Σάββατο, Μαρτίου 16, 2013

Μάθετε Ορθογραφία, Το Κέρατό Μου!


Δεν μπορείς να φανταστείς πόσο κόσμο έχω απομυθοποιήσει εξ αιτίας των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Από τη μέρα που ανακαλύφθηκαν τα μπλογκς, τα τουίτερ, τα facebook και άλλα τόσα ευρήματα του διαβόλου, κόσμος και ντουνιάς έχει πέσει από τα μάτια μου με φόρα, σαν να βούτηξε στον Καιάδα με το κεφάλι κάτω, χωρίς κράνος! Απομυθοποιήθηκε κόσμος και ντουνιάς, επαναλαμβάνω, διότι εκφράζει τη γνώμη του όπου σταθεί κι όπου βρεθεί, από φόρα εφημερίδων και αναρτήσεις μέχρι τουίτς των 140 χαρακτήρων, και την εκφράζει ανορθόγραφα!

Πριν πέσεις να με φας ότι έχω καταντήσει κακέκτυπο του Μπαμπινιώτη, να σου πω ότι δεν είμαι κανένας σπαστικός που θα περάσει από κόσκινο κάποιον επειδή έγραψε το «πληροί» με έψιλον ιώτα ή υπέπεσε σε ορθογραφικό λάθος μιας δύσκολης και δύσχρηστης λέξης. Ουδείς αλάνθαστος, πόσο μάλλον ο γράφων. Αλλά, δεν μπορώ να πάρω στα σοβαρά άνθρωπο που γράφει δέκα γραμμές και δεν σταυρώνει λέξη σωστή. Δεν πα να έβγαλες το Χάρβαρντ, δεν πα να είσαι μαθηματικός, φυσικός, χημικός, δεν πα να ανακάλυψες το φάρμακο για τον καρκίνο, το να μην μπορείς να εφαρμόσεις απλούς κανόνες της ελληνικής γλώσσας για μένα σε καθιστά ηλίθιο.

Ύλη πρώτης Δημοτικού, μάνα μου! Βάζουμε τόνους και υπακούμε στην ορθογραφία!

Και τι έγινε θα μου πεις αν κάποιος γράφει ανορθόγραφα; Δες το νόημα αυτών που λέει και όχι το περιτύλιγμα. Μην κοιτάς το δάχτυλο, δες το φεγγάρι, ένα πράμα. Μα, δεν πάει έτσι αγαπητέ μου. Όπως κάποιος δεν μπορεί να λύσει κβαντικές εξισώσεις αν πρώτα δεν μάθει σωστά την προπαίδεια, αντίστοιχα κάποιος δεν μπορεί να εκφράσει σοβαρές απόψεις αν πρώτα δεν μάθει να γράφει ορθογραφημένα. Δεν γίνεται να τρέξεις αν πρώτα δεν μάθεις να περπατάς.

Η ορθογραφία δεν είναι παίξε γέλασε. Είναι σχεδόν επιστήμη από μόνη της. Υπάρχει λόγος που η λέξη ‘καινός’ γράφεται με άλφα ιώτα και όχι με έψιλον, (δηλ. ‘κενός’). Αλλάζει το νόημα: Το πρώτο σημαίνει καινούριος, το δεύτερο άδειος. Αν γράψεις τη λέξη όπως σου καυλώσει με δυσκολεύεις εμένα σαν αναγνώστη που πρέπει να σκεφτώ διπλά τι μπορεί να είχες μέσα στη ξερή σου όταν άρπαξες το πληκτρολόγιο κι όποιον πήρε ο Χάρος.

Υπάρχει λόγος που επιμένουμε στην ορθογραφία, γιατί αυτή είναι αποτέλεσμα μαθηματικών υπολογισμών. Δεν ξύπνησαν μια μέρα οι αρχαίοι και άρχισαν να γράφουν όπως τους κάπνισε, όπως πράττει η πλειοψηφία των Ελλήνων. Δόμησαν την ελληνική γλώσσα έτσι όπως τη δόμησαν για να βγάζει νόημα.

Και εντάξει! Η νεολαία μας τον παίζει και ουδόλως κόπτεται για το πώς εκφράζεται. Εμένα με καίει η τρίτη ηλικία, η γενιά του πατέρα μου που κάποτε με είχε εμπνεύσει και η οποία απ’ ό, τι φαίνεται θα πάει άκλαυτη και ανορθόγραφη. Φίλος του πατέρα μου, που τον είχα και περί πολλού τρομάρα μου όταν ήμουν μικρότερος, αναρτά στο facebook άποψη, ως εξής γραμμένη, δείτε και καμαρώστε:

«σιγα να μην σας ποιαση συγκοπη απο τα πολλα κερδη δεν εχετε και δεν εχουν υποθεση οι πλειστοι πολιτικοι, μονο να κλ;ψουριζε μςζι τους ξερετε και αρκεψαν εδω και μετες να κλενε και αυτοι το κακο ευρωπολειο».

Ιδέαν δεν έχω για το τι θέλει να πει ο ποιητής. Παραβλέπω κάποια λάθη που έγιναν προφανώς από άτσαλη χρήση του πληκτρολογίου, παραβλέπω το ότι δεν βάζει τόνους, μην με πείτε αγάμητο γεροντοπαλίκαρο, και εστιάζω καθαρά στα ορθογραφικά. Μα, είναι να τρελαίνεσαι. «Κλαίνε» με έψιλον, «ποιάσει» αντί για «πιάσει», μπα που να στον πιάσει και να στον κόψει!

Αυτουνού του κυρίου εγώ κάποτε του μιλούσα στον πληθυντικό. Από σεβασμό. Κάποτε τον θεωρούσα σπουδαίο γιατί είχε δουλειά περιωπής. Τώρα που γκρεμοτσάκισε την εικόνα του μπροστά μου, τι πρέπει να κάνω; Του χώνω μια ξεγυριστή για να έρθει στα ίσα του, ή όχι; Μου γράφει το πιάνω με όμικρον ιώτα και κατά τα άλλα θα μου εκφράσει και άποψη, το ζώο!

Μα δεν είναι μόνο αυτός το πρόβλημα… Τα ¾ των φίλων μου γράφουν greeklish ή στην κυπριακή διάλεκτο (η αγάπη όλων των αγράμματων Κυπρίων), ακριβώς για να δικαιολογούνται τα λάθη τους, ενώ όσοι τολμούν να γράψουν στην κοινή ελληνική με ελληνικά γράμματα, κάνουν τόσο αισχρά και εξόφθαλμα λάθη που είναι να απορείς ποια μάνα τους μεγάλωσε, ποια μάνα δεν τους έμαθε να περνούν την αράδα τους από ένα γαμημένο spell check για να μην εκτεθούν.

Εντάξει, τέρμα η υστερία, τέρμα και η ιστορία. Μπορείτε σας παρακαλώ, τουλάχιστον να σταματήσετε να εκφέρετε άποψη γραπτώς; Να μας τη λέτε ενώπιος ενωπίω μόνο, μπας και μας ξεγελάσετε για το ποιόν σας. Γιατί από τον καιρό που έγινε της μόδας το «γράψε μου να σου πω», μεγάλωσε η μυωπία μας πέντε βαθμούς!

8 σχόλια:

  1. εγω ειμαι μαζι σου! η ορθογραφια εννεν τον παν αλλα εν μπορεις να παρεις στα σοβαρα καποιον που εν χαλια η ορθογραφια του!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος4:20 π.μ.

    Μεγάλο θέμα ανοίγεις, Αντί-χριστε... Δεν μπορείς να φανταστείς πόσες φορές έχω αντιπαρατεθεί με συγγενείς και φίλους για αυτό το θέμα! :Ρ Πολλές φορές μπορεί να κάνω τα στραβά μάτια, αλλά είναι και κάποιες φορές που δεν με αφήνουν να αγιάσω...

    Συμφωνώ σε αρκετά σημεία μαζί σου, αλλά επίτρεψέ μου να διευκρινίσω ότι η ορθογραφία της Ελληνικής δεν είναι αποτέλεσμα μαθηματικών υπολογισμών. Στην περίπτωση της Ελληνικής, ακολουθείται η ιστορική ορθογραφία η οποία βασίζεται αφενός στον τρόπο που γραφόταν παλαιότερα η γλώσσα μας (Αρχαία, Βυζαντινή) και αφετέρου στην ετυμολογία των λέξεων. Υπό αυτή την έννοια, η ορθογραφία είναι ένα από τα πεδία με τα οποία ασχολείται η επιστήμη της Γλωσσολογίας.

    Αν κάποιος γλωσσολόγος διάβαζε αυτό το κείμενό σου, πιθανόν να σού συνιστούσε ψυχραιμία και να δικαιολογούσε από γλωσσολογικής απόψεως την χρήση των Greeklish και την ανορθογραφία. Προσωπικά, όντας ένας απλός φιλόλογος, θα ήθελα περισσότερη ευαισθησία και προσοχή στην ορθογραφία της Ελληνικής (περιλαμβανομένης και της Κυπριακής διαλέκτου).

    Αυτά τα ολίγα! :Ρ

    Άνεργος Φιλόλογος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ε καλά η κυπριακή δεν είναι για τους αγράμματους, ούτε τα greeklish. Μπορώ να σε καταπλήξω με το λεξιλόγιο μου χωρίς να σημαίνει ότι με την ίδια άνεση δεν μπορω να χρησιμοποιώ τα άλλα. Αυτό που σε πειράζει εν η αχαπαροσύνη, η προχειρότητα και η έλλειψη σεβασμού στους κανόνες που συνδέεται-συνήθως-με την μη χρήση ορθογραφιας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ξέχασες τα κυπριακά με αγγλικούς χαρακτήρες για τα διπλά σύμφωνα που με δαιμονίζουν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Χάχα, συμφωνώ ότι είναι απαράδεχτο. Οι μαθητές μου όταν τους κάμνω εκφώνηση μιας άσκησης γράφουν ό,τι θέλουν όπως το θέλουν. Π.χ "Να ειπολογίσεται το εμβαδό του τετραγόνου". Τελικά καταλήγω να τους διορθώνω την ορθογραφία αντί τις πράξεις!!

    Υ.Γ. Το εμβαδόν δεν το έγραψα με ν στο τέλος όχι επειδή εξέχασα αλλά επειδή έτσι το γράφουν τα παιδάκια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Συμφωνώ σε όλα εκτός από κάτι: η κυπριακή δεν είναι μόνο η αγάπη των αγράμματων Κυπρίων. Εγώ γράφω συχνά στην κυπριακή παρόλο που ξέρω την ορθογραφία μου. Ούτε επειδή είμαι αριστερός (που δεν είμαι) ή ότι δεν μου αρέσει η ελληνική ή η Ελλάδα (που την αγαπώ). Άσε που η σωστή και ανόθευτη κυπριακή ξέρεις ότι έχει πολλές αρχαιοελληνικές λέξεις. Είναι για άλλους λόγους που την προτιμούμε. Προσωπικά επειδη οι παππούδες μου και οι γιαγιάδες μου, οι γονείς μου (κι εγώ) είμαστε από χωριά και μιλούσαμε (εκτός από το σχολείο) αποκλειστικά την κυπριακή διάλεκτο, ή επειδή απλά μού αρέσει ο ήχος και η μελωδία της. Πολλές φορές το κάνω επιτηδευμένα, που σημαίνει ότι δεν θα με ακούσεις να μιλώ τόσο έντονα την διάλεκτο όσο την γράφω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @Νίκος Λαζάρου: Νομίζω ενδόμυχα γνωρίζεις κι εσύ ότι είσαι εξαίρεση του κανόνα. Πιστεύεις ότι η πλειοψηφία του κόσμου με τον τρόπο που εκφράζεται εμπίπτει σ' αυτή την κατηγορία; Κατά τα άλλα συμφωνώ όπως το θέτεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος3:12 μ.μ.

    Κι αν δε μπορείς να γράφεις την ελληνικήν όπως της πρέπει, τούτο προσπάθησε τουλάχιστον όσο μπορείς. Μην την εξευτελίζεις...

    παραφράζοντας τον Καβάφη

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αφήστε το σχόλιό σας άφοβα σε υπαρκτή γλώσσα. Αν γράφετε greeklish επειδή ως εκεί φτάνει ο νους σας, ή επειδή ζείτε σε μια χώρα μακρινή και ανεξερεύνητη στην οποία δεν έχουν ανακαλύψει ακόμα την ελληνική γραφή... τον πούλο.

Το σχόλιο σας θα επεξεργαστεί από ειδική συμβουλευτική επιτροπή, και αν εγκριθεί θα εμφανιστεί το συντομότερο στο θεϊκό ιστολόγιο: Analyse Chris*

Τη Συμβουλευτική Επιτροπή απαρτίζουν οι εξής:
- Μαρία Αλιφέρη.
- Καίτη Φίνου.
- Δάνης Κατρανίδης.
- Ισμήνη Καλέση.
- Στηβ Ντούζος.