Δευτέρα, Ιανουαρίου 05, 2015

Ακραία Καιρικά Φαινόμενα

Για ακραία καιρικά φαινόμενα μας προειδοποιεί η μετεωρολογική υπηρεσία τις τελευταίες δυο μέρες, σε σημείο που στα δελτία ειδήσεων μας προτρέπουν να προβούμε σε ενέργειες για «διάσωση της περιουσίας μας», λες και μας περιμένει ο τυφώνας Κατρίνα στη γωνία.

Δεν ξέρω τι γίνεται στην Ελλάδα, πάντως εδώ στην Κύπρο και δη στη Λευκωσία, απλώς βρέχει. Πλημμυρίζουμε βέβαια, τα νερά μπαίνουν στα σπίτια, κόσμος ξεσπιτώθηκε και ταλαιπωρείται παρόλα αυτά, ούτε ιπτάμενες στέγες είδα στον ουρανό συνεπεία κάποιου ανεμοστρόβιλου, ούτε δέντρα να καίγονται εξαιτίας ανελέητων αστραπόβροντων.

Ζω για την ημέρα που στα δελτία ειδήσεων θα μας πουν την αλήθεια:

«Ξέρετε, θα βρέξει... Κι επειδή ζούμε στην τελευταία χωρκατόχωρα της Ευρώπης, στην τρύπα του κώλου που πολλοί από εσάς την έχετε αδικαιολογήτως κορώνα στο κεφάλι σας, τρέξετε να σωθείτε. Φέρτε σίκλες, φέρτε κούππες, βάλτε πανιά κάτω από τις πόρτες γιατί θα βρέξει. Γιατί τόσο μπροστά είναι οι υποδομές μας, που σας βλέπουμε όλους με τα μπογαλάκια σας στον ώμο να ζητάτε άσυλο στον πρώτο στεγνό συγγενή σας».

Αυτές τις αλήθειες, πότε επιτέλους θα τις ακούσουμε;

Θυμάμαι το 2004, όταν ήμουν ακόμα φοιτητής και άνθρωπος, είχε χιονίσει στο Reading, όπου σπούδαζα. Είχε χιονίσει τόσο πολύ που είχε παγώσει ακόμα και η λίμνη, το χιόνι είχε στοιβάσει και για να βγω από το σπίτι να πάω στο campus μόνο το τζάκετ του στρατού που δεν είχα φορέσει. Θυμάμαι ότι με την παρέα μου είχαμε βγει σαν χαζοτουρίστες έξω να φωτογραφηθούμε. Εκείνες τις μέρες έπρεπε να ετοιμάσω μια παρουσίαση πάνω στο συνταγματικό δίκαιο,  σχετική με το bicameralism του House of Commons (δεν ακούγεται πολύ posh και σημαντικό; Αχ, ωραία χρόνια), και ήλπιζα ότι θα ακυρωνόταν εξ αιτίας της χιονόπτωσης. Νόμιζα δεν θα άνοιγε το πανεπιστήμιο, ότι πιθανόν ο καθηγητής να αποκλείονταν στο σπίτι του. Γι αυτό και του έστειλα ένα μέηλ να σιγουρευτώ ότι η παρουσίαση θα γίνει κανονικά.

«Γιατί να μη γίνει;» Μου απάντησε. «Χειμώνας είναι, χιόνι ρίχνει, φυσιολογικά πράγματα!»

Ε, που να καθόμουν να του εξηγήσω ότι στον τρίτο κόσμο από τον οποίο προέρχομαι… «να κατουρήσει ο στρούθος…»


Γελοία χώρα!

5 σχόλια:

Woofis είπε...

Antichristos κατ'αρχήν να ευχηθώ υγείαν τζιαι ότι καλλίττερον για το νέον έτος, ιδιαίτερα αφού προχωράτε τζιαι με ένα σημαντικό βήμαν στη ζωή σας, που ονομάζεται γάμος.
Πέραν τούτου, εννά υποβάλω την ενόχληση μου γιατί ενώ ασκείς πλήρως δικαιολογημένην κριτικήν στη χώραν που εγεννήθηκες τζιαι ζεις, το ύφος τζιαι η διάθεση με την οποίαν την ασκείς προκαλεί απορίαν γιατί συνεχίζεις να το πράττεις (να ζεις δαμέ εννοώ).
Η μετεωρολογική υπηρεσία της χώρας που ζεις οφείλει να προειδοποιήσει για οτιδήποτε αφορά στον καιρόν που ενδεχομένως να προκαλέσει προβλήματα στους κατοίκους. Όταν αναμένονται βροχοπτώσεις κατά περιοχές που μπορεί να ξεπεράσουν τα 35mm ανά ώραν, την στιγμήν που η μέση ετήσια βροχόπτωση είναι μόλις 500 mm, η μετεωρολογική υπηρεσία οφείλει να προειδοποιήσει περί "ακραίων φαινομένων" ακριβώς γιατί για την Κύπρον 35 mm ανά ώραν θεωρείται "ακραία περίπτωση". Το αν θα έπρεπεν να υπάρχουν υποδομές τζιαι σχεδιασμοί για τούτον είναι μεν σχετικόν αλλά ποσώς απαλλάσσει την εν λόγω υπηρεσίαν που το να εφιστήσει την προσοχήν. Το ίδιον θα έκαμνεν τζιαι η αγγλική μετεωρολογική υπηρεσία αν θα έκαμνεν στο Λονδίνον πάνω που 30 βαθμούς κελσίου διότι τζιεικάτω θα ήταν καύσωνας έτσι θεμροκρασία. Ήταν να εν γελοίοι τζιαι τζιείνοι;
Έshιει πολλύν τζιαιρόν που εξεπέρασα το κλισέ "σαν την Κύπρον εν έshιει" αλλά μεν πάμεν τζιαι στο άλλον άκρον. Υπάρχουν πολλά πράματα δακάτω που πιθανώς να ζηλεύκουν οι τύποι στο Reading, συμπεριλαβανομένου του καθηγητή σου που εν φοάται το shιόνιν...

Anti-Christos είπε...

@woofis: εν πρώτοις ευχαριστώ για τις ευχές κ ανταποδίδω.

Από την Κύπρο δεν φεύγω γιατί βαριέμαι να σηκωθώ από τα βραστά μου, κοινώς είμαι τεμπέλης και αργόσχολος, και δεν μπορώ να βρω ένα σοβαρό λόγο γιατί δεν φεύγω. Εύχομαι μια μέρα όχι πολύ μακρινή να ξεκουμπιστώ να ησυχάσουμε όλοι. Κι εσείς κι εγώ.

Τέλος, ο χαρακτηρισμός 'γελοία' αφορά στην πατρίδα κ τις υποδομές της κ όχι στη μετεωρολογική υπηρεσία.

Mia Petra είπε...

Άκου να σου πω φίλε μου, δεν σας επιτρέπουμε να διεκδικείτε την γελοιότητα για τη χώρα σας, αν δεν γνωρίζετε τη δική μας! Άντε να μη γίνουμε από δυο χώρες χωριάτες! Εδώ πάλι δεν ξέρω τι σκατά γίνεται, μάλλον θα είναι προεκλογικό κόλπο, πάντως οι μετεωρολόγοι πέφτουν μέσα κι ο,τι λένε αυτό και συμβαίνει κι αυτό που συμβαίνει είναι πως χιονίζει και κάνει το κρύο της αρκούδας!

Ανώνυμος είπε...

Εμας στα περιχωρα της λευκωσιας μας ξεριζωσε ο ανεμος 4 μεγαλα κυπαρρισια εικοσαετιας εχτες... Καπου εκανε πραγματι ακραια κακοκαιρια.

Ανώνυμος είπε...

το ότι κάποιος ζει σε μια χώρα δεν του απαγορευεται να ασκει και κριτική γι αυτή, το αν δεν σου αρεσει πηγαινε αλλου δεν ισχύει...πχ εγώ δεν πάω αλλού λόγω του ότι ειναι η οικογενεια μου εδω...τώρα για τη σύγκριση με ελλάδα, ναι στην ελλάδα η χώρα σαν κράτος είναι χειρότερη, αλλά σαν χώρα ίσως η ομορφότερη στον κόσμο Mia Petra
κωνσταντινος