Σάββατο, Ιουνίου 06, 2009

Πόσο Διαφέρουν οι Ευρώ-Εκλογές από τη Γιουροβίζιον;

Καθόλου, τολμώ να σου πω! Περί του ιδίου πανηγυριού πρόκειται. Μόνο που οι ευρώ-εκλογές απευθύνονται στους σοβαροφανείς του τόπου, ενώ η Γιουροβίζιον στους πραγματικά σοβαρούς ανθρώπους. Διότι οι fans του διαγωνισμού γνωρίζουν πως βλέπουν ένα ελαφρύ τηλεοπτικό προϊόν που μας προσφέρει ένα 3ωρο χαλάρωσης, ενώ οι ψηφοφόροι δεν αντελήφθησαν πως βλέπουν ένα εξίσου ελαφρύ προϊόν, το οποίο το μόνο που προσφέρει είναι μια πενταετία εκνευρισμού και κυπριακής πολιτικής απουσίας.

Εν πάση περιπτώσει. Η σημειολογία και των δυο πανηγυριών ταυτίζεται σε πολλά θέματα. Εξηγώ:

Σάκης Ρουβάς / Ανδρέας Πιτσιλλίδης:

Πολλά κοινά και οι δυο! Ο Σάκης θεός – ο Πιτσιλίδης θεολόγος! Ο Σάκης γίνεται αφίσα σε κοριτσίστικο δωμάτιο, ο Πιτσιλίδης γίνεται αφίσα σε κάθε στύλο και πινακίδα της Κύπρου (μόνο μαξιλαροθήκες δεν τύπωσε με τη μούρη του). Χρίσμα από τον Πατριάρχη της Κωνσταντινούπολης ο Σάκης, τις ευλογίες του Κύκκου ο Πιτσιλίδης. Με φαν κλαμπ τίγκα στα κοριτσόπουλα και στους γκέι ο Σάκης, με φαν κλαμπ κατά πλειοψηφία γυναίκες (sic) ο Πιτσιλιδης, ενώ πρόσφατα τάχθηκε και υπέρ των γάμων των ομοφυλοφίλων. Όλα συνηγορούν πως έχουμε δυο είδωλα που μοιάζουν σε πολλά. Τόσα πολλά που σε λίγο η κόντρα Βίσση- Βανδή θα ωχρειά μπροστά τους.

(απίστευτη η φώτο αυτή, φορούν και την ίδια ζώνη! Και δεν έκανα καθόλου μοντάζ!!)

Και φυσικά ενώ ήταν και οι δυο πολλά υποσχόμενοι, και ακολούθησαν ένα δαιδαλώδες promo tour, (από τη Μόσχα μέχρι την Μαδρίτη ο Σάκης και από την Αγία Νάπα μέχρι τον Άγιο Δομέτιο ο Πιτσιλίδης), εν τέλει απογοήτευσαν και οι δυο. 7ος ο Σάκης, 4ος ο Πιτσιλίδης! Όπως βλέπετε, πρυτάνευσε η λογική τόσο στο televoting, όσο και στο χώρκατο-voting. Η μόνη ουσιαστική διαφορά των δυο ειδώλων είναι το μπλα-μπλα! Ο Σάκης περιορίζεται κυρίως σε επιφωνήματα στις συνεντεύξεις του, ενώ ο κύριος Πιτσιλίδης διαθέτει αξιοθαύμαστο λέγειν. Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο sigmalive, απάντησε ως εξής σε ερώτηση σχετική με τον έρωτα:

Ποιο ρόλο κατέχει στη ζωή σου ο έρωτας;
"Ό,τι για το χελιδόνι η φωλιά, για την αράχνη ο ιστός, για το αηδόνι το πρωινό τραγούδι."

Μη μου πείτε ότι δεν ανατριχιάσατε. Όσοι αντέχετε, κάντε κλικ εδώ, για να διαβάσετε και άλλα τέτοια χαριτωμένα. Μπορεί να λατρεύω τον κόσμο με ευφράδεια, διότι στην Κύπρο μόνο με χειρονομίες και ανόητες φράσεις συνεννοούμαστε, αλλά έχει και η μαλακία τα όρια της!

Ελένη Θεοχάρους / Marija Serifovic

Οι προσευχές-molitva και των δυο εισακούσθηκαν. Οι δυο κυρίες αποτελούν τρανή απόδειξη ότι η εξωτερική εμφάνιση δεν αποτελεί κριτήριο επιτυχίας τόσο στις ευρώ-εκλογές, όσο και στη Γιουροβίζιον. Ο κόσμος ξέρει να εκτιμά κατά βάθος το αυθεντικό και το μεγαλειώδες! Δεν γελιέται από εντυπωσιασμούς και ρητορίες! Ξέρει να ξεχωρίζει τους αμνούς από τα ερίφια, τους ταλαντούχους από τους άφωνους! Τώρα θα μου πεις, τι εκτίμησε ο κόσμος στον Χριστόφια πέρσι και τον ψήφισε; Ε, εκεί, μας έφαγαν οι συμμαχίες των πρώην σοβιετικών!

ΑΚΕΛ / ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ, ΤΟΥΡΚΙΑ, ΙΣΡΑΗΛ


Κάθε χρόνο, καθώς παρακολουθώ τη Γιουροβίζιον, εκτελώ ταυτόχρονα χρέη Δάφνης Μπόκοτα στην εκάστοτε παρέα που με συντροφεύει. Κάθε μα κάθε χρόνο, θα βρεθεί κάποιος αχάπαρος να ρωτήσει γιατί ο διαγωνισμός λέγεται Eurovision, εφόσον συμμετέχουν σ’ αυτή και χώρες εκτός Ευρώπης, όπως η Τουρκία, το Αζερμπαϊτζάν και το Ισραήλ. Και κάθε χρόνο, εξηγώ ότι, ανεξαρτήτως ονομασίας, στον διαγωνισμό διαγωνίζονται όλες οι χώρες που είναι μέλη της EBU και είναι πιθανόν να συμμετάσχει και η Αυστραλία αν κάποτε το επιθυμήσει (ο μόνος λόγος που δεν το πράττει, μέχρι στιγμής είναι η διαφορά ώρας).

Έτσι κι εδώ, είναι απορίας άξιο γιατί καίγεται το ΑΚΕΛ να στείλει εκπροσώπους του στην ΕΕ, εφόσον από το 1989 που τέθηκε το θέμα της ένταξης της Κύπρου, ήταν κάθετα αρνητικό. Αρνητικό στην ένταξη, αρνητικό στο κοινό νόμισμα, αρνητικό στον συνεταιρισμό για την ειρήνη, αλλά παρόλα αυτά, όπως και οι άνωθεν, σιχαμένες, ασιατικές χώρες, καταφέρνει κάθε χρόνο να εκπροσωπείται με ισχυρό ποσοστό στο Ευρωκοινοβούλιο. Όπως δηλαδή καταφέρνει η Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν να χτυπούν τοπ10 με τους τσιφ-ποπ αμανέδες τους. Ευτυχώς, επέστρεψαν οι επιτροπές και μείωσαν τη δύναμη του televoting. Αν υπήρχαν επιτροπές και στην πολιτική σκηνή, ούτε σε φωτογραφία δεν θα έβλεπε το ΑΚΕΛ τις Βρυξέλλες…

ΜΑΤΣΑΚΗΣ / ΟΥΤΟΠΟΣ – GUILDO HORN / BAILA EL CHIKI-CHIKI


Κάθε χρόνο έχουμε και τα γνωστά σε όλους comedy acts, τα οποία λιθοβολούμε ασύστωλα. «Πάει πέθανε η Γιουροβίζιον», «Πάει επέλλανεν ο κόσμος!» Έτσι και στις Ευρώ-εκλογές, έχουμε κάθε φορά υποψήφιους – τζόκερς, οι οποίοι κρύβουν μέσα τους ένα Δον Κιχώτη που δυστυχώς σπανίως εκτιμάται από τους ψηφοφόρους. Όπως σπανίως εκτιμούνται και οι εκάστοτε "καραγκιόζηδες" στη Γιουροβίζιον, που μέσα από την κωμική τους παρουσία προσπαθούν να διαμαρτυρηθούν ουσιαστικά για το χαμηλό επίπεδο των τραγουδιών και για το political / neighbour voting. Δεν σας κρύβω πως εγώ θεωρώ τους συγκεκριμένους υποψηφίους πραγματικούς ήρωες διότι αν μη τι άλλο, (τουλάχιστον ο Ματσάκης), διαθέτουν μια σταθερότητα στις απόψεις τους, πράγμα που θα έπρεπε να χαρακτηρίζει κάθε πολιτικό. Δεδομένου πως κάθε χρόνο μετατρέπεται σε summer hit το πιο ελαφρό τραγούδι, δεν χωρεί αμφιβολία πως οι ‘τρελοί’ πολιτικοί κάτι παραπάνω ξέρουν…


Αυτά που λέτε. Κλείνω με το εξής: Δεδομένου πως η Γιουροβίζιον χτύπησε 80% τηλεθέαση, ενώ οι ευρώ-εκλογές μόλις 55% συμμετοχή, αντιλαμβάνεστε ότι το τι είναι σοβαρό και τι σοβαροφανές πρέπει να ξανά προσδιοριστεί. Διότι το βράδυ της Γιουροβίζιον οι δρόμοι ήταν άδειοι γιατί όλοι περίμεναν τον Σάκη να σκίσει το μπλουζάκι, ενώ ανήμερα των εκλογών οι δρόμοι ήταν άδειοι, με τους μισούς λουόμενους να έχουν σκίσει ήδη το εκλογικό τους βιβλιάριο.

Θα μου πεις, τι σημασία έχει… Ούτως ή άλλως, η Κύπρος και στις 2 περιπτώσεις, παρακολουθεί τα ευρωπαϊκά δρώμενα είτε από τα τελευταία έδρανα, είτε από τον ημιτελικό…

ΥΓ: Ο Αντίχριστος τάσσεται υπέρ της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και έσπευσε από το χάραμα να ψηφίσει. Δεν έχει σημασία ποιόν και τι, σημασία έχει ότι αφού έριξε το ψηφοδέλτιο στην κάλπη συνειδητοποίησε ότι μάλλον μέτρησε για άκυρο. Μην ρωτάτε πως και γιατί, αλλά ναι το κατάφερε κι αυτό!

7 σχόλια:

MARINOS είπε...

Χρήστο! Έγραψες πάλι σήμερα!
Απλά ΤΕΛΕΙΟ!

the bastard; unshaved. είπε...

Φοβερή δόση γέλιου.
Να'σαι καλά.
Θάλασσα επήες τουλάχιστον;

Λεμέσια είπε...

Πολύ καλό, Χρίστο...
Μ' έκανες και γέλασα...
:)))
(Είσαι σίγουρος, ότι ήταν άκυρο;)

Nisyrios είπε...

Τουλάχιστον φαίνεται ότι στην Κύπρο το στάτους του διαγωνιζόμενου το έχουν οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές και όχι οι αρχηγοί των κομμάτων...

Το γιατί έπρεπε να δούμε στην πλατεία Αριστοτέλους και Παπαρήγα και Παπανδρέου και Καραμανλή και Αλαβάνο μέσα σε μία εβδομάδα δεν το κατάλαβα καθόλου.

GZ είπε...

Περίμενα πως θα κάνεις ένα post με αυτό το θέμα (συσχέτιση Eurovision με ευροεκλογές)! Στο "Greatest Hits" αμέσως!!

Ανώνυμος είπε...

Επηα σε μιαν εκδηλωσην τζαι την ωραν που ετελεψαμεν τζαι ελαρτομουστατζιαζα με τα τσιμπιματα(τι αλλον θα μπορουσεν να καμνει ενας αριστερος χωρκατης κυπραιος που εψηφησεν χριστοφιαν θα μου πεις τζαι θα εσhεις τζαι δικαιον) πισω μου εστεκεν η αυθεντικη και μεγαλειωδης (υποψηφια ακομη) μαζι με έναν τζαι εκουβεγκιαζαν.

Κυρια αθεντικη και μεγαλειωδης λαλει της, θελουμεν να δουμεν τους υποψηφιους εωρωβουλευτες του συναγερμου τζαι εζητησαμεν συναντησην μαζι σας. Ποτε να κανονισουμε?

Τζαι απαντα του αυθεντικα παντα τζαι μεγαλειωδη, Αστο θα κανονισουμεν να συναντηθητε μαζιν μου.

Εσταικεν μου το σουβλακιν. Ποσην αυθεντικοτηταν να αντεξει το πλασμαν?

Ανώνυμος είπε...

Σύστημα εσείς οι ακελικοί να νομίζετε πως αν κάποιος ένεν του ακελ και του Συντρόφου εν με το ΔΗΣΥ οπωσδήποτε!
Εξάλλου είπαμε, είστε τα ίδια σκατά.

Υ.Γ. Να σε πάρουμε βοηθό σεναριογράφο στην αίγια τη φούξια παsh Κυπραίε μου εσύ.