Παρασκευή, Οκτωβρίου 02, 2015

Η Επιστροφή Των Muppets

Αυτές τις μέρες ο ενθουσιασμός μου πηγάζει από μια αναπάντεχη τηλεοπτική επιστροφή, η οποία ακούει στο όνομα: «The Muppet Show».Αν δεν το πήρες ακόμα είδηση, το αμερικανικό ABC επανέφερε το θρυλικό σόου στο prime time, από τότε που η Ντίσνεϊ αγόρασε τα δικαιώματα από τους υιούς του μακαρίτη, του Jim Henson. Η εταιρεία γύρισε δύο ταινίες τα τελευταία τέσσερα χρόνια με μια σχετική επιτυχία και τώρα αποφάσισε να μοστράρει εβδομαδιαία επεισόδια, ώστε να «κτίσει» εκ νέου φανατικό κοινό. Την περάτωση του εγχειρήματος διάβασα ότι  ανέλαβαν οι σεναριογράφοι του Big Bang Theory, οπότε όλοι ελπίζουν σε κάτι εξαιρετικό.

Είδα τα πρώτα δύο επεισόδια και ενθουσιάστηκα, παρόλο που στην Αμερική άρχισαν ήδη να μετρούν αντίστροφα για το κόψιμο του σόου. Χαλάστηκαν οι τηλεθεατές, επειδή το νέο Muppet Show προσαρμόστηκε στο σήμερα, δεν χαρακτηρίζεται από νοσταλγία για τα τέλη του ’70 όπου γεννήθηκε το σόου, και θεωρούν το ενήλικο χιούμορ της σειράς απρεπές. Χαρακτηριστικά, ένα σάιτ έγραψε ότι το νέο Muppet Show "βιάζει την παιδική μας ηλικία" - άκου τώρα μαλακίες. 

Τα Muppets ανέκαθεν είχαν ενήλικο χιούμορ, εξ ου και η επιτυχία τους. Προσωπικά, αν και λατρεύω οτιδήποτε έχει να κάνει με 80ς nostalgia, δεν θα ήθελα να ξαναδώ τον Κέρμιτ να παρουσιάζει από το θέατρο με την κόκκινη βελούδινη κουρτίνα, ούτε τους γέρους να σχολιάζουν από τα θεωρεία. Όταν τα επιθυμώ αυτά, μπαίνω στο Youtube και τα ανασταίνω. Το ζήτημα είναι οι χαρακτήρες να προσαρμοστούν στο σήμερα ώστε να τους ανακαλύψουν οι νεότεροι, να τους αγαπήσουν όσο εμείς, και να περάσουν στην αιωνιότητα. 

Και εδώ που τα λέμε, σιγά την αλλαγή. Επειδή, δηλαδή, ξέφυγαν από το παραδοσιακό θέατρο και τώρα δουλεύουν στο κανάλι; Η φιλοσοφία πάνω-κάτω είναι η ίδια. Η μις Πίγκυ παραμένει πρωταγωνίστρια, περιστρέφονται και πάλι όλα γύρω της, όσο πάω την αγαπάω και περισσότερο αφού το θυμικό της και το στιλ της είναι ίδιο με της Μπρέντας μου, και δεν έχω καλύτερο από το να παρακολουθώ τις περιπέτειές της. Ο Κέρμιτ μπορεί να χώρισε απ’ αυτήν, αλλά όλοι ξέρουμε ότι στο τέλος και πάλι θα τα ξαναβρούν και θα παντρευτούν, όπως γίνεται άλλωστε σε όλες τις ταινίες των Muppets.

Θέλω πάρα πολύ να «πιάσουν» τα νέα Muppets. Αξίζουμε εμείς οι παλιοί να έχουμε συνέχεια στα χρόνια που ήμασταν τόσο χαρούμενοι και αξίζει στους νεότερους να απαλλαγούν από τις αηδίες που τους ταΐζουν σήμερα ως κινούμενα σχέδια, που είναι ν’ απορείς τι είδους παρακαταθήκη τους κληρονομούν, και τι ζωές τους διαμορφώνουν.  

1 σχόλιο:

Neerie είπε...

Ενθουσιάζομαι κι εγώ στην ιδέα και μόνο, ήταν λατρεία τα muppets, όμως για να είμαι ειλικρινής εν θα ήθελα μια πολλά πιο "adult" προσέγγιση, εν θέλω να ππέσουν που τα μμάθκια μου ως χαρακτήρες, εν θα ήθελα να τους φάει το (σταρ) σύστεμ ας πούμε. Ήταν χαρακτηριστική τους μια κάποια αθωότητα, παρόλη την εγωκεντρικότητα τζαι εκκεντρικότητα. Αλλά προτρέχω τωρά, ακόμα δεν είδα τα νέα επεισόδια, επιφυλάσσομαι καλό.