Τετάρτη, Ιανουαρίου 14, 2015

Ιστορίες Με Παπάρια

Εχθές ήταν η δεύτερη φορά μέσα σε δύο μήνες που βρέθηκα αντιμέτωπος με την ττοππουζοκυπριακή συμπεριφορά, η οποία ως γνωστόν μου προκαλεί στομαχική παλινδρόμηση.

Λόγω του γάμου που πλησιάζει, είχα πάει να πληρώσω κάτι μασκαραλίκια που θα κρεμάσουμε από τα ταβάνια εν είδει διακόσμησης. Κατεβαίνω από το αυτοκίνητο, φτάνω στο εργαστάσιο, βλέπω μπροστά μου τον ιδιοκτήτη να κλείδαμπαρώνει το μαγαζί. «Μα γιατί κλείνετε στις 4:30, αφού στο τηλέφωνο μου είπατε ότι θα είστε ανοιχτός μέχρι τις 5:00;» αναρωτήθηκα. «Επειδή χάλασε το αυτοκίνητό μου και είπα να το πάω στον μηχανικό…» μου απάντησε. Μη σώσεις και το πας, ήθελα να του πω, αλλά ως συνήθως, έσκασα. Καμαρώστε κυπριακό επαγγελματισμό!

Τέλος πάντων, πάλι καλά που τον πρόλαβα ανοιχτό, φέρμου τα μασκαραλίκια να τα πληρώσω, να πάω στην ευχή του Θεού. Μου τα παραδίδει, τον πληρώνω €50 και πάει να ξανακλειδώσει. «Απόδειξη δεν έχει;» τον ρωτώ. «Α, θες κι απόδειξη;» μου κάνει με ειρωνικό ύφος. «Φυσικά και θέλω, καθότι η παραγγελία έγινε στον γιο σας, του έδωσα εκείνου την προκαταβολή και θέλω να έχω απόδειξη ότι σας ξόφλησα…» εξήγησα.

Άλλαξε δέκα χρώματα ο χώρκατος, σήκωσε το φρύδι και μου είπε: «Άμα θες απόδειξη, να πληρώσεις και το ΦΠΑ!» Εννοείται θα πληρώσω και το ΦΠΑ, ούτως ή άλλως έπρεπε να συμπεριλαμβάνεται στην τιμή. Πλήρωσα άλλα €10 τον φόρο και έφυγα, αλλά έπρεπε να τον έβλεπες με τι απέχθεια με κοίταζε, επειδή ζήτησα απόδειξη!

Είναι η δεύτερη φορά που μου συμβαίνει κάτι ανάλογο. Όταν χρειάστηκε να κάνω μια άλλη τσαγγαροδουλειά σχετική με τον γάμο πριν ένα μήνα, όταν ζήτησα απόδειξη, η βρομιάρα στο λογιστήριο μου είπε «άμα θέλετε να πληρώνετε λιγότερα, να μην ζητάτε απόδειξη!» Με κοίταζε με ένα ύφος τόσο δασκαλίστικο και εκδικητικό, λες και της έκοψα τον οργασμό. Πάρε μωρή άλλα €10 για το ΦΠΑ και βάλτα στον κώλο σου, που θα με κάνεις και «τέττε» επειδή είμαι νομοταγής!

Χωρκάτες ψοφήστε!

Όπως κατάλαβες, είμαστε στην τελική ευθεία, τρέχουμε κάθε μέρα κατοστάρι και είμαστε συνέχεια με νεύρα και πρησμένα αρχίδια. Στην κυριολεξία. Πριν πέντε μέρες, εκεί που ξάπλωνα και σκεφτόμουν αναλυτικά το οπτικοακουστικό και άκρως χρωματιστό σόου που θα ανοίξει την αυλαία του γάμου μου, ένιωσα μία ηλεκτρική ώση να διαπερνά τους όρχεις μου. Δεν έδωσα σημασία, παρόλο που επαναλήφθηκε δυο – τρεις φορές κατά τη διάρκεια του ύπνου μου.

Το επόμενο πρωί σηκώθηκα και ένιωθα ελαφρώς άρρωστος, ντύθηκα πήγα στο γραφείο και σκέφτηκα να μην δώσω συνέχεια στο γεγονός, κρίνοντας το μεμονωμένο. Δεν ήθελε και πολύ να επανέλθει ο πόνος. Πήγα να κατουρήσω, αμόλησα τα πανέμορφα αρχίδια μου στη λεκάνη, και τσουπ! Ηλεκτροσοκ!

Παναγιά μου, Παναγιά μου, παρηγόρα την καρδιά μου. Λες να μου ήρθε κιρσοκήλη δέκα μέρες πριν τον γάμο; Δεν παίζουμε με αυτά τα πράγματα, οπότε και έκλεισα ραντεβού στον ουρολόγο. Ένα, ένα κι άλλο ένα τα επεξεργαζόταν με φόρα τα παπάρια μου, ο γιατρός. Τα σκάναρε, τα φωτοτύπησε, τα ψηλάφισε, μα δεν βρήκε ίχνος κιρσοκήλης, ευτυχώς.

-         Και το ηλεκτροφόρο τσίμπημα που ένιωσα πολλάκις χθες βράδυ τι ήταν; Κεραυνός;
-         Είναι όντως πολύ περίεργο... Η καθημερινότητά σας πώς είναι; Έχετε άγχος στη δουλειά;
-         Σας είχα πει και την προηγούμενη φορά, άγχος στη δουλειά μου δεν έχω.
-         Τότε είναι πολύ περίεργο…
-         Αν πάντως σας βοηθά, σε δέκα μέρες παντρεύομαι.
-         …Και δεν το λες τόση ώρα, παιδί μου; Παντρεύεσαι και περιμένεις να μην σου πρηστούν τ’ αρχίδια;
-         Νόμιζα πως αυτό ήταν τρόπος του λέγειν.
-         Όλα από κάπου προήλθανε, δεν ξεπήδησαν έτσι τυχαία τα ρητά – γνωμικά!
-         Έχετε δίκαιο, γιατί η αλήθεια να λέγεται, πέφτω να κοιμηθώ και μόνο που σκέφτομαι ότι μπορεί ο ηχολήπτης και ο φωτιστής να μην συγχρονιστούν, μου έρχεται να πεθάνω!
-         Σε γάμο αναφέρεστε ή στο Ciao Ant1;
-         Στη περίπτωσή μας, ένα και το αυτό!

Πλήρωσα άλλα €60, ευτυχώς αυτή τη φορά με απόδειξη, κι έφυγα περήφανος για τα δυο μου παπάρια που ακόμα έχουν το ηθικό ακμαιότατο και δεν μαραίνονται πρόωρα. Τώρα, για πότε θα ξεπρηστώ και για πότε θα απολαύσω όλο αυτό το τσίρκουλο, ένας Θεός ξέρει. Κι αν το ξέρει κι αυτός! Θα πρέπει να αρχίσω να πίνω αλκοόλ από τώρα για να βγάλω το εγχείρημα. 


Έχω άπειρες ιστορίες να σου διηγηθώ από το backstage του γάμου, αλλά είναι πολύ φρέσκες για να δουν το φως της δημοσιότητας. Επιφυλάσσομαι. 

8 σχόλια:

Moonlight είπε...

Μπαμ μπαμ, μάσhαλλα σας!
ΦΑΚΚΟΥΝ ΜΟΥ τούτα τα κιλίκκια που περιγράφεις με το ΦΠΑ. Το γελοίο είναι ότι ΠΟΤΕ δεν ζήτησα "καλύτερη" τιμή ή κάποια έκπτωση. Μόνοι τους αποφασίζουν ότι θα σου δώσουν τιμή χωρίς ΦΠΑ, και ότι δεν θα σου δώσουν απόδειξη. Κι όταν πας να κάνεις την πληρωμή και ζητήσεις την απόδειξή σου, θυμούνται ότι "μα έννα πρέπει να σε χρεώσω και ΦΠΑ!"
Ατίστοιχα θυμώνω και όταν πω σε πελάτη "μια στιγμή να τυπωθεί και η απόδειξη και τελειώσαμε" και μου πει (και επιμένει) ότι δεν θέλει απόδειξη. Και πρέπει να εξηγήσω ότι ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ να μην βγάλω απόδειξη, δεν την βγάζω για σένα απλά, δεν θα σου γλυτώσω κάτι χωρίς απόδειξη, κλπ κλπ κλπ!

Για το ότι εμάσhιετουν να σκολάσει πριν της ώρας του.... ουδέν σχόλιον...

Mademoiselle Hyde είπε...

Ήρεμα αγαπημένε! Βαθιές αναπνοές κι όλα θα γίνουν!! ;)

Beatrix Kiddo είπε...

ελαφρώς κυπρίζει τούτο το ποστ!

Anti-Christos είπε...

Πάρα πολλά κυπρίζει! Δεν έχει πιο χωρκάτικο πράμα από το να κανονίζεις γάμο, να πρήζεσαι, και κυρίως, να το κάμνεις post! Αλλά εκεί καταντήσαμε!

Ανώνυμος είπε...

απο τη στιγμή που διάλεξες να παντρευτεις στην κύπρο, θα κυπρίζεις για πολλά πράγματα...ετοιμάσου για τραπέζια συγγενών κλπ...να ρτετε και σπίτι μας όποτε θέλετε θα σας λένε χαχαχα
κωνσταντινος

Ανώνυμος είπε...


"Πάρε μωρή άλλα €10 για το ΦΠΑ και βάλτα στον κώλο σου, που θα με κάνεις και «τέττε» επειδή είμαι νομοταγής!"
Πραγματικά αυτό με το ΦΠΑ("ε αν θέλεις απόδειξη έν΄ παραπάνω, μάνα μου") με ξεπερνά (κατά τη μοδάτη έκφραση - κάνει πκιον, εβαρέθηκα να την ακούω). Και μετά φωνάζουμε ότι για όλα φταίει η τρόικα.

Καλό υπόλοιπο προετοιμασιών και καλή διασκέδαση. Όλα για το πάρτι γίνονται!

Αυγή

Ανώνυμος είπε...

To να ζητούν περισσότερα λεφτά για να δώσουν απόδειξη είναι παράνομο, όπως παράνομη είναι και η μη έκδοση απόδειξης, καθώς η νομοθεσία αναφέρει ρητά ότι στις τιμές (είτε αναγράφονται, είτε συμφωνούνται για υπηρεσίες) πρέπει να περιλαμβάνεται το ΦΠΑ και όχι να προστίθεται επιπλέον.

Μια από τις ελάχιστες υπηρεσίες που λειτουργούν σε αυτό τον τόπο είναι η Υπηρεσία ΦΠΑ. Δοκιμάστε να καταγγείλετε 1-2 απο αυτούς που δεν εκδίδουν απόδειξη ή που ζητούν να προσθέσουν το ΦΠΑ για να εκδώσουν απόδειξη και θα δείτε για πότε διορθώνονται κάποια πράγματα σε αυτό τον τόπο στο Πι και Φι.

Θεωρώ ότι όλοι πρέπει να είμαστε ενεργοί πολίτες για να διορθωθούν κάποια πράγματα. Εκτός από τις μίζες και τη μάσα των πολιτικάντηδων της Κύπρου, ευθύνη έχει και η πλειοψηφία των ιδιωτικών επιχειρήσεων, αλλά και πολιτών που προσπαθούν να κλέψουν το κράτος με διάφορους τρόπους.

ΚΑΛΛΙΠΑΤΕΙΡΑ

P.S. Κρις μου η ώρα η καλή και σύντομα με απόγονο :) :)

Ανώνυμος είπε...

Εύγε για το ξεμπρόστιασμα της Αθάνατης Κυπριακής πραγματικότητας. Και μάλιστα το κάνεις με τον πιο απολαυστικό και ταυτοχρόνως αιχμηρό τρόπο. Γουστάρω! Περαστικά στα γεννητικά όργανα και οφείλω να σου πω ότι οι περγραφές σου της προετοιμασίας του γάμου έχουν σοβαρό αντίκτυπο στην στομαχική μου ηρεμία.. Να παντρευτεί κανείς ή να μην παντρευτεί? Ιδού η απορία...(λέμε τώρα..)

Πωλέτ