον, για να σου παραθέσω τέθκοια άτομα, να βασιστώ στο σκεπτικό σου με τον Ντίσνεϋ τζιαι τον Καρβέλα.
Αντιστοίχως λοιπόν, θεωρώ κεφαλαιώδην παρουσίαν στον "φαντασιακόν" μου τομέαν, τον George Loucas τζιαι τον κόσμον του "Πολέμου των Άστρων" που εδημιούργησεν τζιαι συνεχίζει να επεκτείνει μέχρι σήμερα. Ασχέτως της "υποβόσκουσας" θρησκοληψίας, αφού σήμερα έχω συμφιλιωθεί με την ανάγκην του αθρώπου να αντιμετωπίζει την βεβαιότηταν του θανάτου με διαφόρων λογιών παραμύθκια.
Πάλε αντιστοίχως, που τον χώρον της μουσικής, κυρίαρχη επιρροή υπήρξεν οϊ ένας άθρωπος, αλλά ένα συγκρότημαν, οι Iron Maiden, τους οποίους εννά απολαύσω τζιόλας προσεχώς στην Αθήνα ξανά μετά που 24 χρόνια. Τόσον σαν ήχος αλλά - κυρίως - σαν στιχοι τζιαι μηνύματα, οι Iron Maiden ανοίξαν μου ορίζοντες απεριόριστους τζιαι εβοηθήσαν με φοβερά να ξεπεράσω την παιδικήν τζιαι εφηβικήν μου εσωστρέφειαν τζιαι ντροπαλότηταν.
Τζιαι όπως η γιαγιά σου ήταν το μέλος της οικογένειας σου που εκαθόρισαν πολλά στο πως αντιμετωπίζεις τη ζωήν, εμέναν ήταν ο παπάς μου. Πολλές σημαντικές αποφάσεις στη ζωή μου (σπουδές, καριέρα, οικογένεια) εγίναν επειδή έτσι θα ήμουν σε "σύμπνοιαν" με τα "πατροπαράδοτα" ειωθότα (αν εν κακή η χρήση της λέξης λαλείς μου). Βέβαια στην πορείαν αλλάξαν αρκετά στην θεώρηση μου, αλλά συνολικά εν ο άθρωπος που με επηρέασεν στον υψηλότερον βαθμόν.

Ανώνυμος είπε...

Ωραία η ανάρτηση σου σήμερα και συμφωνώ πλήρως με τα όσα έχεις γράψει. Πραγματικά είναι κατάντια να θεωρείς infuencers άτομα όπως ο Ντάνος και η Καρντάσιαν για παράδειγμα. Αλλά, περί ορέξεως κολοκυθόπιτα.

Και εγώ έχω επηρεαστεί από αρκετά άτομα, όπως αθλητές, πολιτικούς, επιστήμονες, τα οποία έχουν σε μεγάλο βαθμό διαμορφώσει τον χαρακτήρα μου. Αλλά θα ήθελα να σταθώ σε 3 άτομα τα οποία με έχουν επηρεάσει την τελευταία δεκαετία και τα οποία για δικούς μου προσωπικούς λόγους θαυμάζω πολύ.

Ο ένας είναι ο David Goggins, ένας πρώην πεζοναύτης. Οι άλλοι 2 είναι πατέρας και γιος, ο Rick και Dick Hoyt, πιο γνωστοί ως Team Hoyt.

Και μιας και είσαι και εσύ πατέρας, αν σε ενδιαφέρει, το βιβλίο τους με τίτλο Devoted: The Story of a Father's Love for His Son, το συστήνω ανεπιφύλακτα.

Moonlight είπε...

Τωρά εν θα ακουστεί σωστό, αλλά ανυπομονώ για ποστ γιαγιάς Νέδης. Μακάρι να εν καλά η γιαγιά δηλαδή, αλλά αγαπώ να διαβάζω προσωπογραφίες τέτοιου τύπου.
Στο δια ταύτα (;) αισθάνομαι κι εγώ μια απελπισία εδώ και καιρό με τους "ινφλουένσερς", αλλά και αυτούς που όντως γίνονται "ίνφλουενσντ" από τέτοιους. Και το πιο γελοίο είναι το ότι σε άλλες χώρες κάτι τέτοια σου τα σέρβιραν με διαφορετικό, πιο "ήπιο" τρόπο. Για παράδειγμα, ο τουριστικός οργανισμός μιας χώρας έστελνε 2 μπλόγκερς για διακοπές σε εκείνη τη χώρα και με την επιστροφή τους είχαν κάποιες αναρτήσεις με πανέμορφο υλικό για τη χώρα. Στην Κύπρο, μετά την δημιουργία του όρου τούτου, έχεις την Κίτσα από τον Αρακαπά να σου προωθά παττίχα στο πλαστικό κουτάκι που το τάδε χέλθι λίβινγκ κατάστημα. Και να ξέρεις ότι χιλιάδες βλήμματα μιτσιές θεωρούν ότι εν γουάο λάιφσταϊλ τούτο το πράμα... Είναι να μην σε πιάνει η απελπισία;

Ανώνυμος είπε...

Ο Αρακαπάς ρε συ Moonlight δεν έχει καλά καρπούζια. Φοβερά μανταρίνια έχει. :)
Clueless