Σάββατο, Δεκεμβρίου 13, 2014

Ο Αόρατος Φακός στα Χρόνια της Χολέρας

Ήταν κάποιες ωραίες εποχές που η τηλεόραση στην Κύπρο ήταν μονοπώλιο, και όλοι βλέπαμε ΡΙΚ. Όχι μόνο βλέπαμε, αλλά το λατρεύαμε και το θεωρούσαμε αντάξιο του BBC. Κάθε παραμονή πρωτοχρονιάς αγωνιούσαμε να δούμε το εορταστικό του πρόγραμμα, γιατί μεταξύ άλλων, είχε και αόρατο φακό, ήτοι candid camera που λένε και εις Παρισίους όπου έκαναν φάρσες στον απλό, πλην σοφό, λαό.

Τις προάλλες εκεί που ανακάτωνα τα σεντούκια της γιαγιάς μου έπεσα στο εν λόγω εορταστικό πρόγραμμα από το 1984. Χτύπησα φλέβα, εντόπισα βίντεο – θησαυρούς. Στα παραθέτω όλα πιο κάτω, για να απολαύσεις την αφέλεια της κυπριακής κοινωνίας της τότε εποχής, μια αφέλεια και μια αγνότητα που έχει περάσει ανεπιστρεπτί.

Δώσε βάση στο σενάριο της κάθε φάρσας, τα βρήκα όλα πολύ προχωρημένα και πανέξυπνα για την εποχή τους. Ειδικά στο πιο κάτω που επιστρατεύτηκε μέχρι και ο φίλτατος Δήμαρχος της Λευκωσίας, Λέλλος Δημητριάδης για να τελέσει πολιτικό γάμο της Ανδρούλας Χατζηηρακλέους (που παίζει σήμερα στο «Την Τύχη Μου Μέσα») με εμίρη.


Δεν το βρίσκεις ‘κάπως’ που εκεί στον Δήμο είχαν άπλετο ελεύθερο χρόνο ώστε να συμμετέχουν σε αόρατους φακούς; Μπαίναμε στο 1985 θα μου πεις, άλλες εποχές. Ε, μην το λες, και σήμερα, επί Γιωρκάτζη, αν κρίνω από την παραγωγικότητα στα έργα, μια χαρά συμμετέχουν σε ανάλογες εκπομπές.

Κοίτα τώρα αυτή την κυρία που την κατηγόρησαν για υπερκατανάλωση αλκοόλ και οδήγηση. Πρόσεξε πόσο στρωτά Ελληνικά μιλούσαν τότε, και πώς ο σύζυγός της τονίζει την ιδιότητα τους ως δημοσίους υπαλλήλους είτε για να προτάξει το κοινωνικός τους στάτους, είτε ως άλλοθι για την υπερκατανάλωση αλκοόλ.


I love her! "Λέτε το ξύδι που έριξα στη σαλάτα να είχε πολλύ αλκοόλ;"

Έχω άλλα τρία σχετικά βίντεο, θα στα παραθέσω αύριο. 

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

χαχαχαχα το δεύτερο βίντεο είναι απίστευτο. Και πραγματικά πόσο αθώος ήταν ο κόσμος τότε. Από ου να ξενκινήσω, που το έχει λάθος η φούσκα σας? Είμαστε δημόσιοι υπάλληλοι, έχει μια βδομάδα τρώω μήλα?Απίστευτο βίντεο