Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 23, 2015

Ο Διάβολος Είναι Από Την Ελλάδα

Καρβέλα μου αγαπημένε,
Ξέρεις πόσο σε αγαπώ, έτσι; Δεν χρειάζεται να το διευκρινίσω, ούτε να το ξεκαθαρίσω. Σε θεωρώ έναν από τους πιο ευφυείς συνθέτες της Ελλάδας και τον καλύτερο της γενιάς μου. Υπήρξαν εποχές που ήθελα να ήμουν εσύ. Αλλά δεν μπορώ να μην το ομολογήσω, κι ας πέσουν να με φάνε οι σκληροπυρηνικοί σου θαυμαστές, πως όσο άκουγα το νέο σου τραγούδι «ο διάβολος είναι από την Ελλάδα» ήμουν ξεραμένος στα γέλια πάνω στο γραφείο και σκεφτόμουν με ποιο τρόπο να προσεγγίσω το νέο σου δισκογραφικό εγχείρημα, ώστε να μην μας πάρουν με τις πέτρες.

Δυστυχώς ή ευτυχώς, μόνο σαν έφηβο μπορώ να σε προσεγγίσω. Τύπου, άσε το παιδί να πει τη μαλακία του, θα μεγαλώσει και θα του περάσει. Έχεις γράψει αριστουργήματα στην μουσική σου πορεία και έχεις αποδείξει την αξία σου, και μπορώ να δείξω ανοχή, γιατί δεν πειράζει αν κάνεις και λίγο σκασιαρχείο από τη στιγμή που στο προηγούμενο διαγώνισμα πήρες 20/20.

Πραγματικά, από πού να το πιάσω το θέμα... Από εκεί που πρέπει θα το πιάσω. Λοιπόν. Άκου: κανέναν δεν ενδιαφέρει να μάθει αν ο διάβολος είναι από την Ελλάδα, αν ο Θεός είναι Εβραίος, αν υπάρχει Θεός, αν οι Άγιοι κάνουν θαύματα, αν ο Χριστός υπήρξε και αν τα είχε με τη Μαρία Μαγδαληνή, αν οι παπάδες κλέβουνε κι αν κατά βάθος τον παίρνουνε. Αυτά τα θέματα πλέον είναι μπανάλ. Δεν αφορούν κανέναν πραγματικά σκεπτόμενο άνθρωπο που ζει στο 2015 και όχι στο 1970. Μόνο κάτι θείες και κάτι γιαγιάδες ασχολούνται ακόμα μ’ αυτά. Μην συμπεριφέρεσαι σαν επαναστατημένο νιάτο (ή και σαν ακελικό κομμούνι) που το καταπιέζουν να γραφτεί με το ζόρι στο κατηχητικό και τα σπάει όλα από τα νεύρα του στο πίσω δωμάτιο. Μην συμπεριφέρεσαι λες και σε βάλανε να μάθεις με το ζόρι το Πάτερ Ημών για να το πεις πρωί, πρωί στα θρησκευτικά και σπας τα θρανία της τάξης και ζωγραφίζεις γκράφιτι στους τοίχους.

Έχεις να βγάλεις άλμπουμ έξι χρόνια. Υποσχέσου μου ότι τα υπόλοιπα τραγούδια του καινούριου σου άλμπουμ θα είναι τραγούδια. Αυτά που αγαπήσαμε και σαν αυτά που μας μεγάλωσες. Γιατί μπορείς και πιστεύω στις δυνατότητές σου. Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι ο άνθρωπος που έγραψε τη ‘μούρη’, το ‘άξιζε’, το ‘κάθε φορά που σε πληγώνω’, το ‘ποτέ μην λες ποτέ’, και τόσα άλλα γλυκά κομμάτια ξαφνικά ήρθε να μας διδάξει την έννοια του διαβάλλω και της νιρβάνας. Νισάφι με τα θρησκευτικά. Ξεπερασούρα!

Και μπορεί τώρα να ακούγομαι σαν τον αγαπημένο σου καθηγητή που προσπαθεί να σε συνετίσει και να σε κάνει να διαβάζεις όλα σου τα μαθήματα, αλλά κάτι μου λέει πως και εσύ έτσι θέλεις να σου φέρονται αφού, παρόλα τα 60 και κάτι χρόνια σου, βλέποντας αυτό το βίντεο, ένα πράγμα κατάλαβα στα σίγουρα: ότι είσαι ακόμα 15 χρονών. Και αυτή είναι και η γοητεία σου. Και γι αυτό στα συγχωρώ  ακόμα όλα. Γιατί κι εγώ κάποιες φορές έτσι συμπεριφέρομαι.  


Κατά τα άλλα, ακόμα γελάω. 

1 σχόλιο:

Mia Petra είπε...

Είναι μακράν ένας από τους πιο έξυπνους και ταλαντούχους Έλληνες καλλιτέχνες.. Πολύ πιο μπροστά από την εποχή του, και μάλλον γι' αυτό αμφισβητείται έντονα.