Πήρα χάπι και άντεξα να δω όλη την επιλογή τραγουδιού της Κύπρου για τη Γιουροβίζιον του ’12. Έχω πολλά να πω:
Ας αρχίσουμε με τα καλά:
Η Ήβη είναι η ελπίδα του αύριο για τις Κύπριες. Δείτε την, μελετήστε την, μιμηθείτε την, μπας και δείτε άσπρη μέρα καημένες μου. Δεκαοχτώ χρονών κορίτσι, χειρίζεται άριστα τη μητρική της γλώσσα και εκφράζεται εξαιρετικά για το επίπεδο της μέσης συνομήλικης της. Ούτε χρησιμοποιεί εκατόν «ας πούμε» μέσα σε μία πρόταση, ούτε μιλά αμήχανα αλαλάζοντας δεκαπέντε «εεεε», στη σειρά. Η σκέψη της έχει αρχή, μέση, τέλος, και λογική συνέχεια, πράγμα επίσης σπάνιο, ενώ σου δίνει την εντύπωση ότι δίνει χρόνια συνεντεύξεις. Κάτι που μόνο στην Άννα Βίσση έχω επισημάνει μέχρι στιγμής, με τα 40 χρόνια εμπειρίας στην πλάτη της.
Είναι όντως απορίας άξιο πώς μια κοπέλα από το Παραλίμνι, μιλά τόσο εκλεπτυσμένα όταν μάλιστα αναλογιστείς ότι στην περιοχή που μεγάλωσε το πιο πιθανόν θα ήταν να την βλέπουμε να μαζεύει πατάτες σε κάποιο χωράφι με τα αδέλφια της, και να χρησιμοποιεί εκφράσεις του τύπου «εννά σου βουννίσω μιαν παττίχα, κόρη». Χαίρομαι που τη γλίτωσε. Εύγε Ήβη! Εύγε! Επιπλέον, είναι και μισή Βουλγάρα, οπότε θα μπορούσε κάλλιστα να επικαλεστεί τη διγλωσσία της ως άλλοθι για τα μέτρια ελληνικά της. Κι όμως, όχι! Είμαι εντυπωσιασμένος και τα μάλα γοητευμένος.
Θωρείτε να μαθαίνετε οι υπόλοιπες, μπας και ξεστραβώσετε κανέναν να σας πάρει. Και απευθύνομαι ειδικά στις νεαρότερες, που αν κρίνω από τον τρόπο που εκφράζεστε στα κοινωνικά δίκτυα και στα μπλογκς, αξίζει να πάτε στ’ ανάθεμα με εισιτήριο πρώτης θέσης.
Κατά τα άλλα, το ΡΙΚ απέδειξε για ακόμα μια φορά ότι ζούμε σε μία χώρα 30 χρόνια πίσω από την εποχή της. Μα τι να πρωτοσχολιάσω! Πρώτα, πρώτα, η μετάδοση είχε τεχνικές διακοπές, πράγμα που έχω να βιώσω από τη δεκαετία του ’80, όταν ακόμα ζούσε ο πατέρας μου και έβγαινε στην ταράτσα να ισιώσει την κεραία για να μην έχουμε παράσιτα. Τόσο πίσω!
Ο παρουσιαστής ήταν επιεικώς γελοίος, πείτε μου αν έχει twitter να του το πω και ευθέως. Η προσπάθεια του κειμενογράφου να μιμηθεί τις χαριτωμενιές του Καπουτζίδη ήταν εμφανής και απορώ, αφού τον έφεραν που τον έφεραν τον άνθρωπο από την Ελλάδα, γιατί δεν τον έβαλαν να παρουσιάσει κιόλας, να γλιτώσουμε το μαρτύριο. Νερόβραστα κείμενα, σαχλά αστεία, δεν σωζόταν από πουθενά.
Το δε ακροατήριο ήταν η χαρά του ψοφιμιού. Μα, καλά ρε φίλε. Στήνεις ψυχαγωγική εκπομπή, με τα μπουτάκια της Ήβης πρώτο πλάνο και βάζεις στις πρώτες θέσεις να κάτσει το διοικητικό συμβούλιο του ΡΙΚ, με όλη τη Γερουσία, συμπεριλαμβανομένης της «δασκάλας με το γλυκό χαμόγελο», Μαρίας Βασιλειάδου να κοιτάνε ανέκφραστοι, σαν χάνοι; Τι παλμό δίνεις στην εκπομπή σου; Έπρεπε από κάτω να υπάρχει νεολαία και μάλιστα όρθια, να χορεύει και να χτυπιέται. Τι μου βάλατε τώρα τους δεινόσαυρους φάτσα, κάρτα;
Είχαμε και κριτική επιτροπή, τρομάρα μας. Για να περνά η ώρα βασικά. Με μέλη τον Καπουτζίδη, τον Καλημέρη, τον Τσιολή (τον ξέθαψαν από τα «Ηχοχρώματα» προφανώς) έναν άλλον που δεν θυμάμαι πως τον λένε και τέλος, ΜΙΑΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΤΗΣ ΧΑΡΑΥΓΗΣ! Χαχαχαχα! Δεν σε γελούν τα μάτια σου, πολύ σωστά το διάβασες. ΜΙΑΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΤΗΣ ΧΑΡΑΥΓΗΣ! Αν κατάγεσαι από κάποιο πολιτισμένο κράτος και δεν ξέρεις τι εστί Χαραυγή, σε ενημερώνω πως είναι η εφημερίδα του ΑΚΕΛ, του κουμμουνιστικού κόμματος της Κύπρου. Η κριτική επιτροπή για τη Γιουροβίζιον, λοιπόν, είχε ένα μέλος υπό την ιδιότητα «Δημοσιογράφος της Χαραυγής!» Χαχαχαχαχαχα! (ούτε καν σκέτο ‘δημοσιογράφος’. Είναι ‘δημοσιογράφος της Χαραυγής’ για να διευκρινίζεται προφανώς και το επίπεδο της δημοσιογραφίας που ασκεί).
Κι εδώ θα βάλετε χέρι, ρε γαμώτο; Εσείς, που γαλουχηθήκατε με Θηβαίο, Μικρούτσικο, Παπακωνσταντίνου και άλλους έντεχνους «μουσουργούς», τώρα έχετε άποψη και για πανηγυράκια του συρμού που προάγουν τον εθνικισμό, εμφανίζοντας στις οθόνες σημαίες (ω, τι έγκλημα!) που είναι εθνικά σύμβολα και εναντιώνονται στον διεθνισμό που με τόσο κόπο προωθείτε; Καλά λέω εγώ ότι χρειάζεστε όλοι, ως τον τελευταίο, ψυχίατρο.
Με τούτα και με τ’ άλλα, κέρδισε το La La Love, το τραγούδι που ήθελα δηλαδή, αλλά και που ήθελε το σύμπαν ολόκληρο. Μια χαρά θα τα πάμε φέτος. Να αλλάξουμε όμως σκηνική παρουσία επειγόντως.
Ήταν αναμφισβήτητα ένα φρικτό δίωρο, ώρες, ώρες σκεφτόμουν ότι μάλλον το κάνουν επίτηδες για να μας νευριάσουν, αλλά ευτυχώς επιβιώσαμε. Για να καταλάβεις, θυμήθηκα αντίστοιχες νύχτες επιλογής που ήταν παρουσιάστρια η Ειρήνη Χαραλαμπίδου (τότε που φορούσε και τις τουαλέτες με το μακρύ το γάντι, α λα Μαρία Αντουανέτα, εν έτει 1992) και νοστάλγησα επίπεδο.
Καλή επιτυχία στην κουκλάρα Ήβη.
9 σχόλια:
polla teleia osa les mono mia mikri diorthosi: os vera KOTSINOXORKATISSA den exo thixthei me osa les apla sta meri mas leme "εννά σου βουννίσω μιαν παττίχα, PA"
apla na antapokrinomaste stin pragmatikotita tou metriou kouroupettou kotzinoxorkati agapite protevousiane.. thx :P
Πάντως από τα τρία τραγούδια αυτό έπαιζε αρκετά στο ραδιοφωνο, τα άλλα δύο να φανταστείς από το ποστ σου τα άκουσα, πουθενά αλλού.
Και εγώ αυτό το τραγούδι προτιμώ.
η ήβη αγαπητέ μιλά σωστά την ελληνική γιατί μάνα της είναι από βουλγαρία, η οποία έμαθε να μιλά ελληνικά και έμαθε και τη κόρη της, και όχι κυπριακά με τα χιλια ας πούμε...όντως η ήβη είναι ταλέντο. ο παρουσιαστής ήταν γελοιοδέστατος, η βραδιά είχε κενά ώρας, απίστευτα μπλα μπλα από τους ίδιους (μέλισσες, γκαγκάκη, ευριδίκη πατρόκλου γιωργαντάς) η κριτική επιτροπή, εντάξει τι να πεις...ένας ξένος που εχει ιστοσελίδα, μια της χαραυγής, ο τσιολής, δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψουν το επίπεδο τους...κατ εμένα είχαμε μια φορά την ευκαιρία να στείλουμε ένα δυνατό τραγούδι (μιλώ για το you don't belong here) και δεν τα καταφέραμε, το τραγούδι έπρεπε να σταλεί και αυτό κατευθείαν με ανάθεση και να επιλεγεί ΜΟΝΟ απο ανθρώπους που το κατέχουν...όμως αυτό θα γίνει μετά το 2112...το τραγούδι που επιλέξαμε, είναι μέτριο, και επειδή και το στήσιμο μάλλον μέτριο θα είναι (δεν θα αναλάβει ο φωκάς χορογραφίες ξέρετε...) θα πάμε μέτρια, απλώς έχουμε κάποιες ελπίδες να περάσουμε στον τελικό αφού πέσαμε με ελλάδα, τίποτε παραπάνω...
Πολύ ωραία ανάρτηση, που νομίζω εκφράζει τους περισσότερους από εμάς. Εγώ πάντως (ώς Ελλαδίτης) δεν έχω καταλάβει γιατί να έχει σχέση το ότι έμαθες Κυπριακά Ελληνικά ή από Βουλγάρα τα Ελληνικά (έχετε ακούσει πως ομιλούν την Ελληνική οι Βούλγαροι; Άστο καλύτερα) στο πως τα μιλάς στο τέλος. Η Ήβη είναι λίγα χρόνια Ελλάδα (νομίζω ή δύο ή 3) και μιά χαρά μπόρεσε να προσαρμόσει την προφορά και την άρθρωσή της στην μητρική της γλώσσα. Κακά τα ψέματα παιδιά. Όλοι στην Ελλάδα έχουν και από μία διάλεκτο. Δεν είναι όλα καλαμαρίστικα στην Ελλάδα (που παρεμπιπτόντως Καλαμαράς = Αθηναίος και μόνον). Όλοι έχουν μιά προφορά, μιά διάλεκτο ο καθένας διαφορετική. Αλλά πρέπει όλοι να ομιλούμε την Αθηναϊκή Κοινή (που έχει ορισθεί καλώς ή κακώς ώς η κεντρική διάλεκτος όλων των Ελλήνων στον κόσμο). Η κοπελίτσα κατά τη γνώμη μου μπόρεσε και λόγω ηλικίας να προσαρμοσθεί πιό εύκολα στην Αθηναϊκή. Και μπράβο της βέβαια. Τώρα όσον αφορά στο "ας πούμε" δεν είναι προνόμιο των μικρών Κυπριοπούλων φίλε Anti-Christos. Το έχουν και στην Ελλάδα το "ας πούμε" κάθε 3 λέξεις, και το "ε...ε...ε..." κάθε δύο. Επίσης έχουμε και το "και έτσι..." Και άλλα ωραία... Τυπική πρόταση μικρής ελληνίδος:
"Εε.ε.... που λές τις προάλλες κι έτσι... τον παίρνω τηλέφωνο ας πούμε.. και τι μου λέει; Ε...Ε.... Ρε δε μας αφήνεις να πούμε...Κι έτσι..."
@Ξεβράκωτε: Προφανώς θα υπάρχουν και παιδιά στην Ελλάδα που δεν ξέρουν να μιλήσουν, αλλά στην Κύπρο που ο μέσος όρος των νέων ελληνικών ανά λύκειο είναι 9/20, νομίζω είναι πιο έντονο το φαινόμενο. Επίσης, δεν νομίζω να περίμενε να πάει στην Ελλάδα η Ήβη για να προσαρμόσει την άρθρωση και την προφορά της, αυτό το πράμα είτε καλλιεργείται από το σπίτι, είτε δεν το αποκτάς ποτέ. Άλλωστε, όταν πήγε στο X-Factor στα 16 της μιλούσε ήδη τέλεια, οπότε δεν νομίζω να την ωφέλησαν τα 3 χρόνια διαμονής της στην Αθήνα. Ελληνικά μαθαίνεις σπίτι σου. Αν περιμέναμε από τα σχολεία και την τηλεόραση...
Δυστυχώς φίλε μου είναι φαινόμενο της εποχής μας. Είναι η εποχή της απλότητος, η εποχή στην οποία θέλουν να απλοποιήσουν και άλλο την Ελληνική, εκεί που θα έχουμε ένα "Ι" ένα "Ο" και ένα "Ε".
Ενώ για μένα τα σωστά greeklish βοηθούν στην εξάπλωση και διορθώνουν τυχόν λάθη της ελληνικής (πχ: διορθώνω = dior8wnw (στα greeklish)) , εδώ πάνε να τα ισοπεδώσουν όλα:
Έτσι το "Μαμά θέλω να μου πεις καληνύχτα και να κοιμηθώ" θα γίνει "Μαμά θέλο να μου πις καλινίχτα κε να κιμιθό".
Και το χειρότερο είναι ότι η πλειοψηφία των ελλήνων (παντού) πλέον έτσι γράφει (ή κάπως έτσι) γιατί οι γονείς τους είτε δεν ξέρουν ορθογραφία είτε δεν ενδιαφέρονται αρκετά ώστε να διορθώσουν τα απαράδεκτα λάθη των παιδιών τους. Δυστυχώς φίλε μου, νομίζω ότι είμαστε οι τελευταίοι των μοϊκανών. Να έβλεπες μόνο τα εκατοντάδες emails που λαμβάνω (λόγω του blog μου) και πόσο ανορθόγραφα είναι τα 9,999 στα 10. Δυστυχώς...
Το ξέρω, συμφωνώ και λυπάμαι. Αυτό που με παρηγορεί, είναι ότι αυτή η γλώσσα επιβίωσε τουρκοκρατίας και 400 χρόνων σκλαβιάς και δεν νομίζω να τη σκοτώσουν τα greeklish. Από εκεί και πέρα, έγκειται στον καθένα και στο πόσο σέβεται τον εαυτό του να μάθει να μιλά.
Παρεμπιπτόντως, τις προάλλες πήγα και γράφτηκα να μάθω αρχαία ελληνικά, και αγαλλίασε η ψυχούλα μου.
καλημερα καλως σε βτηκα
η Ηβη ειναι φωναρα , ειναι σταρ, το σοου ητν οντως χειροτερο τηε ΕΡΤ και ο παρουσιαστης γελοιος που εκανε βλακειες.
το τραγουδι συμπαθες αξιζει να παρι καλα η Κυπρος προσπαθει
Ελπιζω η Ηβη να μην καταληξει στα σκυλαδικα οπως η Παπαριζου γιατι εχει προδοαγραφες ευρωπης
Σε γενικές γραμμές θα συμφωνήσω μαζί σου και φυσικά θα σε συγχαρώ για την απόφασή σου να μάθεις Αρχαία Ελληνικά! Στην πορεία θα δεις ότι τα Αρχαία θα σε βοηθήσουν να κατανοήσεις καλύτερα και να ''ζυγίζεις'' όσα λες, ακούς, γράφεις και διαβάζεις. Έτσι θα εμπλουτίσεις τον γραπτό και προφορικό σου λόγο και θα ακονίσεις το γλωσσικό σου αισθητήριο. Πρόσεχε να μη γίνεις σαν τον Ανδρέα Πιτσιλλίδη που μιλά σωστά ελληνικά αλλά το παρακάνει κατ' εμέ. Ελπίζω να βρήκες καλό δάσκαλο!
Άνεργος Φιλόλογος
Δημοσίευση σχολίου