Τετάρτη, Ιουνίου 20, 2007

Λεμεσός vs Λευκωσία

Δεν φαντάστηκα ποτέ πως το μπλογκ αυτό θα φιλοξενούσε ποτέ, ένα τέτοιο θέμα, αλλά χάριν ελαφρότητας, λέω να αφιερώσω το σημερινό κείμενο στην διαμάχη Λευκωσίας – Λεμεσού. Όπως γνωρίζετε, σε κάθε χώρα υπάρχουν δυο πόλεις που σφάζονται μεταξύ τους για το ποιά υπερέχει. Οι δικές μας υπέρ-δεν-έχουν, παρόλα αυτά σφάζονται κανονικότατα. Απέχουν μεταξύ τους μια ώρα με το αυτοκίνητο, παρόλα αυτά, οι άνθρωποι τους απέχουν μεταξύ τους έτη φωτός. (Εντάξει, υπερβάλλω, αλλά θέλω ν’ ανάψουν τα αίματα...)

Προσωπικά, θεωρώ πως το να συγκρίνουμε τις δυο πόλεις είναι σα να πήραμε δυο νάνους, τους στήσαμε δίπλα-δίπλα και προσπαθούμε να δούμε ποιός είναι ο ψηλότερος. Εν πάση περιπτώσει, μια Λεμέσια φίλη, που θέλησε να παραμείνει ανώνυμη ώστε να διαφυλάξει την σωματική της ακεραιότητα, προσφέρθηκε να ρίξει το λάδι στη φωτιά. Για να δούμε...

Σε ποιούς τομείς θεωρείς ότι διαφέρουν οι δυο ‘λαοί’ αγαπητή Λεμέσια;
Στον τρόπο διασκέδασης, στις σχέσεις με τους γύρω τους και στο ‘επίπεδο.’ Για να εξηγήσω: Όταν ακούς Λεμεσό, το πρώτο πράγμα που σου έρχεται στο μυαλό είναι η ‘έξω καρδιά,’ η διασκέδαση, χορός, καρναβάλι, γιορτή του κρασιού. Η Λεμεσός δεν είναι μόνο ο εναέριος.

Προσωπικά, θα προτιμούσα να ήταν μόνο ο εναέριος!
...Μετά από πολλά έργα που έχουν γίνει, η Λεμεσός είναι η κούκλα της Μεσογείου! Δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από άλλα μεσογειακά θέρετρα!

Θέρετρα ή φέρετρα; Δεν συμφωνείς πως όλα αυτά τα «Έξω καρδιά» έιναι πρώτης τάξεως καρακιτσάτα, τριτοκοσμικά πανηγύρια;
Δεν πιστεύω πως είναι κιτς, αν και κάποιες πιο δήθεν cool προσπάθειες που γίνονται κατά καιρούς φέρνουν την αποτυχία. Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια και στη Λεμεσό επικρατεί το σύνδρομο της πρωτεύουσας, δηλαδη: «Στήσιμο στο μπαρ, ποτό στο χέρι και κόβω κίνηση. Ποιός ήρθε, με ποιάν ήρθε; Τι φορά, τι δεν φορά...

Η αγαπημένη μου απασχόληση! Συμφωνώ πως είναι όντως λυπηρό. Στον στρατό οι Λεμέσιοι υποστήριζαν πως η Λευκωσία υστερεί επειδή δεν έχει θάλασσα. Πώς το σχολιάζεις;
Όταν μεγαλώνεις σε μια πόλη με θάλασσα, είναι φυσικό να αποτελεί μέρος της ζωής σου. Εκεί πήγες περίπατο με τον φίλο σου όταν ήσουν 15 χρονών, εκεί έδωσες το πρώτο σου φιλί κτλ. Βέβαια, οι αποστάσεις στη Κύπρο είναι τόσο αστείες που δεν νομίζω οι Λευκωσιάτες να έχουν ιδιαίτερο πρόβλημα, μιας και χαίρονται τις παραλίες του Πρωταρά, τις οποίες θεωρώ σαφώς ανώτερες από αυτές της Λεμεσού.

Κάποτε μια συντοπίτισσα σου, μού είπε πως οι Λευκωσιάτισσες ‘φαίνονται’ από μακριά επειδή δεν είναι τόσο cool όσο οι Λεμεσιανές. Τι έχεις να πεις;
Κατά τη γνώμη μου οι Λευκωσιάτισσες είναι πολύ καλοντυμένες και δύσκολα θα εντοπίσεις μια που να είναι ‘χωρκάτισσα,’ στο ντύσιμο. Αυτό που με χαλά όμως, είναι το ‘άππωμα’ που έχουν.

Γιατί εσείς δεν είστε αππωμένες;
Λεμεσιανές υπάρχουν δυο ειδών. Οι πολύ ΄χωρκάτισσες,’ που δεν ξέρουν ούτε να ντυθούν, ούτε να συμπεριφερθούν και οι άλλες που είναι κατα γενική ομολογία εντάξει. Ελάχιστες Λεμεσιανές θα χαρακτήριζα ‘αππωμένες.’

Ο ίδιος διαχωρισμός ισχύει και για τους άντρες;
Ναι. Έχουμε τους χώρκατους με τις μοτόρες, τα αυτοκίνητα με το μπλε φωτάκι ως επένδυση κάτω από το σασί, με την μουσική στη διαπασόν, που παρκάρουν μπροστά από τις καφετέριες και το παίζουν γκόμενοι, καθώς και τα ‘άλλα’ παιδιά που είναι καλοντυμένα και ευγενικά. Θα έλεγα όμως, ότι οι Λευκωσιάτες υστερούν σε κάτι. Είναι πολύ attached στη μαμά τους, δεν το... ‘λέει η καρδιά τους.’ Είναι πολύ συνδεδεμένοι με την οικογένεια τους. Ενώ, οι Λεμεσιανοί έχουν κάτι ‘αλήτικο’ το οποίο βρίσκω μεγάλο turn on.

Επειδή μεγαλώσαμε σε σπίτια με τοίχους και ταβάνια, και όχι σε χωράφια, δεν σημαίνει πως δεν το ‘λέει’ η καρδιά μας!
Από προσωπική πείρα, εμένα με χαλά να βλέπω τον φίλο μου να μιλά πέντε φορές τη μέρα στο τηλέφωνο με τη μαμά του και να έρχεται να του μαγειρεύει στην εξεταστική για να μην αγχωθεί, 24 χρονών γαϊδούρι! Αυτός πώς θα σταθεί δίπλα μου όταν αύριο ανοίξουμε σπίτι; Δεν θέλω να είμαι απόλυτη βέβαια, αυτό το είδος άντρα μπορεί να παρουσιαστεί παντού. Εξαρτάται από την παιδεία που παίρνεις απ’ το σπίτι σου. Αλλά το θέμα είναι, πως θέλω τον άντρα, άντρα !

Θα τα έφτιαχνες με Λευκωσιάτη;
Δεν έτυχε, αλλά ποτέ μη λες ποτέ.

Αισθάνεστε αδικημένοι από την κυβέρνηση όσον αφορά την προώθηση της Λεμεσού;

Από τον καιρό που θυμάμαι τη Λεμεσό, οι δρόμοι της ήταν μόνιμα ανοικτοί! Μια για το αποχετευτικό, μια για έργα στην παραλία...Τώρα άρχισαν και τις γέφυρες οι οποίες εξυπηρετούν τους Λευκωσιάτες που πάνε στην Πάφο!

Συγγνώμη, εσείς δηλαδή, πώς πάτε στην Πάφο; Μέσω Θαλάσσης;
Για εμάς ήταν ούτως ή άλλως 25 λεπτά δρόμος, δεν χρειαζόμασταν γέφυρες. Οι γέφυγες ξεκάθαρα και πάλι εξυπηρετούν την πρωτεύουσα. Αλλά, εντάξει, για να είμαι δίκαιη, θα βοηθήσει το κυκλοφοριακό πρόβλημα της Λεμεσού. Κάτι άλλο που με δυσαρέστησε είναι πως φέτος τα Χριστούγεννα, εξ’ αιτίας των έργων, δεν μπορούσαμε να στολίσουμε τα round about μας, κάτι που γίνεται χρόνια τώρα, και είναι παιδική μου ανάμνηση να ψηφίζουμε ποιό είναι το πιο ωραίο! Μην το γράψεις αυτό όμως...

Πώς αισθάνεσαι που η πόλη σου θα διοργανώσει τη Eurovision Junior 2008;
Χαχαχα, πρέπει να απαντήσω τώρα;

Ποιά είναι η μεγαλύτερη celebrity της Λεμεσού;
Η Βίβιαν Νικολαΐδου που έπαιζε στο ‘Παρά πέντε’ (επεξήγηση: Κυπριακή σειρά – Ο Θεός να την κάνει – που παιζόταν από κυπριακό κανάλι το 1998-99 και ουδεμία σχέση έχει με το ‘παρά πέντε’ που όλοι αγαπήσαμε.), είχε κάθε σαββατοκύριακο τραπέζι στο Privilege, τις εποχές που ήταν στις δόξες του.

Δεν ντρέπεσαι για εκείνο το πράμα που παρουσιάζετε για ζωολογικό κήπο;
Η αλήθεια να λέγεται, βρωμά. Έχει έναν ελέφαντα μέσα, αν δεν ψόφησε κι’ αυτός. Σκοπεύουν να κάνουν ένα καινούριο στα Πολεμίδια, θα δούμε.

Γιατί λέτε «τσιάντα» αντί ‘τσάντα;’
Για τον ίδιο λόγο που εσείς λέτε την κόκα κόλα, ‘Κόα κόλα.’ Έτσι μάθαμε! Και παρά να το λέω ‘τσέντα’ προτιμώ ‘τσιάντα.’

Και ο πόλεμος συνεχίζεται....

1 σχόλιο:

shashoura είπε...

xaxaxa!
itan polla katatopistiki i sunenteu3i!!!

parola auta touto me tin tsanta,,,egw 3erw oti ¨tsiantan¨ leoun to potsiei ston ypswna- pleyra, mporei tzai lofou, (ek peiras milwntas pu etyxe na takousw dld).