Τρίτη, Οκτωβρίου 21, 2014

Ο Κερατάς Το Μαθαίνει Τελευταίος

Αγαπημένα μου καριολάκια, την καλημέρα μου!

Σήμερα θα συζητήσουμε ένα καυτό κοινωνικό θέμα. Θα εντρυφήσουμε σε ένα ερώτημα που μαστίζει κάθε νοικοκυριό, κάθε σπίτι και κάστρο, κάθε καρυδιάς καρύδι.

Είστε έτοιμοι;

Ερωτώ:

Ανακαλύπτεις ότι η σύζυγος ενός καλού σου φίλου πιθανόν να τον απατά. Για να κάνω το υποθετικό σενάριο πιο χειροπιαστό, ας πούμε ότι την είδες στο γυμναστήριο να φλερτάρει με τον γυμναστή ενόσω καβαλούσε το ποδήλατο. Δεν συνέβη μια και δυο, συνέβη πολλές φορές. Δεν φλέρταρε απλώς, του τριβόταν κανονικά, αυτός τη χούφτωνε με κάθε ευκαιρία προκειμένου να της εξηγήσει την άσκηση, πήρατε το νόημα. Το λες στον φίλο σου; Ναι ή όχι; Να δικαιολογήσετε την απάντησή σας. (Μονάδες 5)

Πολυσύνθετο το ζήτημα αγαπητοί.

Από τη μία, ο σοφός λαός έχει πει ότι ο «ο φίλος τον φίλον εν κινδύνοις γιγνώσκει», από την άλλη έχει πει και το «μην φυτρώνεις εκεί που δεν σε σπέρνουν».

Άρα, τί κάνουμε; Πώς πορεύομαστε; Αν είσαι όντως φίλος θα πας να βρεις τον κολλητό σου και θα του κρούσεις τον κώδωνα του κινδύνου. Δεν θα του πεις στα μούτρα ότι τον κερατώνει. Θα ρίξεις υπονοούμενα: «Απολαμβάνει το ποδήλατο η δικιά σου στο γυμναστήριο! Ούτε η σέλλα να έλειπε!» και αυτός αν έχει νου θα καταλάβει. Αν πάλι σφυρίζει αδιάφορα,  γίνε πιο έντονος, τύπου: «από το πολύ το body pump η δικιά σου θα γκαστρωθεί», και προσευχήσου να πιάσουν τόπο οι γλαφυρές σου περιγραφές.

Από την άλλη, δεν μπορείς να σπέρνεις κακά δαιμόνια εάν δεν έχεις πλήρη εικόνα του τι κάνει ο καθένας σπίτι του. Μπορεί ο κολλητός σου στο σπίτι να είναι σωστός τύραννος, να γίνεται βίαιος, να είναι αλκοολικός φερ’ ειπείν και να κακομεταχειρίζεται τη σύζυγό του, μπορεί να βαριέται να την πηδήξει, κι αντ’ αυτού να προτιμά να κάτσει να δει σειρές στην τηλεόραση. Ή ακόμα χειρότερα, μπορεί κι ο κολλητός σου να ξεσκίζεται στο body pump με άλλη και να μην το ξέρεις. Οπότε δικαίως και η άλλη «ποδηλατεί» ανελλιπώς.

Σε μια τέτοια περίπτωση, η ζυγαριά γέρνει προς σ’ αυτήν που τον παίρνει και γέρνει κατόπιν πρόκλησης, και νιώθεις και εσύ μαλάκας που ανακατεύτηκες στην προσωπική τους ζωή.

Όμως το ερώτημα παραμένει. Αναζητεί τη λύση του σαν αλύτρωτη ψυχή στον Άδη. Θα ήταν καλύτερο να έμενες άπραγος; Διότι αν ο κολλητός σου είναι παιδί – χρυσάφι, άξιος οικογενειάρχης και πρότυπο ηθικής θα ήταν τουλάχιστον άστοχο να τον αφήνεις να διαπομπεύεται κατ’ αυτόν τον τρόπο. Τώρα θα μου πεις, δεν είναι αυτός που διαπομπεύεται γιατί «η απιστία δεν είναι μαγκιά, αλλά αυτοταπείνωση». Κάτι τέτοια σου μαθαίνουν στο Facebook και οδεύουμε ομαδικώς στο τέλμα. Καμία αυτοταπείνωση, μάνα μου. Εκείνος που κερατώνει μια χαρά περνά, ο άλλος είναι που υποφέρει και γελοιοποιείται.

Έστω ότι σιωπάς. Εύχεσαι να είναι όλα δημιουργήματα της φαντασίας σου και ότι οι εικόνες με τον γυμναστή, ήταν απότοκο της πολλής της τσόντας που έβλεπες ως φοιτητής. Πώς θα νιώσει ο φίλος σου όταν κάποια μέρα ανακαλύψει ότι γνώριζες αλλά δεν είπες τίποτε; Η σιωπή είναι συνενοχή, κύριε! Θα θεωρήσει ότι υπέθαλπες το κέρατό του, θα εκνευριστεί και στο τέλος θα γαμήσει κι εκείνος το δικό σου.

Οπότε; Τι κάνεις; Πώς χειρίζεσαι το ζήτημα;Δεν έχω απάντηση. Γιατί ο σοφός λαός μπορεί να είπε όλα τα παραπάνω ρητά και γνωμικά, μα είπε και το ακόμα σοφότερο, «ο κερατάς είναι καταδικασμένος να το μαθαίνει πάντα τελευταίος». 

14 σχόλια:

Mana είπε...

η ερώτηση είναι πολύ καλή. αλλά απάντηση δεν υπάρχει. υποθέτω κάμνεις τζείνο που θεωρείς σωστό ή που εν πιο κοντά στο χαρακτήρα σου.

Moonlight είπε...

Αυτό που λέει κι η μάνα. Με τους παραπάνω φίλους μου έχω το θάρρος να τους πω μια κουβέντα, αλλά πρώτα θέλω να καταλάβω εγώ τι συμβαίνει. Να είμαι εγώ σίγουρη ότι εν φλερτ που βλέπω και δεν είναι απλά κάτι που μου φάτσαρε εμένα. Τώρα αν δεν νιώθω ότι ξέρω τον άλλο αρκετά καλά είναι άλλη υπόθεση. Και πάμε πίσω σε αυτό που λέει η μάνα, ό,τι είναι πιο κοντά στο χαρακτήρα σου και που θεωρείς σωστό σ' εκείνη τη φάση.

Ανώνυμος είπε...

Μην γελάσετε, αλλά κάτι τέτοια παρόμοια σενάρια κάναμε στο μάθημα Ηθικής στο πανεπιστήμιο (ναι και εγώ είχα απορία πώς γίνεται να μας έχουν τέτοιο μάθημα). Η απάντηση του καθηγητή, για όλα τα ηθικά διλήμματα που μπορεί να αντιμετωπίσουμε, είναι πάντα να διαλέγουμε το σενάριο που είναι win-win (όσο το δυνατόν γίνεται δηλ.) και για τις 2 πλευρές. Για αυτό το δίλημμα, ίσως επιλογή θα ήταν να μιλούσες ξεκάθαρα με την γυναίκα του. Να καταλάβεις εάν όντως τον απατά. Εάν ναι, της δίνεις την επιλογή να το διακόψει ή αλλιώς αναγκάζεσαι να μιλήσεις στον άντρα της. Ρίχνεις και στον άλλο καμιά σπόντα, κάνεις καμιά κουβέντα, πάντα αναλόγως του ατόμου, της σχέσης και της κατάστασης.

Unknown είπε...

Εγώ προσωπικά θα μιλούσας πρώτα σε τζίνη, να την σούσω που λέμε χώρις να την εκθέσω (αρχικά), ίσως και ένα διάλογο με το φίλο για να δώ αν όντως αξίζει να παλέψει να σώσει μια σχέση, γιατί όπως είπες τζαι εσύ μπορεί να έχει και ο φίλος/φίλη την ευθύνη, το θέμα είναι να μην φτάνει κάνενας στο κέρατο. Τι το θέλεις? Είσαι τόσο βλάκας που εν έχεις τα αρχίδια να τελιώσεις κάτι πού έχει ήδη τελιώσει? Εν ανάγκη να φτάσεις πάτο, τζαι να μειώνεις τον άνθρωπο που είσαι μαζί του?

Beatrix Kiddo είπε...

το λέει ξεκάθαρα το άσμα:

https://www.youtube.com/watch?v=uiqTHZajri4

Mia Petra είπε...

Συμφωνώ με το ανώνυμο σχόλιο: κρούουμε πρώτα τον κώδωνα κινδύνου στο έτερο ήμισυ του φίλου, που προφανώς και δεν τον έχει σε...εκτίμηση και μετά βλέποντας και κάνοντας. Πάντως, είναι να μη σου τύχει, δύσκολος ο χειρισμός...

Mia Petra είπε...

Αχαχαχαχα! Γελάω με το τραγούδι της Beatrix Kiddo :))

Neraida είπε...

Well, απλά θα πω ότι δεν μου αρέσει να ανακατεύονται στα προσωπικά μου, οπόταν δεν θα ανακατευόμουν.

Χωρίς τύψεις!

Πιστεύω, ότι ειδικά σε μια ερωτική σχέση δεν μπορεί ένας τρίτος να κρίνει και να κατανοήσει. Και δεν μπορεί να ξέρεις και τι σενάριο παίζει. Αυτό που είπες ότι την παραμελεί είναι το ένα. Κάλλιστα μπορεί να υπάρχουν και πολλά άλλα!

Αν τύχαινε ας πούμε να μάθει ένας από τους δυο ότι ήξερα κάτι και δεν είπα τίποτα, με γεια του με χαρά του. Ας μην μου ξαναμιλήσει.


Dreamer είπε...

αν εισαι οντως κολλητος του (σε οποιον αναφερεσαι) εχεις τζιε καποια αλφα οικειοτητα με την κυρια του. αρα αν εσιεις το θαρρος μιλας της. νομιζω θα εβαλλα ψυλλους στα αυτια του κολλητου (ή εστω να τον κουρτισω να ξεκινησει γυμναστηριο). επισης, αν εισαι οντως κολλητος μπορεις να ξερεις ενα περιπου τι γινεται στη σχεση. χωρις να σημαινει οτι σου λαλει τι καμνει στο κρεβατι του, μπορεις να ξερεις αν ο αλλος εν ευτυχισμενος στην προσωπικη του ζωη, ειδικα οι αντρες δειχνουμεν το νομιζω.
κλεινοντας, εν υπαρχει σωστη απαντηση. εν ουλλα σχετικα.

Beatrix Kiddo είπε...

μα ρε παιθκιά λετς μπι ονεστ

έσιει κανένα που εν τόσο κκουλ στην Κύπρο? και εν ξέρουμε τι γίνεται στο κρεβάτι του κλπ κλπ
ή θέλει την ή εν την θέλει

αν την θέλει εννα πληγηωθεί

αν δεν την θέλει εν θα τον πειράξει

αν είναι καλός σου φίλος που έχεις το θάρρος του να του το πεις

αν όχι εν μας κόφτει, άστον τζιαμέ, έτσι κι αλλιώς στην κύπρο εννά το μάθει που κάπου, σιγά την δυσκολία, δαμέ μαθαίνουνται ως και πράματα που εν ισχύουν

απλά και να το πεις και να μεν το πεις εσύ πρέπει να έχεις την συνείδηση σου ήσυχη

Ανώνυμος είπε...

εγώ προτείνω αυτό που λέει η Βεατρίκη στο προηγούμενο της σχόλιο...Πάρε τηλέφωνο τον κερατά, καλύτερα τώρα παρά μετά!!

Ανώνυμος είπε...

Πιστεύω ότι αν είναι καλός σου φίλος έχει ήδη καταλάβει γιατί διαβάζει το post αυτό! Πόσους φίλους έχεις που η γυναίκα τους πάει στο ίδιο γυμναστήριο με σένα? Αν δε η γυναίκα του διαβάζει το εν λόγω post τότε έπιασε την μπηχτή (για όλους όσους σχολίασαν πιο πάνω να μιλήσεις πρώτα στη γυναίκα ίσως αυτό το post να το έγραψες για να το καταλάβει εκείνη!). Εάν δεν σε διαβάζουν ούτε ο φίλος ούτε η γυναίκα τότε δεν είναι πολύ φίλοι και μην ασχολείσαι - εδω ισχύει το μη φυτρώνεις εκεί που δεν σε σπέρνουν. Επίσης κάποτε κυκλοφορούσε στο fb ένα φιλμάκι που το νόημα ήταν ¨μην κρίνεις χωρίς να έχεις την πραγματική εικόνα¨ και έδειχνε σε 4-5 περιπτώσεις πως αυτό στο οποίο ερχόμαστε αντιμέτωποι το ερμηνεύουμε αρνητικά π.χ. πατέρας αφήνει την κόρη του με τις φίλες της κάπου και σκύβει η μικρή να πάρει λεφτά από τον μπαμπά της ενώ ο αστυνόμος που έρχεται κοντά νομίζει ότι ο πατέρας πλήρωνε για "υπηρεσίες"!

Anti-Christos είπε...

Ανώνυμε, είναι φανταστική η ιστορία. Ούτε γυμναστήριο πάω, ούτε με γυναίκες των κολλητών μου έχω κοινά ενδιαφέροντα. Και εννοείται ότι ακόμα κι αν ίσχυαν τα πιο πάνω, δεν θα τα παρέθετα εδώ για να τα διαβάσουν έτσι εύκολα. Απλώς επινόησα την όλη ιστορία για να συζητήσουμε τί κάνουμε σε τέτοιες περιπτώσεις. :)

Ανώνυμος είπε...

πριν διαβάσω τα άλλα σχόλια εγώ σκέφτηκα ότι το σωστό ειναι να μιλήσω της γυναίκας του, και αν όντως τον απατά να την αναγκάσω να του το πει...
κωνσταντινος