Τετάρτη, Φεβρουαρίου 27, 2013

Ήταν Πολλές οι Ελληνικές Σημαίες ή μου Φάνηκε;Μου έχετε πρήξει τα ούμπαλα με το θέμα των ελληνικών σημαιών που κυμάτισαν τις προάλλες στο στάδιο Ελευθερία. Σας κακοφάνηκαν. «Ήταν πολλές». Τι πάει να πει, μάνα μου, «ήταν πολλές;» Άμα σας πείραξε η ποσότητα και η αναλογία γιατί δεν πήγατε και εσείς, οι λάτρεις της κυπριακής, να κυματίσετε την κυπριακή σημαία και να αντισταθμίσετε την κατάσταση; Σας το απαγόρευσε κανένας;

Προβλήματα δεν έχουμε, το ότι είδατε ελληνικές σημαίες σας πείραξε. Τούρκικες να κρατούσαμε, δεν θα το κάνατε τόσο θέμα. Με την ελληνική τη βρίσκουμε κύριος... Κι αν σ’ αρέσει έχει καλώς. Αυτή μας εκφράζει, αυτήν αγαπήσαμε, αυτήν θέλουμε. Και εδώ που τα λέμε, αυτή μας πρόσφερε και τις μεγαλύτερες συγκινήσεις στη ζωή μας.

ΟΚ, δεν είναι η σημαία του κράτους μας. Ε, και; Τι είδους συγκινήσεις σας προσέφερε αυτό το κράτος και θέλετε να το τιμήσετε; Πότε στάθηκε η Κύπρος αρωγός συγκινήσεων και δεν το πήραμε χαμπάρι; Η Κύπρος το μόνο που κατάφερε με τη σημαία της ήταν να μπει στην ΕΕ. Πέραν τούτου, τι; ΟΚ, είδαμε και τον Παγδατή, τον Κοντίδη και την Πελενδρίτου να την τιμούν. Σας φτάνει;

Βρίσκω γελοίο τώρα να συγκρίνουμε το τι συμβολίζει η γαλανόλευκη και τι η κυπριακή. Μία σημαία που ενέπνευσε τόσους ποιητές και καλλιτέχνες δεν μπορεί να συγκρίνεται με μια σημαία που έχει μόλις 50 χρόνια ιστορία και δεν ξέρουμε για πόσο ακόμα θα την χρησιμοποιούμε. Είναι άνισες όπως κι αν τις κρίνεις. Και από πρακτικής απόψεως να το δεις, με μία πιθανή λύση του κυπριακού προβλήματος η σημαία θα αλλάξει πάλι. Θα έχετε απαίτηση να αγαπήσουμε αμέσως την καινούρια; Πρέπει να είσαι μεγάλο ζώον για να αγαπάς εξ ορισμού μία σημαία απλά και μόνο επειδή σου την έχουν επιβάλει. Επειδή σου είπαν «πάρε κι εσύ μια σημαία να πορεύεσαι». Μα, δηλαδή, έλεος. Και νέα γκόμενα να ήταν, δεν θα τολμούσες να την αγαπήσεις απ' την πρώτη μέρα, όταν ειδικά με την πρώην σου έζησες των παθών σου τον τάραχο και ουσιαστικά χώρισες μαζί της με το ζόρι.

Το πραγματικό σας πρόβλημα δεν είναι ότι είδατε πολλές ελληνικές σημαίες. Το πραγματικό σας πρόβλημα είναι ότι νιώθουμε ακόμα Έλληνες. Αυτό σας πονάει. Διότι το να ρίξατε τόση χολή για ένα κομμάτι υφάσματος δεν είναι λογικό. Το πρόβλημά σας, γατάκια, είναι πως δεν καταφέρατε να θάψετε τον Έλληνα μέσα μας και δεν καταφέρατε να εδραιώσετε το νεοκυπριακό σας στάτους.

«Πάνω στην ταυτότητα μου γράφει Κύπριος και όχι Έλληνας» μου είπε ένας «μάγκας» στο τουίτερ. Άκου τώρα επιχείρημα! Λες και η αυτοδιάθεση του ατόμου ή η ψυχή του καθορίζεται από το τι γράφει πάνω σε μια ταυτότητα. Και η δική μου ταυτότητα γράφει πάνω ότι είμαι 32 ετών. Αλλά νιώθω 19. Σ’ αυτό δεν είδα να φέρεις ένσταση. Όπως επίσης, η ταυτότητα κάποιου άλλου μπορεί να γράφει ότι είναι άντρας, αλλά ο ίδιος να αισθάνεται γυναίκα. Δικαίωμά του δεν είναι; Η ταυτότητά μου μπορεί να γράφει ότι είμαι Χριστιανός, αλλά επί της ουσίας να είμαι άθεος και να έχω να πατήσω σε εκκλησία από τότε που μας έπαιρναν με το σχολείο. Πιστεύεις ότι πραγματικά το τι γράφουν πάνω οι ταυτότητες και τα διαβατήρια αντικατοπτρίζουν τη σύνθεση του ατόμου;

Από πότε το τι γράφει ένα κωλοχάρτι καθορίζει το είναι σου;

Βρομοκομμούνια, είστε ο πραγματικός εχθρός της Κύπρου. Κόπτεστε για την ελευθερία της θρησκείας, κόπτεστε για την ελευθερία του σεξουαλικού προσανατολισμού, για τις ελευθερίες των μειονοτήτων ακόμα και για τα δικαιώματα του Κορμοράνου κόπτεστε, αλλά δεν σας αφορά αν η πλειοψηφία των συμπολιτών σας δεν ενστερνίζεται την «εθνικότητα» που της έχουν επιβάλει. Συγκαλυμμένος φασισμός του χειρίστου είδους! Γι αυτό και αυτός ο "εμφύλιος" μεταξύ μας δεν πρόκειται να λάβει τέλος σύντομα αφού εσείς θεωρείτε την ελληνική σημαία εθνικιστικό σύμβολο αντί εθνικό, και την ελληνικότητά μας σημάδι φασισμού. Ενώ ταυτόχρονα, αν οι κυπριακές σημαίες ήταν η πλειοψηφία στο στάδιο, αυτό δεν θα ήταν ένδειξη εθνικισμού, θα ήταν δήθεν ένδειξη φιλοπατρίας. Η μαλακία στο τετράγωνο!

Τέλος πάντων. Όλα αυτά που έθιξα είναι καθαρά φιλολογικού ενδιαφέροντος. Επί της ουσίας απλά συντηρούν τις κόντρες μας. Γιατί από το 2004 που ανήκουμε στην ΕΕ, η ένωση με την Ελλάδα έχει επιτευχθεί και νομικά. Οπότε το ποιος νιώθει Έλληνας ή Εσθονός δεν παίζει καμία σημασία, εφόσον όποτε το θελήσω μεταναστεύω και υιοθετώ την κουλτούρα που με εκφράζει περισσότερο. Πιο δημοκρατικά δεν γίνεται.

Απλά, δουλειά δεν έχετε, ασχολείστε με το αν στο Ελευθερία οι ελληνικές σημαίες ήταν περισσότερες από τις κυπριακές… Δεν πάτε να πιείτε κανένα καφέ καλύτερα... Της παρηγοριάς ει δυνατόν, κερασμένος από μένα.

17 σχόλια:

Νηπενθές είπε...

..πρέπει να σου φάνηκε

Αχάπαρη είπε...

Δεν είδα κανέναν πριν 5 χρόνια να διαμαρτύρεται που ανέμιζαν τα κόκκινα σφυροδρέπανα.
Κατά τα άλλα, εθκιέβασα τούτο δαμέ πριν λιο (ψιλοάσχετο δηλαδή με το θέμα σου) τζιαι ενευρίασα πρωι πρωί:

http://www.philenews.com/el-gr/eidiseis-politiki/39/134706/feygei-me-froura-15-astynomikon

Moonlight είπε...

Αντιλαμβάνομαι και τιμώ τη σημαία του κράτους μου, αλλά δεν καταλαβαίνω γιατί γίνεται θέμα τύπου "είναι κακό να δείχνουμε τόσο την ελληνική σημαία". Εν η γαλανόλευκη γαμώτο μου, εν για τζίνην που τραγουδούσαμε τραγούδια, διαβάζαμε ποιήματα, που εδιδακτήκαμε τόση ιστορία!
Τζίνο που γράφει πας στην ταυτότητα νοιώθω το, τζαι εν προσπαθώ (προφανώς) να περάσω για "ελλαδίτισσα", αλλά δεν με κάμνει να νοιώθω λιγότερο ελληνίδα στη ψυχή μου, να μην ανατριχιάζω στον εθνικό ύμνο, να μην χαίρομαι μέσα μου με τη μαγική μας ελληνική γλώσσα.

Αλλά τι περιμένεις, έχω γνωστές που πήγαιναν σε μαθήματα για κάτι εξετάσεις και στο "το κράτος είναι η Κύπρος, το έθνος ελληνικό" ήταν τόσο στενόμυαλοι μου δεν μπορούσαν να το χωρέσουν αυτό το αυτονόητο στο κεφάλι τους. απορώ που ακόμα εκπλήσσομαι.

(ps. εν δικαιολογώ όμως τες σημαίες του αποέλ, του Γρίβα κλπ που εθεάθηκαν τις προάλλες!)

Ανώνυμος είπε...

θα πω κατι για χιλιστη φορά, το κυπριακό ΚΡΑΤΟΣ, συμπεριλαμβάνει 5 εθνότητες, την ελληνική, τουρκική, μαρωνίτικη, αρμενικη και τους λατίνους...ο κάθε ένας απο αυτούς έχει δικαίωμα να κρατά την σημαία του έθνους του, να πιστεύει στην θρησκεία του, να μιλάει την γλώσσα του, να διδάσκετε την ιστορία του...δυστυχώς ενώ καλούμαστε να σεβαστούμε την διαφορετικότητα των εθνών δεν μπορούμε να σεβαστούμε την δική μας εθνική ταυτότητα, και ενώ ο πρόεδρος χριστόφιας πριν βγει έλεγε ποιος είπε ότι δεν νιώθω περήφανος που είμαι έλληνας, μετά απέδειξε ότι νιώθει πιο σύριος παρά έλληνας...αν δεν σεβαστούμε τον εαυτό μας πρώτα λέγαμε πως θα σεβαστούμε τον άλλον? ομως στην κύπρο δεν το κάνουμε...οπότε αγαπητοί μου αριστεροί, που αποδείξατε τις ικανότητες σας τα προηγούμενα 5 χρονάκια, μπορείτε άνετα να αυτοαποκαλείστε τούρκοι, σύριοι, αιγύπτιοι και ότι άλλο θέλετε, εμείς δεν είμαστε απλά ελληνοκύπριοι είμαστε ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ, για μένα έχει διαφορά γιατί το ελληνοκύπριοι παραπέμπει σε κάτι άλλο όχι τόσο ελληνικό, σαν ελληνόφωνες κύπριοι όπως μας αποκαλέσατε άλλη φορά, ΛΑΘΟΣ είμαστε ΕΛΛΗΝΕΣ, και σεβόμενοι αυτό, σεββόμαστε τους τούρκους της κύπρου, τους μαρωνίτες, τους αρμένιους και τους λατίνους..όσο για τις σημαίες, είναι δικαίωμα του κάθε ενός στην κύπρο, να κρατά την σημαία που καθορίζει την εθνική του ταυτότητα, η οποία συμπεριλαμβάνει αξίες αναλοίωτες στον χρόνο!!! η κρατική υποσταση είναι σεβαστή και αυτή και καλοδεχούμενος όποιος θέλει να κραταει και την σημαία του κυπριακου κρατους
κωνσταντινος

Ανώνυμος είπε...

ΔΕΝ ΕΧΩ ΝΑ ΠΡΟΣΘΕΣΩ ΤΙΠΟΤΑ

ΜΕ ΕΞΈΦΤΑΣΕΣ 100%!!!!!!!!

ΚΑΛΛΙΠΑΤΕΙΡΑ

Invictus είπε...

Όταν υπήρχε το ΑΤΙ ως ακαδημαϊκό ίδρυμα και όταν φοιτούσα εκεί, υπήρχαν 3 ιστοί σημαίας. Δεν μπορεί να χωρέσει ο νους σου τί ομηρικοί καυγάδες έγιναν και τί επιχειρήματα εκφράζονταν ένθεν κι ένθεν από Πρωτοπορία και Προοδευτική ως προς το αν θα πρέπει να υπάρχει και η ελληνική σημαία στον ιστό. Μέχρι και το "εντάξει βάλτε την αλλά να είναι πιο χαμηλά από την κυπριακή" ακούστηκε ως άποψη.

Ανώνυμος είπε...

Symfwnw kai egw apolytos!!!
Me tin anoxi mas ta teleytaia xronia exoun apoktisei thrasos aney proigoumenou kai xleyazoun symvola aiwnwn!

Mia Petra είπε...

ΣΕ ΛΑΤΡΕΥΩ...
ΑΝ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΟΛΑ ΠΑΝΤΟΥ ΜΠ@ΥΡΔ@ΛΟ ΚΑΙ ΔΥΣΩΔΙΑ, ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΑ ΑΤΟΜΑ, ΟΠΩΣ ΕΣΕΙ, ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ...ΣΥΡΘΟΥΝ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΖΟΡΙ, ΝΑ ΜΑΣ ΒΓΑΛΟΥΝΕ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΚΑΤΑ ΜΑΣ...
ΓΙ' ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΕΣΥ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΣΚΟΤΕΙΝΑ ΚΙ ΥΠΟΓΕΙΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ.
ΓΙΑΤΙ ΛΑΜΠΕΙΣ!
ΚΑΙ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΞΕΡΕΙΣ ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ;
"Ο,ΤΙ ΛΑΜΠΕΙ ΑΠΟ ΣΕΝΑ ΕΙΝΑΙ ΧΡΥΣΟΣ..."
ΕΣΥ ΜΑΝΑ ΜΟΥ ΕΙΣΑΙ Ο ΗΛΙΟΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ...
ΕΚΕΙΝΟΙ..ΕΠΙΠΛΕΟΥΝ, Ο ΛΟΓΟΣ ΓΝΩΣΤΟΣ...

Ανώνυμος είπε...

Η ελληνική σημαία πόση ζωή έχει οεό?

Ανώνυμος είπε...

Πες τα γιατι εγεμωσεν ο κοσμος ανιστοριτους δαμεσα.

Ανώνυμος είπε...

Είμαστε Έλληνες αλλά η ελληνική σημαία ως σύμβολο και η ελληνικότητα μας καπηλεύτηκε απο διάφορους επιτήδειους στο κοντινό παρελθόν και στο κομματικό παρόν για ιδία οφέλη με καταστροφικά αποτελέσματα. Για αυτό και οι διαμαρτυρίες. Μην γίνεσε ακραίος, η αλήθεια είναι κάπου στη μέση....

Anti-Christos είπε...

Ότι τι δηλαδή; Θα πληρώνω εγώ τα σπασμένα 10 επιτήδειων; Αυτοί που εκμεταλλεύτηκαν τη σημαία να πληρώσουν. Οι υπόλοιποι δικαιούνται να την αποθεώσουν.

J95 είπε...

Η ελληνική σημαία δεν είναι κανένα τρισχιλιόχρονο σύμβολο του ελληνισμού, είναι σύμβολο του ελληνικού κράτους (και μάλιστα τη συγκεκριμένη μορφή την έχει από τα τέλη της δεκαετίας του '70).

Το δικό σας κράτος είναι το κυπριακό και καλό θα ήταν να μην είστε τόσο κομπλεξικοί απέναντί του γιατί είδαμε πού σας οδήγησε.

Μάριαν είπε...

Δεν είσαι ακραίος, είσαι αληθινός! Έγω θυμούμαι όλο το σχολείο να τραγουδα ''η σημαία η δική μας έχει χρώμα γαλανό''. Τώρα τι έγινε? Επάθαν αμνησία?
Καλή η αμνησία, αλλά αν θα παραδώσεις την σημαία, τότε παράδωσε και την ελληνική γλώσσα, μην την μιλάς, παράδωσε και το ελληνικό σου όνομα και επίθετο και κόψε και τα ταξίδια στα ελληνικά νησιά. Κυπριακή δεν είναι η ιθαγένεια και Ελληνική η εθνικότητα? Δηλαδή αυτοί δεν έχουν εθνικότητα?

Anti-Christos είπε...

@J95: Από κάτι μαλάκες σαν εσένα είναι που καταλαβαίνω ότι Κύπρος και Ελλάδα είναι (και σε αυτό) ένα.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ J95 σε προκαλώ να διαβάσεις τα σχόλια μου και να τα απαντήσεις, κανένας δεν αμφισβητεί το κυπρικό κράτος το οποίο ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΑ συμπεριλαμβάνει 5 εθνικότητες, τις οποίες ΚΑΛΕΙΣΑΙ να σεβεσαι και ΕΣΥ ολες, συμπεριλαμβανομένης...και αυτό ξέρω θα σε πονέσει γιατι δεν το θέλεις, και της ΔΙΚΗΣ σου εθνικότητας, η οποία είναι η ελληνική, είσαι ΕΛΛΗΝΑΣ αγαπητέ μου της ΚΥΠΡΟΥ!!! σε πονάει αυτό? μπορείς άνετα τότε να αλλάξεις την εθνικοτητα σου, θα είσαι ο μόνος...εσύ και οι υπολοιπου ομοιδεάτες σου...να ξέρεις όμως ότι ο τούρκος, ο μαρωνίτης, ο αρμένιος, ο λατίνος, είναι ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ για την καταγωγή τους, για την εθνική τους ταυτότητα, εσύ δεν είσαι!!!! παρακαλώ σχολίασε...αν μπορείς...
κωνσταντινος

Xevrakwtos είπε...

@J95 έχεις εν μέρει δίκιο, στο ότι δηλαδή η ελληνική σημαία δεν είναι χιλιάδων ετών. Όμως δεν είναι του '70. Είναι του 1807 (Η σημαία του λευκού σταυρού σε μπλε φόντο είχε ήδη χρησιμοποιηθεί στην εξέγερση της Μακεδονίας υπό τους Νικοτσάρα και Σταθά το 1807), και καθιερώθηκε το 1822.

Τώρα όσον αφορά στο εάν η Κύπρος θα έπρεπε να έχει ελληνική σημαία ή Κυπριακή, πρέπει να θυμάσαι και την ιστορία σου. Πρέπει να θυμάσαι ότι οι Άγγλοι και οι Τούρκοι πίεσαν να μην υπάρχει ίχνος σταυρού ή μπλέ χρώματος στη νέα σημαία του νεοσύστατου Κυπριακού κράτους. Πρέπει να θυμάσαι ότι ήταν μιά δύσκολη και αναγκαστική απόφαση των Ελλήνων της Κύπρου ώστε να μπορέσουν να γλιτώσουν από τον Αγγλικό ζυγό και να ανασάνουν ώς ανεξάρτητο κράτος. Πρέπει όμως επίσης να θυμάσαι ότι αντέταξαν σε αυτό το ότι θα είναι μέν ανεξάρτητοι ως κράτος και σημαία,αλλά θα είναι πάντα Έλληνες στην ψυχή και στην Εθνικότητα.

Αγαπώ την Κύπρο όσο αγαπώ και την Ελλάδα. Αυτό θα έπρεπε να μας ενώνει και όχι να μας χωρίζει.

Ένας Ελλαδίτης με καρδιά κυπριακή.