Δευτέρα, Φεβρουαρίου 04, 2013

Η Εποχή της ΑποχήςΈνα από τα πράγματα που δεν μπορώ να ανεχθώ σ’ αυτή την κοινωνία, είναι να μην έχεις άποψη για το τι συμβαίνει γύρω σου. Η Κύπρος είναι μια μικρή χώρα με μισό εκατομμύριο πληθυσμό όλο κι όλο, θεωρώ αδιανόητο να μην μπορείς να έχεις άποψη για τα κοινά, είτε αυτά αφορούν προβλήματα που δεν σε αγγίζουν, όπως για παράδειγμα την περικοπή επιδόματος από τους πατατοπαραγωγούς, είτε τις προεδρικές που έρχονται.

Νευριάζω απίστευτα που βλέπω στις δημοσκοπήσεις ότι ένα 10% του πληθυσμού δεν θα πάει να ψηφίσει. Είναι να απορείς πώς είναι δυνατόν 10 στους 100 να μην νοιάζονται ή να μην έχουν άποψη για το μέλλον αυτού του τόπου. Θα μου πεις, ό, τι κι αν ψηφίσουμε τη ξέρουμε τη μοίρα μας, και θα συμφωνήσω. Αλλά όπως και να έχει, πώς αντέχεις να μην αποτελείς ενεργό μέρος του συνόλου και να μην θέλεις να διαμορφώσεις το αποτέλεσμα;

Αναγνωρίζω πως ό, τι κι αν ψηφίσουμε η ποινή μας είναι ήδη κομμένη και ραμμένη και το ποιος θα την εφαρμόσει ολίγον μας επηρεάζει. Αλλά και πάλι, το ότι μου δίνουν το δικαίωμα να επιλέξω αυτόν τον διαχειριστή της ποινής μου, είναι κάτι που με ενδιαφέρει. Είναι απίστευτο ότι σε μια χώρα που ο καθείς έχει άποψη και γνώμη για το ποιος θα πάει στη Γιουροβίζιον, τι τραγούδι θα στείλουμε, ποιος θα παραμείνει στον τελικό του Dancing with the Stars, ποιος θα αποχωρήσει από το σπίτι του Big Brother και τα τοιαύτα, να μην μπορεί να εκφέρει άποψη για το ποιος θα πληρώνεται για να μας κυβερνά. Πόσο ζώον!

Ακόμη και αν δεν σκαμπάζεις από πολιτικά και θεωρείς Ούτοπο και Αναστασιάδη ένα και το αυτό, οφείλεις να μας πεις ποιόν από τους δύο προτιμάς. Έστω για πλάκα. Η γιαγιά μου, ας πούμε, ψηφίζει κάθε φορά με κριτήριο το ποιος είναι ο πιο όμορφος και το θεωρώ πολύ πιο ενδιαφέρον παρά να κάτσει να πλέκει όλη μέρα ως απαθής και αδιάφορη.

Προσωπικά δεν είχα ποτέ καλύτερο από τις εκλογές. Στο σχολείο η αγαπημένη μου μέρα ήταν η μέρα που ψηφίζαμε μαθητικό συμβούλιο. Όχι επειδή θεωρούσα ότι θα επιτελέσει κάποιος εξ αυτών πραγματικό έργο, αλλά για τον τζερτζελέ, το παρασκήνιο και το κουτσομπολιό του πράγματος. Από τη μέρα που απέκτησα εκλογικό βιβλιάριο δεν έχασα εκλογική αναμέτρηση (μόνο όσο σπούδαζα στο εξωτερικό απείχα), ενώ απ’ τη μέρα που επαναπατρίστηκα δεν έχασα ούτε καν δημοτικές εκλογές. Που χέστηκε η φοράδα στο αλώνι τώρα για το ποιος είναι ο Δήμαρχος της Έγκωμης, κι όμως, θεωρώ σημαντικό να επιλέγω, γιατί οι πολιτικοί πρέπει να καταλάβουν ότι εμείς τους διαλέγουμε, εμείς τους απορρίπτουμε και γι αυτό να είναι ταπεινοί και προσηνείς, μην τα πάρουμε στην κράνα και τους διαολοστείλουμε.

Όλα αυτά στα γράφω για να καταλήξω ότι θεωρώ πολύ βαρετούς τους ανθρώπους που αυτές τις μέρες λένε ότι δεν θα πάνε να ψηφίσουν γιατί είναι όλοι οι ίδιοι (μαλάκες ναι, ίδιοι όχι) και ακόμη περισσότερο αυτούς που δεν έχουν καν γνώμη. Γιατί ανεχόμαστε να ζουν ανάμεσά μας άνθρωποι που δεν έχουν άποψη και γνώμη, δεν το έχω καταλάβει. Ειδικά τις γκόμενες! Που είναι άξιες να συζητούν μια ώρα αν θα φορέσουν μαύρο φόρεμα ή παντελόνι, να τα κοιτάνε, να τα ξανακοιτάνε και να μην μπορούν να αποφασίσουν, αλλά αν τις ρωτήσεις αν θα ψηφίσουν Αναστασιάδη ή Λιλλήκα κάθονται και σε κοιτούν με το βλέμμα του βοδιού. Μια βάρκα με δέκα βρακιά και δυο κονσέρβες και έξω απ’ τη χώρα όποιος δεν έχει άποψη. Πολίτης θα πει ενδιαφέρομαι για την πόλη. Όποιος βαριέται, φεύγοντας να κλείνει και την πόρτα!

26 σχόλια:

the Idiot Mouflon είπε...

Αν πάω τζιαι γράψω "'εν μας κόφτει" πας το ψοφοδέλτιο 'εν' νά καταλάβεις;

Anti-Christos είπε...

Εξαρτάται γιατί το γράφεις! Αν το γράφεις επειδή τους θεωρείς όλους άχρηστους, το βρίσκω ευφάνταστο. Αν το γράφεις επειδή είσαι ανίκανος να διαλέξεις και να διαμορφώσεις άποψη τότε ναι, είσαι ανάξιος. Αλλά το θέμα είναι να σηκωστείς και να πας να δηλώσεις τη δυσαρέσκειά σου στην κάλπη και όχι να αδιαφορείς.

Rania είπε...

συμφωνώ απόλυτα. Την διαφωνία σου να την δείξεις πηγαίνοντας να ψηφίσεις και ας βάλεις λευκό.

Γενικά τα άτομα χωρίς προσωπικότητα είναι εκνευριστικά.

Μάνα είπε...

Με έπεισες. πάω να ξεχωνιάσω το πως το λέμε που ψηφίζεις και θα πάω.

Invictus είπε...

Μεγάλο θέμα άνοιξες! Τα πράγματα όμως δεν είναι πάντα όπως τα παρουσιάζεις. Αποχή δεν σημαίνει κατ' ανάγκην "στ' αρχίδια μου" ας πούμε. Μπορεί να σημαίνει "δεν θέλω κανέναν σας, ουστ!". Τί επιλογές έχει κάποιος που δεν τον εκφράζει κανένας υποψήφιος; Να μην ψηφίσει ή να ρίξει λευκό; Αν κάποιος ρίξει λευκό θεωρείται "ενεργός πολίτης" ενώ αν απέχει θεωρείται "άβουλος και κατάπτυστος";

Οπόταν καταλήγουμε προφανώς στο "μη χείρον βέλτιστον" και συνεχίζουμε να ανακυκλώνουμε τις ίδιες φάτσες (και τί φάτσες!) τα τελευταία 50 χρόνια. Σας βαρεθήκαμε ρε! Και μη μου πεί κανείς ότι ο Λιλλήκας ή ο Μαλάς είναι "νέος αέρας" στην πολιτική ζωή του τόπου γιατί θα ξεράσω σουλτανίνες που έλεγε κι η Νανά Σταμάτη στους Μεν και τους Δεν!
Προσωπικά δεν απείχα από καμία εκλογική διαδικασία και δεν έχω αποφασίσει ακόμη για φέτος

Αχάπαρη είπε...

Ενεν απαραίτητα αδιαφορία ρε. Εν απαξίωση ειδικά σε τούτη την αναμέτρηση. Αν έχω σκοπό για παράδειγμα να βάλω λευκό/άκυρο ή να μεν παω καν να ψηφίσω για μένα εν το ένα και το αυτό.
Τζιαι το άλλο είναι γιατί να παω να ψηφίσω οταν διαφωνώ τζιαι με τες 3 επιλογές?

Anti-Christos είπε...

@Invictus: νομίζω ότι αν κάνεις τον κόπο να πας στην κάλπη και ρίξεις λευκό δείχνεις έμπρακτα ότι έκανες το καθήκον σου και ήρθες να ψηφίσεις αλλά δείχνεις ταυτόχρονα και τη δυσαρέσκειά σου για τις επιλογές που έχεις. Είναι πολύ διαφορετικό με το να κάτσεις σπίτι σου και να κοιμάσαι. Και συμφωνώ ότι είναι όλοι τους για τον λάκκο, αλλά ακόμα και στον λάκκο κάποιος θα πέσει πρώτος και κάποιος τελευταίος. Επίσης το ευρύτερο μήνυμα που θέλω να μεταφέρω είναι ότι ακόμα κι αν εχουμε μπροστά μας τρία σκατά, πρέπει να είσαι σε θέση να διαλέξεις το λιγότερο βρομισμένο και να έχεις άποψη. Αυτό. Όχι να μου λες "δεν ξέρω, δεν απαντώ".

Invictus είπε...

Άστα αυτά και πες ποιόν θεωρεί η γιαγιά σου πιο όμορφο φέτος να δούμε...

Anti-Christos είπε...

Τον Μαλά! Χαχαχαχα! Είπα της ότι αν ψηφίσει Μαλά είναι σαν να ψηφίζει Χριστόφια και μου είπε ότι δεν την κόφτει. Εννοείται ότι την ημέρα των εκλογών θα την κλειδώσω σπίτι. By the way, είναι δεξιά, με την ελληνική σημαία κρεμασμένη από το μπαλκόνι, αλλά θέλει να ψηφίσει Μαλά γιατί έχει ωραία μάτια! Και επειδή λέει ο Αναστασιάδης έχει φρύθκια φοϊτσιάρικα!

Invictus είπε...

Πάντως, ο Αναστασιάδης κι ο Νικολόπουλος πρέπει να είναι οι μοναδικοί άνθρωποι που θα πεθάνουν με την κόμμωση που είχαν στο Γυμνάσιο. Πιο ριγαρισμένη κουρία πεθαίνεις!

Moonlight είπε...

Τα μάτια του Λιλλίκα εν της αρέσαν, τζαι αρέσαν της του Μαλά; Παρακαλώ να εστιάσεις την προσοχή της στες λιγοστές τρίχες πάνω στο μέτωπό του (και ας μην πω τι μου θυμίζουν)

Anti-Christos είπε...

80 χρονών γυναίκα, με καταρράκτη, καταλαβαίνεις πόσο βλέπει και τι βλέπει! :)

Georgia είπε...

Βασικά η αποχή θα είχε νόημα εάν ήταν διαφορετικός ο εκλογικός νόμος. Είτε πάεις και ρίξεις λευκό ή άκυρο, είτε δεν πάεις - το ίδιο γραμμένο σε έχουν!
Και υπάρχουν ακόμα 8 υποψήφιοι πέραν από τους 3 που πλασάρονται ως οι επικρατέστεροι. 11 επιλογές δεν είναι λίγες, και σίγουρα ΔΕΝ είναι όλοι οι ίδιοι.
Βασικά εν είχα κάτι να προσθέσω σε αυτά που είπες, εν ξέρω γιατί γράφω αυτό το σχόλιο. Well said! :)

Ανώνυμος είπε...

ααααααααααααααααααα! θεωρεί τον Μαλά πιο ωραίο που τον Λιλλήκα?????????? Πέφτω από τα σύνεφα. Δεν περίμενα (εκτός από τη μάνα του, άντε και τη γυναίκα του) να βρεθεί άλλο άτομο σε αυτό τον τόπο που να τον θεωρήσει "όμορφο"!!!

Συγνώμη που θα το πω αλλά ο Μαλάς θυμίζει λίγο .. πως να το πω (ελπίζω να μην παρεξηγηθώ) άνθρωπο με ειδικές ικανότητες!!! κάτι από Χρίστου Στέλιου Ιωάννου ένα πράγμα.

Πίστευω επίσης ότι εμφανησιακά εκπροσωπεί επάξια το κόμμα που τον υποστηρίζει (καθυστερημένοι).
ΚΑΛΛΙΠΑΤΕΙΡΑ

Μάνα είπε...

άλλα τα μάτια του λαγού και άλλα της κουκουβάγιας πε της γιαγιάς σου.

Invictus είπε...

Έπρεπε να ήταν υποψήφιος ο Αβέρωφ τζι ελάλεν σου η γιαγιά...

Ανώνυμος είπε...

«Επιδίωξη της τυραννίας είναι να πτωχεύσουν οι πολίτες, αφενός για να συντηρείται με τα χρήματα τους η φρουρά του καθεστώτος και αφ ετέρου για να είναι απασχολημένοι οι πολίτες και να μην τους μένει χρόνος για επιβουλές.

Σε αυτό το αποτέλεσμα αποβλέπει τόσο η επιβολή μεγάλων φόρων, η απορρόφηση των περιουσιών των πολιτών, όσο και η κατασκευή μεγάλων έργων που εξαντλούν τα δημόσια οικονομικά.»

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Αλλά και ο Πλάτωνας είχε γράψει για τον λαό:

«Κάθε λαός είναι άξιος των ανθρώπων που τον κυβερνούν . Κανείς δεν είναι πιο υποδουλωμένος από εκείνους που εσφαλμένα πιστεύουν πως είναι ελεύθεροι. Όσοι αδιαφορούν για τα κοινά είναι καταδικασμένοι να εξουσιάζονται πάντα από ανθρώπους κατώτερούς τους .»
Πλάτωνας 427-347 π.Χ

X. A. X

andreas f.stavrou είπε...

Μετά που διάβασα την ανάρτησή σου σίγουρα δεν θα ψηφίσω.
Γιατί εγώ δεν έχω γνώμην ενώ εσύ που έστω και για πλάκα διαλέγεις το θύτη σου, έχεις γνώμη!Έλεος!
Φυσικά, έτσι σου αρέσει γιατί έτσι έμαθες από το σχολείο. Και φυσικά από τότε δεν διερωτήθηκες πότε τι είναι αυτό που σου έμαθαν, αλλά έχεις γνώμη που απορρέει από τη μαθητική σου συνήθεια.

Ανώνυμος είπε...

Μπορει να μεν θελουν να σου πουν τι ψηφιζουν και γιαυτο προτιμουν να σου απαντησουν ετσι. Γιατι οπως και να το καμουμε αμανα πεις στην Κυπρο τι ψηφιζεις μετα ως επι το πλειστον κοττουν σου μιαν ταπελλαν τοοοοση και εν καταλαβουν οτι δικαιουσαι να αλλαξεις γνωμη και να ψηφισεις αλλο κομμα μετα. και χανεις και δουλεις γιατι εν εισαι του κομματος τους κλπ. Επισης αμαν με κανεναν εν συμφωνω γιατι πρεπει να θκιαλεξω που τα σκ@τα τα κ@τσιρα δλδ? του ενος εν του εχω εμπιστοσυνη στο κυπριακο, ο αλλος εν αριστερος με δεξιαν τζεπην, ο αλλος εν οπου φυσα ο ανεμος, ο αλλος καμνει γαμους τζαι θελει να γινει διασημος, η αλλη τραγουδα τζαι θελει να γινει διασημη, εν θελω να ψηφισω κανεναν.

Light Blue είπε...

Πόσο συμφωνώ με αυτά που έγραψες!! Δεν αντέχω τους άβουλους ανθρώπους. Συμφωνώ με το λευκό είναι άποψη η αποχή όμως δεν είναι.

Anti-Christos είπε...

Κύριε Andrea F. Stavrou,

Στ'αρχίδια μου κι αν ψηφίσεις, στ' αρχίδια μου κι αν δεν ψηφίσεις. Τόσα κατάλαβες απ' όσα έγραψα.

Anti-Christos είπε...

Ανώνυμε από κάτω από τον Andrea F. Stavrou,

Κι εσένα τόσο σου κόβει! Δεν τίθεται θέμα "να μην θέλουν να μου πουν τι θα ψηφίσουν" γιατί ούτως ή άλλως δεν πάνε να ψηφίσουν. Το 10% που δεν ψηφίζει είναι σταθερό ποσοστό από τις βουλευτικές εκλογές και τόσο θα μείνει και στις προεδρικές, βάσει των δημοσκοπήσεων. Στατιστικά νούμερα σου παραθέτω, τι μαλακίες μου λες "δεν θέλουν να σου πουν!" Ανάθεμα την ώρα που αρχίζω διάλογο.Ανώνυμος είπε...

για κάποιον που δεν τον εκφράζει ο συναγερμός λόγω διαφόρων απόψεων του, πιστεύει ότι αν πρόεδρος ήταν ο κασουλίδης θα είχαμε αυτήν την κατάντια? εγώ πάντως οχι!!!
κωνσταντινος

Dreamer είπε...

ΠΟΣΟ ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΑΖΙ ΣΟΥ ΔΑΜΕ! Καποιες φορες βρισκω τες πολιτικες σου πεποιθησεις υπερβολικες κτλ αλλα δαμε συμφωνουμε τζιε ειπα το πολλες φορες τζιε στο μπλογκ. Καλυτερα λευκο ρε κουμπαρε!

andreas f.stavrou είπε...

@ANTI-CHRISTOS
Πραγματικά απολογούμαι. Δυστυχώς δεν αντελήφθηκα το πολύ υψηλό νοητικό επίπεδο του συγγραφέα, με αποτέλεσμα να εκτεθώ ανεπανόρθωτα με τις βλακώδεις απόψεις μου. Και πάλι απολογούμαι. Και φυσικά θα είμαι πιο προσεκτικός στο μέλλον.

Anti-Christos είπε...

Βρε ουστ!