Σάββατο, Νοεμβρίου 19, 2011

Πανεπιστήμιο Κύπρου

Πάντα πίστευα ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να θες να σπουδάσεις στην Κύπρο, εκτός κι αν κωλύεσαι υπερβολικά στον οικονομικό τομέα και δεν μπορείς να φύγεις έξω. Σήμερα το επιβεβαίωσα.

Βασικά, βρέθηκα στο Πανεπιστήμιο Κύπρου για δεύτερη φορά στη ζωή μου, για ένα επαγγελματικό συνέδριο, και το θέαμα που αντίκρισα ήταν αποκρουστικό.

Δύο πράγματα θα σου πω:

Στην εσωτερική αυλή του Πανεπιστημίου δεσπόζουν τεράστια πανό από τις φοιτητικές παρατάξεις που δεν ξέρω κι εγώ τι διάολο διαφημίζουν, αλλά το βρήκα εξαιρετικά βλάχικο. Νέοι άνθρωποι που υποτίθεται ότι σπουδάζουν και έχουν πιο ανοιχτά μυαλά, να κομματικοποιούνται, ειδικά με τα συγκεκριμένα κόμματα που αποδεικνύουν καθημερινά πόσο προσφέρουν στην πατρίδα μας. Αν οι σημερινοί 18χρονοι συντηρούν αυτή την αποθέωση βλακείας δεν έχει σωτηρία αυτός ο τόπος. Το ξέραμε εξαπανέκαθεν βεβαίως, βεβαίως, τώρα όμως σιγουρευτήκαμε. Στην Αγγλία όταν ήμουν, ζήτημα να είδα μισή φορά μπροστά μου κάποιο διαφημιστικό φυλλάδιο που να προωθεί πολιτική παράταξη. Αλήθεια. Εδώ κάλυψαν το μισό κτίριο τα πανό.

Δεύτερον πράγμα που μου προκάλεσε αναγούλες: Οι Κύπριες φοιτήτριες. Η λέξη «μαϊμούνα» δεν είναι αρκετή για να τις περιγράψει. Περπατούν δέκα, δέκα στην αυλή του Πανεπιστημίου, αμολούν τα «κόρη» σαν σφαίρες και νομίζουν πως είναι και μοιραίες. Παίζει να άκουσα και δέκα «κόρη» μέσα σε μια πρόταση σήμερα το απόγευμα. Τις βλέπεις και θέλεις να τους αστράψεις έναν φούσκο να τους πέσουν όλα τα δόντια. Πάντως, η αλήθεια να λέγεται, είναι πιο όμορφες από ότι ήταν οι δικές μου συμφοιτήτριες. Να ζήσει το λέιζερ που τις σαρώνει και τις ασπρίζει, αλλά το ομολογώ, είδα πολύ ωραία κομμάτια να περιφέρονται.

Παρόλα αυτά και για να μην ξεχνιόμαστε, στην αίθουσα της διάλεξης δεν έβγαλαν τον σκασμό. Είχαν όλες το smartphone ανοιχτό, έμπαιναν στο ιντερνέτ και σχολίαζαν ρούχα και φουστάνια. Δεν λέω, κι εγώ έπληξα από τις ομιλίες αλλά δεν συμπεριφέρθηκα τόσο αγενώς. Αυτές έπιασαν την πάρλα, δεν ψιθύριζαν καν, άνοιξαν ψιλή κουβέντα λες και ήταν σε πάνελ της Λαμπίρη. Τις αγριοκοίταξα τουλάχιστον τρεις φορές, αλλά αγρόν αγόρασαν. Περιττό, δε, να σου πω, ότι καμία δεν έμεινε μέχρι το τέλος της ομιλίας, όλες με τη λουί βιτόν παραμάσχαλα βγήκαν έξω να φάνε καναπεδάκια μη σώσουν και περάσουν μάθημα. Έκαναν τόση φασαρία, που δεν μπορούσαμε να ακούσουμε τον ομιλητή που είχε και μικρόφωνο.

Τώρα θα μου πεις, έτσι είναι παντού οι Κύπριες. Το τρίτο φύλο. Και στην Αγγλία έτσι και χειρότερες ήταν, αλλά τουλάχιστον ανάμεσα στις τόσες χιλιάδες φοιτητών από όλο τον κόσμο, αποτελούσαν μια μειοψηφία την οποία μπορούσες να αποφύγεις. Στο Πανεπιστήμιο Κύπρου αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία, και μοιάζουν με καρκίνωμα που έκανε μετάσταση.

Όταν είδα όλον αυτόν το ορυμαγδό, τηλεφώνησα σε αγαπημένη φίλη που σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και της τα ξέρασα όλα. «Τι φοιτητική ζωή έκανες εσύ εδώ μέσα;!» Μου είπε ότι και στην Ελλάδα το ίδιο θέαμα αντικρίζεις σε μέσες άκρες, δηλαδή παντού κομματικές παρατάξεις και χαζογκόμενες, γι αυτό να μην γκρινιάζω. Δεν περίμενα ότι θα το έλεγα ποτέ, αλλά δόξασα την ώρα και τη στιγμή που πήγα στα Λονδίνα. Εξ απαλών ονύχων ονειρευόμουν να σπουδάσω στην Αθήνα, γιατί σύμφωνα με τον πατέρα μου «μόνο εκεί υπάρχει ζωή» και εκτός των άλλων ήθελα να πηγαίνω κάθε Σάββατο στη Βίσση και στα θέατρα, αλλά τελικά, μια χαρά μας έφεξε 6 χρόνια στις Αγγλίες παρέα με όλους τους εράσμους και τους internationals να ανοίγει το μάτι μας!

Εντάξει, το ξαναγράφω πριν πέσεις να με φας. Κατανοώ πλήρως γιατί κάποιος να σπουδάσει στην Κύπρο. Αλλά μετά το σημερινό, μόνο οίκτο, δυστυχώς.

ΥΓ: Σκέψου να πήγαινα και στα πρώην κολλέγια που σήμερα έγιναν πανεπιστήμια, τι θα έβλεπαν τα μάτια μου!

22 σχόλια:

Ξενοφίλιος είπε...

Ρε Chris αν πάεις έξω τωρά εν να απογοητευτείς ακόμα παραπάνω.. Λέω σου το εγώ που ήμουν τζια στα Λονδίνα τζιαι είμαι τωρά τζιαι στες Θεσσαλονίκες. Οι Κυπραίοι παρέα κάμνουν μόνο με κυπραίους τζιαι όι μόνον τούτο, κυκλοφορούν μόνο με τζιείνους της παράταξης στην οποία ανήκουν, εξαιρουμένων μερικών πολύ μεμονωμένων περιπτώσεων...Αν σε δούν να κυκλοφορείς με κανένα μαύρο/κινέζο κτλ ξινίζουν τα μούτρα τους τζιαι αποφεύγουν σε. Θλιβερό, όντως! Τί να πεις..

Ανώνυμος είπε...

Α καλά εντάξει δεν πήγα ποτέ στο Π.Κ ούτε απ'έξω δεν θέλω να πατήσω κατ'ακρίβειαν αλλά αυτήν ακριβώς την εικόνα περίμενα...Το χωρκατιλλίκι και το άππωμα δεσπόζει εκεί μέσα και είναι και περήφανοι όλοι τους που πέρασαν πανεπιστήμιο κύπρου λες και τους δέχτηκαν στο oxford..όταν βλέπεις τούτα τα πράματα σε ελλάδα και κύπρο πως να μην την κάνεις για αγγλία?? αγγλία και ξερό ψωμί,πραγματικά..

Ανώνυμος είπε...

Και ακόμα είδες τα έξω έξω....αυτά που φαίνονται. Που να ακούσεις τι τραβάμε ακαδημαικά.

Εεεε τι να πεις...τουλάχιστον υπάρχει επιλογή για αυτούς που δεν μπορούν να ξεφύγουν στα εξωτερικά!

SKonte είπε...

μαγγανοπηγαδο, μεγαλωνουν παντρευονται καποιον, κανουν κορες, τις στελνουν στο πανεπιστημιο κυπρου, οι λουι βιτον μενουν οι ιδιες.

Moonlight είπε...

ναι εν κρίμα αλλά άτε... τουλάχιστον άμα θέλεις να είσαι σωστός, μπορείς...
στην ελλάδα έννεν παντού όπως στην Αθήνα, αλλά τα κομαμτικά εν παντού. το σουσουράδισμα όι τόσο... αλλά υζιαμέ εν μπορείς ούτε να είσαι σωστός φοιτητής. τζαι λαλώ το εγώ που το έζησα...τζαι εδημιουργήθηκε μου φοβία για να πάω μετά κάπου αλλού...

Pavlos είπε...

Εγώ που έκανα το προπτυχιακό μου στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και τωρα συνεχίζω με σπουδές στην Αγγλία πρέπει να πω οτι τα βλέπω πολύ διαφορετικά τα πράματα.

Κατ'αρχάς σε επίπεδο οργάνωσης, εγκαταστάσεων, περιεχομένου (ύλης) και προσέγγισης των καθηγητών το Πανεπιστήμιο Κύπρου υπερέχει μακράν - τουλάχιστον σε σχέση με το πανεπιστήμιο στο οπόιο φοιτώ τώρα, ένα απο τα πλέον επιφανή στο Ην.βασίλειο.

Να ένας καλός λόγος να φοιτήσει κάποιος στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Ειδικά άμα αναλογιστούμε οτι είναι και δωρεάν, αυτό το "μακράν" σχεδόν απειρίζεται!

Πέρα απ'αυτό, όσον αφορά τη συμπεριφορά των Κυπρίων Φοιτητριών, δεν κρύβω οτι ούτε εμένα μου πολυκαθόταν τότε. Ερχόμενος όμως εδώ πρόσεξα οτι κάααθε κουλτούρα έχει τα κολλήματα της. Και ειλικρινά, ένα πανεπιστήμιο μόνο με Αγγλίδες ή μόνο με Γερμανίδες μου φαίνεται σκέττη κόλαση συγκριτικά με ενα Κυπριακό Παμεπιστήμιο. Αν μη τι άλλο, μέσα σε αυτή την κουλτούρα μεγάλωσα. Καταβάθος τη βρίσκω και χαριτωμένη (τί εχει δηλαδή το "κόρη"; Εγώ γουστάρω. Μου θυμίζει παλία Κύπρο. Χωριό)

...και επειδή πλατίασα, συμφωνώ μαζί σου στο σημείο που αναφέρεσαι στα κομματικά πανό. Δεν είμαι αντίθετος στην πολιτική παρουσία στο πανεπιστημιο αλλά πραγματικά αυτοί έχουν χάσει κάθε μέτρο. Σε λίγο (πολύ πιθανο) θα αγοράσουν το δικαίωμα να βάφουν τους τοίχους και τις καρέκλες με τα χρώματα τους. Θα έχουμε ένα κοκκινο-μπλέ πανεπιστήμιο.

Rania είπε...

το Παν. Κύπρου βγάζει και λαμπρούς επιστήμονες!! (εγώ δεν πήγα εκεί δεν μιλώ για τον εαυτό μου)

οι (πλείστες) Κυπραίες εν παντού έτσι..can't avoid it!

Patatoullis είπε...

Συμφωνώ μαζί σου, ειδικά όσον αφορά στα κομματικά. Είναι μια σκεττη αηδία και κάθε φορά που έρχεται κάποιος ξένος φιλοξενούμενος στο πανεπιστήμιο Κύπρου, εγώ ντρέπομαι. Μπορεί να έχει κάποιους καλούς καθηγητές, αλλά άμα δεν ξεκολλήσεις από το 'κόρη' και την 'πιλόττα', δεν γίνεται τίποτα...

Ανώνυμος είπε...

agapite xristo ego pigaino kathe evdomada sto panep kiprou gia ena seminario , oi monoi kanonikoi foitites pou eida ekei mesa itan xenoi.
alitheia den iparxei sotiria.
ego pou spoudasa ellada pantos apefeyga kiprious kai kipries , ntrepomouna toso gia tin oli siberifora tous,
tespa perastika mas. andy

Ανώνυμος είπε...

θα μιλησω ως πρωην φοιτητρια του Παν Κυπρου για 6 χρονια-Προπτυχιακο και μεταπτυχιακο.
Προσωπικα για μενα δεν υπηρχε αλλη επιλογη λογω οικονομικου θεματος. Αλλα εχω να πω οτι αν δεν ηταν το Παν Κυπρου εγω θα ημουν ενα τιποτα! Φτανει να εισαι σωστος εσυ απεναντι στην μαθηση.
Ναι υπαρχουν περιπτωσεις που σε κανουν να διερωτασε, αλλά πιστεψτε με αυτοι που γυριζουν την πλατη στο δωρο αυτο που τους προσφερεται που ονομαζεται Παν Κυπρου, στην τελικη δεν ανταμοιβωνται.

Ina είπε...

Προφανώς τα πράματα έχουν χειροτερέψει ακόμα περισσότερο σήμερα. Τις νοοτροπίες αυτές τις βρίσκεις παντού, απλά εκεί μέσα είναι πιο δύσκολο να τις αποφύγεις και πιο εύκολο να γίνεις ένα με τη μάζα. Νέοι ανθρώποι με κολλήματα ηλικιωμένων.

Φοιτητική ζωή με την έννοια του όρου δεν υπάρχει, αλλά έχω και φίλους που ήταν Αγγλία από την αρχή και η ζωή που έκαναν ήταν παρόμοια με αυτή εδώ.

Όντως όταν οι οικονομικοί πόροι είναι περιορισμένοι, αποτελεί καλή επιλογή. Επιπλέον έχει σχολές με πολύ καλό επίπεδο και είναι οργανωμένοι.

Τα μυαλά όμως δεν αλλάζουν εξαιτίας πανεπιστημίων όπου και αν είναι αν δε θέλουν.

ΥΓ. Εφκήκε πολύ τελικά

Ανώνυμος είπε...

pliroforiaka iparxoun etairies pou DEN proslamvanoun apofoitous tou panepistimiou kiprou pleon... logo xeiristis entiposis pou afisan proin ipalliloi tous (apofoitoi Pan.Kyp)

Ανώνυμος είπε...

εγώ έχω να πώ ότι όπου και να πας, είτε σε δημόσιο είτε σε ιδιωτικό σχολείο, είτε αγγλία είτε κύπρο είτε ελλάδα είτε αμερική σπουδάσεις, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο και μετράει στην εργασία σου, πόσο φιλότιμο εχεις, πόση ομαδικότητα, πως αντιδράς σε διάφορες καταστάσεις κλπ!!! οπότε μπορεί κάποιος να τελειώσει στο καλύτερο πανεπιστήμιο του λονδίνου και να υστερεί έναντι ενός που σπούδασε στην κύπρο ή στην ελλάδα, γιατί θεωρεί ότι αυτός είναι και κανένας άλλος, και τελικά ερχονται τα πάνω κάτω!!! και αυτος μένει πίσω από κάποιον άλλο που υποτιμούσε, γιατί στην τελική στη δουλειά άλλα μετρούν...

Anti-Christos είπε...

Νομίζω ότι το υπεραναλύετε. Εγώ δεν ξέρω κανέναν που θα ήθελε να ζήσει φοιτητική ζωή ανάμεσα σε κομματικές παρατάξεις και βλαχογκόμενες. Αυτό είναι όλο. Τώρα από εκεί και πέρα, σαφώς και δεν παίζει κανένα ρόλο το που σπούδασες. Όλοι στο καζάνι της μέτριας Κύπρου θα βράσουμε.

Ανώνυμος είπε...

εννοείτε ότι πρέπει να μένεις μακρια από τα κομματικά, είναι κρίμα και άδικο τα μοναδικά χρόνια της ζωής σου που έχεις ευκαιρία να διευρυνεις τους ορίζοντες σου, να γνωρίσεις ξένους λαούς, να μιλήσεις για άλλες θρησκείες και κουλτούρες, εσύ να αναλώνεσαι και να μιλάς για το σχέδιο αναν και για τον μακάριο!!!

Konstantinos είπε...

Δεν ξέρω αν είμαι ο τελευταίος που το ανακάλυψε:
http://www.theinsider.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=16426:university-of-cyprus&catid=95:analyse-chris&Itemid=150

Ρε , τώρα που σε διαβάζει το πανελλήνιο,γράψε και τίποτε καλό:)

Ανώνυμος είπε...

Είναι εύκολο να κατηγορούμε με τόση αφέλεια το Πανεπιστήμιο Κύπρου.
Αντί να στηρίξουμε το ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα της χώρας μας, το χλευάζουμε.
Ήθελα να'ξερα αν και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι αντιμετωπίζουν τα πανεπιστήμια των χωρών τους με τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε εμείς το δικό μας.
Κανένας δεν είπε ότι είναι τέλειο. Όπως όλα έχει και τα πλεονεκτήματα του και τα μειονεκτήματα του.
Όσον αφορά τους επικριτές του που σπούδασαν Αγγλία, η συντριπτική τους πλειοψηφία ούτε έξω απο το κατώφλι του Πανεπιστημίου Κύπρου και των Ελληνικών Πανεπιστημίων δεν θα μπορούσε να περάσει!
Εξαιρούνται αυτοί που εξασφάλισαν θέση είτε Κύπρο είτε Ελλάδα αλλά είχαν θέση σε ένα απο τα κορυφαία πανεπιστήμια της Αγγλίας και προτίμησαν να παν Αγγλία...

Anti-Christos είπε...

Ναι ανώνυμε. Ακούν στην Οξφόρδη για το Πανεπιστήμιο Κύπρου και τα κάνουν πάνω τους από το φόβο τους! Μην μιλήσω για τους νομπελίστες που αποφοιτούν κάθε χρόνο από αυτό το φυτώριο επιστημόνων και κάνουν τους απόφοιτους του Χάρβαρντ να χάνουν τον ύπνο τους. Άσε μας γιε μου...

Το να πεις στο εξωτερικό ότι αποφοίτησες από εκπαιδευτικό ίδρυμα της Κύπρου είναι το ίδιο με το να σου πει κάποιος ότι αποφοίτησε από ΑΕΙ Ουγκάντας. Ένα και το αυτό.

Ανώνυμος είπε...

Ενώ το να πείς ότι αποφοίτησες από το University of Wolverhampton για παράδειγμα,είναι καλύτερο;

Anti-Christos είπε...

Αν ρωτάς εμένα, δεν είναι κανένα κατόρθωμα να αποφοίτησες από το Wolverhampton αλλά αν πας στην Αυστραλία, στην Αμερική ή στην Ιαπωνία και σε ρωτήσουν από πού αποφοίτησες και ο ένας πει

- Από το Πανεπιστήμιο Κύπρου (που αμέσως θα σε ρωτήσουν τι είναι η Κύπρος)

και ο άλλος πει:
- Από το πανεπιστήμιο του Wolverhampton στην Βρεττανία,

μάντεψε ποιός θεωρείται αυτόματα ο ζουλού.

Τώρα μπορεί να μου πεις ότι εσύ δεν ενδιαφέρεσαι τι λένε στην Αμερική, στην Αυστραλία και στις υπόλοιπες αναπτυγμένες χώρες και να σε νοιάζει μόνο το πόσο μετρά το πτυχίο σου στην Κύπρο. Ορθώς. Αλλά νομίζω ότι σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο παίζει ρόλο.

Ανώνυμος είπε...

anti-Christo emena m fenete oti "allou se trwei k alloy knithese" g na to pw "kipriaka" mias k poli xamila exeis to nisi s! Apo kati tetious 3enomaneis san k esena kindineuoume na allotriothoume. To an 3eroun i oxi p einai i Kipros einai kati p tha eprepe na se provlimatizei k oxi na to thigeis san epixirima g na ipostiri3eis tin apo4i s, Eperasamen k emeis p to panepistimio Kiprou eidame, kriname, fitisame alla pote den xriastike na "valoume sti gwnia" atoma k katastaseis p apla den teriazoun me emas. E3allou an kapoioi simperiferontai me ton tropo p les den simenei oti prepei k na genikeute. 3ereis kapoioi neoi xreiastike na doule4oun sklira g na e3asfalisoun mia thesi se orismenous kladous toy panepistimiou kiprou k den mpikan "aplos" me ena geniko vathmo se ena panepistimio. Mono k mono omws p kathese k gemwneis to diadiktio me selides g to panepistimio (gt vrika k alli istoselida me auto to keimeno), ap edw fenete oti to provlima s pigzei apo allou. an eniothes pragmatika perifanos g to panepistimio s den tha empenes kan ston kopo na gra4eis auto to keimeno g to panepistimio kiprou p eite aresei eite oxi, oi foitites t nai theorounte oi "elit" tis kiprou. k 3erw oti polloi tha prosvlithoun apo auto alla den einai tixaio auto p pistevei pollis kosmos. Xwris vevea na iponow oti alloi foitites apo alla panepistimia den einai kaloi i e3ipnoi. pros theou... K koita3e k ligo tis le3eis p xrisimopoieis g tous foitites k apofitous t panepistimiou kiprou opws "zoulou" (an einai dinaton!) k tha katalaveis amesws pios ginete zoulou!

Anti-Christos είπε...

Τελευταία ανώνυμε:

1) Το νησί μου δεν το έχω πολύ χαμηλά. Είναι πολύ χαμηλά. Είναι στα πρόθυρα ένταξής του στο ΔΝΤ και τελευταίο σχεδόν σε όλες τις λίστες της ΕΕ, εκτός από τα τροχαία δυστυχήματα, το εμπόριο λευκής σαρκός και τα ναρκωτικά. Ίσως εσύ θα έπρεπε να αναθεωρήσεις την άποψή σου για την πατρίδα σου.

2) Δεν είμαι ξενομανής, αντιθέτως, λατρεύω την ελληνική παιδεία και γλώσσα εν αντιθέσει με σένα που γράφεις στα greeklish και μου παίζεις και τον καμπόσο.

3) Δεν έχω καμία ανάγκη να "γωνιάσω" κανέναν. Απλώς είχα μια εμπειρία και την μοιράστηκα με τον κόσμο. Λυπάμαι που δεν σου άρεσε. Το ότι με αναπαράγουν αλλού, δεν σημαίνει ότι "κάθομαι και γεμίζω το ιντερνετ με τις απόψεις μου" (άλλη έγνοια δεν είχα) αυτοί κρίνουν ότι ίσως θα έπρεπε να αναπαραχθεί η γνώμη μου. Οπότε μην φταις εμένα.

3) Αν είστε η ελίτ της Κύπρου, τότε γιατί οι μισές εταιρείες πετάνε τα βιογραφικά των αποφοίτων του Πανεπιστημίου Κύπρου πριν καν τα διαβάσουν; Δεν λέω ότι είστε και για πέταμα βεβαίως, βεβαίως, αλλά πόρρω απέχετε από την ελίτ.

4) Ο ζουλού σε πείραξε, δεν βλέπετε τα χάλια σας.