Τετάρτη, Φεβρουαρίου 24, 2016

Όσκαρ Μαλακίας

Μα, έκπληκτος άκουσα χθες βράδυ στις ειδήσεις ότι μία μερίδα καλλιτεχνών, στην πλειοψηφία τους έγχρωμοι, προτίθενται να μποϊκοτάρουν την απονομή των Όσκαρς για να διαμαρτυρηθούν που μέσα στις είκοσι βασικές υποψηφιότητες βρίσκονται μόνο λευκοί ηθοποιοί. Μάλιστα, κάποιοι λευκοί ηθοποιοί συμφωνούν με αυτή την αντίδραση και προτίθενται να απέχουν και εκείνοι, ώστε να περάσουν το μήνυμα ότι τα Όσκαρς πρέπει να είναι ανοιχτά για όλους.

Μάλιστα…

Αν ήταν το κόμπλεξ νόμισμα, θα είχαμε χεστεί στα πλούτη, κυρίες και κύριοι.

Αλλά δεν φταίει κανένας άλλος, οι ψυχολόγοι φταίνε που είναι ακριβοί και θεωρούνται πολυτέλεια. Δεν ρίχνουν λίγο τις τιμές, να είναι προσιτές για όλους, ώστε να μην ακούμε δημοσίως τέτοιες μαλακίες.

Το πρόβλημα δεν είναι μόνο χολυγουντιανό, βέβαια. Είναι γενικότερο. Και εμφανίζεται δυναμικά και στη δική μας κοινωνία, γιατί ο κόσμος λάλησε, και όσο περνά ο καιρός λαλεί περισσότερο. Και αδυνατεί να αντιληφθεί ότι το έργο και η επιβράβευση αυτού ουδόλως συμβαδίζουν με τη ράτσα, τον σεξουαλικό προσανατολισμό, τη θρησκεία ή το φύλο.

Μα τι δεν καταλαβαίνετε χρυσά μου μωρά; Αν φέτος οι καλύτερες ερμηνείες προήλθαν από λευκούς άντρες, τότε λευκοί άντρες θα προταθούν. Αν φέτος οι καλύτερες ερμηνείες προήλθαν από γυναίκες, τότε γυναίκες θα βραβευθούν. Αν φέτος οι καλύτερες ερμηνείες προήλθαν από ομοφυλόφιλους, τότε ομοφυλόφιλοι θα βραβευθούν (άστοχο το παράδειγμα αυτό, μιας και το ποιος είναι στρέητ/γκέι είναι πλέον ομιχλώδες, αλλά το παραθέτω χάριν παραδείγματος). Αν φέτος οι καλύτερες ερμηνείες προήλθαν από Τουρκοκύπριους, τότε οι Τουρκοκύπριοι θα βραβευθούν. Αυτό που πρέπει να κρατούμε μία ισορροπία για να ικανοποιηθούν οι πάντες και να μη θιχτούν οι κομπλεξικοί του κόσμου, αδυνατώ να το αντιληφθώ.

Εδώ πρόκειται για διάκριση βάσει ταλέντου. Από πού κι ως πού να εκπροσωπείται ο οποιοσδήποτε απλά και μόνο επειδή έτυχε να γεννηθεί άντρας/γυναίκα, στρέητ/γκέι, λευκός/μαύρος; Έχει το ταλέντο ταυτότητα; Από πότε; Μα ήμαρτον δηλαδή, όσο μεγαλώνουμε αντί να πρυτανεύει η λογική, θεριεύει η ανοησία.

Τα βραβεία, αφορούν στην ποιότητα του έργου σου. Χεστήκαμε κατά τα άλλα, για το τι είσαι! Κι αν είσαι και παπάς, με την αράδα σου θα πας.

Φωνάζουν οι γυναίκες ότι τάχα μου δεν εκπροσωπούνται αρκετά στα δημόσια αξιώματα, φερ’ ειπείν. Μα αυτό είναι το κριτήριο; Το φύλο; Όχι η αξία; Θυμάμαι ακόμα τον σάλο που ξέσπασε επειδή το 2013 ο Αναστασιάδης έβαλε μόνο μία γυναίκα σε υπουργική θέση. Μα κι αυτήν που έβαλε, όλη μέρα τη βρίζετε, άχρηστη την ανεβάζετε, πανάχρηστη την κατεβάζετε επειδή άλλαξε το ωράριο των καταστημάτων και δεν μείωσε δραστικά την ανεργία. Άρα, τι σχέση έχει το φύλο με το έργο; Αυτούς έκρινε άξιους να σχηματίσουν το υπουργικό του συμβούλιο ο πρόεδρος, αυτούς έβαλε. Αν έβαζε όλο γυναίκες δηλαδή, θα είχαν λυθεί όλα μας τα προβλήματα; Ή αν αύριο εκλεγεί η Θεοχάρους πρόεδρος της Δημοκρατίας και σχηματίσει μία αξιοκρατική γυναικοκρατούμενη κυβέρνηση θα ξεσηκωθούν οι άντρες ως φύλο να διαμαρτυρηθούν; Τι βλάχικα είναι αυτά;

Είδατε κανέναν λευκό να διαμαρτύρεται που το NBA στην Αμερική αποτελείται από έγχρωμους παίχτες; Αυτοί είναι πιο ικανοί, αυτοί επιλέγονται από τους προπονητές. Γιατί όταν συμβαίνει το ανάποδο σε κάποιον άλλο τομέα έρχεται ο κόσμος ανάποδα από τις αντιδράσεις;

Είδατε κανέναν στρέητ να διαμαρτύρεται που ο καλλιτεχνικός κόσμος αποτελείται κυρίως από ομοφυλόφιλους; Ήρθε ποτέ κανένας στρέητ να ισχυριστεί ότι σε ένα μουσικό σχήμα θα πρέπει να γίνεται δίκαιη κατανομή ανάμεσα στους γκέι τραγουδιστές και στους στρέητ, ή το αντίστοιχο σε κάποιο θεατρικό θίασο; Οι ομοφυλόφιλοι είναι στην πλειοψηφία τους πιο καλλιτεχνικές φύσεις, πιο ταλαντούχοι άνθρωποι, και αυτό είναι αποδεδειγμένο από την αρχαιότητα. Χωνέψετέ το και δεχτείτε ότι σ’ αυτό τον τομέα αυτοί θα μονοπωλούν το ενδιαφέρον.

Γιατί μια κυβέρνηση να αποτελείται εξίσου από Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους; Αυτό δεν είναι η επιτομή του ρατσισμού; Είδατε σε καμία άλλη χώρα να γίνεται τέτοιος διαχωρισμός; Υπάρχει κάποια ρήτρα στο βρετανικό σύνταγμα που να λέει ότι στο δημόσιο της Μ. Βρετανίας πρέπει να εργάζονται σε ισάριθμα πόστα Εγγλέζοι, Ουαλλοί, Σκοτσέζοι και Βορειο-Ιρλανδοί; Δεν είναι παράλογο αυτό το πράμα; Λέει κάπου στο Σύνταγμα της Ελβετίας ότι στα δημόσια αξιώματα πρέπει να εκπροσωπούνται ισάριθμα πολίτες από το ιταλικό, το γερμανικό και το γαλλικό καντόνι; Γιατί εδώ να εφαρμοστεί εκ περιτροπής προεδρία για να νιώσουν οι τουρκοκύπριοι άξιοι; Δεν μπορούν να διεκδικήσουν το αξίωμα δημοκρατικά, με τις ικανότητές τους; Γιατί να πρέπει να έχω πρόεδρο τον βλάκα τον Χριστόφια ενώ θα μπορούσα να έχω έναν ικανότερο Τούρκο; Και το ανάποδο. Γιατί να έχω πρόεδρο έναν Τούρκο ενώ μπορώ να έχω έναν ικανότερο Έλληνα;

Ως πότε θα ανεχόμαστε τέτοιες μαλακίες; Ως πότε θα επιτρέπουμε στα κόμπλεξ, τα σύνδρομα και τη βλακεία να καθορίζουν τις ζωές μας και εμείς να πρέπει να σιωπούμε για να μη μας πουν ρατσιστές, σεξιστές και ομοφοβικούς, που ανάθεμα και αν ξέρουν τι σημαίνουν αυτές οι λέξεις.

Σε ένα παράλληλο σύμπαν έχω μαζέψει όλους τους βλάκες και τους έριξα σε ένα λάκκο στην πίσω αυλή μου με εκατό ροτβάιλερ μέσα. Κρατήρα έχω ανοίξει για να τους χωρέσω όλους, τους ξεσκίσανε τα σκυλιά, δεν έμεινε σάρκα για δείγμα.

8 σχόλια:

  1. Ανώνυμος10:09 π.μ.

    Παρομοίως εκνευρίστηκα όταν άκουσα για την πρόθεση αυτή των ηθοποιών. Δεν το λες καν κόμπλεξ, βλακεία με περικεφαλαία το ονομάζεις, όπως εξάλλου καταλήγεις στο κείμενό σου. Και άτε τωρά, εκείνοι που θα θέλουν να διαφωνίσουν ανοιχτά, θα πρέπει να έχουν όρεξη να ακούνε κι΄αλλες μαλακίες των διαφωνούντων.
    Η μαννομάρα ευδοκιμεί παντού, όχι μόνο σε μας. Αυτό όμως δεν είναι παρηγοριά.
    Κολόνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ήρτεν η μέρα που εννά συμφωνήσω μαζί σου. Παλιά έθθα το έκαμνα ούτε δαμέ, γιατί είχα άλλη στάση για τες"διακρίσεις", είχα μιαν τάσην να τες βαφτίσω "κακές". Αλλά στην πορεία εσυνειδητοποίησα ότι "διακρίσεις" παντός είδους κάμνουμεν ούλλοι ανεξαιρέτως τζιαι σε πολλά επίπεδα. Εν μέρος της ίδιας της φύσης του αθρώπου. Τζιαι όποτε ομαδοποιηθεί μια μερίδα αθρώπων (π.χ. μαύροι, γυναίκες, γκέϋ, χοντροί, σπυρκασμένοι κλπ.) έχουν μιαν τάσην εκφασισμού τζιαι επιβολής της άποψης τους με τη βία.
    Εννά σταθώ μόνο στο θέμαν του κυπριακού. Ο μόνος λόγος που είμαι έτοιμος να δεκτώ την στρεβλωμένην κατάστασην της εκ προοιμίου επιλογής ΕΚ ή ΤΚ σε αξιώματα, είναι γιατί αφενός με συμφέρει σε σχέση με τη σημερινή κατάσταση τζιαι αφετέρου επειδή σε μακροπρόθεσμον ορίζονταν έχω την αίσθησην ότι η συγκεκριμένη "διάκριση" θα καταστεί ανεδαφική, μη συμφέρουσα τζιαι θα καταργηθεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος4:47 μ.μ.

    ...said the straight, white man...
    Ρε Κρις διαφωνώ και δεν ξέρω καν από που να το πιάσω.

    Το θέμα των μαύρων είναι ότι ενώ υπήρξαν αξιόλογες ερμηνείες, η Ακαδημία επέλεξε για 2η συνεχόμενη χρονιά να τις αγνοήσει. Εντελώς υποκειμενικό θα μου πεις αλλά άμα είσαι μειονότητα, το βλέπεις διαφορετικά.

    Και ενώ υπάρχουν πολλές άξιες γυναίκες να μας εκπροσωπήσουν στα κοινά, επιλέγονται 1-2 (καλές μεν) μόνο και μόνο για να κρατήσουν τα προσχήματα. Το ότι αυτούς θεώρησε άξιους ο Πρόεδρος δεν σημαίνει ότι δεν είναι φαλλοκράτης (κάτι που περιμένω από ένα 70άρη αλλά όχι από συνομήλικους μου) και εννοείται ότι το κριτήριο του πηγάζει από βαθιά ριζωμένες απόψεις για το πόσο καλά μπορεί να κάνει την ίδια δουλειά μια γυναίκα

    Αν είχαμε ισότητα, δεν θα υπήρχε καν θέμα προς συζήτηση.

    Θέλω πάρα πολύ να ακούσω την άποψη της Μπρέντα σε αυτό το θέμα.
    Μαργαρίτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος4:59 μ.μ.

    Στο λάκκο στο παράλληλο σύμπαν όμως, έχει αντιπρόσωπους όλων των "μειονοτήτων"; Όι τίποτε άλλο...να μεν παραπονιούνται τζαι για τούτο χαχχαχχαχαχχαχα

    Άλεξ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. To θέμα κυπριακού έννα το προσπεράσω προς το παρόν, και θα πω ότι γενικώς συμφωνώ πολλά. Το πιο αστείο εν που φωνάζουν ασπούμε και θέλουν η Χιονάτη πχ να είναι μαύρη, ή η Σταχτοπούτα Ινδή, κλπ.

    Ξέρω ότι περνά και στο εργατικό θέμα τούτη η τάση. Εν ξέρω στην Κύπρο τι ισχύει, αλλά ναι.

    Τέσπα, γενικά με το θέμα ρατσισμού κάπου εχάσαμε το μέτρο νομίζω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος4:36 π.μ.

    Για αυτό το λόγο καταλήξανε να ψηφίζουν τον Trump για υποψήφιο πρόεδρο.

    Όταν υπάρχουν τμήματα που είναι όλες γυναίκες βγήκε ποτέ κανείς να πει ότι γίνονται διακρίσεις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Γεια σου Μαργαρίτα, χαίρομαι που κάποιον ενδιαφέρει η άποψη μου :-)

    Λοιπόν σε σχέση με τα όσκαρ, συμφωνώ με τον γράφοντα ότι δεν μπορεί το χρώμα σου ή η καταγωγή σου ή ο σεξουαλικός προσανατολισμός σου (ο Ian McKellen παραπονέθηκε ότι δεν βραβεύονται οι openly gay) να είναι κριτήριο για την υποψηφιότητα. Επειδή όμως παρακολούθησα αρκετά τη συζήτηση που γίνεται, συμφωνώ με την άποψη που εκφράστηκε ότι είναι ευρύτερο το ζήτημα, δηλαδή οι ταινίες με μαύρους θεωρούνται ότι δεν πουλούν αρκετά, άρα δεν γίνονται αρκετές, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν αρκετοί υποψήφιοι. Το να πρέπει όμως με το ζόρι να βάλεις υποψήφιο μαύρο για σκοπούς ποσόστωσης είναι θεωρώ υποτιμητικό για όλους. Κάπου διάβασα ότι έπρεπε να είναι υποψήφιος ο Michael Jordan. Χωρίς να έχω δει το Creed δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι η ερμηνεία του ήταν ισάξια με του υπέροχου Eddie Redmayne στο Danish Girl.

    Για τις γυναίκες θεωρώ ότι ισχύει κάτι ανάλογο. Είναι ένας φαύλος κύκλος που πρέπει να σπάσει. Είναι λίγες (αναλογικά) οι εκπρόσωποι στα δημόσια αξιώματα, βγαίνουν όμως διάφορες που προωθούν ως μόνο λόγο ανάληψης αξιώματος το φύλο τους, από την άλλη εφόσον έχουμε βλάκες άνδρες γιατί να απαιτούμε από τις γυναίκες να αποδείξουν την ικανότητα τους όταν δεν ζητούμε από τους άνδρες το ίδιο; Τα στεγανά πιστεύω συντηρούνται όχι μόνο από τους άντρες αλλά και από τις γυναίκες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. μανικονουμαι/μανικωνουμαι τζιαι ξεκινω. τζιαι ας επερασαν τα οσκαρ.
    Στο Χολυγουντ εχουν ενα δικαιο τζιαι φωναζουν. Οχι για τις υποψηφιοτητες, αλλα για τις ταινιες. Οντως μαλλον οι καλυτερες ερμηνειες φετος ειναι απο λευκους. Ισως να μπορουσα να βαλουν και τον Idris μεσα. Τα στουντιο εχουν ενα θεμα και οι σεναριογραφοι. Τζιαι οι casting agents. Ποιες ειναι οι οσκαρικες ταινιες των τελευταιων χρονων με μαυρους στους πρωταγωνιστικους ρολους; 12 years a slave, django, the blind side, precious? Που η πλοκη στρεφεται γυρω απο την υπεροχη των λευκων ή απο την κακομοιρη ιστορια των μαυρων; Δυστυχως οι μαυροι ηθοποιοι στερουνται ευκαιριών. Το martian ας πουμε που ειναι απλως ενας τυπος στο διαστημα δε θα μπορουσε να εχει μαυρο πρωταγωνιστη;

    Γυναικες στα boards. Μεγαλη ιστορια. Συμφωνω δαμε. Μολις σημερα διαβαζα για κατι στοχους του 35% των boards των ftse100 εταιριων να ειναι γυναικες. Και ειναι αυτο που λες. Οτι πρεπει ντε τζιαι καλα να υπαρχει ισορροπια; Μακαρι να ξεραμε οτι δεν ειναι κριτηριο τζιαι να μεν χρειαζουνται τουτοι οι γελοιοι στοχοι. Γελοιοι και για τα δυο φυλα εννοειται. Τζιαι για να ειμαι πολιτικα ορθος, για ολα τα φυλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αφήστε το σχόλιό σας άφοβα σε υπαρκτή γλώσσα. Αν γράφετε greeklish επειδή ως εκεί φτάνει ο νους σας, ή επειδή ζείτε σε μια χώρα μακρινή και ανεξερεύνητη στην οποία δεν έχουν ανακαλύψει ακόμα την ελληνική γραφή... τον πούλο.

Το σχόλιο σας θα επεξεργαστεί από ειδική συμβουλευτική επιτροπή, και αν εγκριθεί θα εμφανιστεί το συντομότερο στο θεϊκό ιστολόγιο: Analyse Chris*

Τη Συμβουλευτική Επιτροπή απαρτίζουν οι εξής:
- Μαρία Αλιφέρη.
- Καίτη Φίνου.
- Δάνης Κατρανίδης.
- Ισμήνη Καλέση.
- Στηβ Ντούζος.