Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 05, 2014

Πόσο Braveheart Είναι Οι Σκοτσέζοι;

Το πιο ενδιαφέρον παγκόσμιο ζήτημα αυτές τις μέρες είναι το Δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκοτίας στις 18 Σεπτεμβρίου. Αν διαβάζεις και κάτι άλλο πέραν του Hello και του DownTown, συστήνω ανεπιφύλακτα την ανάλυση του περιοδικού TIME στο σχετικό τεύχος.Προσωπικά λαχταρώ και εύχομαι να δω τους Σκοτσέζους ανεξάρτητους, όχι για τίποτα άλλο, μόνο και μόνο για να δω τα μούτρα του Κάμερον την επόμενη μέρα. Να δω κατά πόσον οι Εγγλέζοι θα σταθούν κύριοι απέναντί τους και θα αποδεχτούν με στωικότητα την ετυμηγορία του λαού της Σκοτίας. Δεν θα υπάρχει μεγαλύτερη καύλα στον κόσμο από την αποδυνάμωση του «Ηνωμένου Βασιλείου» (αποκαλούνται βασίλειο εν έτει 2014, μόνο απ’ αυτό πάρε και κατάλαβε), ή τέλος πάντων της αλαζονικής «Μεγάλης Βρετανίας».

Οι Σκοτσέζοι έχουν πολύ πετρέλαιο. Κατ’ ακρίβεια το 60% των αποθεμάτων του ευρωπαϊκού πετρελαίου βρίσκεται στις θάλασσές τους. Θέλουν να κάνουν εκείνοι κουμάντο στην κατανομή και αξιοποίησή του. Δεκτόν. Θέλουν επίσης καλύτερες Δημόσιες Υπηρεσίες, καλύτερες πολιτικές στα πεδία της υγείας, της παιδείας και της κοινωνικής ασφάλισης. Διαθέτουν τα καλύτερα πανεπιστήμια στη χώρα, στατιστικά διαθέτουν και τους περισσότερους επιστήμονες, μερικούς από τους πιο λαμπρούς καλλιτέχνες της χώρας και αισθάνονται ότι δεν τους προβάλλουν ή και εκμεταλλεύονται σωστά ενόσω κρέμονται από το υπογάστριο του Λονδίνου. Έχουν βαρεθεί να ζουν από τα αποφάγια που τους δίνει η κεντρική κυβέρνηση, δεν θέλουν να αναγκάζονται να συμμετέχουν σε αχρείαστους πολέμους, όπως αυτόν στο Ιράκ, γενικότερα θέλουν να είναι κύριοι του εαυτού τους για πρώτη φορά μετά από τα 307 χρόνια, από τότε δηλαδή που συστάθηκε το ‘Ηνωμένο Βασίλειο’.

Οι Εγγλέζοι είναι πολύ υπερόπτες για να παραδεχτούν ότι νοιάζονται αν τους χάσουν. Με το γάντι άρχισαν να τάζουν περισσότερη αυτονομία στη σκοτσέζικη βουλή κι αν δουν ότι το ‘ΝΑΙ’ της ανεξαρτησίας μεγαλώνει επικίνδυνα (μέχρι στιγμής κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα με το ‘ΟΧΙ’, θα είναι ντέρμπι), θα παίξουν και το χαρτί της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ΕΕ δήλωσε ήδη διά του Χέρμαν Βαν Ρομπάι ότι δεν εξυπακούεται η συνδρομή της Σκοτίας στην Ένωση αν και εφόσον ανεξαρτητοποιηθεί. Θα πρέπει να κάνει αίτηση ένταξης και να αξιολογηθεί εκ νέου. Αντιλαμβάνεστε ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα φέρουν ένσταση χώρες με αντίστοιχα πολιτικά προβλήματα, όπως η Ισπανία, το Βέλγιο και η ίδια η Αγγλία αφού εξασκώντας το βέτο τους, θα κρατούν τις αποσχισμένες περιοχές εκτός ΕΕ, καταδικάζοντάς τες να ζουν παρασιτικά, προσκολλημένες επάνω τους.

Είναι ένα σενάριο που εμάς στην Κύπρο μας συμφέρει εάν και εφόσον λυθεί το κυπριακό στη τρομαχτική βάση της συνομοσπονδίας ή τέλος πάντων στη βάση μιας χαλαρής ομοσπονδίας. Εάν ω μη γένοιτο αποφασίσει ξαφνικά το τουρκοκυπριακό κράτος να αποσχιστεί με του ψύλλου πήδημα μια κακή πρωία, θα επιστρέψει αυτόματα στην απομόνωση.

Όπως και να ‘χει. Η αλήθεια είναι ότι το πετρέλαιο της Σκοτίας μια μέρα θα εκλείψει. Και όταν θα εκλείψει σε καμιά πενηνταριά χρόνια η Σκοτία θα πρέπει να βρει άλλους πόρους ώστε να διατηρήσει ανθηρό τον οικονομικό παράδεισο που ονειρεύεται σήμερα. Δεδομένου ότι θα είναι εκτός του νομίσματος του Ευρώ και εκτός Βρετανικής λίρας, οι οικονομολόγοι δεν φαίνονται και ιδιαίτερα αισιόδοξοι. Ο Economist έγραφε τις προάλλες ότι σε βάθος χρόνου οι Σκοτσέζοι θα αρχίσουν να πεθυμούν τα χρόνια της Ένωσης. Κάτι σαν αυτό που μας λέει και σε εμάς ο Χριστόφιας, ότι δηλαδή κάποτε θα νοσταλγούμε την προεδρία του, στο πιο ρεαλιστικό βέβαια.

Δεν ξέρω τι να σου πω, δεν είμαι ειδικός. Μου φαίνεται όμως τρομερά αισιόδοξο να χτιστούν από το πουθενά τείχη και να αποκλειστούν οι Σκοτσέζοι σε έναν ασφυκτικά ελεγχόμενο παράδεισο, στα καλά του καθουμένου. Πόσο μάλλον σε έναν παράδεισο με διάρκεια. Ακόμα πιο αισιόδοξο μου φαίνεται να βρουν οι Σκοτσέζοι τους κοχόνες και να ψηφίσουν ένα περήφανο ΝΑΙ στο δημοψήφισμα και να ανοίξουν μέτωπα στην ίδια τους της χώρα, τώρα που ολόκληρος ο κόσμος καίγεται, από τις αραβικές χώρες μέχρι τη Ρωσία.

Το μόνο που μπορώ να πω με σιγουριά είναι ότι στη Βρετανία δεν ξέρουν τι τους γίνεται, είτε πρόκειται για Εγγλέζους, είτε για Ουαλλούς, είτε για Σκοτσέζους. Αρέσκονται στα δημοψηφίσματα για να έχουν να συζητάνε. Το 1973 ενταχθήκανε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κι αφού τελείωσαν με την όλη διαδικασία και γίνανε μέλη αποφάσισαν να διεξάγουν δημοψήφισμα για να ρωτήσουν τον λαό κατά πόσο θέλουν να παραμείνουν μέλη! Το 1975 οι Βρετανοί ψήφισαν ότι θέλουν να παραμείνουν στην ΕΕ, αλλά κάθε λίγο και λιγάκι αναθεωρούν και θέλουν να το ξανασυζητήσουν. Δεν βρίσκεται η ίσια τους που λέμε.

Η μαλακία που τους δέρνει φαίνεται και από πιο λάιτ θέματα, όπως αυτό της Γιουροβίζιον. Είχαν λυσσάξει τη δεκαετία του ’90 ότι ο Διαγωνισμός κατάντησε βαρετός, γιατί δεν μπορούσε τότε η Χ,Ψ Αγγλίδα να βλέπει έναν Διαγωνισμό με 20 διαφορετικές, ακατανόητες γλώσσες και άλλαζε κανάλι. Είχε πέσει η τηλεθέαση. Εξ αιτίας δικών τους πιέσεων άλλαξε ο κανόνας του Διαγωνισμού και από το 1999 τραγουδούν όλοι σε ελεύθερη γλώσσα, με την αγγλική να πρωτοστατεί, αλλά ούτε τώρα είναι ευχαριστημένοι γιατί έκτοτε έχασαν το προνόμιο να ψηφίζονται στο τοπ5 κάθε χρόνο.

Παραμένω ενθουσιασμένος με το θέμα, αγωνιώ για τις 18/9, αν και ενδόμυχα ξέρω ότι την ύστατη θα κωλώσουν. Και έτσι θα χαθεί, «once and for all», η ευκαιρία να αποσχιστούν και θα σιωπήσουν για τα καλά, στον αιώνα τον άπαντα.

10 σχόλια:

Moonlight είπε...

Το καλό τούτου του μπλογκ ρε φίλε, μιλά για θέματα από γιουροβίζγιον και Βίσση, σε αληθινές ιστορίες ανθρώπων, σε τέτοια!

Beatrix Kiddo είπε...

μα οι σκωτσέζοι εν με ω

Ανώνυμος είπε...

nnnnnai re, ppese poutounto pleuro pou tha psifisoun nai oi skwtsezoi. tipote allo? haha ahaparosyni.suntriptiki meiopsifia tha einai

Anti-Christos είπε...

@Moonlight: ω, τι ωραίο κομπλιμέντο! :) χχ

@Beatrix: Ο Μπαμπινιώτης το γράφει και με τους δύο τρόπους. Στο ίντερνετ το βρήκα γραμμένο με όμικρον για λόγους απλοποίησης, λέει...

Τι να πω. Κι εγώ έχω μπερδευτεί με όλους αυτούς τους λεξιλογικούς νεοτερισμούς!

Ανώνυμος είπε...

μπα δεν τους βλέπω να βγαίνουν...ωραίο και το επιχείρημα για τους τουρκοκύπριους...απο την άλλη στη γιουροβίζιον εσκαψαν τον λάκο τους δλδ οι άγγλοι...ποιος θα φανταζόταν δεκαετία 80-90 ότι θα ειχαμε νίκες απο ρουσλάνες, τουρκίες ακόμα και ελλάδα!!!!! ποιος θα το λεγε του τζόνυ λόγκαν και ποιος θα το πιστευε!!!!
κωνσταντινος

Beatrix Kiddo είπε...

πάντως και γω πολύ θέλω να πουν ναι!

Mana είπε...

Τα πανεπιστημια στη Σκωτια ειναι δωρεαν και καλα γιατι τα επιχορηγει η κεντρικη κυβερνηση. Τζαι καπως ετσι ειναι τα περισσοτερα πραγματα για αυτο και το να φυγουν ειναι δικοπο μαχαιρι. Αν δεν τους κατσει η ανεξαρτησια την εχουν βαψει.

Ανώνυμος είπε...

Tzie giati ehousin tou kaliterous epistimones kai panepistimia?

En to katalava touto..

Proponites mappas MAKRAN

Alla to allo giati?

Ανώνυμος είπε...

1. Και εγώ θέλω να αποδυναμωθούν οι Άγγλοι.Τους έχω ένα άχτι μην με ρωτάς γιατί!

υ.γ και εγώ νόμιζα ότι η Σκωτία γράφεται μόνο με ω. Έκαμα το και γκουγκλ και έχει και τα δύο και με ανάγκασες να το ψάξω αλλά δεν είχα ιδιαίτερη επιτυχία.

1 εκδοχή. Προέρχεται από το λατινικό Scoti, αγνώστου προελεύσεως, που αναφερόταν στους Γαλάτες της Ιβερνίας (σημερινή Ιρλανδία). Η ύστερη λατινική ονομασία Scotia (χώρα των Γαλατών) χρησιμοποιόταν μόνο για τις περιοχές της Σκωτίας όπου ομιλούνταν Κελτικά, ενώ κατά τον Ύστερο Μεσαίωνα περιλάμβανε ολόκληρη την περιοχή της Σκωτίας. Σήμερα, ο όρος χρησιμοποιείται για να δηλώσει οποιονδήποτε κάτοικο της περιοχής, ανεξάρτητα της εθνικότητας των προγόνων του.

2. Άλλά βρήκα και αυτό : Σκώτοι, η νέα ονομασία των Καληδόνων.
«Οι Ρωμαίοι αποκάλεσαν την Ιρλανδία Scotia και τους κατοίκους Scoti. Από αυτό πήρε και την ονομασία Scotland η περιοχή της Καληδονίας».

3.Μια άλλη εκδοχή μιλά και από την λέξη σκότος, πιο σκοτεινή περιοχή, ξέρω ξέρω έχασα το νόημα αλλά μου δημιουργήθηκε η απορία.

Και εγώ θέλω να πουν ναι btw!!

Ανώνυμος είπε...

Οταν μια λεξη ειναι ξενη, δεν εχει ελληνικη ριζα γραφεται κατα κανονα οσο πιο απλοποιημενα γινεται, οποταν το σκοτσεζοι φανταζει σωστο!