Πέμπτη, Δεκεμβρίου 23, 2010

Το Διαβατήριο Μου 'πεσε απ' τα Χέρια

Αυτό είναι το ολοκαίνουριο διαβατήριο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Μα, δεν είναι μία γλύκα;

Σκέψεις και συναισθήματα:

- Όπως βλέπετε, το πλάι αυτού του κομψοτεχνήματος κοσμείται από ένα σμήνος περιστεριών. Το «πουλλίν επέτασεν», που λέμε… Ε, αυτό!

- Υποψιάζομαι, όμως, τι μπορεί να κρύβεται πίσω από αυτό το τόσο χάλια εικαστικό: Σου λέει, πότε χρησιμοποιούμε το διαβατήριο; Όταν πετάμε! (Είμαστε νησί, η βασική μας έξοδος από εδώ πραγματοποιείται με αεροπλάνο), άρα ο όρος «το πουλλίν επέτασεν» έχει και κυριολεκτική σημασία! Κάποια πουλιά, όπως βλέπετε, είναι αναποδογυρισμένα. Προειδοποίηση ότι το ταξίδι που θα κάνεις με τις κυπριακές αερογραμμές μπορεί να σου βγει ανάποδο, ξινό.

- Δεν γνωρίζω επίσης, κατά πόσων τα πτηνά αυτά είναι όντως περιστέρια, ή αφηνιασμένα αμπελοπούλια που τρέπονται εις άτακτον φυγή κατόπιν πυροβολισμού. Άβυσσος η ψυχή του καλλιτέχνη, γιατί περί καλλιτέχνη πρόκειται.

- Εγώ πάντως, είμαι σίγουρος, κόβω το κεφάλι μου, ότι κάποιος μυστικός κώδικας κρύβεται πίσω από τη διάταξη των πουλιών. Ένας καινούριος κώδικας Ντα Βίντσι, ένα πράμα. Γιατί το πρώτο πουλί είναι γυρισμένο προς τα δεξιά, το δεύτερο προς τα αριστερά, το τρίτο προς τα κάτω και ούτω καθεξής; Τι θέλει να μας πει το μοτίβο; Γιατί σχηματίζεται μία πυραμίδα; Ποιοι μασόνοι κρύβονται πίσω από τον σχεδιασμό του; Μην είναι η λέσχη των Lions; Μην είναι οι Rotaract; Μην είναι ακροδεξιά στοιχεία ή κάποιοι νέο-ρατσιστές; Να ένα νέο μυστήριο για τον Ρόμπερτ Λάγκτον!

- Αν ανοίξεις το διαβατήριο θα δεις ότι κάθε ξεχωριστή σελίδα κοσμείται από ανάλογου απείρου κάλλους κυπριακά σύμβολα. Στην πρώτη σελίδα το αγαλματάκι της Αφροδίτης, στη δεύτερη μία κεφαλή αγρινού, στην τρίτη ένα πουλάκι, στην τέταρτη το Κερύνεια ΙΙ.

- Θαύμα ιδέσθαι! Ένα χάρμα οφθαλμών, ένας ύμνος στην αισθητική!

Βρείτε τον σχεδιαστή του, να του δώσουμε βραβείο.

14 σχόλια:

Pasxalina είπε...

Stamata ki ego simera tha pao na paro to diko mou. En boroume na men deixoume tin kitsaria mas ennen?

Invictus είπε...

τς τς τς τς
μα όλα εγώ πρέπει να σας τα εξηγώ;
άκου για να μαθαίνεις:

τα πουλιά είναι συμβολικά
το ίδιο και η διάταξη τους
έχουμε και λέμε:

Το πάνω-πανώ πουλί (το πανωπούλλιν) είναι η αυτού εξοχότης ο Πρόεδρος! Ο άρχων της Δημοκρατίας!

Ακριβώς από κάτω υπάρχουν δύο πουλιά που ενώ μοιάζουν τα ίδια εντούτοις δεν είναι. Αυτά τα δύο πουλιά είναι το ΔΗΚΟ. Βλέπουμε ότι ένα μέρος του ΔΗΚΟ γέρνει προς τα δεξιά (Νικόλας, Κολοκασίδης κλπ) ενώ το έτερο μέρος του ΔΗΚΟ (Κάρογιαν και σία) όχι μόνο δεν γέρνει ούτε δεξιά ούτε αριστερά, είναι ΣΕ ΠΛΗΡΗ ΑΡΜΟΝΙΑ με το πανωπούλλιν! Ότι κάνει το πανωπούλλι, κάνει και το ΔΗΚΟπούλλι.

Προχωρούμε πιο κάτω και βλέπουμε ότι το μισό ΔΗΚΟ πλέον αρχίζει να γέρνει προς τα αριστερά (σε μια προσπάθεια να συναντήσει την ΕΔΕΚ). Μάταια όμως, αφού η ΕΔΕΚ (που είναι το πουλάκι ακριβώς στα αριστερά του) γέρνει πλέον προς τα δεξιά. Πιο αριστερά είναι το ΔΗΚΟπούλλι το οποίο περιττό να αναφέρω ότι εξακολουθεί να τηρεί εν πλήρει αρμονία με το πουλλί άρχων! Δεξιότερα δε, είναι το ΔΗΣΥπούλλι το οποίο -πρόσεξε- είναι κι αυτό εναρμονισμένο με το πανωπούλλι.

Πάμε παρακάτω...
Εδώ υπάρχει ενδιαφέρον...

Το ΔΗΚΟπούλλι γέρνει πλέον αριστερά σε μια προσπάθεια αποδείξεως κοινών (αριστερών) ιδεών με τον Άρχων. Την ίδια ώρα το ΔΗΣΥπούλλι γέρνει προς τα δεξιά για να επαναφέρει την τάξη και να κατευνάσει τα πνεύματα εντός της φωλιάς του.

Βλέποντας αυτή την στροφή, το ΔΗΚΟπούλλι αφήνει στην πάντα τις αριστερίζουσες κωλοτούμπες και επανέρχεται στην στάση που ανέκαθεν τηρεί ο Άρχων. Πλήρης αρμονία. Πλήρης σύμπνοια.
Προχωρούμε...

Το ΔΗΣΥπούλλι κάνει μια απέλπιδα προσπάθεια εντυπωσιασμού και γέρνει (και πάλι) προς τα αριστερά. Μάταια. Ουδείς συγκινείται.

Οπόταν αντιλαμβάνεται ότι για να δεί χαΐριν, πρέπει να εναρμονιστεί με τον Άρχων. Εξού και η εικόνα του πουλιού κάτω-κάτω.

Ανώνυμος είπε...

...Χωρίς λόγια... -.-.-

Γαβριηλ / Gabriel είπε...

πες με κιτσάτο, πάντως εμένα αυτή η εικαστική παρεμβασούλα στο απαράδεκτο 'ευρωπαϊκό' τουρκομπορντώ (που μάς αντικατέστησε άπαξ δια παντός το δικό μας ελλαδίτικο μπλε σκούρο διαβατηριάκι που είχαμε) μού αρέσει!!
(ερώτηση άσχετου : το Κερύνεια ΙΙ τι είναι; Υποψιάζομαι πως είναι η τριήρης, αλλά δεν είμαι σίγουρος. Θυμάμαι πως η τιρήρης είχε κάνει στάση στη Ρόδο πριν έρθει στη Λεμεσό. Γι'αυτήν μιλάμε;)

Κυρία Όλσεν είπε...

Εμένα πάλε, εθυμήσαν μου μισοφέγγαρα κάποια που τα πετούμενα... Έχω issues αλόπως, α;
Μα, κάτι σαν να πήρε το 'φτι μου, έχουν πρόβλημα σε κάποιες αραβικές χώρες με την Αφροδίτη στις σελίδες..;

Rania είπε...

oh με έχουμε καινούργια? Ε πάντως είναι καλύτερα απο αυτά τα μπλέ που είχαμε κάποτε!

Unknown είπε...

Έν επρόλαβα να διαβάσω τα καλά σου λόγια για τα νέα διαβατήρια, πάω στο Yahoo να δώ τα νέα, τί να δώ!! "Cyprus controversy over new passports" -αγχωθήκαν οι διπλωμάτες μας επειδή έσιει τιτσίραν αφροδίτη μέσα το διαβατήριο τζι ίσως προσβάλει ορισμένες κουλτούρες, είπαν..

Ευτυχώς που έν εβάλαν κανένα σειληνό ή τον διόνυσο με την καραπουτσάρα.

Ανώνυμος είπε...

μοιάζουν με μισοφέγγαρα

Amazona είπε...

I am speechless. Πεζουναρκό και διαβατήριο σε ένα. Μπορούμε να αγοράσουμε passport covers/jackets και να τα καλύψουμε- άτε πάλε ήβρα σας λύση χεχε.

Chocolat είπε...

Με πρόλαβε ο Διάσπορος! Αν και η ανάλυση του Invictus είναι άπαικτη, δυστυχώς το θέμα είναι το τιτσιρκό της Αφροδίτης και όχι τα πουλλούθκια!!

Περιμένουμε τη συνέχεια. Υπάρχει περίπτωση να πουν "ουπς εκάμαμε λάθος στις προδιαγραφές, άκυρο το όλο θέμα, θα το κάμουμε που την αρκή τζε ελάτε ξανά σε 5 χρόνια, thank you for stopping by (όπως με τις κάμερες της αστυνομίας)????

Εμένα είναι δύσκολο να με σιοκάρει οτιδήποτε στη Νήσο Κύπρο, δεν ξέρω για σας!

Sike είπε...

LOL, εν έshει λάθος! (ευτυχώς θέλει αλλο 9 χρόνια να λήξει το δικό μου)

Μάλλον προς Τα Πουλιά του Χίτσκοκ μοιάζουν.

και LOL αν τούτο που λέει ο διάσπορος και η κυρία όλσεν για την αφροδίτη ισχύει! ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ

ΧΑΧΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΑΧ

ΑΑΑΑΧΧΑΧΑΧΑΧΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧ!!

vanilla είπε...

γλύκα πάντως δεν το λες..!!

Ανώνυμος είπε...

Είχαμε ποτέ μπλε διαβατήρια; Πότε;

Anti-Christos είπε...

@anonymous: Είχαμε. Πριν γίνουν της μόδας τα κουμμούνια.