Παρασκευή, Νοεμβρίου 11, 2011

Χανουμάκια και Γιουσουφάκια στον Δρόμο μου!

Τις προάλλες πήγα σε μία διάλεξη που διοργάνωσε η πρεσβεία της Βενεζουέλας στην Κύπρο, στην οποία ήταν προσκεκλημένος ένας κύριος, του οποίου το όνομα ούτε που θυμάμαι, και ο οποίος θα μας μιλούσε για τα επιτεύγματα της διακυβέρνησης Τσάβεζ. Εννοείται ότι δεν παρέστην επειδή με πήρε ο πόνος για τα επιτεύγματα του Τσάβεζ (έχουμε στην Κύπρο τον δικό μας αντίστοιχο και τον καμαρώνω άλλωστε), αλλά επειδή σκέφτηκα ότι θα ήταν μια καλή ευκαιρία να εξασκήσω τα Ισπανικά μου και να δω αν μπορώ να παρακολουθήσω μία διάλεξη πιο υψηλού επιπέδου. Πήρα την καθηγήτρια των ισπανικών παραμάσχαλα και πήγαμε.


Φτάσαμε στο Χίλτον, μπήκαμε μέσα και ήταν όλα σαν μεξικάνικη σειρά. Κύριοι και κυρίες με εξωτικά πρόσωπα, με ντυσίματα που παρέπεμπαν στη δεκαετία του ’50, όλα κάπως ρετρό. Κάθομαι κι εγώ σε μια άκρη, και έρχεται μία κυρία να μου προσφέρει τα ακουστικά για να ακούσω τη διάλεξη μεταφρασμένη στα αγγλικά. Αρνήθηκα. Με κοιτάζει που λες μία Κύπρια που καθόταν δίπλα μου και με ρωτάει:


- Γιατί δεν χρησιμοποιείς τα ακουστικά; Τόσο καλά χειρίζεσαι την ισπανική;


- Το κατά δύναμιν.


- Α, μάλιστα! Και πόσα χρόνια μαθαίνεις Ισπανικά;


- Εφτά χρόνια. Αλλά με πολύχρονα ενδιάμεσα διαλείμματα.


- Ε, καλός είσαι, πλησιάζεις να τα τελειώσεις. Να αρχίσεις άλλη γλώσσα τώρα. Εγώ φέτος γράφτηκα Τούρκικα στα επιμορφωτικά. Άμα θέλεις να έρχεσαι κι εσύ.


- Όχι ευχαριστώ, δεν θέλω.


- Μα, είναι η γλώσσα του μέλλοντος!


- Όχι, ευχαριστώ.


Το «όχι ευχαριστώ» σε ελεύθερη μετάφραση και όπως το σκέφτηκα από μέσα μου:


"Μα τι λαλείς κόρη μαλακισμένη;! Εν καιρώ κατοχής και με μια Τουρκία να καταπατεί νυχθημερόν και σωρηδόν τα ανθρώπινα δικαιώματά μου, εγώ θα κάτσω να μάθω τη γλώσσα της; Γιατί; Επειδή κάποτε θα υπάρξει μια κάποια λύσις; Που και λύση να βρεθεί, κυρά μου, γιατί να μάθω εγώ τη γλώσσα της μειοψηφίας; Να μάθει η μειοψηφία την γλώσσα της πλειοψηφίας όπως θα γινόταν σε κάθε μαθηματική πράξη. Το πολύ απορροφά το λίγο. Όχι το λίγο το πολύ! Που τα ισοπεδώσαμε όλα σ’ αυτή τη χώρα, γαμώ τη δουλοπρέπεια σας. Αλλά φεύ! Γιατί για να μάθει ο Τούρκος τα Ελληνικά, προϋποθέτει πρώτα να τα ξέρει ο Έλληνας. Και όλοι ξέρουμε το επίπεδο των Νέων Ελληνικών του μέσου Κύπριου. Δέκα στα Είκοσι γράφουν κάθε χρόνο οι μαθητές μας στις εισαγωγικές των ΑΕΙ, ενώ δώδεκα στα είκοσι είναι ο μέσος όρος του υποψήφιου για ένταξη στη Δημόσια Υπηρεσία. Άρα, ποια Ελληνικά; Μια χαρά βολευόμαστε και με τα αγγλο-τούρκικα που είναι γλώσσες απλές στην εκμάθηση και μας εντυπώνονται με την πρώτη. Βρε, άντε από ‘κει χάμω, που μου κλείσατε όλοι γλωσσολογικά και τα τούρκικα σας έμειναν να ολοκληρωθείτε ως προσωπικότητες.


Που ακόμα και αν παραβλέψω ότι πρόκειται για την γλώσσα του κατακτητή και επιδείξω ευελιξία για χάριν ενός λαμπρού μέλλοντος όπου ελληνάκια και τουρκάκια θα παίζουν μπάλα αγαπημένα στην αυλή της Φανερωμένης, δεν μπορώ να παραβλέψω ότι πρόκειται για μια κακόηχη γλώσσα που ακούγεται σαν μηχανή που σπάει μπετόν στο πεζοδρόμιο. Θες κύριε μου να μάθεις ξένες γλώσσες; Να σου φέρω εγώ γλώσσες με ιστορία και πολιτιστικό πλούτο να έχεις να πορεύεσαι. Θέλεις Γαλλικά που είναι και η γλώσσα των σαλονιών; Θέλεις Ιταλικά, την πιο μουσική γλώσσα του κόσμου; Θέλεις Ισπανικά να νιώσεις λίγο λάτιν λόβερ; Αλλά τα Τούρκικα από πού κι ως που; Τι είδους ηδονή είναι αυτή που απορρέει από τα τούρκικα και λυσσάξατε όλοι να τα μάθετε; Κι άμα καίγεται τόσο πολύ ο κώλος σας να μάθετε τη «γλώσσα του μέλλοντος», μάθετε Ρώσικα, μάθετε Κινέζικα, μάθετε Ινδικά που προέρχονται και από τις πιο αναπτυσσόμενες χώρες στον πλανήτη να σας φύγει η κάψα. Θυμηθήκατε όλοι τώρα, να βγάλετε την Πραξούλλα από μέσα σας!"


Για να τα πούμε πιο ωμά και πιο σταράτα, δύο είναι τα τινά:


Είτε δεν έχετε αντιληφθεί το μέγεθος της καταστροφής που επιφέρει καθημερινά η Τουρκία στην πατρίδα μας, πράγμα το οποίο σας καθιστά βλάκες, είτε το έχετε αντιληφθεί αλλά ποσώς σας ενδιαφέρει πράγμα το οποίο σας καθιστά και επικίνδυνους. Δυστυχώς η αλήθεια είναι πάντα κάπου στη μέση. Εκτός βέβαια, κι αν μαθαίνετε τούρκικα γιατί οφείλουμε να γνωρίζουμε τη γλώσσα του εχθρού μας ώστε μια άγια μέρα να κάνουμε την ανατροπή και να τον καταποντίσουμε εκ των έσω. Ε, πείτε το βρε, και κάθομαι τόση ώρα και σας βρίζω άδικα. Χαλάμε και τις καρδιές μας παρασκευιάτικα. Παρεξήγηση έγινε, μπαρδόν!


Επιστροφή στο συνέδριο όμως. Τελείωσε η ομιλία για τον Τσάβεζ, τα μισά κατάλαβα απ’ όσα άκουσα, γύρισε η κυρία δίπλα μου και μου πρότεινε να πάμε να φάμε καναπεδάκια από το μπουφέ. Είχα όμως δουλειές, και βιαζόμουνα, της είπα «Όχι, ευχαριστώ» και έφυγα.

25 σχόλια:

  1. Ε όχι και στα καναπεδάκια άρνηση!

    Τώρα μπορείς να συνεχίσεις τη μετάφραση των τούρκικων που έχεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος1:55 μ.μ.

    φίλε χριστο στην κύπρο κάπου μπερδέψαμε τα πράγματα, μάθαμε να σεβόμαστε τους πάντες εκτός από τους εαυτούς μας, γιατί οι άλλοι είναι αρμένιοι, λατίνοι, μαρωνίτες, τούρκοι...εμείς είμαστε κάτι σαν έλληνες, αλλά όχι ακριβώς, είμαστε ελληνοκύπριοι, το να πεις σήμερα είμαστε έλληνες ο άλλος ξενίζει...ο κάθε άνθρωπος για να σεβαστεί τον άλλο πρέπει να σεβαστεί πρώτα τον εαυτό του, οπότε για να σεβαστούμε τους τούρκους δεν πρέπει να μάθουμε τούρκικα και να πηγαίνουμε στις κοινές εκδηλώσεις, αλλά να μάθουμε καλά την γλώσσα μας, την ιστορία μας να διατηρούμε τα ήθη και τα έθιμα μας, και όταν δούμε τούρκο στον δρόμο να μην συμπεριφερθούμε σαν γαιδούρια αλλά να τον σεβαστούμε σαν συνάνθρωπο μας, οι τούρκοι της κύπρου είναι αδέλφια μας όπως αδέλφια μας είναι και ολοι οι λαοί και εθνότητες, δεν είναι ανάγκη να διαλαλούμε ότι είμαστε κύπριοι παραπάνω από έλληνες και άλλα τέτοια για επαναπροσεγγίσεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος2:01 μ.μ.

    Δεν είναι ακριβώς μειοψηφία οι Τουρκοι, αμα το πάρεις έτσι!

    Συνρτηπτική πλειοψηφία είναι.
    (δε μιλώ μόνο για την επικράτια του νησιού μας)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. συμφωνώ..είναι αλήθεια οτι δεν ξέρουμε Ελληνικά..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Stockholm syndrome

    εξηγεί αυτό όπως και άλλα φαινόμενα π.χ. γιατί η κάθε κυράτσα δεν χάνει επεισόδιο του ezel, γιατί πια δεν πειράζει κανέναν που το Ζara γέμισε ρούχα made in Turkey κλπ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. χμμμ ενδιαφέρον...όντως έχει ξεκινήσει μια, μόδα να το πώ, μαλακία στο τετράγωνο να το πώ που πολλοί κύπριοι πάνε τάχατες να μάθουν τούρκικα...προσωπικά, θα μάθενα μόνο και μόνο για να καταλαμβαίνω τι σκατά λέει στ'αλήθεια ο εχθρός για μας..και τον εχθρό σου πρέπει να τον γνωρίζεις ώστε να τον νικήσεις...Φυσικά, στον καιρό μας οι συνθήκες έχουν αλλάξει..Κάνεις συμμαχίες και ο εχθρός αλλάζει χρώματα...άρα καλύτερα θα ήταν να μάθουμε όλοι Μάνταριν...άσε που σε λίγα χρόνια πιστεύω πως θα γίνει και επίσημη γλώσσα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Προτείνω 2 πιθανές αντιδράσεις...

    1. Αντί του ευγενικού "Όχι, ευχαριστώ", μπορούσες να φωνάξεις δυνατά: "Όχι κυρία μου, δεν θα κάνω σεξ μαζί σου στις τουαλέτες" και να άλλαζες θέση, εμφανώς θιγμένος και εκνευρισμένος…

    2. Να της άστραφκες ένα φούσκο γεμάτο, με την ελπίδα να άλλαξει μυαλά…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος4:42 μ.μ.

    Έπρεπεν να της εξηγήσεις ότι ο "ζιουρμού πάσκατα", έκαμεν τα "ζιουρμού πόσκατα"!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος6:30 μ.μ.

    Θα συμφωνήσω μαζί σου, Αντί-χριστε, σε γενικές γραμμές. Πιστεύω ότι πρώτα πρέπει κάποιος να κατακτήσει την μητρική του γλώσσα και μετά οποιαδήποτε ξένη γλώσσα (περιλαμβανομένης και της τουρκικής). Ως (άνεργος) φιλόλογος έχω διαπιστώσει από καιρό ότι στην Κύπρο όντως έχουμε πρόβλημα στη χρήση της ελληνικής γλώσσας. Κρίμα...

    Παρεμπιπτόντως, να μού επιτρέψεις να σε διορθώσω σε 2 σημεία:

    1. (εγώ) παρέστην - (εσύ) παρέστης - (αυτός) παρέστη - (εμείς) παρέστημεν/παραστήκαμε - (εσείς) παρέστητε/παραστήκατε - (αυτοί) παρέστησαν

    2. το κατά δύναμιν

    Συγγνώμη για το ''σεντόνι''! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. pekatsa, lol sto #1!

    που ήμουν γυμνάσιο η μάμα μου έγραψεν με να μάθω τούρκικα γιατί (αφού προέβαλα τα άνωθεν επειχειρήματα σου αντίχριστε) όταν ήταν στο χωριό της και έγινε η εισβολή, επέφταν οι αλεξιπτωτιστές που τον ουρανό τζιαι εφωνάζαν τους στα ελληνικά "μη φοβάστε, είμαστε αδέρφια σας, ήρθαμε να σας σώσουμε". Άρα μπορώ να συμμεριστώ και τις δύο απόψεις... :ζ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμος10:40 μ.μ.

    Ρε Χρίστο, επειδή δεν είναι δυνατόν να είναι τόσο ηλίθιος κάποιος με τόσο ταλέντο στη γραφή, θεωρώ πως είσαι φοβερός πλακατζής, και σου βγάζω το καπέλο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @Ανώνυμε άνεργε φιλόλογε: Ευχαριστώ για τις παρατηρήσεις, διορθώνω αμέσως. Γενικότερα, όταν βλέπεις να γράφω κάτι λάθος λέγε μου το.

    @Στροβολιώτης: θα σηκώσω το γάντι και θα ρωτήσω ευθαρσώς: Μου βγάζετε το καπέλο ή το φέσι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Αν το κριτήριο του ποιες γλώσσες θα μάθουμε να μιλούμε είναι το μέγεθος της καταστροφής που επιφέρει καθημερινά μια χώρα στην πατρίδα μας τότε τα Ελληνικά δεν θα έπρεπε να τα μαθαίνουμε στην Κύπρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. @Kykkos: Μια μέρα θέλω να μου κάνεις μια λίστα με τα στέκια που συχνάζεις, να ξέρω να τ' αποφεύγω. Τόση μαλακία μαζεμένη, έπρεπε να γίνω 30 για να την έβρω μπροστά μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. ομαδα ελληνοκυπριος πατριωτης1:41 μ.μ.

    ο κομμουνισμος προωθει τον διεθνισμο.ετσι βλεπουμε τον πολιτη,την χαραυγη την γνωμη την πεο την εδον την κισα την αξεπτ να ενδιαφερονται μονο για τον ξενο.οταν ενας ξενος πειραξει καποιους δικους μας και τις φαει ο ξενος αμεσως οι ακελικοι μιλουν για βαναυσο ξυλοδαρμο απο ρατσιστες.οταν ενας ξενος σκοτωσει ενα κυπριο δεν το αναφερουν καν.ξυπνατε.παρτε τα οπλα και αφανιστε αυτο το καθεστως που θελει να μας αφανισει.ηδη το πετυχε.ανεργια.φτωχεια.μεταναστευση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ανώνυμος7:31 μ.μ.

    Με την ίδια λογική που ακολουθείς, τότε ούτε Αγγλικά θα έπρεπε να μαθαίναμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. @Ανώνυμε: Μα τα αγγλικά είναι διεθνής γλώσσα πλέον. Δεν τα μαθαίνουμε επειδή πρόκειται για κάποια γλώσσα του χαϊρκού, αλλά επειδή είναι γλώσσα που μιλά όλος ο πλανήτης και τα χρειαζόμαστε για να μπορούμε να βγούμε στο εξωτερικό. Ναι, η Αγγλία είναι κατά των συμφερόντων μας και θα έπρεπε να την έχουμε στο φτύσιμο, αλλά δυστυχώς, η εκμάθηση των αγγλικών είναι αναγκαίο κακό. Μακάρι να μην ήταν τόσο διαδεδομένη η γλώσσα τους και αν έγκειντο σε μένα, ούτε ζωγραφιστά δεν θα τα βλέπαμε. Τα τούρκικα όμως, που δεν είναι διεθνής γλώσσα, τι είναι και λύσσαξαν όλοι οι βλάχοι Κύπριοι να τα μάθουν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ανώνυμος8:27 μ.μ.

    Απ' όσο ξέρω οι περισσότεροι που τους ανάδοξε τώρα τελευταία να μάθουν τούρκικα είναι επειδή, όπως σου είχε πει και η κυρία που γνώρισες στη διάλεξη, θεωρείται "η γλώσσα του μέλλοντος" (σε μια πιθανή μελλοντική λύση του κυπριακού). Υπάρχουν άλλοι που ίσως θέλουν να την μάθουν για γλωσσολογικούς λόγους ή άλλοι απλά την θεωρούν ενδιαφέρουσα. Εν μέρει συμφωνώ μαζί σου, απ' την άλλη όμως η τουρκική γλώσσα δεν παύει να είναι μια γλώσσα σαν όλες τις άλλες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ναι, και όπως έγραψα στο κείμενό μου, δεν μπορεί να θεωρείται γλώσσα του μέλλοντος όσο προέχουν τα Ρώσικα, τα Κινέζικα και τα Ινδικά και όταν επίσης προέρχονται από μια χώρα που δεν σε σέβεται και ως προχτές δεν αναγνώριζε καν το δικαίωμά μας να εκμεταλλευτούμε τον φυσικό μας πλούτο. Πρόκειται για ζώα, σκέτα γιουσουφάκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ανώνυμος1:02 π.μ.

    Όχι ευχαριστώ! Πολύ καλά είπες...

    Θα συμφωνήσω επίσης ότι υπάρχει πρόβλημα με τα Νεοελληνικά από μεγάλο αριθμό Κυπρίων (τουλάχιστον από αυτά που ακούω από τους γνωστούς και φίλους στην Θεσσαλονίκη). Και αυτό είναι κρίμα... το μέλλον μας πρέπει να το στηρίζουμε σε γερά θεμέλια του παρελθόντος και τα Τούρκικα δεν ήταν ποτέ το παρελθόν μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Κώστας2:48 μ.μ.

    βρέθηκα στο ιστολόγιο σου εντελώς τυχαία και με έκανες να χαμογελάσω.

    Χαμογελώ με το θυμό σου προς ένα συνάνθρωπο που ...μαθαίνει Τούρκικα :)

    Χαμογελώ επίσης γιατί μόλις πριν ένα μήνα ...ξεκίνησα κι εγώ Τούρκικα :)

    Έτσι περιληπτικά, τα επιχειρήματα που παραθέτεις για να αιτιολογήσεις το θυμό σου είναι 2:

    1) Πώς αναλογικά, πολύ περισσότεροι Τουρκοκύπριοι πρέπει να μαθαίνουν Ελληνικά παρά το αντίθετο.
    2) Πώς οι Ελληνοκύπριοι πρέπει πρώτα να μάθουν καλά Ελληνικά.

    Ας τα πάρουμε ένα - ένα:

    1) Ευλογο θα ήταν, να ψάξεις πόσοι Τουρκοκύπριοι μαθαίνουν Ελληνικά. Να δεις τελικά αν ο θυμός σου έχει κάποια βάση. Με μια βόλτα απο τα Κρατικά Ιστιτούτα Επιμόρφωσης θα έχεις διαπιστώσει πως ο αριθμός τους είναι τουλάχιστον δεκαπλάσιος του αντιθέτου. Οι τουρκοκύπριοι μαθαίνουν Ελληνικά μαζικά.

    Άρα αυτό το κριτήριο το έχουμε καλύψει :)

    2) Εγώ μιλώ πολύ καλά την Ελληνική. Εαν όμως δεν την μιλούσα, πιθανότητα δεν θα το γνώριζα. Δεν θα είχα τη σχετική αντίληψη. Συμφωνείς; Άρα δεν είναι δική μου ευθύνη να μάθω καλά τη μητρική μου γλώσσα. Είναι ευθύνη του κράτους.

    Δική μου ευθύνη είναι να διευρύνω τις γνώσεις μου. Προς όποια κατεύθυνση θέλω. Αυτό με τιμά.

    Θα έπρεπε να έχουμε καλύτερη βασική παιδεία; Σαφέστατα. Αυτό το σχόλιο όμως ανήκει σε άλλη συζήτηση.

    Στην τελική Chris, εγώ που τη μιλώ καλά την Ελληνική, μπορώ να μάθω Τούρκικα ήσιχος; Χωρίς να σου δημιουργώ θυμο;

    Τα χρειάζομαι για να συνυπάρχω και να συνδιαλέγομαι με ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού στην Κύπρο. Δεν είναι άλλωστε λογικό να τους αγνωω :)



    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ Κώστα, για άνθρωπος που φράφει το «αγνοώ» - αγνωώ και το «ήσυχος» - ήσιχος, τα τούρκικα σε μάραναν. Μάθετε τα βασικά και μετά ελάτε να μου πουλήσετε πνεύμα, γιουσουφάκια της λίρας.

      Διαγραφή
  22. Γιουσουφάκι της λίρας :D2:49 μ.μ.

    Χαχαχαχα, ανέμενα ΑΚΡΙΒΩΣ αυτό :D Εκ μέρους των συναδέλφων εδώ, ευχαριστώ για την επαλήθευση :)

    Με κατανόηση,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    2. Patronising much? Άντε ουστ από ‘δω. Τουρκολάγνοι της πούτσας, πιο επικίνδυνοι και από τους Τούρκους τους ίδιους. Όποια γλώσσα θέλεις να μάθεις, μάθε γιε μου. Στ’αρχίδια μου τα δυο.

      Διαγραφή

Αφήστε το σχόλιό σας άφοβα σε υπαρκτή γλώσσα. Αν γράφετε greeklish επειδή ως εκεί φτάνει ο νους σας, ή επειδή ζείτε σε μια χώρα μακρινή και ανεξερεύνητη στην οποία δεν έχουν ανακαλύψει ακόμα την ελληνική γραφή... τον πούλο.

Το σχόλιο σας θα επεξεργαστεί από ειδική συμβουλευτική επιτροπή, και αν εγκριθεί θα εμφανιστεί το συντομότερο στο θεϊκό ιστολόγιο: Analyse Chris*

Τη Συμβουλευτική Επιτροπή απαρτίζουν οι εξής:
- Μαρία Αλιφέρη.
- Καίτη Φίνου.
- Δάνης Κατρανίδης.
- Ισμήνη Καλέση.
- Στηβ Ντούζος.