




Ούτε μια φιγούρα δεν έκαναν όλο το βράδυ, χώρια που ούτε ένα πλάσμα δεν καταδέχτηκε να φορέσει μαγιό να κάνει μια βουτιά! Η λευκωσιάτικη τρελή διασκέδαση σε όλο της το μεγαλείο! Το τι κατάρες έριξα εκείνο το βράδι δεν μπορείς να φανταστείς! Στράφι πήγαν οι κοκοφοίνικες, χαράμι και οι διακοσμήσεις. Το μόνο που έμεινε ήταν να κοιτάζει ο ένας τα ρούχα του άλλου!
Έκτοτε ορκίστηκα ότι δεν θα ξανά στήσω πάρτι με τόσο μεράκι. Από δω και μπρος, ένα ποτό στο Maze, και έξω απ’ την πόρτα! Έχω δυστυχώς φαντασία που οργιάζει, τα φαντάζομαι όλα ιδανικά μες το μυαλό μου, και στο τέλος τρώω σκατά από την ωμή πραγματικότητα.
Αλλά τι να κάνω κι εγώ; Η ζωή θέλει φαντασία και σκηνοθεσία! Το πάρτι μου το θέλω κάπως έτσι:
Πρόκειται αναμφίβολα για ό, τι καλύτερο κυκλοφόρησε φέτος! Οι τζαζ συνθέσεις του Patrick Leonard (γνωστός μας από τις επιτυχίες της Μαντόνα), αποτελούν τονωτική ένεση για την Βίσση αλλά και την ελληνική δισκογραφία που πνίγηκε στο μπουζούκι τα τελευταία χρόνια. Επίσης, οι διασκευές που περιέχονται στον δίσκο, όπως το ‘Κόντρα,’ το ‘Αν σ’ ερωτευτώ’ της Aguilera και το ‘Μέταλλο’ είναι τόσο φρέσκες που κοντράρονται άνετα με τις αυθεντικές εκτελέσεις. Ως εδώ, ντουζ πουάν.
Μετά έχουμε τις ελληνικές συνθέσεις από συνθέτες που τώρα άρχισαν να εμφανίζονται στο προσκήνιο οι οποίες κατά τη γνώμη μου δεν προσφέρουν και τίποτε στο όλο εγχείρημα, αλλά ούτε και με ενοχλούν, ομολογώ. Αδυνατώ να πιστέψω όμως πως δεν θα μπορούσαν να είχαν αντικατασταθεί με πολύ καλύτερα τραγούδια του Καρβέλα. Ειδικά τα λαϊκότροπα «Ρίσκο» και «Αλήτισσα ψυχή» είναι μηδέν μπροστά σε καρβελικά, ονειρικά χασάπικα τύπου «ψυχεδέλεια» και «πέστο ξανά.»
Αλλά ακόμη και αν συμφωνήσουμε πως ο δίσκος αυτός ξεφεύγει από τα τετριμμένα και δεν σηκώνει λαϊκά καψουροτράγουδα, επιμένω πως το «Τρακτέρ» του Καρβέλα περιείχε εξαιρετικές συνθέσεις οι οποίες θα μπορούσαν να κάνουν τον «απαγορευμένο», δίσκο της δεκαετίας. Μην κοιτάτε που ο Καρβέλας αυτοκτόνησε με τον πολιτικό στίχο στον δίσκο του. Σαν feeling η μουσική του είναι όαση στην έρημο, κατά την γνώμη μου.
Αυτά βέβαια δεν ακυρώνουν τον δίσκο της Βίσση. Ήδη αγόρασα τρία αντίτυπα. Ένα για μένα και άλλα δυο -πάλι για μένα- γιατί δεν χόρταινα να βλέπω τα ράφια του καταστήματος γεμάτα με Άννα. Εδώ και 2 ώρες έχω το i-tunes στο repeat! Αλλά, ναι, μου λείπει η τρέλα του Καρβέλα, μου λείπει η παράνοια των στίχων του, τα υπαρξιακά του που εκτονώνονταν σε κάθε οκτάβα που ανέβαινε η Βίσση. Επιπλέον, μου λείπει η ελπίδα που μου ενέπνεε η συνεργασία τους, η σχέση τους. Το ότι ένας μέντορας εξακολουθεί να παράγει, να υπάρχει από την γυναίκα της ζωής του εμένα με παρηγορούσε. Διότι έβλεπα τις δικές μου ερωτικές ιστορίες μέσα από τη σχέση τους.
Τώρα, τι ζωή χωρίς αυτούς θα κάμω;
Εν πάση περιπτώσει, το γεγονός ότι τα μόνα τραγούδια του δίσκου που θα μας πορώσουν από τον φετινό δίσκο είναι συνθέσεις ξένων μουσικών, αποτελεί παρηγοριά και απόδειξη πως ο Καρβέλας μου παραμένει κορυφαίος! Και δεν θέλουμε τον οίκτο κανενός Θεοφάνους, καμίας Γαλάνη, κανενός Χατζηγιάννη. Κάνουμε πρωταθλητισμό και μόνοι μας!
Οι έξοδοι στην Αθήνα ήταν οι καλύτερες. Έμαθα το κέντρο της πόλης απ’ έξω. Και τα βράδια έπαιρνα ταξί και επέστρεφα πτώμα στο στρατόπεδο. Μια φορά αποκοιμήθηκα μέσα στο ταξί. Ο μαλάκας ο ταξιτζής χάθηκε στη διαδρομή, αλλά «θεώρησε προτιμότερο να μην με ενοχλήσει ξυπνώντας με, προσπαθώντας να βρει μόνος του τον σωστό δρόμο!» Με ξύπνησε όταν φτάσαμε, με μιάμιση ώρα καθυστέρηση, ζητώντας μου να τον πληρώσω 60 λίρες! «Δεν έχω τόσα λεφτά μαζί μου κύριε κώλο-ταξιτζή, συνήθως μου ζητάνε τα μισά!» Και τι μου λέει ο γύφτος: «Τότε να μου πεις το τηλέφωνο κάποιου συγγενή/φίλου σου στην Αθήνα να περάσω να πληρωθώ!»
Ναι, πάρτα τρία μου για προκαταβολή και τα υπόλοιπα σε δόσεις! Κατέβηκα, του έδωσα το τηλέφωνο ενός θείου μου, με τα νούμερα ελαφρώς ανακατωμένα και έφυγα.
Ύστερα ήρθα στην Κύπρο για το υπόλοιπο της θητείας και έπαθα το ίδιο σοκ που ζω τώρα με την επιστροφή απ’ τις σπουδές! Να φανταστείς παρουσιάστηκα σε κυπριακή μονάδα και απορούσα γιατί ο σκοπός της πύλης δεν με χαιρέτησε προβλεπόμενα κατά την είσοδο μου! Πού να ήξερα ότι και που ήταν ο σκοπός στην θέση του, ήταν κατόρθωμα! Οι χαιρετούρες τον μάραναν, τον στρατηγό!
Μάλιστα, τόσο εξωφρενικά μου φάνταζαν όλα στην κυπριακή στρατιωτική καθημερινότητα που μια μέρα δεν άντεξα, εισέβαλα αγενώς στο γραφείο του υποδιοικητή και τον παρακάλεσα να μιλήσουμε χωρίς τύπους. Έξω από τα δόντια! «Τι θέλεις κύριε δόκιμε;» Με ρώτησε με ύφος απαξιωτικό. «Συγγνώμη, μόνο δική μου ιδέα είναι ότι εδώ μέσα δεν δουλεύει τίποτε; Μόνο εγώ το βλέπω ότι διατάζεις τον στρατιώτη να κάνει τη δουλειά του κάπως αξιοπρεπώς και μόνο τη μάνα δεν σου βρίζει; (κατ’ ακρίβειαν στη βρίζει και εσύ κοιτάς).
Ο υποδιοικητής με κοίταξε μειδιώντας και την επόμενη μέρα μίλησε στον λοχαγό μου για αδυναμίες επιβολής εμού στο στράτευμα! Έτσι είναι. Όποιος δεν μπορεί να δέρει τον γάιδαρο, δέρνει το σαμάρι. Έκτοτε δεν ασχολήθηκα ξανά με το στρατιωτικό γίγνεσθαι. Ψέματα! Ασχολήθηκα αλλά ξεσπούσα σπίτι μου. Δεν είχα και blog τότε… Στο στρατόπεδο απλώς μετρούσα μέρες. Σαν τον κατάδικο. Ότι κάνω και τώρα δηλαδή. Υπηρετώντας την υπόλοιπη, ισόβια θητεία μου στην ενάλια γη, Κύπρο.
Μεγάλο σχολείο ο στρατός, αλλά δεν ήθελα να το πιστέψω!
Ο Άιβορ ήταν ο επιστάτης, ο θυρωρός της εστίας στην οποία πέρασα τα φοιτητικά μου χρόνια. Ανακάλυψα μια φώτο του τυχαία στο Facebook, και αίφνης άνοιξε ο ασκός του Αιόλου! Και τι δεν θυμήθηκα για το τομάρι του!
Ο Άιβορ έζησε κάποια χρόνια στην Κύπρο, στις βρετανικές βάσεις ως κυωνόκρανος. Μισούσε τους Κυπρίους λόγω εμπειρίας – οι φήμες μάλιστα τον ήθελαν να έχει φάει γερό ξύλο από το σόι μας- αλλά και γενικότερα οι Έλληνες δεν ήταν το φόρτε του! Κάθε Οκτώβρη, με το που αφικνούμουν στην εστία και πήγαινα να μου παραδώσει τα κλειδιά μου, δυσανασχετούσε κραυγάζοντας: “Oh, god, the Greeks are back!” Θυμάμαι μάλιστα, όταν πήραμε το Euro το 2004 που μου είπε: “What the hell! Ηow do you explain this miracle? I know, I know, every now and then a team comes out of nowhere and takes it all, you bastards!”Να σου γυρίζει πτωχέ, Άγγλε θυρωρέ!
Τον εκνευρίζαμε διότι οι Έλληνες συνηθίζαμε να κάνουμε μεγάλα πάρτι στα δωμάτια της εστίας και αναγκαζόταν να ξυπνήσει μες τα μαύρα μεσάνυχτα να μας κάνει παρατήρηση. Θυμάμαι μια φορά που αποφάσισα με μια φίλη να γυρίσουμε βίντεο κλιπ εν μέσω νυκτός! Ήθελε αυτή να κάνει τη Βανδή στο «Ανάβεις φωτιές!» Αλήθεια το λέω. Έστησα εκεί κάτι σεντόνια για σκηνικά, κάτι ψευτό-φωτορυθμικά, της έδωσα μικρόφωνο και στήθηκα με έναν άλλον φίλο να κάνουμε τους background γύφτους!
Δυναμώσαμε τόσο πολύ τη μουσική, που αναγκάστηκε ο Άιβορ να παρέμβει. Ήρθε με τον φακό του μέσα στα άγρια μεσάνυχτα, βάρεσε την πόρτα αλλά που να ακούσουμε εμείς! Αναγκάστηκε να ανοίξει την πόρτα με το αντικλείδι. Μπαίνει μέσα και αντικρίζει τη φίλη μου ντυμένη σαν Βανδή, με το μικρόφωνο στο χέρι να χορεύει τσιφτετέλι, εμένα με μια κάμερα και ένα πορτατίφ στο χέρι για προβολέα και έναν άλλο φίλο να κάθεται και να βαράει παλαμάκια έξω από το τσαντίρι!
Μπουκάρει ο Άιβορ, βλέπει μπροστά του το τσίρκο Mendrano, και αναφωνεί: “I am not seeing this!” και έφυγε. Έτρεξα από πίσω του να του απολογηθώ γιατί αν μου έκανε γραπτή αναφορά θα με πέταγαν έξω απ’ την εστία, αλλά ευτυχώς δεν έγινε τίποτε στο τέλος. Πάντως, όταν τον παρακάλεσα να κάνει τα στραβά μάτια δεν έδειχνε διατεθειμένος να συνεργαστεί. Οίκτο δεν έδειχνε καθόλου.
Ήταν μεγάλος πορνόγερος!
Ξέρω τουλάχιστον τρία περιστατικά στα οποία την έπεσε σε φοιτητριούλες. Κάποιες μάλιστα, κολακεύονταν και επεδίωκαν το φλερτ του. Σε μια γνωστή μου από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είπε το εξής: «Έχεις πολύ όμορφα μαλλιά, πλούσια! Είναι ίδια με της μητέρας σου!» Αυτή ξαφνιάστηκε και τον ρώτησε: «Πώς θυμάσαι την μητέρα μου;» Και αυτός με βλέμμα στο σπέρμα βουτηγμένο απάντησε: «Την θυμάμαι όταν ήρθε την πρώτη μέρα στην εστία για να σε συνοδέψει. Είχε πολύ όμορφα μαλλιά, πολύ θα ήθελα να μπλέξω το χέρι μου μέσα τους και να την χαϊδέψω!»
Το έβαλε στα πόδια η αραπίνα!
Κάτι άλλες συμφοιτήτριες Γαλλίδες, μου είχαν πει ότι ο Άιβορ τις κάλεσε πολλές φορές μόνες τους να πιουν κρασί στο δωμάτιο του, αλλά επειδή το βλέμμα του ήταν πολλά υποσχόμενο αυτές δεν τόλμησαν να αποδεχτούν την πρόσκληση. Παρόλα αυτά, θεωρώ πως οι συγκεκριμένες ψήνονταν, διότι όπου τις έχανες, όπου τις έβρισκες στο θυρωρείο ήταν και έψαχναν τα «χαμένα τους πακέτα!»
Μια φορά ο Άιβορ μου είχε πει ότι δεν μιλιέται με την αδελφή του εδώ και 20 χρόνια. Καθόμασταν στο computer room της εστίας, δίπλα-δίπλα! Ξαφνικά, γυρνάει την οθόνη προς το μέρος μου και μου λέει: “Read this!” Η αδελφή του είχε βάλει αγγελία στο ίντερνετ, ψάχνοντας τον! «Και πως εντόπισες την αγγελία;» τον ρώτησα εγώ έκπληκτος! “I’ve googled my name!” μου είπε. «Αθκείασιν έσιεις!» ήθελα να του απαντήσω!
Σήμερα ο Άιβορ δεν εργάζεται πια στην εστία. Τον αντικατέστησαν με ένα σύστημα συναγερμού, ωραιότατο! Όταν και αν κάποιος χρειάζεται βοήθεια απευθύνεται στο κεντρικό τμήμα του πανεπιστημίου και του στέλνουν τα κλειδιά και τα παρελκόμενα του. Απ’ ότι άκουσα, εξακολουθεί να εργάζεται στο πανεπιστήμιο, σε άλλο πόστο όμως!
Αιωνία σου η μνήμη Άιβορ, και Άι στον κόρακα!
ΥΓ: Δεν μοιάζει με τον καινούριο James Bond στο πιο άστεγο;
UPDATE: Η 3η παράσταση τελικά ήταν μακράν η καλύτερη! Με το που γκρεμίστηκε το σκηνικό στεναχωρέθηκα. Μπορεί να μου έσπαγαν τα νεύρα οι πρόσφατες, καθημερινές πρόβες, αλλά αισθάνομαι ότι θα μου λείψουν και αυτά που μισούσα, από αύριο. Το συνειδητοποίησα περισσότερο στο γλέντι που ακολούθησε σε μπουζουκερί. Ευχαριστίες σε όσους ήρθαν! :)
Τα φυλλαράκια από κάτω είναι κλαδιά ελιάς και συμβολίζουν την ειρηνική συμβίωση των δυο εθνών στη νήσο! Ήταν αισιόδοξος ο άνθρωπος!
Και ιδού το ερώτημα! Τώρα που πάμε για παρθενογένεση, ή τέλος πάντων για μετεξέλιξη της κυπριακής Δημοκρατίας, τι σχέδιο θα μας πουλήσουν για σημαία;
«Και αν ξυπόλητη χορεύω με σημαία μου μια φούστα, είναι γιατί σε λατρεύω και σου κάνω όλα τα γούστα!» - άσχετο.
Πέραν από τα χαριτωμένα που εισηγήθηκαν διάφοροι κατά καιρούς περί μπανανίας και πενταδαχτύλου – για προφανείς λόγους – επάνω στη σημαία, έχω να προτείνω την εξής χίλια-χρόνια-μπροστά-σημαία:
Ένα λευκό πανί! Μετεξέλιξη της προηγούμενης, στο πιο μινιμάλ! Είναι και της μόδας το «αφαιρετικό,» μας αντιπροσωπεύει πλήρως! Μια άδεια σημαία που δεν εκφράζει τίποτα. Ο καθένας θα μπορεί να τη ζωγραφίζει με ό, τι χρώματα γουστάρει αναλόγως πολιτικής πεποιθήσεως!
Όταν έκανα μάστερ δημοσιογραφίας πέρσι, ο καθηγητής στο «περιοδικό» που δούλευα μας είπε ότι κάποτε ένας εκδότης έβγαλε εκατομμύρια εκδίδοντας ένα έντυπο που είχε μόνο εξώφυλλο! Οι σελίδες του περιοδικού ήταν άδειες και ο αναγνώστης έγραφε μέσα ο ίδιος ό, τι γούσταρε! Ήταν ουσιαστικά ένα σημειωματάριο, αλλά με κανονικό εξώφυλλο περιοδικού. Ε, αυτό το concept, φανταστείτε το ως σημαία!
Αισθάνεσαι Έλληνας; Βάψε την μπλε! Αισθάνεσαι Τούρκος; Βάψε την κόκκινη. Ξύπνησες με νεύρα; Βάψε την μαύρη. Πήρες έκστασι; Βάψε την πολύχρωμη και έντονη. Έχεις πένθος; Βάψε την μωβ! Πήρες βιάγκρα; Βάψε τη γαλάζια! Θέλεις να διαδηλώσεις; Μουντζούρωσε την! Δεν σου καίγεται καρφί; Ρίξε λευκό, άσε τη σημαία κενή! Η κυπριακή σημαία θα φοριέται παντός καιρού και διάθεσης, θα είναι χρόνια μπροστά από άποψη μόδας εφόσον θα είναι η πρώτη customized σημαία, ενώ δεν θα μεροληπτεί υπέρ καμίας πλευράς!
Χώρια που θα περιγράφει με έναν απροκάλυπτα ειρωνικό τρόπο και την όποια κυπριακή μας ταυτότητα. Το λευκό, το σικκιμέ, το «δεν υπάρχω!»
ΥΓ: Επειδή έχω ένα προαίσθημα πως όντως αυτή η σημαία θα προταθεί για επίσημη σημαία του νέου κράτους, κατοχυρώνω από τώρα πνευματικά δικαιώματα! Η Λιβυή έχει για σημαία της ένα πράσινο πανί, εικάζω πως συμβολίζει το Ισλάμ. Να δεις που έτσι θα γίνει και με μας. Μόνο που το λευκό θα μας το πλασάρουν ως το αγνό, παρθένο «είναι» της ψυχής των Κυπρίων και όχι ως ένα μείγμα των πιο πάνω χαρακτηριστικών. Βούρκωσα ήδη.