Δευτέρα, Ιουνίου 25, 2018

Creating Our Fairytale

Χθες το πρωί η γλυκιά μου πεθερούλα πάσχιζε να μας πείσει ότι «πρέπει να δημιουργήσουμε όμορφες αναμνήσεις στο παιδί μας» και αυτό δεν θα επιτευχθεί με το να καθόμαστε όλη μέρα στο σπίτι. «Πρέπει να πηγαίνετε εκδρομές τα σαββατοκύριακα, να του δείξετε τις ομορφιές του τόπου, να τον διαπαιδαγωγήσετε». Δεν θα διαφωνήσω, αλλά αν κρίνω από εμένα, ελάχιστες όμορφες αναμνήσεις έχω από περιδιαβάσεις στην Κύπρο. Εγώ με ένα «πότε θα γυρίσουμε σπίτι;» ήμουν. Έχω ωραίες αναμνήσεις από ανθρώπους, αλλά όχι από τη χώρα αυτή καθεαυτή. Εγώ πιστεύω ότι κατά βάθος, η γλυκιά μου πεθερούλα πάσχιζε να μας ξεφορτωθεί από το σπίτι της (μένουμε στο δικό της τώρα, μέχρι να ολοκληρωθεί η ανακαίνιση του δικού μας – μέναμε και στη μάνα μου για τρεις μήνες, σωστά θυμάσαι, αλλά μια μέρα νευρίασε και μας έδιωξε), και προκειμένου να μην διαταράξουμε την κυριακάτική της νηνεμία, κατασκεύασε το επιχείρημα των «ωραίων αναμνήσεων».

Μα, τι «ωραίες αναμνήσεις» να δημιουργήσω στον γιο μου σ’ αυτή τη χώρα των πενήντα βαθμών κελσίου, που δεν μπορείς πια να κυκλοφορήσεις χωρίς τον κίνδυνο να πάθεις ηλίαση και καρκίνο του δέρματος σε χρόνο ντετέ; Η Κύπρος έγινε σαν το Μεξικό. Το καλοκαίρι αποτελείται από τρεις νεκρούς μήνες, δεν θα έπρεπε να επιτρέπεται η κυκλοφορία. Όσο δύναται, κυκλοφορείς την υπόλοιπη χρονιά, στην οποία δυστυχώς, πάλι όλα κατάξερα τα βλέπεις. Αν τα βλέπεις, δηλαδή, με τη σκόνη που μας έρχεται κάθε τρεις και λίγο από τη Σαχάρα. Εν πάση περιπτώσει έκοψα τη μουρμούρα, μπολιάστηκα με άφθονη «θετική ενέργεια» (εμετός!), τηλεφώνησα και στον κουμπάρο μου που είναι ομοιοπαθής, φορτώσαμε τις φαμίλιες στα αυτοκίνητα και ξεκινήσαμε να πάμε για φαΐ στον Κάτω Δρυ. Εγώ στον Κάτω Δρυ! Μοντιέ και Διός Μίο.

Τι να σου πω, κατενθουσιάστηκε ο Αλεξάκος που έφαγε τον τταβάν του στον Πλάτανο με άλλα 4-5 τραπέζια συνταξιούχων. Θα το θυμάται με νοσταλγία όταν μεγαλώσει και θα αναπολεί τα περασμένα μεγαλεία. Θελήσαμε να βρούμε και κάποιο μονοπάτι να περπατήσουμε αλλά δεν υπήρχε, ο ήλιος έκαιγε φλάντζες, περπατήσαμε πέντε λεπτά με τα δίχρονα και επιστρέψαμε πίσω στο κέντρο κακήν κακώς.

Δεν περνούσε η ώρα, δεν έβλεπα τις «όμορφες αναμνήσεις» να δημιουργούνται. Ήταν μόλις δυο το μεσημέρι. Θα επιστρέφαμε Λευκωσία τόσο νωρίς; Ποιος και πώς θα τον απασχολούσε όλο το υπόλοιπο απόγευμα μέχρι να κοιμηθεί; Συμφωνήσαμε να πάμε σε ένα παρακείμενο χωριό, στο πάρκο γαϊδουριών, να κάνουμε εκεί το γκράντε φινάλε της μέρας. Όπου παρακείμενο χωριό, βλέπε τη Σκαρίνου. Άκου όνομα! Σκα-ρι-νου! Βραβείο ευφάνταστης ονομασίας! Το ζήσαμε και αυτό στα 38 μας!

Πάμε στο πάρκο γαϊδουριών, περάσαμε τις πύλες, είδα τις «ωραίες αναμνήσεις» να μου μιτσοκαμμούν, και σπεύσαμε να ταΐσουμε τα ζωντανά. Ο γιος μου, που κάτι τέτοιες στιγμές με κάνει περήφανο, ούτε να τα φτύσει. Του δείχναμε τα γαϊδουράκια να τρώνε τον σανό τους σαν περήφανοι Συριζαίοι, μα ουδεμία συγκίνηση. Του έδειξα και κοτούλες, του έδειξα και το παγώνι, τζίφος! Μόνο με τον παρκαρισμένο εκσκαφέα ενθουσιάστηκε. Ναι, διανύουμε την (ελπίζω παροδική) περίοδο που μας αρέσουν τα αγροτικά οχήματα. Φορτηγά, εκσκαφείς, μπουλντόζες, ανυψωτικά, μπετονιέρες, και τα συναφή, συλλογή τα κάνουμε. Από όλο το πάρκο, μόνο με τον εκσκαφέα ενθουσιάστηκε. Ήθελε να τον καβαλήσει, μα ήταν τίγκα στη βρώμα και αρκεστήκαμε να τον περιεργαζόμαστε εξωτερικώς, αποφεύγοντας όσο μπορούσαμε κάτι ζωικά κουραδάκια που τον περιέβαλλαν.

Μια υπέροχη ανάμνηση μόλις δημιουργήθηκε.

Είδαμε και πάθαμε να τον «κουράσουμε» προκειμένου να γυρίσουμε στη Λευκωσία με το τρόπαιο του γονιού που κάνει σωστά τη δουλειά του. Δεν μπορείς να πεις, και την ύπαιθρο γνώρισε, και παραδοσιακά εδέσματα γεύτηκε, και το εθνικό μας ζώον γνώρισε, ενώ τον χτύπησε και η ζέστη κατακούτελα ώστε να τεζάρει μια ώρα αρχύτερα το βράδυ. Περήφανος και ολοκληρωμένος Κύπριος! Φρόντισα και τον φωτογράφησα με όλα τα παραπάνω προκειμένου να λάβω τα εύσημα από την πεθερούλα μου για τη σωστή διαπαιδαγώγηση που του παρείχα. Δυστυχώς, δεν πρόλαβα να τον φωτογραφήσω με τη ζακέτα που μας φόρτωσε με το ζόρι, επειδή «εκεί ψηλά στον Κάτω Δρυ, μπορεί να κάνει ψύχρα!»

Ήταν ένα μιζερότατο σαββατοκύριακο. Αλλά δεν ξέρω τι άλλο να κάνω. Και στη θάλασσα να πάμε, οι ώρες που μπορούμε πλέον να τον εκθέσουμε στον ήλιο 07:00-11:00, 18:00-20:00, είναι δύσκολες. Τι τον κάνεις στο ενδιάμεσο; Εγώ θεωρώ πως δεν πρέπει να βγαίνουμε από το κλιματιστικό από τον Ιούνιο μέχρι τα τέλη του Σεπτέμβρη. Ό,τι καταφέρεις να ζήσεις, μόνο τους υπόλοιπους μήνες. Από την άλλη δεν μπορούμε και να περιοριζόμαστε στους τέσσερεις τοίχους, ούτε να ζούμε σαν εγκλωβισμένοι λεπροί στο Μωλ του Σιακόλα, επειδή η ζέστη είναι ανυπόφορη και επειδή οι επιλογές μας είναι είτε το πάρκο στρουθοκαμήλων, είτε το πάρκο γαϊδουριών, είτε το πάρκο καμήλων, είτε άλλα πέντε-έξι παρόμοια γραφικά, μηδαμινής αξίας κατά τη γνώμη μου.


Ναι, ίσως τα μωρά να μην τα βλέπουν έτσι, ίσως να απολαμβάνουν κάθε τι καινούριο. Αλλά εγώ ΠΟΣΟ ΒΑΡΙΕΜΑΙ που μπήκα στην περίοδο αναζήτησης προορισμού εκδρομής κάθε σαββατοκύριακο προκειμένου να μην γκρινιάζει το παιδί στο σπίτι. Τα έζησα στα χρόνια μου και επιστράτευσα ψυχολόγους για να τα ξεπεράσω. Άντε τώρα στο φινάλε, χάριν του γιου μου, να βολοδέρνομαι από Σκαρίνου σε Σκαρίνου! 

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πόσο πολύ συμφωνώ με την ζέστη. Την μισώ. Δεν αντέχω την ζέστη. 1 Ιουνίου με ρωτάς τι κάνω σου απαντώ περιμένω να φύγει το καλοκαίρι. Τέτοια είμαι.
Έχω το ίδιο θέμα όσο αφορά να έχουν κάτι να κάμνουν.
Λέω συνέχεια στον εαυτό μου ότι το δάνειο που έβαλα πριν 8 χρόνια στο κεφάλι μου και μου παίρνει τον ένα μισθό είναι ακριβώς για τα παιδιά μου. Να μπορούν να παίζουν έξω στην αυλή. Το καλό είναι ότι έχει και παιδιά η γειτονιά.
Το θέμα είναι ότι δεν τους αφήνω να βγουν έξω πριν από τις πέντε. Δεν αντέχω να είμαι έξω στην αυλή να προσέχω το δίχρονο μέσα στον ήλιο. Εγωίστρια το ξέρω. Αλλά από τις 5 και μετά κανονικά αναμνήσεις έξω στο χωράφι. :)
Θα σου έλεγα κόπιασε καμιά Κυριακή να τον αμολήσεις και εσύ στο χωράφι αλλά πρέπει να είσαι οκ με τους γάτους, σκύλους, χώματα και τα χωριατόπαιδα μου. :)
Clueless

Anti-Christos είπε...

Μην αποκαλείς έτσι τα παιδάκια σου τα όμορφα! Ευχαρίστως να έρθουμε κάποια στιγμή αν και έχω φοβία με τους σκύλους. Βέβαια αυτό λύνεται.

Clueless είπε...

Χωριατόπαιδα βρε τα είπα όχι Κουασιμόδους. :)

Ανώνυμος είπε...

:):):):) Άλλο ένα τέλειο ποστ που με εκφράζει πλήρως.

1. Μισώ τη ζέστη, βαριέμαι το καλοκαίρι, την υγρασία, την ιδρωτίλα και τους άλουτους. Μετρώ αντίστροφα ωσάν τους στρατιώτες πριν να έρθει αλλά και μέχρι να φύγει. Μετρώ τις μέρες μία μία και νιώθω ότι είναι απλά χαμένος χρόνος από τη ζωή μου και το μόνο καλό που βρίσκω είναι οι 15 μέρες διακοπές.

2. Από τις 09.00 το πρωί μέχρι τις 19.00 το απόγευμα δε μπορείς να κυκλοφορήσεις, ιδιαίτερα αν έχεις παιδί, δε μπορείς ούτε καν στη θάλασσα να πας γιατί θα καταλήξεις στα επείγοντα με ηλίαση.

3. Υπάρχουν "ωραία" (σχετικό) θεματικά πάρκα, αλλά αυτά προσφέρονται μόνο για μετρημένες μέρες την Άνοιξη και Φθινόπωρο.

Υ.Γ. Η οδοντοστοιχία, όμως, τέλεια !!!!! :):):):)

ΚΑΛΛΙΠΑΤΕΙΡΑ

Anti-Christos είπε...

Χαχαχα Καλλιπάτειρα! "Η οδοντοστοιχία τέλεια" επειδή βάλαμε δυο φορές σιδεράκια στη ζωή μας και πάλι άρχισαν να στραβώνουν μετά από 4 χρόνια! Τι να πεις, όσο δεν πέφτουν ακόμα, καλά είμαστε! :)

Ανώνυμος είπε...

Και εγώ κάπως έτσι σαν εσένα ήμουν μέχρι που γνώρισα τον φυσιολάτρη σύζυγο. Έκτοτε πραγματικά απολαμβάνω τις εκδρομές μας στα βουνά. Πάντα με εκπλήττει πόσο πράσινη και όμορφη είναι η ορεινή Κύπρος συγκριτικά με την ξεραίλα μερικών μέτρων πιο κάτω. Αλλά πρέπει να το έχεις μεράκι να εκδράμεις. Αν δεν με μάθαινε το έτερο ήμισυ θα την έβγαζα και εγώ στο μωλ...

Moonlight είπε...

Έχει τόπους να πάτε, και θεματικά πάρκα, αλλά οκ, πάλι είναι ζέστη για όλα αυτά τώρα.
Όταν δροσίσει πάλι, ξαναρώτα μας να σου πούμε.
(Τζείνο το πάρκο στρουθοκαμήλων εγύρεψα το πριν 5-6 χρόνια και τελικά γιόκ, καπούτ, πάπαλα, μας τελείωσε, εφάαμεν τους ούλλους αλόπως, δεν ξέρω τι εσυνέβη!)