Τρίτη, Αυγούστου 26, 2008

Άλλο Κομισιόν κι Άλλο Κονσομασιόν

Η Κύπρος, μάνα μου, δεν έχει σωτηρία!

Ανοίγω τις εφημερίδες και σηκώνονται οι τελευταίες τρίχες της κεφαλής μου με αυτά που διαβάζω. Η Κύπρος δεν έχει σωτηρία διότι διοικείται από αμόρφωτο (υπό)κόσμο. Και όταν τα έγραφα αυτά πριν τις εκλογές έπεσαν άπαντες να με φάνε. Τάχα πως προσβάλλω τον επιφανή πρόεδρο μας, τον μόνο στην ΕΕ με Phd στην ιστορία, αποκτημένο με 3 χρόνια σπουδών. Τέλος πάντων, δεν το συζητώ περαιτέρω, πιο πολύ με αγχώνει το αν η Καλομοίρα θα επιστρέψει στην Ελλάδα να σου πω την αλήθεια, παρά το μέλλον της βραχονησίδας μας.

Τι έγινε και αδιαθέτησα σήμερα; Να σου πω αμέσως!

Η Κομισιόν τρίζει τα δόντια στην Κυπριακή Δημοκρατία, διότι το περασμένο εξάμηνο η Βουλή ψήφισε νομοσχέδιο το οποίο επιτρέπει σε ερασιτέχνες ψαράδες το ανεξέλεγκτο ψάρεμα με δίκτυα, πράγμα αντίθετο με σχετική ευρωπαϊκή οδηγία. Και απορώ! Πρέπει να έχεις σπουδάσει european law για να αντιληφθείς πως εφόσον ανήκεις συνειδητά σε ένα ανώτερο νομικό σύστημα, όπως αυτό της ΕΕ, οποιαδήποτε νομική «ανταρσία,» σε κρατικό επίπεδο τιμωρείται; Ε, είσαι βλάκας γιε μου!

Το σημερινό συμβάν παραπέμπει σε απλές νομικές αρχές, που διδάσκεσαι στο πρώτο έτος της νομικής. Θυμάται κανείς την υπόθεση Factortame; Τα ίδια Παντελάκη μου και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Είχε τότε απαγορεύσει η Βουλή των Λόρδων σε Ισπανούς ψαράδες το ψάρεμα στα βρετανικά ύδατα με σχετικό νομοσχέδιο. Guess what! Το νομοσχέδιο ερχόταν σε αντίθεση με προηγούμενη ευρωπαϊκή οδηγία. Εν ριπή οφθαλμού, οι Βρυξέλλες έριξαν μπατσάκια στα κωλαράκια. Έτσι, οι Βρετανοί αναγνώρισαν τη μεγαλοπρέπεια των ευρωπαϊκών νόμων και μπουκώσανε. Παλιά τους τέχνη κόσκινο, άλλωστε - τα μπουκώματα.

Αυτά τα θυμάμαι ακόμη κι εγώ που ουδέποτε πωρώθηκα με τα νομικά και τα εγκατέλειψα εν χορδαίς και οργάνοις προ διετίας. Είναι τόσο δύσκολο πια να τα αντιληφθούν και οι κυβερνώντες, που υποτίθεται γνωρίζουν και υποστηρίζουν τους νόμους ψυχή τε και σώματι; Προφανώς είναι. Και εσύ πιο βλάκας που τους ανέχεσαι.

Πιστεύω πως με την πολιτική πρέπει να ασχολούνται αποκλειστικά και μόνο οι νομικοί. Σίγουρα, με την πολιτική ασχολείται κάθε άνθρωπος στην καθημερινή του ζωή και επικροτώ όταν προσωπικότητες σαν της Μερκούρη ασχολούνται με τα κοινά. Αλλά, τη χώρα πρέπει να την εκπροσωπούν ως επί το πλείστον, νομικοί. Δεν το συζητώ! Μόνο οι δικηγόροι με το ανέραστο και ξενερωτικό background τους μπορούν να εκτιμήσουν τη σημασία και τη δύναμη μιας συνθήκης και να την υπερασπιστούν με ζήλο, επενδύοντας επιχειρηματολογικά επάνω της.

Αν ξενυχτούσες μερόνυχτα μελετώντας τες στο παρελθόν, αποκλείεται να επιδοθείς σε άλλου είδους πολιτική πλην της νομικίζουσας όταν έρθει η ώρα να κυβερνήσεις. Μπορεί μεν ο λαός να αδυνατεί να αντιληφθεί μια νομικίζουσα πολιτική, αλλά γι’ αυτό ο λαός ονομάζεται λαός. Επειδή αδυνατεί να αντιληφθεί. Διαφορετικά, θα ονομαζόταν "σύλλογος οργανωμένων επιστημόνων" ή κάτι τέτοιο. Τέλος πάντων, θέλω να πω, ότι θλίβομαι που ουδείς πολιτικός δεν ιεραρχεί τη συνθήκη προσχώρησης μας στην ΕΕ ως το βαρύ πυροβολικό της πλευράς μας για βάση λύσης του κυπριακού και αναλωνόμαστε σε δουλοπρεπείς λύσεις από τους «Κυπρίους για τους Κυπρίους.» Κοροϊδευόμαστε και μεταξύ μας δηλαδή.

Αλλά... Κάτσε τώρα να εξηγήσεις του αγροτικού πολιτικού μας κόσμου την σημασία και τη λαμπρότητα του νομικού επιχειρήματος. Χέσε ψηλά και αγνάντευε! Σίγουρα, η σύγχρονη πολιτική δεν μπορεί να βασιστεί μόνο στα νομικά, διότι υπάρχουν και οι πραγματικότητες. Το δέχομαι. Αλλά αμφιβάλλω αν μπορείς να κοιμηθείς ήσυχος τα βράδια από τη στιγμή που έχεις άσους στο μανίκι και εσύ χαϊδεύεις το πουλί σου για πιο «πραγματικές» λύσεις.

Το μόνο που πραγματικά «ελύθηκε» είναι το νευρικό μου σύστημα!

Θα μου πεις, γιατί δεν βγαίνουν δημόσια γνωστοί και επιφανείς δικηγόροι να υπερασπιστούν και να υπηρετήσουν τα δίκαια της πατρίδας σου και επιτρέπουν στους ερασιτέχνες να κυβερνούν; Ουδέποτε είπα πως οι δικηγόροι είναι λιγότερο μαλάκες. Καλά εισπράττουν τα εκατομμύρια πίσω από τα ιδιωτικά γραφεία τους, πολύ που χέστηκαν αν ο εκάστοτε πρόεδρος αντιλαμβάνεται τις ‘ιαματικές’ ιδιότητες της οποιασδήποτε συνθήκης.

Χίλιες φορές να έγραφα για τα πηδήματα της Τζουν-Τζουν!

Δεν υπάρχουν σχόλια: