Παρασκευή, Ιουλίου 27, 2018

Καμμένοι

Γεια σας και χαρά σας.

Το πόσο μαύρισε η ψυχή μου με τις πυρκαγιές στην Ελλάδα δεν περιγράφεται.

Δεν έκαμα τίποτε όμως, γι’ αυτό. Και τώρα δεν έχω μούτρα να κάτσω να σχολιάσω οτιδήποτε. Ντρέπομαι. Ένας φίλος μου, ο Αντώνης, έχει γραφτεί εδώ και χρόνια εθελοντικά στην Πολιτική Άμυνα και όποτε υπάρχουν κρίσεις σπεύδει να βοηθήσει. Είναι ένας εξ αυτών που στάλθηκαν στην Ελλάδα να σβήσουν τις πυρκαγιές με την κυπριακή αποστολή. Και δεν είναι πυροσβέστης, ούτε στρατιωτικός. Μηχανικός περιβάλλοντος είναι ο άνθρωπος. Δεν έχει το φυζίκ του πυροσβέστη δηλαδή, ούτε είναι ιδιαίτερα φιτ. Είναι ένας σαν εμάς. Ή μάλλον, ένας πολύ καλύτερος από εμάς, αφού παρά να πιάσει το τουίτερ και το φέισμπουκ και να παίζει τον καμπόσο, άφησε πίσω του τρία παιδιά και έτρεξε να βοηθήσει την Ελλάδα.

Αυτός είναι άνθρωπος. Αυτός ναι, δικαιούται να έχει γνώμη. Αυτός δικαιούται να έχει άποψη. Εσύ κι εγώ που κάτσαμε στα βραστά μας, ή μάλλον στα… ψυχρά του κλιματιστικού μας, στείλαμε μία-δυο σακούλες τρόφιμα και δώσαμε πέντε ευρώ στον ραδιομαραθώνιο και «ξοφλήσαμε», νομίζω πρέπει να βγάλουμε απλά τον σκασμό.

Δεν μας έχει καλλιεργηθεί η νοοτροπία του εθελοντισμού, ούτε της προσφοράς στην πατρίδα. Είμαστε τεμπελόσκυλα που ακόμα και τον στρατό προσπαθούμε να τον αποφύγουμε, αφού τύποις δεν μπορούμε να τον καταργήσουμε. Και να πεις ότι είμαστε καμιά Σουηδία που δεν βάλλεται από πουθενά; Εμείς μέσα στην παρακμή μας, βλέπουμε τα πολεμικά να εισβάλλουν στην ΑΟΖ μας και κολυμπούμε αμέριμνοι μαζί τους. Αντί να στρατολογούμε γυναίκες, παιδιά, παππούδες, γιαγιάδες, να βοηθούν όπως μπορούν, να υπάρχει μία βασική ετοιμότητα για κάθε πιθανό ενδεχόμενο, για κάθε φυσική καταστροφή, για κάθε είδους «εισβολή», εμείς πασχίζουμε να βρούμε άλλοθι να απαλλαγούμε. Τόσο ζώα!

Εντάξει, δεν μπορούμε να είμαστε όλοι υπ’ ατμόν. Δεν σώνουμε όλοι το ίδιο. Δεκτόν! Ας καλλιεργηθεί τουλάχιστον η νοοτροπία της πρόληψης, της παθητικής αντίστασης, κάτι που να αποδεικνύει ότι κοπτόμαστε για τη χώρα που ζούμε. Ας καλλιεργηθεί τουλάχιστον η πολιτική ευθύνη, να αισθάνεσαι ότι πρέπει να πας στην κάλπη, ότι έχεις χρέος να πας στην κάλπη και αν ακόμη όλες οι επιλογές σου βρωμούν, να επιλέξεις τη μη χειρότερη.

Τίποτα! Ώσπου μας παίρνει να πηγαίνουμε στη Μύκονο τα καλοκαίρια, είμαστε ευτυχισμένοι.

Είμαστε βέβαια αλληλέγγυοι. Βέβαια. Σε αυτά δεν μας πιάνει κανένας! Θρηνούμε με τα προσωπικά δράματα των πληγέντων. Κλαίμε στη θέα του ταλαιπωρημένου σκύλου, της μάνας που έχασε την οικογένεια, στα πτώματα που βρέθηκαν αγκαλιά. Αλλά, θέλουμε να βγούμε από τη βολή μας; Να δράσουμε; Όχι βέβαια, τι είμαστε, τίποτις εξελιγμένον είδος;

Γι’ αυτό και εγώ ντρέπομαι. Και αυτά τα γράφω κυρίως για μένα, γιατί για εσάς έχω άλλους δεκαπέντε χιλιάδες λόγους να ντρέπομαι. Δεν περίμενα τις φωτιές. Ντρέπομαι για τον εαυτόν μου, γιατί τα σκέφτομαι, τα λέω, και δεν κάνω τίποτα. Και ακόμη και τώρα που τα γράφω όταν τελειώσω αυτό το κείμενο δεν με βλέπω να κάνω κάτι άλλο πλην του να γύρω πίσω στην καρέκλα, γιατί είμαι τόσο υποχόνδριος που η συνείδησή μου θα μαλακώσει στο υπέγραψα για «να γίνει η στάχτη, δάσος» και στο να «καθαιρεθεί ο Αμβρόσιος!»

Κάψε μας Θεέ μου να ησυχάσουμε.


Μπράβο Αντώνη, σε θαυμάζω!

5 σχόλια:

Moonlight είπε...

Ντάξει, δεν είναι το ίδιο το να ψάξεις να μάθεις τι και πού υπάρχουν ανάγκες και να προσπαθήσεις να κάνεις κάτι γι'αυτό.
Όλοι θα μπορούσαμε να κάνουμε παραπάνω, αλλά αν κάνουμε κι αυτό που κάνουμε, είναι σπουδαίο πράμα. Είδαμε πολύ κόσμο να δίνει από εκεί που όντως δεν είχε να δώσει, και είδα και πολύ κόσμο να οργανώνεται, να παίρνει πρωτοβουλία, και να αναλαμβάνει εθελοντική δράση σε διάφορους τομείς που δεν θα σκεφτόμασταν αμέσως. Δεν ήταν δηλαδή θέμα πυρόσβεσης, ή περίθαλψης, αλλά είδαμε δάσκαλους και καλλιτέχνες να βοηθούν με την απασχόληση των παιδιών, ψυχολόγους να αναλαμβάνουν τη στήριξη του κόσμου, επαγγελματίες οδηγούς να προσφέρονται να μεταφέρουν προμήθειες, μέχρι και διερμηνείς φίλους έχω που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους δωρεάν. Επίσης είδαμε κόσμο να προσφέρει σπίτια και δουλειές, και οικογένειες να δηλώνουν ενδιαφέρον για να φιλοξενήσουν παιδιά.
Ο καθένας προσφέρει όπως μπορεί, όπως ξέρει, όπως καταλαβαίνει.
Προφανώς και δεν βάζω ολους μας στο ίδιο καζάνι με τους εθελοντές σαν τον φίλο σου, αλλά δεν μπορώ να μηδενίσω την οποιαδήποτε προσφορά κάποιου. :/
Κατά τα άλλα είμαι μαζί σου στο ότι πρέπει να έχουμε άλλη νοοτροπία και συνείδηση για κάποια πράματα, στα οποία είμαστε μες στες σπηλιές ακόμα... Λυπηρό.

Anti-Christos είπε...

Εννοείται ότι πολύ καλώς ο καθένας προσφέρει ό,τι μπορεί, και πολύ σωστά κάνει, αλλά αυτό είναι το εύκολο κομμάτι. Αυτό θέλω να πω. Μετά την καταστροφή το να δώσεις λίγα χρήματα και λίγα τρόφιμα δεν είναι η λύση. Το θέμα είναι να έχει εκπαιδευτεί η κοινωνία να προλαβαίνει το κακό. Που με τον τρόπο που έμαθε να ζει, δεν πρόκειται!

Woofis είπε...

Κοίτα Anti-christos, στο τέλος της ημέρας, ο καθένας πρέπει να κάμνει τζιείνον που του φέρνει ευτυχίαν. Χωρίς ψυχαναγκασμούς. Μπράβο του φίλου σου, αλλά είμαι σίουρος ότι πρώτιστα γουστάρει να κάμνει ότι κάμνει, αλλιώς εν θα το έκαμνεν. Τζιαι συ, αν ένιωθες πραγματικά τόσον μεγάλην "έξην" να βουρήσεις στον ακτιβισμόν, ήταν να το κάμεις. Τούτον λαλώ το χωρίς ίχνος μομφής ή αμφισβήτησης των αισθημάτων σου. Εξάλλου η Ελλάδα εν τούτον που λαλούμεν "δικοί μας αθρώποι". Εγώ έχω αδερφήν τζιαι κουνιάδον στην Αθήναν, μάλιστα η κόρη της αδερφής μου ήταν σε κατασκήνωσην που εκκενώθηκεν κατά την πυρκαγιάν τζιαι ακούαν τες μπουκάλες υγραερίου να εκρύγνηνται καθώς τους εφορτώναν σε πλοιάριον διαφυγής. Καταλαβαίνεις...

Φυσικά δαμέ πρέπει να καταδείξω άλλα θκιό σημεία:

1) Αν κάθε φοράν που συμβαίνει μια καταστροφή, είτε ανθρωπογενής είτε που άλλα αίτια, αρχίζαμεν να κατηγορούμεν τον εαυτόν μας, τότε θα εδιούσαμεν που τον πιο κοντινόν γκρεμμόν, για τον απλό λόγον ότι εν ατέλειωτες τζιαι συνεχείς οι τραγωδίες. Τούτον φυσικά, για να συμφωνήσω με το πνεύμαν της ανάρτησης σου, εν σημαίνει ότι σαν συντεταγμένα σύνολα εν οφείλουμεν να διατηρούμεν τζιαι να ενισχύουμεν μηχανισμούς πρόληψης τζιαι ενδυνάμωσης σε περιτπώσεις εκτάκτου ανάγκης.
2) Ο άθρωπος εν θεμελιωδώς υποκριτής σε τούτα τα θέματα, αφού αφήνει το συναίσθημαν να κυριαρχεί πάνω στη λογικήν, ενώ θα έπρεπεν να συνδυάζει τα θκιό αρμονικά. Κοινώς, εshιστήκαμεν (με το συμπάθκιον) για τα θύματα στην Ελλάδα, λόγω των στερεοτυπικά "αδερφικών" μας σχέσεων, αλλά εν φακκούμεν πένναν για ίσες τζιαι μεγαλλύττερες τραγωδίες παραδίπλα ή αλλού στον πλανήτην. Ο πραγματικά "υπερβατικός" ακτιβιστής εξάλλου πάνω που ούλλα εν κάμνει καμμιάν διάκρισην στο ποιον εννά οφελήσουν οι δράσεις του.

Ανώνυμος είπε...

go Woofis

Ανώνυμος είπε...

Άλλη μια φορά μίλησες για μένα. Νιώθω το ίδιο άχρηστη και ανήμπορη, ταυτόχρονα, για να κάνω οτιδήποτε χειροπιαστό.

Respect στον φίλο σου και σε όσους αφήνουν τα δικά τους παιδιά και τρέχουν να βοηθήσουν. Αφήνει πίσω μια σύζυγο, όμως, η οποία μπορεί να αντεπεξέλθει. Εάν δεν έχεις κανέναν για να αφήσεις τα δικά σου παιδιά, τότε η πρώτη σου προτεραιότητα είναι αυτά.

Θα πρέπει όμως το κράτος και το σχολείο να μας διδάξει, με πρακτικό τρόπο, τον εθελοντισμό. Είναι κάτι που χρειάζεται αρκετά χρόνια συστηματικής δουλειάς, ώστε να καλλιεργηθεί στη συνείδησή μας.

Από την εμπειρία μου στο Σύνδεσμο Γονέων κατάλαβα ότι, ο Κυπραίος πιστεύει ότι μπορεί να έχει υπέρμετρες απαιτήσεις ή δικαιώματα, αλλά καθόλου υποχρεώσεις. ΔΥΣΤΥΧΩΣ...

Καλλιπάτειρα