Παρασκευή, Αυγούστου 18, 2017

My Baby Is Better Than Yours

Ξαπλωμένος πάνω σε μία απλώστρα καταμεσής της παραλίας του Πρωταρά προσπαθώ να ξεκλέψω λίγες ώρες ύπνου. Κάτω απ’ την ομπρέλα και μες την παραζάλη των σαράντα βαθμών κελσίου είμαι σχεδόν λιπόθυμος, και όλα τα όργανα του σώματός μου υπολειτουργούν. Παρόλα αυτά, τα ώτα μου είναι τεντωμένα και έτοιμα να καταγράψουν αγαπημένες συζητήσεις από τα μπάνια του λαού.

Συζητούν δύο μανούλες βρεφών που μόλις γνωρίστηκαν:

-Πόσων είναι ο δικός σας;

-Οκτώ μηνών!

-Α, και ο δικός μας δέκα! Περίεργο, ο δικός σας φαίνεται μεγαλύτερος.

-Έχει πρόωρη ανάπτυξη. Φαίνεται είναι επειδή τρώει πολύ κινόα.

-Του δίνετε κινόα; Σας το επιτρέπει ο παιδίατρος;

-Γιατί να μην του δίνουμε; Τα πάντα τρώει. Από γάλα Μπελούγκας μέχρι γάλα καρύδας. Τα πάντα, τα πάντα! Τα πάντα, εκτός από Φαρίν Λακτέ. Στο σπίτι μας απαγορεύεται διά ροπάλου το Φαρίν Λακτέ!

-Εμείς του δίνουμε και Φαρίν Λακτέ και τίποτε δεν έπαθε.

-Ε, τώρα δεν έπαθε, μπορεί να πάθει μετά.

-Πότε μετά; Μετά θα πάει σχολείο, θα τρώει μαλακίες από την καντίνα.

-Σωστά, τόσα και τόσα τρώνε. Προχθές ο δικός μας έτρωγε από χάμω μυρμήγκια και χώματα, και τίποτα δεν έπαθε. Στο Φαρίν Λακτέ θα τα χαλάσουμε;. Μας πιάνουν ώρες, ώρες κάτι διατροφικές υστερίες αλλά προσπαθούμε να τις καταπολεμούμε. Προσπαθούμε να είμαστε νορμάλ γονείς.

-Ήταν το πρώτο του μπάνιο σήμερα;

-Ναι, αλλά δεν το ευχαριστήθηκε. Τον τρόμαξε λίγο η επαφή με το νερό.

-Εμάς ξετρελλάθηκε. Ίσως επειδή από μωρό τον τρέχουμε στα aqua baby.

-Κι εμείς τον γράψαμε στα aqua baby, ήταν όρος απαράβατος. Αν δεν γραφτεί στα aqua baby δεν πρόκειται να μάθει να κολυμπά σωστά!

-Ε, τότε μην αγχώνεστε, θα συνηθίσει. Εμείς τον ρίξαμε και χωρίς σωσίβιο στο νερό, να πνιγεί λίγο, να αναπτύξει ένστικτα επιβίωσης στο νερό.

-Εννοείται! Εμάς, εξ αιτίας του ενστίκτου επιβίωσης έμαθε και κολυμπά και ύπτιο.

-Εμάς και πρόσθιο!

-Εμάς και ύπτιο, και πρόσθιο, και πεταλούδα!

-Κρίμα που δεν υπάρχει κάποια άλλη τεχνική τώρα να μάθει. Τι θα κάνει τα υπόλοιπα 80 χρόνια της ζωής του;

-Ε, κάτι θα βρεθεί, μην χάνουμε και το μέτρο! Μία ιδέα είναι να του μάθετε ξένες γλώσσες!

-Μα ήδη στο σπίτι μόνο αγγλικά μιλούμε.

-Έχετε βρετανική καταγωγή;

-Όχι βέβαια, απλώς είμαστε ζοπποκυπραίοι που μεταξύ τους μιλούν εγγλέζικα χωρίς λόγο. Πώς αλλιώς θα εξοικειωθεί το βρέφος με τις ξένες γλώσσες αν δεν του λέμε «go to daddy and tell him mommys tired;» Πώς θα φοιτήσει αύριο σε ιδιωτικό Δημοτικό σχολείο και μετά σε δευτεροβάθμια εκπαίδευση πριν τον στείλουμε στο Kings College of London?

-Εμείς του μιλούμε και λίγα Ιταλικά. Τώρα με το Μπρέξιτ καλό είναι να έχουμε και δεύτερη επιλογή.

-Τα Ιταλικά είναι μέσα στις τρεις γλώσσες που θα μάθει οπωσδήποτε. Εμείς του μιλούμε και Γαλλικά, και όταν βρίσκεται μόνος του με τη Τζόντι μαθαίνει και Βιετναμέζικα.

-Φαίνεται η μόρφωσις, φαίνεται!

-Αλεχάντρο, πε της κυρίας «που είμαστε» στα Βιετναμέζικα. Πες της ‘γεια σας’ στα βιετναμέζικα να μην κλείσει μάτι απόψε… Ντρέπεται τώρα το χρυσό μου. Πιο μετά. Που λέτε… Μα κι αυτή η κατάσταση με τις ξένες γλώσσες πού θα φτάσει πια; Κατάντησε αηδία τόση πίεση πάνω στα μωρά. Καταντήσαμε να μην μιλούμε τη μητρική μας γλώσσα!

-Α, κι εμείς αποφεύγουμε τις ακρότητες. Δεν πιέζουμε το μωρό. Προσπαθούμε να είμαστε νορμάλ. Θα του μιλήσουμε και Ελληνικά όταν πρέπει. Αχ, να δεις πότε ήταν... Προχθές, ναι, προχθές του μαθαίναμε το "άνδρα μοι έννεπε, μούσα πολύτροπον..."


-Κοίτα τον βρε τι χαριτωμένος που είναι! Πτου, πτου, πτου, να σας ζήσει!

-Ναι, έχει πλάκα ο άτιμος. Είναι αρκετά θεατρικός.

-Και εμείς τον γράψαμε ήδη σε μαθήματα θεατρικού παιχνιδιού.

-Ο δικός μας έπαιξε ήδη με την τάξη του την ‘Κοκκινοσκουφίτσα.’

-Εμάς έπαιξε και την Κοκκινοσκουφίτσα, έπαιξε και την Χιονάτη.

-Έκανε ο Αλεχάντρο τη Χιονάτη;

-Όχι έκανε τους εφτά νάνους. Και τους εφτά ένεκα αστείρευτου ταλέντου. Χαϊ-χο, χαϊ-χο, χαϊ-χο! Τώρα από Σεπτέμβρη θα ανέβει επίπεδο, θα παίξει και στο Frozen.

-Δέκα μηνών βρέφος; Θα παίξει στο Frozen το δέκα μηνών βρέφος;

-Ναι, είναι πολύ προχωρημένοι, θα εντρυφήσουν στο μιούζικαλ.

-Κι εμάς είναι πολύ προχωρημένοι. Εμάς, για να καταλάβεις, φέτος θα κάνουν και αφιέρωμα στον ελληνικό κινηματογράφο. Θα ανεβάσουν «λατέρνα, φτώχεια και φιλότιμο» και το «μια κυρία στα μπουζούκια». Μιούζικαλ στα καλύτερά του.

-Γιατί το Frozen πάει πίσω; Μιούζικαλ απ’ το Μπρόντγουεϊ βγαλμένο. Να φανταστείς, ο δικός μας ξέρει ήδη να σιγοτραγουδά και το Let It Go! Αλεχάντρο! Αλεχάντρο! «Λετ ιτ γκόου, λετ ιτ γκόου, καντ χόλντιντ μπακ νόου μοορρρρ!» Είναι κουρασμένος τώρα, άστον.

-Είναι όντως καλό να ξέρουν να αναγνωρίζουν κάποιες βασικές, κλασικές μελωδίες βρε παιδί μου. Όχι σαν εμάς που μας μεγάλωναν με το «άλλαϊλί». Εμείς από τον καιρό της κύησης του παίζαμε Μότσαρντ. Ξάπλωνα στο κρεβάτι και έπαιζε το cd. Κάποιες έρευνες έγκριτων επιστημόνων έδειξαν ότι τα παιδιά που ακούν Μότσαρντ στην κοιλιά της μάνας τους αναπτύσσουν ιδιαίτερες ικανότητες όταν γεννηθούν.

-Εμάς, δυστυχώς, δεν του έκατσε καλά ο Μότσαρντ. Είχαμε τεράστιο πρόβλημα, αλλάξαμε τρεις μουσικούς. Μόνο με την Τραβιάτα ενθουσιάζεται λίγο ο δικός μας. Άντε στο τσακίρ κέφι και με την Κάρμεν.

-Ε, λογικό! Βάζεις τώρα στο έμβρυο αυτά τα μεσαιωνικά σουξέ και περιμένεις ανταπόκριση; Μην χάνουμε και το μέτρο. Εμείς προσπαθούμε να τους μεγαλώσουμε όσο πιο φυσιολογικά γίνεται! Όχι πίεση. No pressure.

-Μα, φυσικά. Δεν θα τα ξεκάνουμε τα μωρά ακόμη δε γεννηθήκανε. Εγώ του είπα του Κωστάκη, αν φοβάσαι πως ο γιος μας θα βγει γκέι από τα πολλά βιολιά και βιολοντσέλα, βάλτου τον ύμνο του Παναθηναϊκού!

-Α, ναι, κι εμάς αναγνωρίζει τον ύμνο του Ολυμπιακού. Του αγοράσαμε και ερυθρόλευκη στολή να τη φορά όποτε έχει μπάλα.

-Εμείς του αγοράσαμε και στολή Μπάτμαν.

-Εμείς και μία του Σπαϊντερμαν.

-Εμείς και στολή τσολιά, να τη φορούμε στις παρελάσεις.

(Στον άντρα της) -Κωστάκη, ακούς; Όταν σου είπα να τον ντύσουμε τσολιά στις 25 του Μάρτη με είπες υπερβολική και ανισόρροπη.

Πετάγεται ο Κωστάκης: «Μα δεν είχε γεννηθεί τότε το παιδί!»

-Ασχέτως! Να την έχει για του χρόνου! Βλάπτει;

-Εμείς του χρόνου θα τον ντύσουμε βρακά! Να τιμήσουμε και λίγο τις ρίζες μας.

-Εμείς Κρητικό, με το μαύρο το μαντίλι!

-Εμείς θα τον ντύσουμε και Πόντιο με μαύρη μπότα!

-Εμείς Πόντιο Πιλάτο!

-Εμείς και Πόντιο Πιλάτο και Ιησού της Ναζαρέτ!

-Αχ, όχι, εμείς είμαστε άθεοι!

-Εντάξει δεν ήθελα να σας προσβάλω. Είμαστε και εμείς λίγο άθεοι, ανάλογα με ποιον μιλούμε.

-Κανένα πρόβλημα. Όλοι είμαστε άθεοι όταν είμαστε υγιείς. Όταν κοντεύουμε να τα τινάξουμε πάμε και γονατιστοί στην Τήνο.

-Εχάρηκα πάντως που τα είπαμε. Άντε θα είμαστε και συμμαθητές από Σεπτέμβρη να βρεθούμε να παίξουν τα μωρά. Έλα Αλεχάντρο πάμε σπίτι, κάνε γεια στο παιδάκι. Γεια σας, γεια σας…

Νιώθω μια σκιά από πάνω μου.

-Πιάστον γιο σου να πάμε σπίτι. 

5 σχόλια:

Anthi Psomiadou είπε...

Γράψε ένα θεατρικό έργο βρε Chris!!Απίστευτος διάλογος."Κεντάς"!

Ανώνυμος είπε...

Τραγουδά και Lady Gaga ο Alejandro? Ελπίζω!!!!!

Τέλειο το κείμενο, ήμουν χαμέ που το γέλιο!!!!

Πολλά φιλιά,
Άλεξ

Moonlight είπε...

Επέρασα τούτες στις μέρες εκεί κατάγυρα με οικογένεια που μένει εξωτερικό αλλά ξέρουν κόσμο επειδή έρχονται κάθε χρόνο, και έθελα να έρτει κανένα κύμα να με πνίξει να εξαφανιστώ που την αντροπή μου για τους Κυπραίους γύρω μας... :/ Εν θέλω να γίνω έτσιιιιι!!!

Angeliki Matrapazidi είπε...

Σε θερμοπαρακαλώ, ασε με να το ποσταρω στο facebook μου με δικα σου στοιχεια φυσικα!! Ειναι η καθημερινοτητα μας εδω οι διαλογοι αυτοι! Ελαφρώς χειρότεροι και προσαρμοσμενοι στην εδω πραγματικοτητα! Αλλα ειδικα αυτο με τα αγγλικα...Μου εχει κατσει στο λαιμο! Καμια σχεση με Αγγλια κανεις τους και μιλανε στα παιδια αγγλικα μονο! Δηλαδη εμεις , λογω Τζέημς, επρεπε να του μιλαμε ακομη 3 γλωσσες τουλαχιστον! Ποσο κριμα να μην αντιλαμβανονται τον πλουτο της ελληνικης.. Λυπηρό...

Σε αγαπάμε οικοκειακώς!

Angel

Angeliki Matrapazidi είπε...

Οικογενειακώς ήθελα να γράψω ...