Παρασκευή, Απριλίου 08, 2016

Χτύπα Σαν Άντρας

Αν έχεις δουλέψει στον χώρο της διαφήμισης, θα γνωρίζεις πολύ καλά ότι για να γίνει μία διαφήμιση όπως αυτή της Άντζελας πιο κάτω, πρέπει να ευθυγραμμιστούν οι πλανήτες. Τουλάχιστον! Πρέπει να διαθέσεις πολλά λεφτά για να πείσεις τον καλλιτέχνη να παραμερίσει το εγώ του ώστε να εκτεθεί και να σαρκαστεί τοιουτοτρόπως, να έχεις έξυπνο κειμενογράφο, να έχεις ανοιχτόμυαλο πελάτη με άφθονο χιούμορ. Αυτοί οι παράγοντες σπανίως συναντιόνται. Στην Κύπρο μάλιστα, δεν συναντιόνται ποτέ. Οπότε, αντιλαμβάνεσαι τη χαρά μου όταν περιήλθε στην αντίληψή μου η νέα πασχαλινή διαφήμιση του Τζάμπο. Θεωρώ πως πρόκειται περί αριστουργήματος.Και ενώ εσύ την παρακολουθείς ολόχαρος και όταν τελειώνει πατάς επανειλημμένα το “watch again”, συνειδητοποιείς ότι υπάρχει κόσμος που α) την παίρνει στα σοβαρά και β) θεωρεί την καταληκτική ατάκα «χτύπα σαν άντρας» προσβλητική για τις γυναίκες που κακοποιούνται από τους συζύγους τους. Είδες, δηλαδή, την Άντζελα να τσουγκρίζει αβγό τραγουδώντας και παραφράζοντας το "ποια θυσία" και εσύ το ερμήνευσες ως προτροπή στη βία. Τα συγχαρητήρια μου. Ε, λοιπόν, αν αυτή είναι η αντίληψή σου και το χιούμορ σου, και αν στην ακραία / απίστευτη περίπτωση έχεις άντρα σπίτι σου, πες του να σε δείρει να συνέλθεις.

Το ίδιο βράδυ βέβαια, κάθεσαι σαν καλή κοκότα στον καναπέ σου, παρακολουθείς Βουγιουκλάκη να τρώει χαστούκια από τον Παπαμιχαήλ και σκέφτεσαι «αυτοί ήταν άντρες», «αυτές ήταν εποχές» και το χαίρεσαι. Και όλα αυτά γιατί η Άντζελα, λαϊκιά και δεύτερη ούσα χρειάζεται προστασία από το βαρύ χέρι του μπουζουκογαμπρού της, αλλά η Βουγιουκλάκη επειδή ήταν ωραία, πλούσια και πρώτη, δεν βαριέσαι, και να φάει καμιά στραβή από το κουλτουριάρικο χέρι του Παπαμιχαήλ, δεν χάλασε κι ο κόσμος. Η παρανόηση σε όλο της το μεγαλείο.Αν θέλεις να πάμε τη συζήτηση και ένα βήμα παραπέρα, εμένα με ενοχλεί που ακόμα υπάρχει κόσμος που θεωρεί ότι η τηλεόραση είναι ικανή να προωθήσει πράγματα και να δημιουργήσει πρότυπα. Ότι δηλαδή μία γυναίκα θα δει την Άντζελα να θέλει να φάει τη μπάτσα της (μέσα στα πλαίσια της διαφήμισης), και ότι αυτό θα γίνει αντικείμενο μιμητισμού ή λόγος θυματοποίησης από άλλες γυναίκες. Ήμαρτον. Ότι θα δω εγώ αύριο στην τηλεόραση κάτι και δεν θα μπορώ να ξεχωρίσω αν είναι καλό ή κακό και θα σπεύσω να το αναπαραστήσω. Πόσο υποτιμητικό για τη νοημοσύνη μας είναι όλο αυτό; Σαν να παραδεχόμαστε ότι δεν έχουμε δική μας κρίση, ότι η διαφήμιση του Τζάμπο θα μας διαπαιδαγωγήσει και πρέπει να πατήσουμε πόδι, γιατί υπάρχουν αρνιά που θα επηρεαστούν. Γκουντ Γκοντ!

Όταν μας βγάζετε ξινές κάτι τέτοιες φάσεις σαν κι αυτή της εν λόγω διαφήμισης, μόνο την αντιπάθειά μας κερδίζετε. Ούτε τη συμπόνια μας, ούτε την κατανόησή μας. 

11 σχόλια:

Beatrix Kiddo είπε...

ελαααααα αντίχριστοοο
τάχα όλα τα άτομα μπορούν να κρίνουν; από μόνοι τους; είμαστε στο ίδιο νησί;
εσύ μπορείς να κρίνεις, απλά ο κάθε χώρκατος εν θα κρίνει. εν σου λέω ότι θα δει κάποιος κάτι στην τιβι κ θα πάει να το κάμει, αλλά μπορεί κάποια άτομα να αποδεχτούντέτοιες συμπεριφορές πιο ευκολα όταν είναι τόσο ευρέως διαδεδομένες.

αλλά αυτό δεν ισχύει παντού, και μάλλον δεν ισχύει και στην διαφήμιση της άντζελας

Anti-Christos είπε...

Συμφωνώ Μπέατριξ μου και καταλήγω στο "αφού είσαι παλαβή / χωρκάτισσα και ανίκανη να αντιληφθείς τι βλέπεις, κάτσε τρώε τες τζιαι σκάσε".

Moonlight είπε...

Το θέμα είναι να μην είναι ο άλλος παλαβός και να δέρνει. Κάποτε ελάλουν κι εγώ τα ίδια, αλλά μετά είδα κι άκουσα πολλά, και δεν είναι εύκολο να πεις ότι "άμα είσαι παλαβή, κάτσε τζειαμέ τρώε τες πουπάνω".
Έχει και άντρες που δέρνουν τα παιδιά τους. Δεν είναι κατ'ανάγκη γυναίκες/φιλενάδες τους που "κάθονται τζειαμέ και τρων τες".
ήταν αχρείαστο κατ' εμέ, αν και εγώ γέλασα (μετά ήθελα να κλαίω που μου χαλούν την εικόνα της αγαπημένης μου Κέρκυρας...), αλλά άμα σκεφτείς τι κόσμος υπάρχει όπως λαλεί και η Μπέα, καλύτερα να μεν εγίνετουν. :/

Beatrix Kiddo είπε...

μα το πρόβλημα στην τελικη ενναιν κεινος που τες τρώει αλλά κείνος που δέρνει

Anti-Christos είπε...

Διαφωνώ. Πρόβλημα είναι και εκείνος που τες τρώει, εφόσον κάθεται παθητικά και μοιρολατρικά και τες τρώει. Επίσης, αν θέλουμε να το ψηρίσουμε περαιτέρω, ας εξετάσουμε και γιατί τις τρώει. Θέλω να πω, αν μάθεις ότι η γυναίκα σου έκλεψε την πιστωτική σου και ξόδεψε όλες σου τις οικονομίες στο καζίνο, το να φάει μια μπάτσα μετά δεν θα το θεωρήσεις εξτρίμ σωστά; Ή αν μάθεις ότι η γυναίκα σου σε απατά με τον καλύτερο σου φίλο. Η βία ποτέ δεν είναι λύση αλλά δεν μπορεί να απορρίπτεται χωρίς να εξετάζεις και το τι οδήγησε εκεί. Είναι όλα θέμα γεγονότων. Αλλά ναι, θεωρώ ότι ένα θύμα που υπομένει τη βία από αδυναμία χαρακτήρα και δεν πάει στην αστυνομία, γίνεται και αυτό, εν μέρει, συνένοχο. Και χάνει τη βαρύτητά της η υπεράσπισή του. Είναι σαν να ξέρεις ότι θα σε κλέψουν αλλά δεν το αναφέρεις. Φταις κι εσύ που δεν το καταγγέλλεις.

Brenda είπε...

Να καταγραφεί στα πρακτικά η τεράστια διαφωνία μου.

Η πλειοψηφία των θυμάτων φυσικά και δεν μπορεί να αντισταθεί για ένα εκατομμύριο λόγους. Οικονομικούς, κοινωνικούς, σωματικής ή ψυχολογικής βίας. Άλλωστε γι' αυτό είναι και θύματα. Αλλιώς θα έπαυαν να είναι.

Στα παραδείγματα σου αν θες θα πρέπει να το ψάξεις ακόμα περισσότερο. Μήπως είχε λόγους που την έστρεψαν στον καλύτερο του φίλο; που τελειώνει αυτό;


Αλλά θεωρώ υπερβολική και την αντίδραση για αυτή τη διαφήμιση γιατί δεν πιστεύω ότι πραγματικά προάγει τη βία.

Ανώνυμος είπε...

Είμαι γυναίκα, καταδικάζω τη βία (σε άντρες/ γυναίκες/ παιδιά), γέλασα απίστευτα με τη διαφήμιση και το μόνο προσβλητικό που εντοπίζω στο όλο θέμα είναι ότι κάποιοι θεωρούν ότι χρήζω της προστασίας τους γιατί είμαι ευάλωτη και αν ο άλλος αποφασίσει να με πατσαρκάσει, δεν θα φταίω εγώ που κάθομαι και τις τρώω, αλλά η Άντζελα και το Jumbo που τον εκούρτησαν με το πασχαλινό αφκό. Πνάστε και απλά αναγνωρίστε το χιούμορ. Εν το μόνο που μας έμεινε.

Erisadesu είπε...

η αλήθεια είναι πως μου άρεσε η άλλη με τον Ντζάνγκο αλλά και αυτή είναι θεική, πολύ έξπυνη και κανένας δεν το περίμενε πως η Angelica Houston Θα δεχόταν να κάνει διαφήμιση στην Ελλάδα

Ανώνυμος είπε...

Βέβαια, όταν βλέπεις δυο αυγά που πέρνουν θέσεις ετοιμότητάς για τσούγκρισμα και του λέει αυτού που είναι έτοιμος να τσουγκρίσει να «χτυπήσει σαν άνδρας» αυτό σημάνει χτύπα εμένα που είμαι γυναίκα και όλες τις υπόλοιπες. Δεν σημαίνει κτύπα με δύναμη το αυγό. Α-ΠΟ-ΚΛΕΙΕ-ΤΕ!

Ο μόνος στόχος που είχε το Jumbo με αυτή την διαφήμιση είναι η προώθηση της βίας στην οικογένεια. Αποκλείετε να ήθελε να δώσει μια εύθυμη νότα για το Πάσχα για να διαφημιστούν οι λαμπάδες που πουλάνε κτλ.

Νηπενθές είπε...

μιλώντας για βία στην οικογένεια..
https://www.youtube.com/watch?v=olLd4M7IHPM

Δεσποσύνη είπε...http://www.thepressproject.gr/article/92407/Xtupa-san-politis