Παρασκευή, Μαΐου 08, 2009

Αχ, Ευρώπη!

Αύριο, 9 Μαΐου, γιορτάζει η Ευρώπη. Θεωρώ πως ό, τι καλύτερο μας έχει συμβεί σαν κράτος είναι η ένταξή μας στην ΕΕ.

Χάρηκα τρομερά – όχι μόνο επειδή τραγούδησε η Βίσση στην τελετή – αλλά και επειδή ανέκαθεν πίστευα ότι η Ευρώπη πρέπει να εξελιχθεί σε κράτος μια μέρα και να ανταγωνιστεί τις ΗΠΑ, την Κίνα και την Ινδία ως το αντίπαλο δέος. Αν το καλοσκεφτείς, η ΕΕ είναι ήδη υπέρ-κράτος. Απλώς δεν το έχουμε συνειδητοποιήσει. Στην ΕΕ υπάρχουν όλοι οι θεσμοί και εξουσίες τα οποία υπάρχουν και σ' ένα απλό κράτος. Η ευρωβουλή, το δικαστήριο και η εκτελεστική εξουσία. Όταν σε λίγο καιρό θα λυθεί και το θέμα του ευρωσυντάγματος, θα έχουμε και επίσημα στρατό, Πρόεδρο και Υπουργό Εξωτερικών! Πράγματα που υφίστανται και σήμερα δηλαδή, αλλά με άλλες ονομασίες για να μην τρομάζουν οι ευρωσκεπτικιστές!

Μια τέτοια εξέλιξη, δηλαδή αυτή του υπέρ-κράτους, με συναρπάζει! Το 2007 βάσισα την πτυχιακή μου σ’ αυτό το θέμα. Πήρα συνέντευξη από τουλάχιστον 60 άτομα απ’ όλη την Ευρώπη για το πώς θα έβλεπαν το ενδεχόμενο των…United States of Europe. Οι περισσότεροι ήταν αρνητικοί. Άλλοι πιστεύουν πως είναι αναπόφευκτο, αλλά δεν θα προλάβουμε να το ζήσουμε. Όπως και να έχει, θεωρώ πως τα μικρά κράτη μόνο θετικά θα αποκομίσουν από μια τέτοια εξέλιξη και θα έπρεπε να την προσδοκούσαμε, αν όχι να την προωθούσαμε! Θα ήμασταν η Χαβάη της Ευρώπης!

Αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να αναλύσω τις θετικές εξελίξεις με ισχυρά πολιτικά, νομικά ή οικονομικά κριτήρια, αλλά από προσωπικά, λαϊκά βιώματα, ομολογώ πως μόνο πλεονεκτήματα απεκόμισα από την ένταξή μας. Σπούδασα φτηνά στο εξωτερικό, διακινούμαι χωρίς διαβατήριο, χωρίς βίζες, μπορώ ανά πάσα στιγμή να εγκατασταθώ οπουδήποτε για εργασία και διαμονή (αυτό κι αν είναι βάλσαμο), ενώ με το Ευρώ διευκολύνθηκαν και οι συναλλαγές μου. Ίσως αυτά να ακούγονται πολύ επιφανειακά σε σχέση με κάποιες αλλότριες πολιτικές συνέπειες, αλλά θεωρώ πως σαν χώρα αυτή τη στιγμή έχουμε πιο σοβαρά προβλήματα να λύσουμε – στα οποία μάλιστα ουδόλως χρησιμοποιούμε τον τζόκερ της Ευρώπης –, οπόταν, ο ευρωσκεπτικισμός μας μάρανε!

Εν ολίγοις, βρίσκω τρομερά υποκριτικό από μέρους μας τον όποιο ευρωσκεπτικισμό όταν στον βορρά μας πηδούν τη μάνα νυχθημερόν, αλλά εμείς απορρίπτουμε το Ευρωσύνταγμα ως τάχα μου, μη λειτουργικό. Πόσω μάλλον όταν ο χωρκατό-Χριστόφιας είναι έτοιμος να αποδεχτεί χωρίς τη στοιχειώδη διαπραγμάτευση ένα σχέδιο λύσης, εκ προοιμίου μη λειτουργικό! Σίγουρα το ευρωπαϊκό σύνταγμα έχει τις αδυναμίες του, αλλά ας μην ξεχνάμε ότι έχει και 27 χώρες να κουμαντάρει… Κάποιοι θα αδικηθούν, κάποιοι θα κερδίσουν. Και η τρύπα της Μεσογείου –εμείς- δεν αντιλαμβάνομαι πως θα ζημιώσει. Μην πας μακριά… Πες μου πού θα ήταν η κυπριακή οικονομία σήμερα, χωρίς το Ευρώ! Κατά τα άλλα, το ΑΚΕΛ έχει το θράσος να φιγουράρει στους δρόμους με το σλόγκαν «μαζί και στην Ευρώπη!» Τρομάρα να του έρθει! Που το μόνο που ξέρει από ευρωπαϊκά ζητήματα είναι η Χριστίνα Μεταξά και το Firefly!

Ο Κύπριος δεν αντελήφθη ότι είναι Ευρωπαίος και ότι εκεί ανήκει. Θα μου πεις, εδώ δεν το αντελήφθη ο Γάλλος και ο Ολλανδός, θα το συνειδητοποιήσει ο Κύπριος που ακόμα δεν αποφάσισε αν είναι Έλληνας ή Κύπριος, ή Ελληνοκύπριος; Που ακόμη αναλώνεται στο ποιος φταίει για το πραξικόπημα, για τη δράση της ΕΟΚΑ κτλ; Κουβέντες του καφενέ! Ξυπνάτε! Η ταυτότητά μας από το 2004 λέει European Citizen! Προς αυτή την κατεύθυνση οφείλουμε να προσανατολιστούμε. Απροπό, να σας αναφέρω ότι όταν έπαιρνα συνέντευξη από τους εταίρους μας για την πτυχιακή, γνώρισα και κάποιους οι οποίοι αποφοίτησαν από το ευρωπαϊκό λύκειο του Λουξεμβούργου και οι οποίοι διδάχτηκαν αποκλειστικά ευρωπαϊκή ιστορία στο σχολείο. Μού δήλωσαν ότι θεωρούν τους εαυτούς τους πρωτίστως Ευρωπαίους και μετά οτιδήποτε άλλο!

Αυτά, για να βλέπετε πόσο λάθος είμαστε εμείς εδώ, και πόσο καταδικασμένοι.

Αύριο η Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου θα παίξει στο θέατρο Στροβόλου τον ‘Ύμνο στη Χαρά’ του Μπετόβεν, που είναι και ο εθνικός ύμνος της ΕΕ. Είμαι σίγουρος πως θα παραστείτε όλοι και πως θα συγκινηθείτε τα μάλα στο άκουσμα της βιόλας και του κλειδοκύμβαλου καθώς θα προδιαγράφουν το ένδοξο, ενωμένο μέλλον μας.
Βαρύ το θέμα σήμερα, αλλά από Δευτέρας πιάνουμε τα γιουροβιζιακά και θα ανοίξει η ψυχούλα μας.

12 σχόλια:

Unknown είπε...

Ναι φίλτατε, η ορχήστρα κύπρου ομως, (και θα είναι συμβολικό αυτό), σίγουρα θα παίξει τη μουσική παράφωνα τζιαι χωρίς αίσθημαν όπως πάντα, θα καταρίψει τον ύμνον του πεττόβεν. Γιατί εκαταντήσαμεν λαός χωρίς ψυσιήν ή πάθος, να αναμασούμε το παρελθόν χωρίς ελπίδα αλλαγής στην σκληρωμένη μας σκέψη.

Anti-Christos είπε...

Διάσπορε, να μου το θυμηθείς ότι αύριο θα προλογίσει το κονσέρτο κανένας Σύντροφος και θα γελάσει και το ποικιλόμορφο αιγίδιο!

Ανώνυμος είπε...

Αναμασούμε και επικαλούμαστε το παρελθόν διότι είναι ό,τι καλύτερο έχουμε να επιδείξουμε σαν Έθνος. Από το παρόν και το δυσοίωνο μέλλον τι να δείξουμε; Το φραπέ ή το αγροινό;

Χρίστο πιστεύω εξιδανικεύεις πολλά την ευρώπη! Σε λίο που εν να μπει η τουρκία εν να δούμε τη γλύκα ;)
Και επίσης κάτι μου λαλεί ότι ήσουν με τον φλώρο τον Κασουλίδη; ;ο

Για τον Αρχισύντροφο η μόνη ένωση που αναπολεί είναι η σοβιετική.

Anti-Christos είπε...

Αγαπητέ ανώνυμε:

Ήμουν με τον Κασουλίδη διότι δεν είχα άλλη επιλογή. Στον 1ο γύρο ψήφισα Παπαδόπουλο. Αλλά έπρεπε πάση θυσία να αποτρέψω την εκλογή Χριστόφια, οπότε, ναι ψήφισα το μη χείρον!

Η Ευρώπη εμένα μέχρι σήμερα μόνο ευγενικά μου συμπεριφέρεται οπότε δεν έχω λόγο να μην την εξιδανικεύω. Και εν πάση περιπτώσει, δεν βλέπω κάτι καλύτερο στον ορίζοντα εκτός από τις Βρυξέλλες.

Εννοείται ότι άμα μπει η Τουρκία η ΕΕ θα διαλυθεί. Οπότε την χαιρόμαστε όσο είναι καιρός. Αν και δεν πιστεύω ότι θα μπει τελικά η Τουρκία.

MARINOS είπε...

Καλώς μας επανήλθες Χρήστο!
Σήμερα σε εντόπισα ξανά και πρέπει να πω για άλλη μια φορά πως μου έλλειψε το blog σου.

Αν και δε μου άρεσε η.. στροφη της θεματολογίας σου, με την μουσική υπόκριση της Ε.Ε. και τις πολιτικές σου αναφορές, θέλω να συμφωνήσω μαζί σου πως είμαι κι εγω πολύ χαρούμενος για το ότι είμαι Ευρωπαίος! Χρόνια μας πολλά λοιπόν!

Anti-Christos είπε...

Wow Μαρίνο, τι έπρεπε να γράψω δηλαδή για να συμφωνήσουμε;

:) Θα ήταν βαρετό αν συμφωνούσαμε σε όλα ή και κάποτε...

the bastard; unshaved. είπε...

Πάντως προτιμώ να λέω ότι είμαι ευρωπαίος παρά "Κυπράιος/Έλληνας/Ελληνοκύπριος". Δεν γίνεται κύριοι ο Κυπραίος να είναι ο Mr. Ambiguous Nationality.

Ζήτω η Ευρώπη, κάτω το "Ελλάς Ελλάς Σκέπασε και Εμάς"

Ειδαμε τι μαλακίες είναι και η Ελλάδα. Τζαι το χειρότερο είναι να υπάρχουν Κυπραίοι που νομίζουν πως με έναν εθνικό ύμνο τζαι μια σημαία ελληνικη εγίναν έλληνες.

Φαντάστου ότι λέω τα εγώ που έχω ρίζες εξ Ελλάδος.

Ανώνυμος είπε...

Εσύ εν ευρω-ΠΕΟΣ που είσαι και είναι ρίζες εκ μογγολίας που έχεις.
Η Ευρώπη προωθεί και υποστηρίζει την διατήρηση της Εθνικής ταυτότητας και δεν είναι μόνο ο Εθνικός ύμνος και η Σημαία μας που μας κάνουν Έλληνες, αλλά η ιστορία και οι αγώνες. Αλλά τι περιμένεις από έναν που λέει πως οι εγγλέζοι μόνο καλό έκαναν στην Κύπρο και πως πρέπει να τους ευχαριστούμε!!
Σου εύχομαι ΚΑΚΟ ψόφο.


Σου ζητώ συγγνώμη Χρίστο αλλά ο άνθρωπος είναι επικίνδυνος και προκλητικός κάθε φορά που ανοίγει τον οχετό του.

Anti-Christos είπε...

Εμένα μην με ανακατώνεται! Πηγαίνετε στο χωράφι απέναντι! :)

the bastard; unshaved. είπε...

Βέβαια.

":)"

Ανώνυμος είπε...

Α και σήμερα στο θέατρο στροβόλου που θα γιορταστεί η μέρα της Ευρώπης, ο Χριστόφιας κάλεσε 6 τούρκους(εκ τουρκίας όχι της Κύπρου), εκ των οποίων δύο είναι και οι σολίστες που θα παίξουν τον ύμνο του Μπετόβεν!
Ζήτω η Ευρώπη!

Anti-Christos είπε...

Δεν θα φταίξει η Ευρώπη επειδή ζούμε σε μια χώρα αποτελούμενη κατά55% από γύφτους (εννοώ τους ψοφοφόρους του.)

Για το στάτους και το πνευματικό επίπεδο του χριστόφια (επίτηδες με μικρό) και πολύ είναι...