Δευτέρα, Νοεμβρίου 27, 2006

Να Ζήσεις Μαμά Ευρώπη!

Καταχάρηκα! Μόλις διάβασα πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα γιορτάσει τα 50χρονα της μέσα στο 2007, συντάσσοντας νέο κείμενο, αδελφάκι του ευρωπαϊκού συντάγματος, ώστε να εγκριθεί μέσω δημοψηφισμάτων το 2010. Βέβαια, άξιος που θα ζήσει ως τότε...
Θεωρώ πως ήρθε η στιγμή να καλλιεργήσουμε την ευρωπαϊκή μας συνείδηση όσο ποτέ άλλοτε. Κανείς από εμάς δεν συνειδητοποίησε πως οδεύουμε ακάθεκτοι προς την δημιουργία των Ηνωμένων Πολιτειών Ευρώπης και πως αν το παίξουμε για μια φορά στη ζωή μας έξυπνα, θα σκίσουμε τους Αμερικάνους στα τέσσερα και θα φράξουμε το δρόμο της Κίνας, που διεκδικεί τον τίτλο της επόμενης παγκόσμιας αυτοκρατορίας.
Οι θεσμοί υπάρχουν ήδη. Ευρωκοινοβούλιο, ευρωδικαστήριο, ευρωπαϊκή επιτροπή, ευρωπαϊκή τράπεζα ! Και πρόεδρο έχουμε και εθνικό ύμνο έχουμε, είμαστε κομπλέ! Τον 'Ύμνο της χαράς' του Μπετόβεν, αν δεν το ξέρατε. Και η σημαία μας με τα 12 αστεράκια μια χαρά κυματίζει. Τι απέμεινε; Να το πιστέψουμε! Να κατανοήσουμε πως τα σύνορα μας δεν είναι στην Κερύνεια αλλά στις όχθες του Ατλαντικού στην Πορτογαλλία δυτικώς, και στη Βόρεια Θάλασσα της Σκανδιναβίας. Ειδικά από το 2008, όταν θα μπούμε και στο Ευρώ, χαιρέτα μου τον πλάτανο! Ναι, θα ακριβύνει η τιμή της τυρόπιτας κυρά μου, αλλά σκέψου, θα έχεις ένα σωρό ωφέλη!
Κατ' αρχήν, πετάς από πάνω σου την γέριμη τη λίρα που γράφει πάνω "bir lir" και φεύγει το μίασμα του τουρκο-παρελθόντος μας. Θα πάψουν οι παρέες να καυγαδίζουν στις βεράντες για το αν φταίνε οι Μακαριακοί ή οι Γριβικοί για την εισβολή του '74. Διότι ακριβώς θα συνειδητοποιήσουμε πως η κυπριακή δημοκρατία αποτελεί παράρτημα της Ευρώπης. Μιας μεγαλύτερης χώρας. Και πλέον, το αν ευθύνονται οι Γριβικοί ή οι Μακαριακοί για την εισβολή θα αφορά και τους Εσθονούς και τους Λεττονούς. Εντάξει, παρά-αισιοδοξώ, αλλά καταλάβατε το πνεύμα μου...
Επομένως, ξεκινήστε να ακολουθείτε ευρωπαϊκά προγράμματα, αφήστε τις κρουαζιέρες στις αραπιές και στους Αγ. τόπους και εξερευνήστε την κουλτούρα της νέας μητέρας σας. Μάθετε και καμιά ξένη γλώσσα εκτός απ' τα αγγλικά (που οι μισοί από σας τα μιλάτε καλύτερα και απ' τα ελληνικά!) και ετοιμαστείτε να γίνετε world power! Αδέλφια μας δεν είναι πια μόνο οι Ελλαδίτες. Αλλά και οι Πολωνοί και οι Βέλγοι. Και μην ανησυχείτε. Την σούβλα θα εξακολουθείτε να δικαιούστε να την τρώτε, όποτε θέλετε !
Χώρια που ακόμη και το όλο concept της Ευρώπης πηγάζει απ' την ελληνική μυθολογία, αφού ως γνωστόν την πήδηξε ο γαμιάς Δίας και αυτή άρχισε να ξερνάει σαν κουνέλα τις χώρες. Επομένως, το να κινηθούμε προς μια ενωμένη Ευρώπη είναι σαν να παλλινοστούμε στις ρίζες μας, στην πατρίδα μας, στους εαυτούς μας!

Δεν υπάρχουν σχόλια: