Σάββατο, Μαΐου 08, 2010

Κανείς δεν θα βγει ζωντανός από των Κυπρίων τα Blogs

Γράφω σ’ αυτό εδώ το μπλογκάκι από το 2006 και μέσα στα 4 αυτά χρόνια κατάφερα να γίνω μεγάλος καραγκιόζης -πράγμα που αν με ξέρεις ίσως να πιστεύεις ότι ήταν αναπόφευκτο- που άλλωστε ήταν και ο απώτερός μου στόχος, ώστε να φτάσω στην αυτογνωσία. Από τους 35 αναγνώστες κάθε μέρα εν έτει 2007, σήμερα μετρώ 200 κάθε μέρα! Αν γράφω για βυζιά και μουνιά μπορεί να χτυπήσω και 400 αναγνώστες…

Όλα αυτά τα χρόνια μου συνέβησαν πολλά ακραία συμβάντα από εδώ, τα οποία δυστυχώς δεν μπορώ να παραθέσω γιατί δεν θέλω να ξεμπροστιάσω κανέναν αναγνώστη μου. Έζησα μεγαλεία. Έκανα σεξ, πολλούς φίλους με τους οποίους κρατώ συχνή επαφή, γνώρισα τη Gourounella (όνειρο κάθε μπλόγγερ που σέβεται τον εαυτό του), έφτασα στο σημείο να με σταματούν στον δρόμο να με ρωτούν αν είμαι ο αντίχριστος (ναι, μου συνέβη), μέχρι και εχθρούς έκανα, αλλά πήραν τον δρόμο που τους άξιζε (να σου περιγράψω live σκηνικό με μία γνωστή και μη εξαιρετέα ψυχοπαθή blogger, να γλείφεις και τα δάχτυλά σου…)

Παρόλο, λοιπόν, που θα μπορούσα κάλλιστα να γίνω junk material για το δελτίο του Star και να ολοκληρωθώ ως οντότητα μέσω της αναγνωσιμότητας αυτού του ιστολογίου, εγώ θα σου πω, ότι όχι! Δεν με χαροποιεί που με διαβάζει η κουτσή Μαρία και φτάσαμε εδώ που φτάσαμε. Πιο ωραία περνούσα όταν απευθυνόμουν σε 30 άτομα- κυρίως φίλους μου, έγραφα τις μαλακίες μου και εκτονωνόμουν. Ποτέ δεν φαντάστηκα δυστυχώς, ότι θα φτάναμε στο σημείο να μας διαβάζει ο μέσος δημόσιος υπάλληλος πριν επισκεφτεί το yupi εν ώρα εργασίας. Ποτέ δεν φαντάστηκα ότι πιθανώς να αφορώ ξένο κόσμο, έστω κι αν κάποιοι με διαβάζουν επειδή δεν έχουν τίποτα καλύτερο να κάνουν με τη ζωή τους.

Αλλά, έλα που έγινε. Και έγινε, διότι οι Κυπραίοι είναι χώρκατοι. Για κάποιο λόγο που ουδέποτε κατάλαβα, αποφάσισαν να γκετοποιηθούν (όπως κάνουν όταν πηγαίνουν να σπουδάσουν στο εξωτερικό) και να δημιουργήσουν συναθροιστές στους οποίους μπορείς να διαβάσεις όλους τους Κυπρίους. Λες και το Google δεν αρκεί για όποιον θέλει να μας αναζητήσει στον παγκόσμιο ιστό, και έπρεπε να δημιουργηθούν οι «συναθροιστές» για να βγουν τα «αριστουργηματικά» μας κείμενα προς τα έξω! Το χωρκαθκιόν!

Και ορίστε που φτάσαμε. Παραγνωριστήκαμε. Οι Κύπριοι μπλόγγερς δημιούργησαν συμμαχίες, παρατάξεις, αλληλοβρίζονται, άλλοι νομίζουν ότι δημοσιογραφούν επειδή δημοσιοποιούν τις πολιτικές τους πεποιθήσεις, και φτάσαμε στο σημείο να παίρνουμε το όλο πράμα τόσο πολύ στα σοβαρά που υπάρχει κόσμος (βλάκας κόσμος, αλλά υπάρχει) που θεωρεί ότι απειλείται από τα μπλογκς. Μέχρι και ο πρόεδρος απειλείται από τα μπλογκς! Και ο πλανήτης απειλείται. Στο είπα;

Αυτό το πράμα μόνο σε μια χωρκατό-χώρα θα μπορούσε να συμβεί.

Δηλαδή, θες να μου πεις ότι, αν κάποιος έγραφε σε ένα αμερικάνικο φόρουμ ότι απεχθάνεται την Oprah Winfrey και θα τη στείλει να κοιτάζει τα ραδίκια ανάποδα, θα εμφανιζόταν η CIA την επομένη να συλλάβει τον διαχειριστή του ιστολογίου; Άλλα προβλήματα δεν έχουμε; Κατ’ αρχήν, πόσο lame είναι για έναν δημοσιογράφο να διαβάζει τι γράφουν τα μπλογκς γι αυτόν?! Τόσον ελεύθερο χρόνο έχει; Και τόσο πια σκιάχτηκε που έπρεπε να επέμβει η ηλεκτρονική δίωξη να τον σώσει; Αν ήθελαν να τον φάνε, θα τον είχαν φάει ήδη. Δεν θα το έγραφαν στα μπλογκς. Σιγά μην έβγαζαν και teaser Coming soon! Πφφ!

Αλλά είναι και η αστυνομία μας, όμως, ατσίδες! Σε ένα Σώμα που ακόμα και ο εκπρόσωπος Tύπου αυτού, κάνει βασικά γλωσσικά λάθη μπροστά στις κάμερες, όπως π.χ. «το ευτυχής γεγονός», και που στην ολότητά του είναι ανίκανο να συλλάβει τον Αλ Καπόνε και να εξιχνιάσει τρομαχτικά εγκλήματα, εντούτοις έχει το θράσος να μπουκάρει με στιλ πρωί-πρωί να συλλάβει διαχειριστή ιστολογίου για σχόλιο που αναρτήθηκε από άλλον στο μπλογκ του! Πάλι καλά που δεν τον θέρισαν κιόλας, αλά Χλώρακα 1991! Αν αυτό συνέβαινε με δεξιά κυβέρνηση, όλοι θα μιλούσαν για δικτατορία. Τώρα, μάθαν όλοι τα όρια της «ελευθερίας της έκφρασης», τρομάρα τους!

Αυτά τα μέτρια συμβαίνουν όταν τα μπλογκς λαμβάνουν τις διαστάσεις που πήραν. Και δεν θα γίνονταν τόσο της μόδας αν η Κύπρος δεν ήταν τόσο μικρή και δεν θεοποιούνταν άπαντες μέσω των συναθροιστών. Και μην μου πεις ότι δεν θεοποιούνται. Θεοποιούνται. Ξέρω τουλάχιστον τρία έντυπα που αναδημοσίευαν αναρτήσεις από μπλογκς που ανακάλυπταν μέσω των συναθροιστών και έδιναν υπόσταση και στον τελευταίο των τελευταίων.. Πτώχευσαν και ησυχάσαμε. Ή αν δεν πτώχευσαν, είναι θέμα χρόνου να βάλουν λουκέτο.

Τέλος πάντων. Το κακό τώρα έγινε. Μας διαβάζουν και οι πέτρες και πρέπει να προσέχουμε… κάπως. Προσπαθώ να μην πτοούμαι όταν γράφω ένα κείμενο, αλλά όσο να ‘ναι… επηρεάζομαι. Θείοι και θείες, αφεντικά, πρώην γκόμενες, συνάδελφοι, παντρεμένες, χωρισμένες, συμμαθητές, εχθροί, αξιωματικοί από τον στρατό! Όλοι μας διαβάζουν – μην κοιτάς που δεν το παραδέχονται. Δυστυχώς μας διαβάζουν, μας κουτσομπολεύουν, μας βλέπουν έξω και νομίζουν πως είμαστε σελέμπριτι και όχι απλοί αργόσχολοι με παρρησία. Μας διαβάζουν και παίρνει νόημα η ζωή τους, που έλεγε και ο Γιωρίκας.

Τι ωραία που ήταν παλιότερα. Δεν ήξερε κανείς τι ήταν τα μπλογκς. Γράφαμε με κέφι.

Μην διαβάζετε κυπριακά μπλογκς. Εκτός του ότι θα ξεχάσετε και τα ελληνικά που ξέρετε (η πλειοψηφία γράφει στην κυπριακή – έλεος, ενώ οι υπόλοιποι γράφουν τόσο ανορθόγραφα -κάνε ένα spell check καμάρι μου πριν πατήσεις το publish- που τρίζουν τα κόκαλα της Κανέλλη), δεν νομίζω ότι προσφέρουν και οτιδήποτε στην ανθρωπότητα. Διαβάστε τα μπλογκ των φίλων σας τιμής ένεκεν και καμιάς γκόμενας που γουστάρετε να την ψυχολογήσετε πριν την ρίξετε. Κατά τα άλλα, άμα τόσο πολύ σας πήρε ο πόνος για το τι συμβαίνει στην επικαιρότητα, διαβάστε καμιά εφημερίδα. Και μην μου πείτε ότι στα μπλογκς γίνεται διάλογος γι’ αυτό τα χρειαζόμαστε… Μαλακίες! Κόντρες και ειρωνείες ανταλλάζουμε στην πλειοψηφία μας. Εδώ δεν καταφέρνουν να κάνουν διάλογο στη Βουλή. Θα κάνουν οι ανώνυμοι μες τα μπλογκς; Οι ανώνυμοι που δεν ξέρουμε ούτε από πού κρατάει η σκούφια τους, ούτε καν αν σπούδασαν; (Οι μισοί δεν με πείθουν ότι έβγαλαν γυμνάσιο).

Είχα δεν είχα τσαντίστηκα. Και ήθελα να γράψω για τη Γιουροβίζιον σήμερα και με έκοψε η επικαιρότητα.

Γιατί ναι, η Γιουροβίζιον έχει πιο πολύ ενδιαφέρον από την κυπριακή σκατόσφαιρα. Όλοι το ξέρουμε.

23 σχόλια:

Gourounella είπε...

Χαχαχα. Πως τα λες!! Ονειρο καθε μπλογγερ !! Σε παρακαλω συμπληρωσε πως απαξ και την γνωρισεις καταλαβαινεις πως ειναι και ονειρο καθε αντρα:-) χαχαχα !!

Joy Tears είπε...

Χρίστο μου αν δεν θέλεις να σε διαβάζουν (διαβάζουμε) βάλε restrictions και κανόνισε εσύ ποιοι θα σε διαβάζουν! Πολλά απλό! :)
Διαφωνώ με αυτό που λες για την κυπριακή διάλεκτο παρόλο που ούτε εγώ την χρησιμοποιώ στο γραπτό λόγο.
Εγώ πάντως άρχισα να σε διαβάζω επειδή μου φάνηκες ότι...είχες χάζι! :)

Ανώνυμος είπε...

Πολλά μεγαλοπιάννεσαι αδερφέ, πέρασες το blog για καθρέφτη; Ποιός είναι ο πιο όμορφος;

Anti-Christos είπε...

@Gourounella: Φυσικά! χχ

@RainTears: Μην με νευριάσεις κι εσύ τώρα, ξέρεις πολύ καλά ότι η κυπριακή που συναντάς στα μπλογκς δεν είναι τα κυπριακά του Κώστα Μόντη, ούτε τα κυπριακά του Τεύκρου Ανθία. Είναι τα κυπριακά της Αίγιας και του Τσιάκκα. Οπότε, άσε μας. Επίσης, αν ήθελα να μην με διαβάζεις θα σε είχα μπλοκάρει προ πολλού, και δεν θα έμπαινα καν στη διαδικασία να σε διαβάσω. Οπότε σιωπή.

@Ανώνυμους: Πρώτα απ' όλα δεν είμαστε αδέλφια. Και δεύτερον, κάνε μια γύρα να δεις τι γίνεται και ύστερα έλα να σχολιάσεις.

Καλλικράτης είπε...

Η αλήθεια έχει απο προχθές που περίμενα άρθρο σου πάνω σε τούτο το θέμα! Εκέντησες πάλε μπράβο! Όσο για το θέμα του δημοσιογράφου εν απλά τραγικός και έγινε απο μόνος του ο καρακιόζης για να τον περιπαίζουν (αλλα πιος να τον περιπαίξει αφού η πλειοψηφία των Κυπρίων το ΙQ τους εν τους βοηθά να καταλάβουν τι γίνεται, το πολύ πολύ να νομίσουν πως ο Ξενής εν του ΑΠΟΕΛ τζιαι ο Μακάριος της Ομόνοιας τζιαι ετσακωθήκαν για τη μάππα) Εν αστείο το πόσο πολλά μου εθύμησε η ιστορία τούτη το βιβλίο "Η Φάρμα των Ζώων" του Όργουελ που διαβάσαμε στη 1η Λυκείου με το Χριστόφια να παίζει το ρόλο του αρχι-shοίρου!

κι αγνάντευε... είπε...

Χρίστο dear, κατά τη γνώμη μου, τα μπλογκ είναι για να περνούμε ευχάριστα (??;;) τις ώρες που είμαστε σπίτι, βαριόμαστε να κάνουμε κάτι εποικοδομητικό και δεν έχει τίποτα η τιβι - άρα, τις ζωές των άλλων μπορούμε να τις "παρακολουθούμε" μέσω διαδικτύου, για να ξεχνούμε τις δικές μας (πληκτικές, ρουτινιασμένες, προβληματικές κλπ κλπ). Σιγά να μεν μπαίνω στα μπλογκ για να προβληματίζομαι! Αρκετά με προβληματίζει ο κόσμος γύρω μου και όσα βιώνω και βλέπω καθημερινά... Σε διαβάζω, γιατι με διασκεδάζεις, γιατί είσαι χύμα και γιατί γουστάρω που δεν κωλώνεις να τα λες επωνύμως - αν και πολλές φορές διαφωνώ με όσα γράφεις.
Keep blogging! :)

drSpock είπε...

Τι έγινε δεν κατάλαβα. Θα μπω σε καμιά εφήμερίδα μετά να μάθω αλλά έχω να πω ότι ούτε κι εμένα ε ενθουσιάζει η προοπτική της αναγνωρισιμότητας. Άλλους όμως?!

Joy Tears είπε...

Εν σου είπα ότι γράφουν αρχαία ελληνικά ούτε την γλώσσα των ποιητών. Γράφουν στην καθομιλουμένη.
Και σιγά, γιατί νευριάζεις έτσι εύκολα;;
Αντί να νευριάσουμε εμείς οι "αναγνώστες" σου που μας πιάνει όλους η μπάλα, νευριάζεις εσύ;
Και έκαμα σου και κοπλιμέντο και χαπάρι εν επήρες!!

Anti-Christos είπε...

@Καλλικράτη: Μην λες τον πρόεδρο χοίρο, γιατί ενώ εσύ τα λες, αλλά εγώ θα συλληφθώ! Ζούμε σε εποχές μεγάλου σκοταδισμού!

@Κι αγνάντευε: Σε ευχαριστώ.

@RainTears: Η καθομιλουμένη είναι μια μίξα από τουρκικές, αγγλικές και αρχαιοελληνικές εκφράσεις και δεν μας τιμά καθόλου. Ή θα γράφουμε σαν άνθρωποι, ή να παίζουμε παντομίμα καλύτερα. Το ξέρω ότι μου έκανες κομπλιμέντο αγαπημένη, δεν τα παίρνω στραβά. Και δεν νευριάζω! :) χχ

misharos είπε...

Εν θεωρώ έναν τόπο που μαζεύκονται μπλογκς, χωρκαθκιό. Τζιαι ούτε εν η αιτία που αποκτήσαν φήμη κάποια μπλογκς. Όσην είχαν τζιαι πριν είχαν τζιαι τωρά. Ακόμα, το ότι πιάννει κίνηση κάτι τέθκιο πιστεύκω σημαίνει ο κόσμος εχρειάζετουν το.
Τζιαι η Γιουροβίζιον ένας τόπος που μαζεύκουνται τραγούδια ένει. Γιατί να μεν γίνεται επιλογή που κάθε χώρα, τζιαι να μπαίνουμε μέστο YouTube να βλέπουμε τες συμμετοχές, όπως προτείνεις με τα μπλογκς;

Επίσης, εσύ να υποθέσω εν μιλάς τα κυπριακά του Τσιάκκα τζιαι της Αίγιας, στην ομιλία σου; Έννεν ντροπή η διάλεκτός σου. Εν υπάρχει διαφορά σε τούτο ανάμεσα στον γραπτό τζιαι στον προφορικό λόγο.
Εσύ τούτα που γράφεις στο μπλογκ σου εν τα ελληνικά του Σεφέρη τζιαι του Σολωμού; Εν νομίζω. Εν τα ελληνικά που μπορεί να γράψει ο καθένας. Όπως τζιαι τα κυπριακά που βλέπεις στα μπλογκς, εν τα κυπριακά που μπορεί να γράψει ο καθένας.

Αν έπρεπε να γράφουμεν όπως τούτους, θα ήμαστεν ούλλοι Μόντιες τζιαι Σεφέριες. Τζιαι εν το γεγονός ότι εν γράφουμεν, ούτε μιλούμεν σαν τούτους που τους έκαμεν να αναδειχθούν ως ποιητές.

Ευχαριστώ.

Anti-Christos είπε...

@Misharos:
Χαίρομαι που διαφωνείς. Αλλά να με συγχωρεί η χάρη σου δεν θα νιώσω και περήφανος για μια διάλεκτο που κατάντησε όπως κατάντησε μέσα από τις σειρές του Αντέννα και του Σίγμα. Ναι, μιλώ κυπριακά στην καθημερινότητά μου, αλλά όταν γράφω-γράφω σωστά. Δεν διδάχτηκα σε κανένα σχολείο πως να γράφω κυπριακά, οπότε θεωρώ πως οι μεγάλοι υποστηρικτές της διαλέκτου στον γραπτό λόγο είναι απλά αμόρφωτοι που κρύβουν τις αδυναμίες τους στην κοινή ελληνική πίσω από το προσωπείο της διαλέκτου.

Όχι, δεν μιλώ σαν τον Σεφέρη. Αλλά θα ήθελα να μιλώ σαν τον Σεφέρη. Αυτή είναι η διαφορά μας. Δεν συμβιβάζομαι ούτε νιώθω ικανοποίηση επειδή μιλώ τα κυπριακά της Ππινούς και του Φουσιέκκα.

Ναι, θα έπρεπε να ήμασταν όλοι Μόντηδες και Σεφέρηδες. Αυτοί θα έπρεπε να ήταν πρότυπα και όχι ο Κασκαούνιας και η Κακουράτου.

Παρακαλώ.

Ανώνυμος είπε...

Έμπενε Χριστάρα, έμπενε και γοήτευε!! :)

Θα συμφωνήσω απόλυτα με όλα όσα είπες. Πρώτον, ότι μόνο οι Κυπραίοι νιώθουν την ανάγκη να γκετοποιούνται, μπας και αφανιστεί η υπέροχη μας ράτσα, είναι κρίμα κι άδικο και δεύτερο οτι τούτοι οι συναθροιστές είναι grande χωριατιλλίκι. Βλέπει ο κάθε κακομοίρης το όνομα του μπλόκ του εκεί(και τι όνομα εεε!! "Χαρούμενη πεταλούδα", "Που τζίνο το πλευρό να κοιμάσαι" και άλλα σπουδαία) και νομίζουν πως έγιναν bbc και πάνω στη σοβαρότητα και στην ενημέρωση.

Το να μιλάς σωστά ελληνικά δεν είναι ούτε δύσκολο, ούτε θέλει ιδιαίτερη εξυπνάδα. Όσοι επιμένουν να γράφουν στην κυπριακή δεν το κάνουν από άποψη, αλλά γιατί είναι συνήθως αγράμματοι.

Όσο για την πνευματική τρομοκρατία που ασκεί το καθεστώς του Χοιρόφια(στείλε την σε μένα τη μήνυση), αυτά είναι αναμενόμενα σε μια σκατοχώρα όπως τη δική μας που μια κουτσουλία είμαστε αλλά νομίζουμε οτι όλα γύρω μας γυρίζουν(και σε προσωπικό και σε κρατικό επίπεδο).

Και μην μου πεις οτι φοβήθηκες 2-3 χώρκατους τώρα. Να γράφεις όπως θέλεις και ο,τι θέλεις. Αν σου πούνε τίποτε φακκάς τους μια μήνυση να τελιώνουμε! :)

Υ.Γ έχω εξετάσεις και αγχώθηκα! Πέ μου τίποτε...=/

Anti-Christos είπε...

Κάνε μου το χατίρι και άσε με να σε αγκαλιάσω εσένα, μιαν ημέρα!

Ακόμα γελώ με το "χαρούμενη πεταλούδα" και το "που τζίνο το πλευρό να τζιοιμάσαι!"

Για τις εξετάσεις μην ανησυχείς. Είσαι σαν εμένα, οπότε θα σκίσεις!

Θα λύσεις όλα τα past papers και να με θυμηθείς τα ίδια θα ρωτήσουν με διαφορετική εκφώνηση.

Στην Αγγλία δεν κόβουν εύκολα φοιτητές. Είναι άλλη η φιλοσοφία των εξετάσεων. Ειδικά τώρα, με τόση οικονομική κρίση δεν τους συμφέρει να κόβουν κόσμο.

Τι άλλο να σου πω; Πάνε και 10 χρόνια από τότε που τελείωσα το πρώτο έτος. Έκτοτε θα άλλαξαν και οι νόμοι! :) χαχα!

Καλή επιτυχία.

Ανώνυμος είπε...

Από το στόμα σου και στου εξεταστή τ'αυτί! :)
Κι εγώ έχω προσέξει οτι ανακυκλώνονται τα θέματα, οπόταν θα κοιτάξω τα past papers. Δεν είναι οτι δεν μπορώ, απλώς βαρίεμαι να διαβάσω. =/
Τέλοσπαντων, τι να γίνει, θα περάσουμε...

Thank you!! XX

achilleas είπε...

ρε φιλε η γλωσσα αλλασσει για να καλυπτει τες αναγκες του κοσμου που τη χρησιμοποιει, εν αλλασσει ο κοσμος τον τροπο που μιλα τζαι γραφει για να συμβαδιζει με τους γραμματικους κανονες

αν ηταν ετσι ηταν να μιλουμε αρχαια κομα

κατ τ αλλα πολλα ωραιο το μπλοκ σου πρωτη φορα μπαινω τζαι εσιει τζαι 4 χρονια σιουρα που διαβαζω μπλοκς

Anti-Christos είπε...

OK φίλε, ευχαριστώ. Τότε, σου προτείνω να γράφεις σε greeklish.

Ανώνυμος είπε...

Μια χαρά είναι η κυπριακή διάλεκτος. Ολόκληρα γλωσσολογικά βιβλία γράφτηκαν γι' αυτήν και την βρίσκω πολύ πιο εκφραστική από την νέα ελληνική. Απόψεις αυτές βέβαια του καθενός:)
Μην ανησυχείς σε. .100+ χρόνια θα εξαφανιστεί όμως:)

Invictus είπε...

Εκέντησες πάλε! Your pen is huge, indeed!!

Ανώνυμος είπε...

κατω στο κοκκινο φασισμο...να χαιρεστε την δημοκρατια σας τσεκεβαρες

Ανώνυμος είπε...

Προτιμώ να γράφω σαν τον Λιπέρτη τζαι τον Μιχαηλίδη ρε 'ελληνάρα'.

Εγράφαν στην κυπριακή διάλεκτο τζαι άλλο που αμόρφωτοι ήταν (όι όπως εσύ γιατί αν νομίζεις ότι η παιδεία εν που τα πουλημένα τα πτυχία της Ελλάδας τζαι της Αγγλίας, λανθάνεσαι). Ως τζαι η Ππινού που τα Λεύκαρα τελειώνει Ελλάδα ή Αγγλία δικηγόρος.

Anti-Christos είπε...

@Anonymous: Και τι σε κάμνει να νομίζεις ότι γράφεις σαν τον Μιχαηλίδη και τον Λιπέρτη τελευταίε βλάχε των Starbucks? Ο Λιπέρτης είχε ένα κάλλος στην έκφραση και την ψυχή που τον έντασσε κατευθείαν στους αριστοκράτες του τόπου μας. Εσύ ούτε για να σου χέσουμε δεν είσαι...Ουστ, αρχίδι.

Aurora είπε...

Τς τς τς, πολύ πιάνεσαι ρε παιδάκι μου.

«Ναι, μιλώ κυπριακά στην καθημερινότητά μου, αλλά όταν γράφω-γράφω σωστά.» (κόμμα έπρεπε να βάλεις και όχι παύλα, εδώ :))
Αυτή η ατάκα είναι από τις μεγαλύτερες παρεξηγήσεις που άκουσα στη ζωή μου. Τι σημαίνει «σωστά»; Κάθε διάλεκτος αποτελεί για τη Γλωσσολογία μια ξεχωριστή «γλώσσα», με δική της γραμματική, κώδικα, σύστημα. Καμιά διάλεκτος δεν είναι υποτιμητική για τον κόσμο που την ομιλεί. Είναι το πιο ζωντανό δείγμα ταυτότητας, καταγωγής. Σε όλες τις χώρες του κόσμου υπάρχουν διάλεκτοι. Το να γράφεις στην κυπριακή, ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ ΜΙΛΩΝΤΑΣ, δεν σημαίνει ότι είσαι αγράμματος, μπορεί να το κάνεις από άποψη. Παρόλο που κι εγώ συμφωνώ, ότι οι περισσότεροι που το κάνουν το κάνουν από προσωπικές αδυναμίες στη γνώση και χρήση της κοινής νεοελληνικής ή από δηθενίστικα κόμπλεξ. Αυτό κατάλαβα και από τη διδασκαλική εμπειρία μου.
Όπως και νάχει, η αμιγώς κυπριακή διάλεκτος και η κυπριακή λογοτεχνία, σε διάλεκτο εννοώ, είναι από τα πολυτιμότερα πράγματα που έχει ο τόπος, οπότε θα μπορούσαμε να τα αναδείξουμε και να τα αγαπήσουμε και όχι να ταδιαστρεβλώνουμε, όπως συμβαίνει στις σειρές, για παράδειγμα, στις οποίες αναφέρεσαι.
Αυτό που θέλω να τονίσω και πάλι όμως είναι ότι το να μιλώ κυπριακά δεν σημαίνει ότι μιλώ «λανθασμένα», σε αντιδιαστολή με το «σωστά», που λες.

Anti-Christos είπε...

Αουρόρα: Συμφωνώ μαζί σου στο 95%! Θα στα πω στο facebook.