Είναι γεγονός πως η επιλογή ονόματος για ένα μωρό είναι ολόκληρη ιεροτελεστία. Η διαδικασία ανεύρεσης ονόματος για το υψηλόν μικρόν κάθε οικογένειας και δη κυπριακής οικογένειας, μπορεί να αποβεί από πολύ εμπνευσμένη και καλλιτεχνική, μέχρι πολύ παραδοσιακή και επεισοδιακή. Εν πάση περιπτώσει, η όλη διαδικασία καταντά κουραστική, για αυτούς που την παρακολουθούν και των οποίων η γνώμη ουδόλως βαραίνει την τελική απόφαση.
Ο Κυπραίος δεν μπορεί να βγάλει ένα απλό όνομα του μωρού και να σκάσει. Το παιδί του πρέπει να έχει όνομα υπερπαραγωγή. Δεν το κατακρίνω, πόσω μάλλον όταν οι γονείς και τα πεθερικά σου έχουν ονόματα χέσε-μέσα. Αλλά, το να ψάχνεις όνομα που να είναι αρχαιό-ελληνικό, αλλά όχι μπανάλ, με νόημα αλλά να ηχεί και καλά στα αφτιά, στο τέλος καταντάς να ψάχνεις όνομα για εταιρεία και όχι για άνθρωπο.
Είμαι της άποψης πως τον άνθρωπο δεν τον κάνει το όνομα (και θα το επαναλάβω αυτό πολλές φορές μέχρι το τέλος της σημερινής ανάρτησης). Για παράδειγμα, το όνομα Ευρυδίκη το βρίσκω πολύ άσχημο, αλλά επειδή η γνωστή τραγουδίστρια μου είναι συμπαθής ως προς την εμφάνιση, δεν με πειράζει. Ονόματα όπως Ευσταθία, Ευδοκία, Καλομοίρα και άλλα φρικτά, συγκαταλέγονται πλέον στα αγαπημένα μου, λόγω των celebrities που τα κατέχουν. Επομένως, το να ψάχνουμε όνομα ποιότητος είναι ολίγον τι μάταιο. Το θέμα είναι να μεγαλώσετε μωρό που όταν το βλέπεις να το χαίρεσαι, ακόμη και αν το βαφτίσετε «ευκοιλιότητα.»
Παρακάτω υποβάλλω εισηγήσεις για ονομασίες, για όσους ενδιαφέρονται.
Πρώτον: Αν τα πεθερικά και οι γονείς, σας πρήζουν να τιμήσετε την παράδοση και να βγάλετε το όνομά τους, και δεν έχετε επιλογή, πράξτε το. Αλλά μην παραποιήσετε τα ονόματα σε περίπτωση που οι παππούδες και οι γιαγιάδες έχουν ονόματα κοινότυπα. Αν δηλαδή, η μαμά σας λέγεται Μαρία, και εσείς βρίσκετε το όνομα κορεσμένο, μην τολμήσετε να το αλλάξετε, γιατί στο τέλος θα το γελοιοποιήσετε. Παραλλαγές του τύπου: Μαρί, Μαριέλλα, Μάρα, Μαριάντα, Μαριλέττα, Μαρίσσα και τατοιάυτα αφαιρούν από το κάλλος του ονόματος και υποδεικνύουν εις άπαντες ότι ξενυχτήσατε μερόνυχτα για να το επινοήσετε. Είναι χωριάτικο!
Άνθρωπο βαφτίζεις, όχι κρουαζιερόπλοιο!
Στο ίδιο πνεύμα, αν η πεθερά σου λέγεται Άντρη, και εσύ θες να βαφτίσεις την κόρη σου: Αντριάνα, Άντρεα, κτλ διαπράττεις το ίδιο μπανάλ αδίκημα, χώρια που άμα μεγαλώσει η κοπέλα θα νομίζουν όλοι πως πρόκειται για καλλιτέχνιδα τρίτης διαλογής. Πουτάνας δηλαδή.
Αν πάλι διαφωνείτε κάθετα με αυτή τη λογική, έχω να σας προτείνω κάτι εντελώς ριζοσπαστικό!
Παρά να ξεσηκώσετε την μισή ελληνική και λατινική μυθολογία προκειμένου να βρείτε το κατάλληλο όνομα, εισηγούμαι να ανατρέξετε στις επιστήμες! Πώς θα σας φαινόταν να ονομάζατε την κόρη σας Μουσική; Μην γελάτε, το βρίσκω πολύ ωραίο όνομα και δεν καταλαβαίνω γιατί το Νεφέλη να ακούγεται πιο λογικό. Και τα δυο ονόματα είναι ουσιαστικά γένους θηλυκού. Στο ίδιο πνεύμα, θα μπορούσατε να δώσετε στο μωρό σας το όνομα Επιστήμη!
- «Είμαι ερωτευμένος με τη Μουσική!» (Ωραίο δεν ακούγεται;)
- «Παίρνω την Επιστήμη και δεν το σηκώνει, η καριόλα! Γιατί με γράφει;»
Δείτε το αλλιώς επίδοξοι νονοί:
Γιατί το Γεωργία να αντιμετωπίζεται ως πιο φυσιολογικό όνομα από την Γεωλογία;
Γιατί να θεωρούμε φυσιολογικό να ονομάζουμε μια κοπέλα Δροσούλα, αλλά να θεωρούμε απαράδεκτο όνομα το Ξηρασία, ή το όνομα Υγρασία;
«Ήρθε και η Υγρασία στο πάρτυ, περάσαμε υπέροχα!»
Γιατί να μας φαίνεται παράξενο αν κάποιος θέλει να ονομάσει τον γιο του Αλεξίσφαιρο, αλλά όλοι να θέλουμε να βαφτίσουμε Αλέξανδρους; Στην πρώτη περίπτωση το όνομα σημαίνει «αποκρούω τις σφαίρες» και στην δεύτερη «αποκρούω τους άνδρες.»
Είναι όλα στο μυαλό! Επομένως, αν θέλετε να πρωτοτυπήσετε, αφήστε στην άκρη το τετριμμένο και ταλαιπωρημένο δωδεκάθεο και επιδοθείτε σε πρωτότυπα ονόματα τα οποία προηγουμένως δεν σας περνούσαν από το μυαλό.
Ωραία ονόματα για κόρες:
- Σοκολάτα
- Καραμέλα (όλα τα αγόρια θα θέλουν να την γλείψουν άμα μεγαλώσει!)
- Φραουλίτσα (μπορεί να το κάνει Λίτσα, άμα μεγαλώσει)
- Πουτανίτσα (Μπορεί να το κάνει Νίτσα, άμα μεγαλώσει, αν και μάλλον θα το κάνει Πουτανάρα).
Ωραία ονόματα για γιους:
- Αστραπιαίος (άσε που η κατάληξη παραπέμπει στο πέος, και θα λειτουργεί υποσυνείδητα ως αφροδιασιακό!)
- Γαλαξίας
- Αστέρας (μπορεί να το κάνει σκέτο –τέρας αν τυχόν παραστρατήσει στη ζωή και καταντήσει εγκληματίας. Π.Χ. «Καταζητείται ο ισοβίτης Αστέρας Γεωργίου, άλλως Τέρας!»)
Επίσης:
Όπως θα διαπιστώσατε, πολλοί άνθρωποι δίνουν στα κατοικίδια τους ονόματα ανθρώπων. Για παράδειγμα, ένας φίλος μου αποκαλεί τον σκύλο του Άρη. Και ένας άλλος, αποκαλεί τη γάτα του Μαρίνα. Με την ίδια λογική, μπορούμε να καθιερώσουμε το αντίθετο. Να βαφτίζουμε αγόρια με ονόματα: Ρεξ, Αζόρ, Μπλάκι, και κόρες ως Λάσσι, Blanche και Τερέζ.
Το ίδιο μπορούμε να πράξουμε και με άλλες κατηγορίες. Με τα τρόφιμα ας πούμε. Γιατί να υπάρχει το όνομα «Λεμονιά» και «Έμιλη» (από το Μηλιά) αλλά να μην μπορεί να υπάρξει το όνομα «Πεπόνα», «Φορμόζα» «Αγκινάρα» εξίσου;
«Καλημέρα παιδιά, είμαι η καινούρια δασκάλα σας! Με λένε Πεπόνα και μαζί θα περάσουμε όλη την νέα χρονιά!» Υπέροχο;
Τα λουλούδια που τα βάζεις; Γιατί να υπάρχει το όνομα «Ζουμπουλιά», «Τριαντάφυλλος» και «Μαργαρίτα» αλλά να μας φαίνονται παράξενα τα ονόματα «Κάκτος» και «Γλάστρα;» Εντάξει, η Γλάστρα δεν είναι λουλούδι, αλλά μπορεί να χωρέσει λουλούδια και πολλά μάλιστα. Το Στέφανη δηλαδή, που εννοεί το Μαγιάτικο στεφάνι με τα λουλούδια, καλύτερο είναι;
Άμα το σκεφτείς, μπορείς να βγάλεις υπέροχα και παράξενα ονόματα, που δεν τα έχει κανένας άλλος! Μου έλεγε τις προάλες κάποια, πως θέλει να ονομάσει την κόρη της Amelia. Εγώ, από το πολύ το διάβασμα, κατάλαβα πως θέλει να την βγάλει «Αμέλεια.» Και αμέσως σκέφτηκα τα αστικά αδικήματα. Της πρότεινα λοιπόν, αντ’ αυτού, να ονομάσει την κόρη της «Έφεση.»
«Βαφτίζεται η δούλη του Θεού Έφεση, και η δίδυμη αδελφή της η Ολομέλεια»
Δεν είναι ανάγκη να ξέρει ο κόσμος ότι εσύ είχες υπόψιν την Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου που παρεμπιπτόντως αποτελείται από 13 Δικαστές. Εσύ, κάλλιστα μπορείς να λες ότι το όνομα της κορούλας σου προέρχεται από το «Όλο + Μέλι = Ολομέλεια!»
Είμαι της άποψης, πως τον άνθρωπο δεν τον κάνει το όνομα, αλλά ο άνθρωπος το όνομα. Δεδομένου όμως, πως ξόδεψα μια ώρα από τη ζωή μου αναλογιζόμενος τα πιο πάνω, μπορεί και να κάνω λάθος!
Παναγία μου, δως μου φώτιση σήμερα στην εξέταση, έκαψα κύτταρα!