Τετάρτη, Μαρτίου 06, 2019

Περί Σπόρων

Εγώ τον κύριο Λακκοτρύπη – που τον διέγραψε σήμερα ο Φούλης από τον ΔΗΣΥ- δεν τον ήξερα. Τον γνώρισα όμως μέσα από τα σχόλιά του στο Φέησμπουκ κάτω από διάφορα ειδησεογραφικά φόρα, και ουκ ολίγες φορές τον έβρισα που προσπαθούσε να μας πωλήσει φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Δεν γνώριζα καν ότι είναι Δημοτικός Σύμβουλος Λάρνακας, αλλά από μια ματιά στις φωτογραφίες του προφίλ του που ήταν ξεκλείδωτες κατάλαβα ότι ανακατεύεται με τα Κόμματα και αυτό αρκούσε για να σχηματίσω άποψη. Για μένα όποιος ανακατεύεται με τα Κόμματα, έχει ήδη κομμένη την ποινή του.

Τέλος πάντων. Ξαφνικά η υπόθεση απόκτησε περαιτέρω ενδιαφέρον όταν είδα ότι επρόκειτο για άτομο που επίλεξε ο σοφός λαός της Λάρνακας να τον εκπροσωπεί στα κοινά. Δεν με εκπλήσσει τίποτε πλέον. Τέτοιος λαός, τέτοιοι εκπρόσωποι.

Μην νομίζεις ότι ξαφνικά θίχτηκα για το «τουρκόσποροι». Δεν το θεωρώ ρατσιστικό, ούτε δικαιολογώ τον ντόρο που προκλήθηκε. Ρατσιστικό θα ήταν εάν τους τουρκόσπορους τους θεωρούσε υπάνθρωπους ανάξιους για ισότιμα δικαιώματα και υποχρεώσεις ως προς την κοινωνία. Αν τους αποκαλούσε «ελληνόσπορους» (που με την ίδια λογική το ίδιο ρατσιστικό θα έπρεπε να θεωρείται), ούτε μύτη δεν θα άνοιγε. Αντιθέτως θα του έστηναν και ανδριάντα. Συμφωνώ ότι επρόκειτο για άξεστο σχόλιο, αγενές και ατυχέστατο για να ειπωθεί δημόσια. Αλλά στην Κύπρο είμαστε, όλοι ξέρουμε πάνω-κάτω που κυμαίνεται το επίπεδο του Δημόσιου Λόγου. Συνηθίσαμε στο να μην έχουμε απαιτήσεις. Το γεγονός, όμως, ότι εξέφρασε κάτι που θα μπορούσε να ερμηνευθεί «ρατσιστικά», με βάση την ευρύτερη διαστρέβλωση εννοιών που επικρατεί στις μέρες μας, αρκούσε για να πέσουν να τον φάνε. Ευκαιρία έψαχναν προφανώς. The house of cards από τα Lidl. 

Εν πάση περιπτώσει, θα σου πω εγώ γιατί τσακώθηκα μαζί του. Τσακώθηκα επειδή προσπαθούσε να με πείσει ότι η «σταθμισμένη ψήφος» που συζητιέται στις συνομιλίες επίλυσης του Κυπριακού δεν είναι κάτι κακό, επειδή ήδη εφαρμόζεται και στην Ευρωπαϊκή Ένωση όπου κάθε χώρα εκπροσωπείται βάσει πληθυσμού στο ευρωκοινοβούλιο αλλά ως ισότιμος εταίρος. Το παράδειγμα του ήταν τόσο εξοργιστικά λανθασμένο που είτε αποδεικνύει υπέρμετρη ανικανότητα σκέψης, είτε τεράστια λύσσα εξυπηρέτησης των θέσεων του Kόμματος του. Για μένα και τα δυο θεωρούνται το ίδιο κατάπτυστα ώστε να δικαιολογούν τα εξ αμάξης που του έσυρα (τώρα που το σκέφτομαι έπρεπε να τον είχα κάνει και report για κατάφωρη υποτίμηση της νοημοσύνης μας).

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν εφαρμόζει σταθμισμένη ψήφο. Η ψήφος των Κυπρίων ευρωβουλευτών σταθμίζεται έναν αυτής των Γερμανών. Είναι ισάξιες ψήφοι, ναι, αλλά όχι ισάριθμες. Μισό εκατομμύριο οι μεν, ογδόντα εκατομμύρια οι δε. Οι Γερμανοί αλλά και οι υπόλοιποι μεγάλοι της Ευρώπης ουδέποτε θα επέτρεπαν να αντισταθμίζεται η ψήφος τους με αυτήν των βουλευτών από ένα μικρό νησάκι της Μεσογείου και να επηρεάζει τη λήψη αποφάσεων. Αναλογική ψήφος ονομάζεται, όχι σταθμισμένη. Στην Κύπρο άλλο πράγμα επιδιώκεται. Να αντιστοιχεί μία ψήφος Ελληνοκύπριου πολίτη με τρεις ψήφους ενός Τουρκοκύπριου πολίτη ώστε η μειοψηφική κοινότητα να επηρεάζει τα πάντα στη λήψη αποφάσεων σε επίπεδο συγκυβερνήτη. Επιδιώκεται ένα ακόμα δυσλειτουργικό κράτος δηλαδή. Δεν είναι το ίδιο που εφαρμόζεται στην ΕΕ, και ακόμη κι εγώ που πέντε μαθηματικά ξέρω, μπορώ να δω τη διαφορά. Είναι ξεκάθαρο το κόνσεπτ. Αν προσποιείσαι ότι δεν το καταλαβαίνεις προφανώς δεν θα έπρεπε να έχεις καν αξίωμα στη Δημόσια Ζωή.

Επομένως, ναι, χάρηκα που διεγράφη από το Κόμμα του, από την άλλη αυτό συνέβη για άσχετους, παράπλευρους ή και παρασκηνιακούς λόγους. Κλασσικά, διανύουμε εποχές που νοιαζόμαστε μην καεί το δέντρο και όχι για το δάσος. Και τώρα βιώνουμε ένα άλλο, παράλληλο, μα εξίσου εκνευριστικό δράμα, αφού βγήκαν όλοι οι δημοσιογράφοι με τα γνωστά ψυχολογικά προβλήματα και τραύματα παιδικής ηλικίας να εκθειάζουν την απόφαση ως «χαστούκι στον ρατσισμό».

Αντιλαμβάνεστε γιατί δεν θέλω να ανοίγω ούτε το παράθυρο μου και να έχω επαφή με τον έξω κόσμο πια. Είμαι κλειδωμένος μέσα και θωρώ μόνο Νετφλιξ.  


Θα σας γράψω και για την Τάμτα. Περιμένετε ως αύριο. 

3 σχόλια:

Woofis είπε...

Κοίτα Anti-Christos, εν τρεις οι πτυχές που καθιστούν τες εκφράσεις του Λακκοτρύπη "απαράδεκτες" εφ' όλης της ύλης, άρα καλόν θα ήταν αφού έδειξεν τον νουν του, να απομακρυνθεί που θέσεις εξουσίας, είτε εντός κόμματος είτε εντός κυβέρνησης/ τοπικής αυτοδιοίκησης:

1) Εν υπάρχει στην πραγματικότηταν "τουρκικός σπόρος" (ούτε "ελληνικός σπόρος"). Εν υπάρχει "εθνικόν γονίδιον". Τούτα εν μόνον στην φαντασίαν ορισμένων.
2) Εσύ μπορεί να μεν εκλαμβάνεις τον λόγον του ως "ρατσιστικόν" αλλά αφενός η διατύπωση του εμπεριείχεν "διάκρισην βάσει ράτσας" (Τούρκος/ Παφίτης) τζιαι - το κυριόττερον - εδιατυπώθηκεν σαφέστατα με υποτιμητικήν έως τζιαι σωβινιστικήν διάθεσην. Εν ολίγοις, επρότεινεν να δοθεί η Πάφος στους Τούρκους σε αντάλλαγμαν με την Αμμόχωστον, αφού έτσι τζ'αλλιώς, κατά τον Λακκοτρύπην Παφίτης = Τούρκος, τζιαι Τούρκος = κακόν.
3) Η άλλη πτυχή που εμπεριέχει ρατσισμόν, υπό τον τύπον της ισοπέδωσης, είναι ακριβώς η σαφής υπόνοια ότι ούλλοι οι Παφίτες προέρχονται που "κοινόν σπόρον". Κάτι τζιαι υποτιμητικόν τζιαι ανυπόστατον, αφού σήμερα οι Παφίτες περιέχουν "σπόρους" που έναν σωρόν "φυλές" που ζουν τζιαι κάμνουν οικογένειες στην εν λόγω επαρχίαν.
Το να υπάρχει αντίδραση σε έτσι συμπεριφορές, κατ'εσέναν εν υπερβολή. Εν η ίδια άποψη που εξέφρασες τζιαι μετά το παραλήρημαν της Σταύρου για "ένωσην με την Ελλάδα". Εγώ πάλε θεωρώ τες υγιή αντανακλαστικά τζιαι πάλε καλά που υπάρχουν τζιαι τούτα διότι ώρες ώρες παρουσιάζουμεν, ως κοινωνία, τάσεις παντελούς αναισθησίας, ειδικά για την πολιτικήν. Με αποτέλεσμαν να αλωνίζει ο κάθε αμπάλατος.
Για το θέμαν της "σταθμισμένης ψήφου". Μετά τες δηλώσεις του, κάμνει μου εντύπωσην που ο Λακκοτρύπης εμπήκεν στην διαδικασίαν να υπερασπιστεί το υπό συζήτησην πλαίσιον λύσης, αφού με έτσι απόψεις μάλλον έπρεπεν να εν εναντίον. Αλλά όντως έννεν καλόν παράδειγμαν που σου έφερεν. Παράδειγμαν "άνισης αντιπροσώπευσης" στην Ε.Ε. είναι το δικαίωμαν βέτο που έχουμεν ως Κυπριακή κυβέρνηση. Με το βέτο μας έχουμεν παγώσει τα ενταξιακά κεφάλαια της Τουρκίας τζιαι που να φακκούν χαμέ οι υπόλοιποι 26, τίποτε εν μπορεί να προχωρήσει αν δεν το άρουμεν. Άρα θωρείς ότι μια χαρά μισόν εκατομμύριων υπαγορεύκει στες εκατοντάδες τι να κάμουν ή να μεν κάμουν. Άσχετα αν στο τέλος της ημέρας, ούλλα υπαγορεύκουνται που συμφέροντα οικονομίας τζιαι ισχύος.
Η δε σταθμισμένη ψήφος έννεν ούτε τούτον που έγραψες (Να αντιστοιχεί μία ψήφος Ελληνοκύπριου πολίτη με τρεις ψήφους ενός Τουρκοκύπριου πολίτη ώστε η μειοψηφική κοινότητα να επηρεάζει τα πάντα στη λήψη αποφάσεων). Αν επικρατήσει η αρχή "ένας άθρωπος μια ψήφος", που είναι φυσικά το ιδανικόν τζιαι πρέπει να είσαι πελλός να μεν το θέλεις, οι τουρκοκύπριοι θα εξοστρακιστούν για απρόβλεπτα μεγάλον χρονικά διάστημαν που οποιανδήποτε θέσην εξουσίας, αφού οι ελληνοκύπριοι, ώσπου να παρέλθει πολλύς χρόνος για να ξεπεράσουν την εθνικήν διάκρισην, θα ψηφίζουν μονόμως ελληνοκύπριους τζιαι ως 80-20% πλειοψηφία θα τους φκάλλουν. Στάθμιση σημαίνει ότι στην ελληνοκυπριακήν πολιτείαν, οι τουκοκύπριοι θα μπορούν, με αναλογίαν αντίστοιχην, να επηρεάσουν μεν την εκλογήν του ηγέτη των ελληνοκυπρίων, αλλά όχι να την καθορίσουν. Το ίδιον τζιαι οι ελληνοκύπριοι με την ηγεσίαν των τουρκοκυπρίων. Θα μπορούν να την επηρεάσουν αλλά όχι να την καθορίσουν. Με τούτον τον τρόπον θα εκλέγονται τζιαι πιο μετριοπαθείς ηγέτες σε κάθε κοινότηταν, αφού θα επιζητούν να λάβουν τζιαι την υποστήριξην των ψηφοφόρων της άλλης κοινότητας. Σε βάθος χρόνου, όταν με το καλόν η εθνική καταγωγή εν θα είναι τόσον σημαντική όσον σήμερα, μπορεί εύκολα να αλλάξει ο σχετικός νόμος κοινή συναινέσει. Για την ώραν πρέπει οι πρόνοιες της συμφωνίας να εξασφαλίσουν το "ναι" τζιαι που τες θκιό κοινότητες, τζιαι πρόνοιες που την μιαν καθιστούν την ουσιαστικά μιαν ελεγχόμενην μειονότηταν, εν θα γίνουν αποδεκτές όπως καταλαβαίνεις.

Ανώνυμος είπε...

Η αλήθεια είναι ότι μόλις άνοιξα το blog σου σήμερα το πρωί περίμενα άρθρο για την Τάμτα επειδή πραγματικά απολαμβάνω τα ποστ σου για την Eurovision και με ενδιαφέρει η άποψη σου. Φαντάζομαι ότι περιμένεις να ακούσεις και το τραγούδι της Συριζαίας για να τα συγκρίνεις-την αποκαλώ έτσι επειδή για μένα ήταν και παραμένει ανύπαρκτη και ο μόνος λόγος που την επέλεξαν είναι επειδή ταιριάζει με τη μίζερη δήθεν κουλτουριάρικη "αισθητική" αυτών που διοικούν την ΕΡΤ. Για μένα η Ελλάδα είναι σαν να μην συμμετέχει καθόλου τα τελευταία χρόνια, αφού ακόμα και αν έχουν καλό τραγούδι, το καταστρέφουν με τις προχειροδουλειές και τους ερασιτεχνισμούς τους. Τα είδαμε και πέρυσι με την Τερζή, και πριν με την Demy, τους Argo κλπ. Κάθε χρόνο η ίδια ιστορία... Εμείς έχουμε και πάλι το γνωστό σουηδικό team οπότε περιμένω επαγγελματικό αποτέλεσμα και στήριξη από επιτροπές λόγω σουηδικού λόμπυ και πιστεύω ότι θα πάμε καλά, αλλά αφού δεν το πήρε η Φουρέιρα πέρσι (για μένα ήταν και θα είναι πάντα η πραγματική νικήτρια όπως και η Ιταλία το 2015-αυτό άλλωστε φάνηκε ξεκάθαρα από την απήχηση που είχε στον κόσμο) το βραβείο δεν πρόκειται να μας το δώσουν ούτε φέτος, αφού δεν έχουμε στάδιο. Κακά τα ψέματα το "Σπύρος Κυπριανού" δεν κάνει για Eurovision-άλλο η Junior άλλο η κανονική-και δεν είμαστε το Αζερμπαϊτζάν με τα πετροδόλαρα για να χτίσουμε στάδιο μέσα σε ένα χρόνο. Οπότε οι προβλέψεις μου είναι:

Κύπρος: 7η-8η θέση
Ελλάδα: 16η στον ημιτελικό (και αυτό χάρη στο 12άρι που θα της χαρίσουμε απλόχερα, τουλάχιστον στο televoting, κάτι με το οποίο διαφωνώ. Ως πότε δηλαδή θα ψηφίζουμε Ελλάδα με κλειστά μάτια, οτιδήποτε μαλακία και αν στέλνει;)

Αυτά από μένα προς το παρόν.

Anti-Christos είπε...

@Woofi:
Θα σου βρω δίκαιο στο ένα από τα τρία σου επιχειρήματα.
1) Εθνικό γονίδιο σαφώς και δεν υπάρχει. Υπάρχει όμως ποικιλία. Όπως πας στο φυτώρειο και αγοράζεις σπόρο πορτοκαλιάς και αναμένεις ότι θα σου βγει πορτοκαλιά, και όχι λεμονιά ή μανταρινιά, έτσι πάει και με το σπέρμα. Υπάρχει σπόρος ασιάτικος, υπάρχει σπόρος αφρικάνικος, υπάρχει καυκάσιος κοκ. Δεν είναι κακό να υπάρχουν διαφορετικές ράτσες, ούτε να τις αναφέρουμε. Το κακό αρχίζει όταν θεωρείς ότι η μία υπερέχει της άλλης. Στην προκειμένη περίπτωση, δεν διάβασα τι ακριβώς είπε ο Λακκοτρύπης αφού έτσι κι αλλιώς δεν αναλώνω χρόνο σε ηλίθιους (year resolution 2019), αλλά δεν θεωρώ ότι ήρθε και το τέλος του κόσμου αν είπεν μια βλακεία η οποία αν αφορούσε στο ανάποδο (δεν θα ασχολούνταν κανένας).

2) Τα βέτο της Κύπρου είναι φτιαχτά έως και εικονικά. Ο μόνος λόγος που μας επιτρέπουν να τα χρησιμοποιούμε είναι επειδή δεν τους ενοχλούμε. Αν η Κύπρος και τα πιο μικρά κράτη είχαν ουσιαστικό βέτο και όχι τυπικό, θα το χρησιμοποιούσαν συχνότερα. Αλλιώς γιατί να δεχτεί η Κυπριακή Δημοκρατία να αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας αν δεν αποχωρούσαν τα τουρκικά στρατεύματα από την επικράτειά της; Προφανώς επειδή δεν την άφηναν οι μεγάλοι να ασκήσει βέτο. Να είσαι σίγουρος ότι αν κάποιος μεγάλος επιθυμήσει άνοιγμα κεφαλαίου που έχουμε ασκήσει βέτο, θα το άρουμε εν μία νυκτί με κάποια γελοία πρόφαση για να μην παραδεχτούμε ότι υποκύψαμε. Οπότε ναι, επί της ουσίας, βέτο δεν ασκούμε σε θέματα ζωής και θανάτου.

3) Παραδέχομαι ότι δεν εξήγησα εκτενώς το θέμα της σταθμισμένης ψήφου καθότι δεν είναι εκεί το θέμα μου. Το θέμα μου είναι ότι η ΕΕ δεν δουλεύει κατ' αντιστοιχία με την επικείμενη λύση που ψήνεται. Όσον γι' αυτά που αναφέρεις, ότι τάχα μου οι Τ/Κ θα εξοστρακιστούν, θεωρώ ότι είναι μία γενίκευση που χρησιμοποιείται συνέχεια, πολλές φορές αβάσιμα, απλά και μόνο για να προωθηθεί η λύση του "άτε να τελειώνουμε". Εγώ στις Ευρωεκλογές θα ψηφίσω Σενέρ Λεβέντ.Και είμαι απ' αυτούς που δεν μπορώ να θωρώ Τούρκους μπροστά μου. Σαν εμένα ξέρω πολλούς. Οπότε δεν μπορώ να πιστέψω ότι η σταθμισμένη ψήφος είναι ένα μέτρο προσωρινό για να μην περιθωριοποιηθεί η Τ/Κ κοινότητα στην κυβέρνηση του νέου κράτους. Είναι μία βλακεία που αποσκοπεί στο να ελέγχει η Τουρκία όλη τη χώρα μέσω των Τ/Κ. Να είσαι σίγουρος ότι μόλις η Τ/Κ κοινότητα μεγαλώσει και υπερβεί αριθμητικά την Ε/Κ κοινότητα τότε θα εισηγηθούν από μόνοι τους το ένας πολίτης - μία ψήφος και θα μας κάνουν και μαθήματα Δημοκρατίας.

@Ανώνυμε: Συμφωνώ με κάθε λέξη που έγραψες. Θα τα πούμε αύριο. :)