Αφορμή για το σημερινό κείμενο μου έδωσε η Eolica που γράφει για την χρήση των αγγλικών στην καθημερινότητά μας.
Εγώ, δεν θα είμαι τόσο ευγενικός και διπλωματικός όσο η Eolica και θα σου δηλώσω ευθαρσώς, ότι άμα ακούω Έλληνες της Κύπρου να εκφράζονται στα Αγγλικά θέλω να τους πυροβολήσω εξ επαφής και μάλιστα χωρίς καμία τύψη. Πήξαμε στους γύφτους, δεν χρειαζόμαστε κι άλλους.
Μα, από πού κι ως που μιλάς αγγλικά, αγάπη μου; Οι επίσημες γλώσσες της Κύπρου είναι τα Ελληνικά και τα Τούρκικα. Διάλεξε μία από τις δύο και επικοινώνησε. Μόνο μην μου πετάς εγγλέζικα σαν τη λαίδη Νταϊάνα, Θεός ‘χωρέστην, γιατί θα πας να την βρεις!
Πήγες σε αγγλικό σχολείο. ΟΚ. Εμένα τι με κόφτει;
Κατ’ αρχήν, το ότι πήγες σε αγγλικό σχολείο, κατ’ εμέ, δεν είναι κάτι για το οποίο πρέπει να υπερηφανεύεσαι. Τα αγγλικά είναι πανεύκολη γλώσσα, και δεν θεωρώ πως είναι κανένα κατόρθωμα που τα μιλάς, ώστε να μου το επιδεικνύεις. Και η τελευταία ασιάτισσα οικιακή βοηθός, που δεν ξέρει να ξεστραβωθεί, ξέρει εγγλέζικα. Επομένως, το ότι τα μιλάς φαρσί, ολίγον με εντυπωσιάζει. Να ήξερες καμιά γλώσσα πολύπλοκη, όπως τα Κινέζικα ή τα Ρώσικα, να πω μπράβο. Αλλά εγγλέζικα; Σιγά τη μόρφωση, σιγά την κουλτούρα. Αν είσαι μάγκας, μίλα τη γλώσσα του Ελύτη και του Ομήρου κι άσε μας με τα αποικιοκρατικά κατάλοιπα.
Άλλο μαλακό-επιχείρημα αυτό. Ότι, δηλαδή, μιλάμε τα αγγλικά επειδή κάποτε ήμασταν αγγλική αποικία. Μα πότε ήμασταν; Αυτό συνέβη πριν πάρα πολλά χρόνια, εγώ κι εσύ που διαβάζουμε αυτές τις γραμμές δεν είχαμε γεννηθεί καν τότε, άρα από πού κι ως που επηρεαστήκαμε; Με την ίδια λογική, θα έπρεπε να μιλούμε άπταιστα τα ιταλικά και τα γαλλικά, εφόσον κάποτε πέρασαν κι από πάνω μας οι Ενετοί και οι Φράγκοι.
Θα μου πεις ότι πήγες αγγλικό σχολείο, γιατί ήθελες να σπουδάσεις στις Αγγλίες και έλαβες τις σωστές βάσεις εξ απαλών ονύχων, προκειμένου να μπεις στο Πανεπιστήμιο. Μαλακίες. Κι εγώ που τελείωσα το δημόσιο σχολείο, στην Αγγλία σπούδασα και μάλιστα, νομικά και δημοσιογραφία που απαιτούν άψογη χρήση της αγγλικής. Με είδες ποτέ να επιδίδομαι σε οποιαδήποτε μορφή αγγλολαγνείας;
Άππωμα, μάνα μου. Σκέτο άππωμα συνδυασμένο με έλλειψη εθνικής συνείδησης. Αυτό είναι όλο. Δηλαδή, κατάντια.
Ρίξε μια ματιά στα αποτελέσματα των κυπριακών εξετάσεων για εισαγωγή στα ΑΕΙ. Οι μαθητές γράφουν, κατά μέσο όρο καλύτερα στα αγγλικά παρά στην μητρική τους γλώσσα! Σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα αυτό θα ήταν εξωφρενικό. Φαντάζεσαι, ας πούμε, τους Γάλλους να εκφράζονται καλύτερα στα αγγλικά παρά στα γαλλικά; Ή τους Ιταλούς ή τους Γερμανούς; Μόνο οι Κύπριοι με καταβολές από το Μπάκιγχαμ θεωρούμε αυτονόητο ότι πρέπει να μιλούμε καλά τα αγγλικά. Και δεν λέω, οι ξένες γλώσσες επιβάλλονται στις μέρες μας, αλλά να συμβαίνει αυτό εις βάρος της μητρικής μας γλώσσας;
Απορώ ποιος σας μεγάλωσε, έτσι χάλι!
Απορώ ποιος σας μεγάλωσε, έτσι χάλι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕμμμμ...η οικιακή βοηθός που δεν ομιλεί την ελληνικήν ίσως;
Ωραία τα είπες πάντως!
Χτες πήγα στο βενζινάδικο για καύσιμα. Άνοιξα το παράθυρο του συνοδηγού και είπα στον ΚΥΠΡΙΟ υπάλληλο: "20 ευρώ παρακαλώ"
η απάντηση του: "ninety five?"
ΝΤΟΪΓΚ!!!!
Ένα από τα εκνευριστικά κακά των Κυπρίων. Κάθε φορά που έρχομαι στο νησί,διψώντας ν΄ακούσω και να μιλήσω ελληνικά - έστω στην διάλεκτο- καταλήγω να είμαι η μόνη,που μιλάει στα ελληνικά με το αλλοδαπό προσωπικό σε καφέ και καταστήματα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτον κοινωνικό και συγγενικό κύκλο μου,πρόσεξα ότι περισσότερο "αππωμένοι με τα αγγλικά" είναι οι απόφοιτοι του δημοσίου λυκείου και όχι των ιδιωτικών σχολών.
Μόνη ένσταση στο κείμενο σου.
:)
Prin me vriseis, na pw oti grafw sta greeklish giati den exw prosvash se ellhniko plhktrologio (polu periploko to giati gia na sou ekshgw twra):)
ΑπάντησηΔιαγραφήTo an sumfwnw h' oxi mazi sou den exei kamia shmasia, den einai allwste aparaithto na skeftomaste oloi me ton idio tropo. Auto pou 8a h8ela omws na pw einai oti kapoios logos prepei na uparxei pou h agglikh xrhsimopoihtai perissotero apo thn ellhnikh sthn kathimerinotita mas, kai mallon einai peran apo to "appwma". To gegonos oti ena mikro pososto kupriwn phgan se aggliko sxoleio den dikaiologei thn katastash k gi auto den uparxei k logos na epiriptoume eu8hnes se autous tous sungekrimenous. Mhpws einai kati allo??
@Madam Mpotsari: Η πικρή αλήθεια, είναι πως η Ελληνική είναι δύσκολη γλώσσα. Και ως δύσκολη που είναι δεν είναι για όλους. Και αυτό είναι ακόμα πιο υποτιμητικό για το συνάφι μας. Γιατί, και η Κινέζικη είναι δύσκολη γλώσσα, αλλά δεν ξέρω κανέναν Κινέζο που να προτιμά να μιλά Αγγλικά αντί τη γλώσσα του.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠραγματικά το πιστεύω, δεν είμαστε και ο πιο ικανός λαός του κόσμου.
Συμφωνώ και επαυξάνω με ΟΛΑ!!! Και άσε που οι πιο πολλοί Κυπραίοι τα αγγλικά που πετάνε τα λένε με χωρκατοπροφορά! Τι τα θέλεις τα αγγλικά, τρομάρα σου? Αλλά και καλά να τα μιλούν σιγά τη δύσκολη γλώσσα, που και ο τελευταίος πακιστανός ξέρει να συνεννοείται μ'αυτά. Εν πάση περιπτώσει, πιστεύω οτι το βαθύτερο πρόβλημα είναι η αδυναμία μας να μιλήσουμε σωστά την Ελληνική, γι'αυτό και καταφεύγουμε στα αγγλικά που είναι πανεύκολα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΡε Χρίστο τι σημαίνει η ελληνική είναι δύσκολη γλώσσα; ακόμη και να το δεχτώ ότι είναι δύσκολη να κάτσουμε τον κώλο μας κάτω να τη μάθουμε.
ΑπάντησηΔιαγραφήτα ελληνικά κρύβουν μέσα τους ποίηση και μαθηματικά. ξεκινάς από την αρχή και τα μαθαίνεις σωστά. αλλά όταν από τα σχολεία έχει φύγει η γραμματική, το συντακτικό, η ιστορία της γλώσσας περιμένεις να τελειώνουν και να ξέρουν να μιλούν ή να γράφουν σωστά;
όταν ούτε ακουστά δεν έχουν το απαρέμφατο, τις μετοχές, τις κλήσεις πως να βγάλουν πρόταση σωστή; θα το γυρίσουν στα αγγλικά που σαφώς είναι εύκολα. βάζεις ένα ed και έχεις αόριστο για τα περισσότερα ρήματα. επίθετα που και στα τρία γένη είναι το ίδιο. peace of cake που λένε :))
@Μάνα: Ούτε εγώ ξέρω γραμματική, συντακτικό και λυπάμαι που δεν ξέρω τι ακριβώς εννοείς με το απαρέμφατο κτλ. Όλα μηχανικά τα έμαθα από τα βιβλία, την τηλεόραση και τους γονείς μου. Γι αυτό θεωρώ ότι η γλώσσα είναι θέμα οικογένειας και κουλτούρας και όχι σχολείου. Σχολείο όλοι βγάλαμε, ελληνικά δεν μιλάμε όλοι το ίδιο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυμφωνώ με το οτι χρησιμοποιούμε πιο πολλά αγγλικά στην καθημερινότητα μας αλλά διαφωνώ με το οτι το κάμνουμε μόνο απο άππωμα. Εγώ επήα ιδιωτικό και πολλές φορές άμαν γράφω εν είμαι σίγουρη για την ορθογραφία μερικών λέξεων και παρά να τα γράφω λάθος (που είμαι σίγουρη οτι κάμνω αρκετά λάθη και συντακτικά) προτιμώ να το γράψω στα αγγλικά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΌσο σικέ και αππωμένο είναι να μιλάς αγγλικά όντας Κυπραίος, αλλό τόσο είναι να καλαμαρίζεις :) και να χρησιμοποιείς slang καλαμαρίστικo που δεν άκουσες ποτέ στο νησί παρά μόνο στην τηλεόραση, απο κανένα φίλο εξ Ελλάδος ή διάβασες στο ίντερνετ...
ΑπάντησηΔιαγραφήτζιντο οκ να μεν χρησιμοποιουσες
ΑπάντησηΔιαγραφή@Skonte: Κάπου διάβασα ότι το ΟΚ, είναι ελληνικής προελεύσεως και σημαίνει: Όλα Καλά. Τα αρχικά.
ΑπάντησηΔιαγραφήkaoipoi miloun ti glwssa tis agglias agglika, kapoioi trwn to fai tis iapwnias sushi, kapoioi ypostirizoun omada tis ispanias barcelona, kapoioi pan diakopes sti tourkia istanbul, ara pro ti olo auto to conspiracy theory kai i katakravgi kai oi xitimashies? as meinoume sti kypro na miloume ellinisti, na trwme sheftalia, na ypostirizoume tin elia lythrodonta kai na pigainoume diakopes sta leukara na klaime ti kwstantinoupoli.
ΑπάντησηΔιαγραφήchristos, predicted to say: 'ma egw den eipa, tzai etsi tzai alliws, kai an den me katalaveis na men me diavazeis kai na psofisei i mana sou kai kai kai ...' kai touta oulla pou les panta ama kapoios den paei me ta nera sou.
@ invictus, en gia ta oktania pou se rwtisen o athrwpos an itheles 95 i 98. amolyvdi den itheles na valeis?
filia kai kisses kai glwssofila
@Ανώνυμε:
ΑπάντησηΔιαγραφή1) Κι εγώ μιλώ Ισπανικά, αλλά δεν θεωρώ πρέπον να σου μιλώ στα Ισπανικά, γιατί απλούστατα δεν θα συνεννοηθούμε. Η γλώσσα μας εδώ είναι η Ελληνική και αν δεν σου αρέσει, λυπάμαι πολύ. Μίλα εγγλέζικα μόνος σου.
2) Δεν έχω πρόβλημα γιόκα μου αν δεν συμφωνείς μαζί μου. Μέσα από τα κατά καιρούς σχόλιά σου καταλάβαμε πόσο σου κόβει και πόσο σοβαρά πρέπει να σε παίρνουμε.
3) Όχι, να μην ψοφήσει η μανούλα σου. Ειδικά όταν κάνει τόσο καλά τη δουλειά της.
Μα ειδες πραμα?Εν ηξερα οτι συρνουν εγγλεζικα τζαι οι Ελληνες της Κυπρου.Ενομιζα μονο οι κυπραιοι τα καμνουν τουτα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝαι ανώνυμε, καταλάβαμε τι θες να πεις. Να σου γυρίζει. Ουστ από δω τώρα, η ελληνική σημαία είναι επίτηδες αναρτημένη στο μπλογκ για να διώχνει τους καλικάντζαρους της παράταξης σου.
ΑπάντησηΔιαγραφήhahahhaha!!! Να σου πω την αλήθεια παρακαλώ να πετάσσουνται ανώνυμοι να λένε μαλακίες για να βλέπω τις απαντήσεις σου!! χαχαχα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι Ανώνυμοι με τη φαιδρότητα που τους χαρακτηρίζει ανέκαθεν ανέβαζαν τις τηλεθεάσεις σ'αυτό το μπλογκ. Αν έφτασες και τις εποχές της dokisisofis δεν θέλεις τίποτε άλλο.
ΑπάντησηΔιαγραφήπριν να κατηγορήσεις την γενιά τούτη κοίταξε πίσω σου και δες ποιος τους μεγάλωσε! Το ανησυχιτικό για μένα είναι ότι πλέον το λολ κοκ έχουν γίνει μέρος της γλώσσας μας! Νομίζω εν πιο εξευτελιστικό τούτο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚλίσεις.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυμφωνώ αλλά δεν πιστεύω ότι η ρίζα του κακού είναι στα ιδιωτικά σχολεία, άλλωστε ξέρω απόφοιτο του English School που οι μόνες αγγλικές λέξεις που γνωρίζει είναι το penalty, το foul και το corner (νομίζω το λέει κκόρνεϋ). Το πρόβλημα μας είναι ευρύτερο, το 95% του Κυπριακού λαού χρησιμοποιεί λεξιλόγιο των 100 λέξεων, το τελευταίο βιβλίο που διάβασε είναι η κυρία Ντορεμί στο Γυμνάσιο και θεωρεί τον εαυτό του διανοούμενο με την καθημερινή ανάγνωση της sport day. Οι πινακίδες είναι σχεδόν όλες γραμμένες στα αγγλικά και όσες είναι γραμμένες στα Ελληνικά τις περισσότερες φορές περιλαμβάνουν ανορθογραφία. Άρα δεν έχουμε τα ερεθίσματα αλλά ούτε και τη διάθεση δυστυχώς να μάθουμε να χρησιμοποιούμε τη γλώσσα μας σωστά, παρά το γεγονός ότι είναι πια από τα λίγα για τα οποία μπορούμε να νιώθουμε περήφανοι ως Έλληνες, με επακόλουθο να καταφεύγουμε σ' αυτά που φτάνουν στα αυτιά μας καθημερινά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΥ.Γ. Προς ανώνυμο που δεν αντιλαμβάνεται το σχόλιο του Invictus, τον ρώτησε ο ΚΥΠΡΙΟΣ υπάλληλος αν θέλει ninety five! (τώρα το έπιασες?)
Ανώνυμε κατάλαβες τώρα αυτό που έγραψα (μετά και την επισήμανση της Brenda) ή να σου τα κάμω κουτσιά καθαρισμένα;
ΑπάντησηΔιαγραφήΕννοείται γιε μου ότι εν για τα οκτάνια που με ερώταν! Ξέρεις, τζαι "ενενηνταπέντε ή ενενηνταοκτώ;" να μου ελάλεν, πάλε ήταν να καταλάβω :)
Οπως τζιαι συ εκαμες το λαθος τζι ειπες "κατ αρχην " αντι "κατ αρχας".
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν εχω λαθος πε μου το τζιαι δε την διαφορα.
Andreas
gia provlimatismo:
ΑπάντησηΔιαγραφήpanta mou ekane entiposi i evfradia me tin opoia ekfrazonte oloi oi laoi stin glossa tous. paradeigma oi elladites sta ellinika, oi aggloi sta agglika (mono autes tis glosses katalavo, giauto mono autes anafero) ktl.
giati to 95% ton katoikon autou tou nisiou den mporei na ekfrastei (oute kan proforika)? opoion akouso na milaei (apo megalodikigorous, politikous, dimosiografous, koutses maries ktl) xrisimopoiei pio sixna epifonimata para lekseis???
Epi paradeigmati:
eeeeeeeeeeee - pou ipodilonei 'skepsi', aaaaaaaaa - pou ipodilonei 'katanoisi', ouuuuuu pou mporei na ipodilonei eite thavmasmo eite sikkirtismo-sigxisi kai polla alla. Agapimeno mou pantos ine to eeeeeeeee pou polles fores xrisimopoieite epitides apo ton omiliti, gia na dosei ena tono sofias kai provlimatismou sta legamena tou
eeeeeeeee auta...
@Andreas: Είπα εγώ πουθενά ότι είμαι αλάνθαστος στα Ελληνικά; Ποιός νομίζεις ότι είμαι; Η Έλενα Ακρίτα ή ο Χατζηνικολάου;
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν ξέρω τη διαφορά του κατ'αρχήν, από το κατ'αρχάς. Πες μου εσύ που ξέρεις. Η διαφορά μας είναι ότι εγώ προσπαθώ να μιλώ σωστά Ελληνικά, ενώ θα μπορούσα κάλλιστα να σου γράψω ένα "first of all" και να τελειώνω. Αυτό προσπαθώ να πω τόση ώρα.
Οι Κυπραίοι έχουν ευφράδεια στα Κυπριακά, οι Αθηναίοι στα Αθηναικά και οι κάτοικοι του Manchester στα mancunian. Κανένα μεγάλο μυστήριο, Ξεκολάτε!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή(Love cyprus) :)
" κατ'αρχήν ( του λόγου)" = στην αρχή του λόγου= πρώτα- πρώτα, αυτό που θα λέγαμε αρχικά
ΑπάντησηΔιαγραφή" κατ'αρχάς ( του λόγοτ" = στις..αρχές του λόγου;;;;;;,
Πόσες σκατά φορές ξεκινά ένας λόγος;
Τελευταίε ανώνυμε, ποιοι Κυπραίοι έχουν ευφράδεια στα κυπριακά;
ΑπάντησηΔιαγραφήΚυπραίοι λογαριάζονται και οι τουρκοκύπριοι εξ όσων γνωρίζω. Έχουν οι τουρκοκύπριοι ευφράδεια στα κυπριακά; Όχι. Μόνο στα Τούρκικα. Επομένως, οι Ελληνοκύπριοι γιατί δεν έχουν ευφράδεια στα Ελληνικά και έχουν ευφράδεια μόνο στα κυπριακά;
Άνοιξα λεξικό. Το μείζον Ελληνικό λεξικό του Φυτράκη/Τεγόπουλου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαταρχήν: Επίρρ. Στα βασικά σημεία, κατά βάσην.
Καταρχάς: Επιρρ. Στην αρχή, αρχικά.
Ναι, το χρησιμοποίησα λάθος στο κείμενο μου. Αλλά σίγουρα, δεν σημαίνει αυτό που γράφεις εσύ πιο πάνω.
Τελευταίος ανώνυμος
ΑπάντησηΔιαγραφήΝαι οι Κυπραίοι, εμείς οι έλληνες Κυπραίοι, έχουμε ευφράδεια στα κυπριακά, στην γλώσσα που εξασκούμε κάθε λεπτό. Ακου το τζαι τούτο το.. παράξενο. Οι Τούρκοι εκ Τουρκίας περιπαίζουν τους Τουρκοκύπριους για την προφορά τους. Δεν ξανάγινε!! Τζαι εν είμαι της ΕΔΟΝ α! :)
Nομίζω ήβρες μονος σου την απάντηση.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑρα ηρεμησε νακκον και ... κατ' αρχας λοιπόν!!!!
Andreas
Τζιαι λεεις μου δλδ οτι η Ελενα Ακρίτα και ο Χ΄΄νικολαου εν μορφωμενοι?
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλά.
Η Ακριτα μαλλον πρεπει ναν καμποσο μορφωμενος άνθρωπος.
Αλλα τζιο Χ΄΄νικολης?????
Σε παρακαλω...
Andreas
Ανδρέα φίλε μου, δεν θα κριθούν τα ελληνικά μου από την άκυρη χρήση του "κατ'αρχήν". Θα ήταν ντροπή αν έγραφα κάτι στα αγγλικά για να γλιτώσω το λεκτικό ατόπημα. Αυτό είναι και το θέμα της ανάρτησης, άρα εσύ ηρέμησε που είσαι και εκτός θέματος.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓιε μου, δεν με κόφτει αν δεν θεωρείς τον Χατζηνικολάου μορφωμένο. Ποιός είσαι εσύ που τον μηδενίζεις; Να ξέρουμε δηλαδή, και πόσο σοβαρά να λαμβάνουμε την άποψη σου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠΕΣΣΣΣ ΤΑΑΑΑ. Και μου τη σπάει ακόμα περισσότερο που βλέπω bloggers να γράφουν με greeklish. Άλλο θέμα κι αυτό. Να γράψεις στο κινητό, να γράψεις στο skype, άντε να το καταπιώ. Να γράψεις και στο blog σου; Έχω φίλους που όταν παίρνουν σημειώσεις στο πανεπιστήμιο στα σημειωματάρια τους γράφουν με greeklish. Και κανένας δεν καταλαβαίνει όσο και να τους εξηγήσω. Ξενομανία τζαι άππωμα, όπως το είπες. Καλώς σε βρήκα, καινούριος αναγνώστης.
ΑπάντησηΔιαγραφή