Κυριακή, Μαΐου 27, 2012

Dysphoria


Αναρωτιέσαι γιατί άργησα να αναρτήσω τα σχόλιά μου για τον ψεσινό τελικό. Μα, αν καθόμουν να σου γράψω μετά το πέρας του τελικού μόνο σιχτίρια και γαμωσταυρίδια θα σου αράδιαζα, γι αυτό και περίμενα να ξημερωθούμε, μπας και μου περάσουν τα νεύρα. Μου πέρασαν, αλλά όταν τα θυμάμαι με ξαναπιάνουν! Δεν ξέρω από πού ν’ αρχίσω, γι αυτό θα στα λέω έτσι ανακατωμένα, κι ελπίζω να μην ακούγονται σαν άρατα κούρατα!

Μα, μόνο 16η θέση για την Ήβη; Μόνο; Η Ήβη, μάνα μου, έπρεπε να είναι μέσα στο τοπ10 τουλάχιστον, για να μην πω τοπ5! Δέκατη έκτη είχε έρθει η Λία Βίσση με μία απαράδεκτη συμμετοχή το 1985. Δέκατος έκτος είχε έρθει ο γελοίος Άντυ Πωλ με το Άννα Μαρία Λένα το 1984, δεν μπορεί να συγκρίνεται το λα λα λαβ με αυτές τις βλακείες. Θα μου πεις, τότε συμμετείχαν μόνο 22 χώρες, σήμερα συμμετέχουν 42, άλλαξαν οι εποχές. Ναι, ΟΚ. Αλλά και πάλι, δεν το χωνεύω να χάνουμε από χώρες της πλάκας! Ειδικά όταν κάνουμε αξιόλογη προσπάθεια και προσέχουμε την κάθε λεπτομέρεια!

Πες μου εκείνη την Αλβανή ποιος την ψήφισε! Κατ’ αρχάς, ποιος άντεξε να ακούσει το τραγούδι της, σωστό μαρτύριο, ως το τέλος;! Δεν το χωνεύω ότι προκρίθηκε αυτή η τσιρίδα, πόσο μάλλον ότι μπήκε στην πεντάδα!

Να χάνει ο Χάμπερντιγκ (που κατ’ εμέ είχε το ωραιότερο τραγούδι) καταλήγοντας προτελευταίος και να διακρίνονται οι Λιθουανοί, οι Ουκρανοί και οι Σκοπιανοί, μόνο και μόνο επειδή δεν έχουν χώρα να μείνουν και άπλωσαν τα πλοκάμια τους σε όλη την Ευρώπη. Λαμπρά! Να πατώνουν οι Ισλανδοί, οι Νορβηγοί, οι Γάλλοι και οι Δανοί που στέλνουν τραγούδια που θα μπορούσαν να σταθούν αξιοπρεπώς στο μουσικό στερέωμα, για να έρχονται δεύτερες οι σκατόγριες απλά και μόνο επειδή είναι χαριτωμένες!

Για να μην σχολιάσω τις θέσεις των Τούρκων κάθε χρόνο που μπαίνουν στο τοπ10 με το καλημέρα σας. Όπου Τούρκους βλέπε και τους Αζέρους, διότι ως γνωστόν ούνα φάτσα, ούνα ράτσα!

Θέλω να μου εξηγήσει κάποιος ειδικός γιατί κάθε χρόνο η Κύπρος δίνει 8 βαθμούς στο Αζερμπαϊτζάν. Γιατί; Από το 2008 που πρώτο-συμμετείχαν μέχρι σήμερα, κάθε χρόνο τους πριμοδοτούμε με 8άρι. Ποιος άνθρωπος της προκοπής σηκώνει το ακουστικό του και χρεώνεται για να ψηφίσει μία χώρα-αδελφή της Τουρκίας; Έχουμε Αζέρους μετανάστες εδώ και δεν το πήρα πρέφα; Ψηφίζουν οι τουρκοκύπριοι; Και αν όντως ψηφίζουν, γιατί δεν ψηφίζουν τη μάνα τους την Τουρκία και ενισχύουν το Αζερμπαϊτζάν; Είναι πραγματικά, για να τρελαίνεσαι.

Παρεμπιπτόντως, Λουκά Χάματσε, ελπίζω να νιώθεις πολύ περήφανος που βγήκες και μίλησες στα τούρκικα για να συγχαρείς τους Αζέρους για το «wonderful show». Ουδέποτε αμφέβαλλα για τη μαλακία που σε δέρνει, χθες βράδυ επιβεβαιώθηκα. Να σερβίρεις ληγμένα σαντουϊτσάκια στα αεροπλάνα και πολύ σου πέφτει! Εμ, μετά τι κάθομαι και απορώ ποιοι ψηφίζουν το Αζερμπαϊτζάν; Δες τον πρόεδρο που έχουμε, πάρε και κατάλαβε!

Μου ανέβηκε η πίεση, είχα δεν είχα. Ήταν μακράν η χειρότερη Γιουροβίζιον που είδα τα τελευταία δέκα χρόνια. Παρόλο που δεν με ενθουσιάζει το euphoria, ευτυχώς που κέρδισε εν τέλει, να επιστρέψει ο διαγωνισμός στην Ευρώπη, μπας και πάρει τα πάνω του. Όχι που θα κάθομαι να βλέπω τη Μογγόλα παρουσιάστρια να πασχίζει με χίλια ζόρια να πει μια φράση στη γαλλική (κι αυτήν με λάθος προφορά) και στο τέλος να καταλήγει ειρωνικά: «άρχισα να συμπαθώ αυτή τη γλώσσα.» Τον καιρό που ο κόσμος ανέπτυσσε τα γαλλικά οι Αζέροι δεν ανήκαν καν στους homo erectus, τώρα θα μου πουν ότι άρχισαν να συμπαθούν και τα γαλλικά! Ουστ από κει χάμω!

Η Ελλάδα πήρε ό, τι άξιζε κατά τη γνώμη μου. Δεν γκρινιάζω περί συμμαχιών κτλ, διότι η Ελλάδα τα τελευταία 10 χρόνια σκίζει στις κατατάξεις και δεν μπορούμε να θεωρούμε ότι τη μια χρονιά μας συμπαθούν και την άλλη συνωμοτούν εναντίον μας. Ακόμα και το περσινό ζεϊμπέκικο εκτιμήθηκε επειδή είχε κάτι να πει, και ο νταλκάς του Αλκαίου, επίσης. Οπότε δεν θεωρώ ότι η Ελευθερίου έπεσε θύμα πλεκτάνης και ανθελληνικού κλίματος. Παρόλα αυτά, θεωρώ ότι όντως η Ήβη αδικήθηκε, από την άλλη όμως σκέφτομαι ότι η Λίζα Αντρέας ήρθε 4η πριν 8 χρόνια και σκέφτομαι ότι όλα είναι πιθανά και παίρνω θάρρος. Βέβαια, όπως είπε και μία σοφή γνωστή μου: «Άμα δεν κέρδισε η Βίσση, τι να σου κάνει και η Ήβη Αδάμου;» Αυτό να μου πεις!

Δύο θετικά κρατώ από χθες βράδυ: Ότι Ιταλία, Ισπανία και Γερμανία που είχαν ωραία τραγούδια μπήκαν στο τοπ10. Ότι το 12άρι της Σουηδίας προς την Κύπρο ήταν τρομερά ευχάριστη έκπληξη. Μόνο αυτά.

Και του χρόνου, σε καλύτερη διοργάνωση, που είναι και το μόνο σίγουρο.

17 σχόλια:

  1. Συμφωνω απολυτα! Η τουρκία εν επρεπεν να περάσει ούτε καν στη προηγουμενη φαση! Πόσο μαλλον να μπει τζιαι δεκαδα!
    Η Κυπρος τζιαι η Ελλαδα αξιζαν την δεκαδα πιστεφκω.. Ειμαστουν τζιαι φαβορι εν κανουν τα αλλα ουλλα..

    Γενικα ομως ισιεν ωραια τραγουδια τζιαι τζιηνο που εκερδισεν εν ηταν ασιημο..

    Πρωτη φορα αντεξα να δω τη eurovision παντως. Παντα εποτζιημουμουν στο καναπέ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος6:23 μ.μ.

    ki ego xarika me to 12 ths souidias,malista thn ora p elege tous va8mous h souidi eipa cyprus 12 points k edoka pano.
    gia ta ipoloipa apogohteutika oiktra,axize kaliteri 8esi h ivi.
    oi tourkoi htan apaisioi den eprepe na pan teliko.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πραγματικά κι εγώ έχω την απορία: ποιος ψηφίζει Αζερμπαιζάν;;; Καλά, η Επιτροπή τι κριτήρια έχει;; Το περσινό τους ήταν σκέτη πατάτα!! Το φετινό, ελαφρώς καλύτερο. Κατά τη γνώμη μου έπρεπε να νικήσει ο Γερμανός. Πολύ ωραίο τραγούδι. Την Ηβη την έφαγαν οι Επιτροπές, νομίζω :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ρε συ. για όνομα. είμαστε χώρες που έχουμε φυσικό αέριο... δεν θα δίνουμε βαθμούς η μια στην άλλη; χαχα;χαχαχα.
    καλημερούδια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος10:54 π.μ.

    συμφωνω στα πλειστα, το μονο πιστευω οτι το τραγουδι της σουηδίας άξιζε...και περισσότερο συμφωνω οτι τα τραγουδια μετα απο μας αξιζαν στο τοπ 10 και τα τραγούδια της 10δας στο τοπ πάτο...με αποκορύφωμα της αλβανίας και της τουρκίας!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ποια επιστροφή στην Ευρώπη;Το σκανδιναβικό λόμπυ είναι μάλλον αντιευρωπαικό ή αν θέλεις πλήρως φιλοευρωπαικό αποκλειστικά και ΜΟΝΟ για τις σκανδιναβικές και βαλτικές χώρες!! Δεν σου εκπλήττει το δωδεκάρι της Σουηδίας; Η χώρα αυτή μόνο στο κορίτσι τους την Παπαρίζου δώσανε την πρωτιά.Ποτέ δεν ψηφίζουν Ελλάδα και Κύπρο. Προσωπικά πιστεύω ότι δώσανε το δωδεκάρι στην Ήβη γιατί δεν τη θεωρούσανε φαβορί.Για να υπερασπίσουν-προστατέψουν το τραγούδι της χώρας τους. Βέλγιο,Πορτογαλλία,Ολλανδία,Αυστρία κλπ δεν καταφέρνουν να μπουν ούτε καν στον τελικό εδώ και πολλά χρόνια !Δεν είναι άδικο αυτό;
    Κι εγώ είμαι της γνώμης ότι τόσο η Κύπρος όσο και η Ελλάδα (αν και η χώρα μου τυποποιείται στέλνοντας κάθε χρόνο ένα υπέρμετρα γιουροβιζιονίστικο τραγούδι ) θα΄πρεπε να φιγουράρουν μέσα στις επτά πρώτες θέσεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @Anonymous: σκατορατσιστή και όχι skatoratsisti. Απαιτώ από τους αναγνώστες μου ένα ελάχιστο δείγμα πνεύματος πριν μου απευθύνουν το λόγο.

    @Υπερμίκη: Για να είμαστε απόλυτα σωστοί, το 12άρι της Σουηδίας πήγαινε στον συνθέτη του τραγουδιού μας που είναι Σουηδός. Δεν το έδιναν στην Κύπρο, στους εαυτούς τους το μοίρασαν, αλλά μας βολεύει οπότε σιωπούμε. Κατά τα άλλα, πιστεύω ότι Βέλγιο, Ολλανδία, Πορτογαλία και Αυστρία πατώνουν γιατί σπάνια στέλνουν καλά τραγούδια. Το Βέλγιο προκρίθηκε το 2010 που είχε ωραίο τραγούδι, η Πορτογαλία προκρίθηκε σερί το 2008, 2009, 2010, ενώ οι Ολλανδοί όλο βλακείες στέλνουν κατά τη γνώμη μου.

    Το πραγματικό πρόβλημα είναι οι μετανάστες στην κάθε χώρα. Θα έπρεπε να την ημέρα της γιουροβίζιον να τους κόβουν το τηλέφωνο :Ρ Αν και, έτσι θα έχανε και η Ελλάδα πολλές ψήφους.

    Έπρεπε να ήμασταν στην 10αδα δεν το συζητώ καθόλου :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δεν θα μιλησω για τα υπολοιπα τραγουδια , αλλα θα πω για την Κυπρο. Μια 18 που βγηκε απο το xfactor και ηθελε επι σκηνης 4 φωνητικα και 1 αλλο extra ντυμενο στα μαυρα απο πισω . Συγγνωμη αλλα προκειτε για διαγωνισμο τραγουδιου και αφου η Ηβη δεν μπορουσε να τραγουδησει καν με τοσα φωνητικα , τι αλλο θελαμε? Αυτο επαληθευει και την γνωμη μου οτι xfactor κτλ ειναι ολα ψεματα και τιποτε παραπανω. Αλλα θα μπω στον πειρασμο να πω για την Σουηδια. Η κοπελα ειπε το τραγουδι μονη της (αν οχι με μια κοπελα back up αν κρινω απο την φωνη) και ηταν μοναδικη μεταξυ του τσιρκου αυτου. Δεν μου αρεσε η μουσικη ομως. Και πρεπει να την εκτιμησουμε επειδη φενεται για μια φτηνη παραγωγη που δεν υστερουσε σε ποιοτητα . Αυτο ηταν πραγματικο ταλεντο . Η Κυπρος απο την αλλη ξοδεψε πιο πολλα απο τον προυπολογισμο . Αυτο και αν ειναι αδικαιολογητο !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος2:45 μ.μ.

    αν θέλουμε να είμαστε λίγο δίκαιοι, φέτος το τραγούδι που άξιζε ήρθε πρώτο...επίσης αν εξαιρέσουμε την ευριδίκη (η οποία όμως δεν το εκτέλεσε καλά την βραδιά) τα τραγούδια μας που άξιζαν να είναι στον τελικό πήγαν...δηλαδή έλεος τι να θυμηθώ, την ανέτ? την ευδοκία και το τραπέζι? για να μην αναφερθώ στον περσινό δικό μας ρακιντζή!!!! φέτος που ασχοληθήκαμε σοβαρά περάσαμε στον τελικό, το τραγούδι μας άξιζε οπότε μια χαρά...συμμαχίες πάντα θα υπάρχουν οπότε σίγουρα το να βλέπουμε και καλο αποτέλεσμα στον τελικό δυστυχώς για μας είναι κομματακι δύσκολο, εκτός και αν η ελλάδα σπάσει σε 10 χώρες οπότε θα χουμε την κρήτη να ψηφίζει την ρόδο, την θεσσαλονίκη την λάρισσα, και την αθήνα την κύπρο :) γιατί τώρα αυτό στο περίπου συμβαίνει με τις άλλες χώρες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος7:56 μ.μ.

    Μια χαρά κατάφεραν οι διοργανωτές να κρατήσουν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας τη διαδήλωση των Αζερμπαϊζανών για την καταπάτηση βασικών δικαιωμάτων και ελευθεριών στη χώρα τους. Που συνεχιζόταν και την ώρα του διαγωνισμού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ναι, αν και η Γιουροβίζιον είναι ένας διαγωνισμός τραγουδιού και όχι δικαστήριο. Άμα οι Αζέροι θέλουν ανθρώπινα δικαιώματα ας σταματήσουν να υποστηρίζουν καθεστώτα όπως αυτό και ας μην τους φταίει η γιουροβίζιον που στο κάτω κάτω, δεν φταίει σε τίποτα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ανώνυμος12:14 μ.μ.

    ma ehw pneuma, en elliniko keyboard pou den ehw

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ανώνυμος1:57 μ.μ.

    όπως διαβασα η κριτική επιτροπη της κύπρου δεν εδωσε ψήφο στο αζερπαιζαν και τελικά πήρε 8!!!! κατι δεν πάει καλά!!!! δηλαδή ο κόσμος έδωσε 10 ή 12????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ανώνυμος2:23 μ.μ.

    Δεν ξέρω αν κερδίζονται όλα στα δικαστήρια και στις εκλογές. Μάθαμε να περιοριζόμαστε σ'αυτά. Κάπως έτσι το είδαν και οι Αρμένιοι που είχαν πρόβλημα να διαγωνιστούν φέτος στο Αζζερμπαϊζάν...Αλλά έστω ότι είναι θέμα "ευφορίας", τέχνης, κτλ και όχι θέμα πολιτικής. Σωστά. Το θέμα όμως είναι η τουριστικής (αλλά και διπλωματικής) κατανάλωσης βιντεάκια της φιλοξενούσας χώρας. Και για να το φέρω στα' καθ'ημάς: Εσύ πως ένιωσες όταν έδειχνε στα εισαγωγικά σποτάκια βυζαντινά μνημεία ως Τουρκικά, όταν την διοργάνωση ανέλαβε η Τουρκία; Και πως κρίνεις την πράξη της να δείξει το πρόσωπο που έδειξε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Μαλάκα ανώνυμε: έν στον ήλιο μοίρα που δεν έχεις και ουστ από δω, αρχίδι.

    Ανώνυμε για το Αζερμπαϊτζάν: ικανούς μας έχω να ψηφίσαμε την έν λόγω χώρα τελικά. Τόσο μαλάκες είμαστε!

    Ανώνυμε που με ρωτάς για την Τουρκία: πώς λες να ένιωσα; Ένιωσα όπως κάθε Έλληνας που βλέπει να οικειοποιούνται άλλοι τον πολιτισμό του. Θάνατος στους βρομό-Τούρκους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ανώνυμος4:17 μ.μ.

    Και όμως. Οι Έλληνες μένουμε στην συγκρατημένη οργή και στην "υπεράνω"(;) βουβαμάρα. Πάντοτε, πάντοτε...Ούτε διαδηλώσεις, ούτε, δικαστήρια, ούτε τίποτα. Μόνο οκτάρια, δεκάρια, δωδεκάρια και μια ενδόμυχη πικρία ( για να μη σχολιάσω τα ταξίδια αναψυχής και τη μανία να αγοράζουμε ως τουρίστες βρωμοπαστουρμάες και σιχαμερά δερμάτινα, φωτογραφιζόμενοι στα μνημεία της Εφέσου αν υπαρχει ώρα μεταξύ αγορών και βαρκάδων)...Άρα, ορίστε κάτι που είναι καλύτεροι μας οι Αζερμπαϊζανοί και οι Αρμένιοι. Ήθελαν να πουν " μην τους πιστεύετε δεν είναι αυτοί που δείχνουν:))Αλλά οκ, έχεις δίκαιο στο ότι η μουσική δεν τους φταίει σε τίποτα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αφήστε το σχόλιό σας άφοβα σε υπαρκτή γλώσσα. Αν γράφετε greeklish επειδή ως εκεί φτάνει ο νους σας, ή επειδή ζείτε σε μια χώρα μακρινή και ανεξερεύνητη στην οποία δεν έχουν ανακαλύψει ακόμα την ελληνική γραφή... τον πούλο.

Το σχόλιο σας θα επεξεργαστεί από ειδική συμβουλευτική επιτροπή, και αν εγκριθεί θα εμφανιστεί το συντομότερο στο θεϊκό ιστολόγιο: Analyse Chris*

Τη Συμβουλευτική Επιτροπή απαρτίζουν οι εξής:
- Μαρία Αλιφέρη.
- Καίτη Φίνου.
- Δάνης Κατρανίδης.
- Ισμήνη Καλέση.
- Στηβ Ντούζος.